Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Ktoś wywala w rynek

Sądzę, że nie do końca masz tutaj rację. AT co do zasady pozwala określić trend, w jakim podąża spółka, a także punkty zwrotne, w których następuje jego odwrócenie. Często zdarza się tak, że AT służy jako puder dla rzeczywistych zamiarów podmiotu, który zamierza wdrożyć określoną własną strategię inwestycyjną np. sprzedać czy zakupić znaczący pakiet akcji. Wtedy AT należy czytać badać szczególnie uważnie. Przykładem jest to co działo się na LUGu od połowy ub. tygodnia. AT do wczoraj pokazywała, że spółka wejdzie w trend wzrostowy. Wczorajsza sesja była dziwna. Przez większą jej część mieliśmy dystrybucję na oscylatorach ale w końcówce podciągnięto kurs i wyciągnięto na nowe krótkoterminowe szczyty (37 gr na zamknięciu). Dzięki temu oscylatory pokazały sygnały kupna, które zdawał się potwierdzać rekordowy niemal wolumen. Dzisiaj podciągnięto kurs na otwarciu a potem już mieliśmy dystrybucję na całego. Niestety trochę mi ta sytuacja przypomina chemosa, gdzie podobny scenariusz był przy wychodzeniu przez większościowych akcjonariuszy przed dniem ustalenia prawa poboru. Jeżeli tak też będzie na LUGu to możemy mieć do czynienia z kilkoma nerwowymi sesjami spadkowymi.
Póki co nie jestem jeszcze zaniepokojony, bo mam niższą średnią od aktualnego kursu ale spory zarobek szlag już trafił. Z AT nie spodziewam się jutro wzrostów a możliwe będzie testowanie 30gr.
Nie wiem, czy będzie wielu chętnych do obejmowania PP, zwłaszcza że nie będą notowane na rynku.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LUG 0,00% 1,92 2026-04-15 15:46:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.