mysle jednak, ze prezes nie sypie, moze totomes? wydaje sie ze ktos wylazi z papiera od dluzszego czasu, jesli bylby to Prezes poszloby juz info... jest jednak i strona ktora odbiera...
To nie są żadne obroty, a sprzedaje ktoś kto się zniecierpliwił czekaniem na wzroty lub się przeliczył, że po podziale 1/4 sporo zarobi .....
Jeżeli chodzi o Prezesa to nie sądzę że to On. Nie ten rząd wielkości.
Dnia 2010-03-29 o godz. 14:58 ~mimil napisał(a):
> To nie są żadne obroty, a sprzedaje ktoś kto się
> zniecierpliwił czekaniem na wzroty lub się przeliczył, że
> po podziale 1/4 sporo zarobi .....
Jeżeli chodzi o Prezesa
> to nie sądzę że to On. Nie ten rząd wielkości.
Ostatnio marudziłeś, że pies z kulawą nogą się tą spółką nie interesuje. Teraz, że obroty rzędu 700 tys. to żadne obroty. Chyba do tej pory tylko grałeś na Wigu20, bo dzisiejsze obroty na Lug, są drugie pod względem wielkości.
Ktoś sprzedaje , kto się zniecierpliwił. Tak jest na każdej spółce, jak masz już dość czekania to sprzedajesz. Tylko dziwne, że w momencie na 99% wejścia Lug-u do New Connet Lead i przed NE. To faktycznie musi być jakiś "ktoś" skoro wywala tyle akcji i nie wiadomo ile jeszcze tego ma.
Jedno co może choć trochę dawać nadziei to jest to że ktoś ma ochotę te akcje zbierać . Gdyby nie było chętnego to albo ktoś by musiał przestać sprzedawać albo handel odbywałby się na zupełnie innych i o wiele niższych poziomach .
Do Autror. Wtety tak było że się nikt tym nie interesował. Teraz ja m.in. się tym interesuję. Poprzednio miałem Petrola, z którego wyszedłem ok. 40 zł, ale nie mam zamiaru go odkupić.
Widac golym okiem wywalanko.Piszecie ze jesli to Prezes, musi byc info.A wlasnie ze nie ! Jesli sprzedaje 4% akcji ktore kupil na szwagra ??? Niektore male fundusze tez to praktykuja,niestety.
Ja pie... co tam widzisz jeszcze w swojej szklanej kuli? moze numery w lotka tez dostrzegasz, kto zostanie prezydentem?!?! odpowiedz niezwłocznie, bo ogromnie jestem ciekaw kto stanie na czele naszego kraju:D
jeden wywala drugi odbiera.... możliwości jest wiele, jedno nie ulega watpliwosci, mamy gigantyczny jak na spolke obrot przy ktorym wyszlismy gora z konsolidacji... choc nie ulega watpliwosci, ze ostatnie ruchy na papierze nie wygladaja normalnie:)
Masz rację Lechu, to co się dzieje nie wygląda normalnie, przed splitem marazm, a teraz wymiana na całego, 37 groszy po splicie to 1,48 przed splitem, ciekawe co tak pobudziło szczególnie stronę popytową, bo że podaż jest, to mnie nie zdziwiło.
Ja cię nie pier...... Szwagier, czy teść, kogo to interesuje. Jeżeli to prezes, to wywali tylko tyle ile będzie potrzebował na objęcie NE.
Dnia 2010-03-29 o godz. 21:26 ~Mariusz napisał(a):
> Masz rację Lechu, to co się dzieje nie wygląda normalnie,
> przed splitem marazm, a teraz wymiana na całego, 37 groszy
> po splicie to 1,48 przed splitem, ciekawe co tak pobudziło
> szczególnie stronę popytową, bo że podaż jest, to mnie nie
> zdziwiło.
Ja cię nie pier...... Szwagier, czy teść, kogo
> to interesuje. Jeżeli to prezes, to wywali tylko tyle ile
> będzie potrzebował na objęcie NE.
Na objecie nowej emisji ? Przeciez juz zapowiedzial ze czesc sprzeda.Czesc to moze byc 5%,moze byc 80%.Czyli,teraz SPRZEDAJE kupi i znow bedzie SPRZEDAWAL.Niekoniecznie musze miec racje.
Na objecie
> nowej emisji ? Przeciez juz zapowiedzial ze czesc
> sprzeda.Czesc to moze byc 5%,moze byc 80%.Czyli,teraz
> SPRZEDAJE kupi i znow bedzie SPRZEDAWAL.Niekoniecznie musze
> miec racje.
Powiedział, że większą część PP nie sprzeda. Jeżeli na objęcie NE potrzebował około 3,5 mln.zł,(razem z żoną) to jeżeli mu wierzyć (a z tym różnie bywa) to ta większa część niech będzie 3/4 a więc potrzebowałby około 900tys. a więc musiałby sprzedać z 2,5mln. akcji po obecnej cenie. Akcje już były wywalane przed splitem.Może wywala fundusz, nie wiemy , to tylko nasze hipotezy. To co wiemy, to że spółka ma szansę na wzrost, tylko że jeszcze nie teraz, dla mnie ten popyt jest dużym zaskoczeniem. W miarę stabilnego wzrostu możemy oczekiwać po odcięciu PP, a sprawa całkowicie się wyjaśni po asymilacji akcji.Czy ktoś będzie tyle czekał. Ciekawe.
Oczywiście sytuacja się zmieniła, bo na Walnym zatwierdzono (100tys. głosów), że PP nie będą notowane, a więc żeby mieć kasę na NE, trzeba sprzedawać teraz stare akcje.
Zauważcie jak pięknie wygląda LUG w analizie technicznej. Wybiliśmy z flagi na dużych obrotach. W wykresie świecowym kolejna biała świeczka (po trzech żołnierzach). Na średnich kroczących 5 i 15 dniowej układ zwany małym złotym krzyżem, być może niedługo będzie duży 15/45.
Oscylatory też świetne - na dziennym. AD wskazywałby na dużą akumulację akcji i zbieranie ich z rynku, na oscylatorze CCI pozytywne dywergencje między kursem wskaźnika a kursem akcji (wartość wskaźnika wynosi ponad 189 punktów, to jest wyżej niż maksyma z 10.02 które były wyznaczane przy wyższym kursie akcji), podobne relacje zachodzą na wskaźniku Ultimate (ma wartość rekordową ponad 87 podczas, gdy na szczytach z 20-21 stycznia miał wartość niższą 68-69), na DMI widać budzący się trend wzrostowy, który nabiera rozpędu, MACD wygenerowal sygnał K w czwartek, ROC - w piątek.
Wygląda to fajnie, ale do godziny 16 widać było dystrybucję na walorze. Ktoś ewidentnie zasypywał całą lewą stronę pilnując, żeby kurs zanadto nie spadł. Dopiero końcówka wydatnie podniosła kurs akcji.
Patrząc na zawarte transakcje - po godzinie 16tej (jednocześnie na przestrzeni całego dnia) po kursie 0,37 gr kupione zostało jedynie 59 tys. akcji, po cenie 0,36 gr - 163 tys.
Dużo większe pakiety fruwały wcześniej po 35-34 gr. Mam nadzieję, że końcówka sesji nie była jedynie podciąganiem wykresu, tuningowaniem oscylatorów pod dalszą dystrybucję. Bo ciągle aktualny jest scenariusz, że jest wielu nie zainteresowanych wydawaniem dodatkowej kasy na PP.
Smok pięknie brzmi to co napisałeś, choć przyznam się, że nie mam o tym zielonego pojęcia. Ja kieruję się zachowaniami graczy, czyli krótko mówiąc ich psychiką. Kurs po odcięciu PP nie zmieni się znacząco od kursu przed odcięciem PP, będzie to różnica kilku groszy. Ktoś tu napisał, że akcje LUG-a wzrosną po odcięciu PP, kiedy nie będzie brzemienia nowych akcji. Myślę, że miał dużo racji. Jeżeli tak będzie, to jak wiadomo, PDA będzie 4 razy mniej, cena 15groszy. Kurs po asymilacji będą ustalały stare akcje. Jeżeli kurs akcji po odcięciu PP powróci chociażby do poziomu przed odcięciem PP (a można się spodziewać , że będzie wyższy, bo przed nami perspektywa przejścia na rynek główny) to mamy PDA kupione po 15 groszy. Nie jest to nierealny scenariusz.
Dzisiaj się dzieje ! W pół godziny handlu przewaliła się prawie połowa wczorajszego wolumenu . Szkoda tylko że ciągle jesteśmy na ,,0'' . Do końca sesji jeszcze duuuużo czasu licze na ładny + dzisiaj .
Dla analizy technicznej jest ważny jeszcze jeden aspekt, który tłumaczy stłumienie wzrostów kursu abstrahując od wątpliwości, czy mamy dystrybucję czy też nie.
Poważną i trudną do pokonania barierą jest linia trendu spadkowego liczona od maksymów historycznych z dnia 02.01.2008 i 20.01.2010. W dniu dzisiejszym opór wyznaczony linią tego trendu wypada na 0,38 gr. Przez chwilę kurs dotknął tego poziomu, po czym spadł. Dodatkowo na 0,38 gr wypada 38,2% zniesienia całej fali spadkowej na spółce (liczba Fibo).
Przedstawia to poniższy obrazek:
http://img687.imageshack.us/img687/4065/lugo.png
Nie wiem czy tutaj jakakolwiek analiza techniczna ma jakieś znaczenie . Jeżeli te wszystkie sypane akcje odbierał jeden poważny inwestor to przydałoby się jakieś info kto to wszystko odbierał bo przez kilka ostatnich sesji uzbierało się tego naprawdę sporo . Być może to by było wstanie zainteresować szersze grono spółką . Na razie to wszystko leży w sferze domysłów ; KTOŚ sprzedał , KTOŚ kupił ale KTO , CO , JAK to my w dalszym ciągu nic nie wiemy , trochę to już robi się męczące .
To się połóż i odpocznij. Giełda jest męcząca jak nie zarabiasz na danej spółce przez miesiąc, nie jest męcząca jak kupujesz akcje, a one za dwa dni dają ci zarobić 20%. Ale taka jest giełda, więcej jest przypadków pierwszych niż drugich, ale jak dobrze zainwestujesz, to po tych kilku miesiącach możesz zarobić dobre pieniądze.
To się dopiero okaże , kto tu jest leszczem. Dla mnie w tym momencie jedynym powodem takiej podaży jest NE. Kiedy ten powód ustąpi i sytuacja się wyjaśni, zobaczymy w jakim miejscu jest kurs akcji. Wtedy będziemy mieć odpowiedż, czy leszczami byliśmy my, czy ci, co sprzedawali sugerując się zleceniami naczelnego.
Stachu , mam nadzieję, że mnie posłuchałeś i się położyłeś. Tak szczerze mówiąc, to czuję się jak w kinie na dobrym filmie sensacyjnym. Przeważnie recenzja brzmi tak "Szybka akcja, nieprzewidzane zwroty akcji, nie wiadomo jakie będzie zakończenie".
Bardzo brzydką świecę rysują - objęcie bessy na rekordowych wręcz obrotach. Na oscylatorach - sygnały sprzedaży krótkoterminowej i dystrybucja na AD. Ciekawe, czy na końcówce podciągną wykres czy zjadą jeszcze niżej.
Na ch.... komu te AT. Wczoraj euforia, bo AT pięknie pokazuje, naprzykład kupuję po 37 groszy, dzisiaj AT katastrofa, to sprzedaję po 34 grosze. Ciekawe jak AT pokaże jutro. Tutaj siedzi jakaś q.....wa, co ma w nosie AT, ona sobie AT i te świczki sama rysuje, bo ma pieniążki i akcje, żeby sobie takie piękne świczki rysować, raz je pomaluje na czarno, a drugim razem na biało.
Sądzę, że nie do końca masz tutaj rację. AT co do zasady pozwala określić trend, w jakim podąża spółka, a także punkty zwrotne, w których następuje jego odwrócenie. Często zdarza się tak, że AT służy jako puder dla rzeczywistych zamiarów podmiotu, który zamierza wdrożyć określoną własną strategię inwestycyjną np. sprzedać czy zakupić znaczący pakiet akcji. Wtedy AT należy czytać badać szczególnie uważnie. Przykładem jest to co działo się na LUGu od połowy ub. tygodnia. AT do wczoraj pokazywała, że spółka wejdzie w trend wzrostowy. Wczorajsza sesja była dziwna. Przez większą jej część mieliśmy dystrybucję na oscylatorach ale w końcówce podciągnięto kurs i wyciągnięto na nowe krótkoterminowe szczyty (37 gr na zamknięciu). Dzięki temu oscylatory pokazały sygnały kupna, które zdawał się potwierdzać rekordowy niemal wolumen. Dzisiaj podciągnięto kurs na otwarciu a potem już mieliśmy dystrybucję na całego. Niestety trochę mi ta sytuacja przypomina chemosa, gdzie podobny scenariusz był przy wychodzeniu przez większościowych akcjonariuszy przed dniem ustalenia prawa poboru. Jeżeli tak też będzie na LUGu to możemy mieć do czynienia z kilkoma nerwowymi sesjami spadkowymi.
Póki co nie jestem jeszcze zaniepokojony, bo mam niższą średnią od aktualnego kursu ale spory zarobek szlag już trafił. Z AT nie spodziewam się jutro wzrostów a możliwe będzie testowanie 30gr.
Nie wiem, czy będzie wielu chętnych do obejmowania PP, zwłaszcza że nie będą notowane na rynku.
Dzisiejsza sesja nie nalezala do najprzyjemniejszych - na historycznym wolumenie wyrysowalismy paskudna swiece, lamiac wsparcioe na 36gr... Poki co tragedii nie ma, nastapil dzis powrot po wybicu, co jest normalne i czesto sie zdarza. Nadchodzace sesje dadza odpowiedz czy wybicie bylo falszywe, czy czeka nas kontynuacja ruchu wzrostowego. Kluczowym wsparciem jest poziom 32gr, z kolei aby zanegowac dzisiejsza swiece nalezy zamknac sie na conajmniej na 36gr.
Porównywanie do Chemosa nie uważam za zbyt trafne, bo wiemy co działo się na Chemosie(KNF). Wzrost , każdy wie jaki był, ale powiedz mi, co ta spółka miała do zaoferowania po emisji, dla mnie nic, co mogło sugerować dalsze wzrosty. Lug debiutował po 2,30, wielu ludzi nie odrobiło nawet straty,a co dopiero mówić o jakimkolwiek zysku. Już przed emisją będzie niemal pewne, że będzie dobra wiadomość , Lug będzie uczestnikiem New Connect Lead, co będzie już zwracało uwagę na tę spółkę potencjalnych inwestorów. No i najważniejsze w perspektywie II kwartałów ,wejście na rynek główny. Są pewne argumenty do wzrostów, na Chemosie ich nie było. Ja nie jestem spekulantem, który podnieca się tygodniowymi wahaniami kursu. W LuG-a wszedłem już z myślą, że zainwestowałem na okres kilku miesięcy, choć przyznam, że sprzedałem część akcji po 35 i 37 groszy, tak dla asekuracji, ale jak to mówi prezio LUG-a , zachowałem większą część. Nie lubię wchodzić w emisje, ale powtórzę po raz kolejny, ta nie jest zła, no i może być ciekawie po emisji.
No i LUG nie został włączony do 16 na NC Lead. Przestaje mi się na tej spółce podobać. Wszystko było super do czasu jak nie okazało się, że robią emisję z PP. Mam wiele wątpliwości i zastrzeżeń co do takiej drogi zdobywania kapitału. Prezes też strzelił gola mówiąc, że zamierza zredukować stan posiadania. Klimat na spółce zdecydowanie się pogorszył. Przypominać to zaczyna Grupę zwaną szumnie PSW Holding i rozpaczliwe momentami ruchy rodziny Krawczyków, które tylko zrażały inwestorów.
Póki co na LUGu mamy wyprzedaż, przy czym nie podają wiadomości o zbyciu akcji przez osobę zarządzającą lub nadzorującą. To oznacza, że Prezes bezpośrednio akcji nie sprzedaje. Jeżeli nie on to kto? Albo ktoś z jego ziomków sprzedaje albo więksi akcjonariusze, którzy nie chcieli się ujawniać postanowili uprzedzić Prezesa i nie czekając aż zacznie zwalać kurs sami pierwsi sprzedali swoje akcje (część akcji?) na rynku? Można sobie gdybać.
ja jebie... od polowy czwartkowej sesji nie miałem możliwości śledzić notowań... no ku***, gdy wychodzilem wsparcie na 31 trzymalo (kurs siedzial na 32).. co sie stalo, bankrutuja czy co? informacja z firmy przydalaby sie bo smierdzi na kilometr....
Słuchajcie moi mili.
Ktoś wywala pakietami, ale kto to kupuje ????
Społeczeństwo kupuje ? LUG-a ???
Ja nie kupuję więc w taki razie kto ?
Może Wy skupujecie?
Tu idzie jakiś numer. Wymienią się akcjami i jazda 50% up.
Ja nie wydę bo coś mi tu śmierdzi, a nawet pachnie nieuzasadnionym wybiciem.
Ja potrzymam trochę ciśnienie.
Nie wydaje mi się, żeby była zwała pod złe info.
Raczej ktoś realizuje część zysków i w porozumieniu oddaje drugiemu.
Ten drugi natomiast już wie, że nie straci.
Chyba logiczne, bo przy takim zrzucie to już 18 gr powinno być za papier.
Poczekamy zobaczymy. Jestem na tak.
Jak już zostałem tym leszczem to trudno. Sfrajerowany będę czekał, choć nie powinienem z takim doświadczeniem tak się wpuścić w maliny. Trudno.
Zdarza się. Nie zawsze trafisz w 10-tkę. 8% portfela uziemione.