• Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Widzę, że niektórzy "pseudo inwestorzy" urządzili sobie z giełdy plac zabaw.
    Prześcigają się w głupkowatych pomysłach, a zabawom kursem nie ma końca.
    Nie muszę wymieniać nicków, każdy kto śledzi forum wie o kogo chodzi. To błaznowanie do niczego dobrego nie prowadzi.
    Można tu mówić wiele o trafnych i chybionych ocenach sytuacji, wróżeniu i przedstawianiu faktów. Raz wychodziło to lepiej innym razem gorzej.
    Działanie jednak było przemyślane i wbrew opini co niektórych - w dobrej wierze.
    Nikt nie miał w zamierzeniach naciągania i nawoływania na z góry straconą inwestycję. Grupa zgranych ludzi merytorycznie (choć czasem z fantazją) starała sie przekazać pozytywne informacje o spółce, w celu zwrócenia uwagi inwestorów. Każdy włożył jakiś wkład w rozwój sytuacji.
    Dzisiaj otrzymujemy zapłatę. Grupa zupełnie przeciwnie działających ludzi obrzydza inwestowanie w Polną, szydzą ze spółki i ludzi, którzy sie nią zainteresowali.
    Takie zachowanie zasługuje na pogardę i ja taką wyrażam.

Moim problemem jest to, iż zaangażowałem się zbyt dużym udziałem portfela w tak mało płynne spółki. Mam tu na myśli Polna, Moj, Reinhold... oczywiście dobrze rozumujący inwestor nie wpakuje całego kapitału w taką płynność. Reszta portfela zarabia i zyskuje na płynności, ale jak juz wspomniałem procent jest, jak dla mnie niekorzystny.
    To taka nauczka na przyszłość :)
    Do tego należy dołożyć "inwestorów" działającym wbrew logice (spadki a nie wzrosty) i zamrożenie kasy gotowe.
    Pewne jest, iż czas jaki poświęciłem Polnej i moje zaangażowanie osobiste nie zasługuje na sprzedaż akcji przy takim poziomie cenowym. Ja to przetrwam, mam czas...
    Sprzedam przy odpowiednich poziomach, ale z takim zapleczem niemerytorycznych wypowiedzi co niektórych trzeba będzie poczekać.

Jeżeli na forum ukażą się wypowiedzi manipulacyjne, dotyczące ustawiania transakcji (zjazd na 1 zł itp.) zostanie złożone zawiadomienie do KNFu.

Tak na marginesie, udało mi się utrzymać w miarę dobry kontakt z Panem Prezesem. Nie wiem na ile to będzie skuteczne, ale postaram się przedstawić oczekiwania inwestorów (tych prawdziwych) i zmobilizować zarząd do działania.
    Narazie moje prośby skutkowały jakimś konkretnym zachowaniem, więc nie ma podstaw aby sie wycofać i tego nie kontynuować.

Pozdrawiam życzliwych...
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~xawery [94.75.70.*]
    Jeśli ktoś kwalifikuje się do KNF to TWA za insynuacje o rzekomych przekrętach Z. Jakubasa zagrożonych więzieniem (bolo) oraz oskarżenia o manipulację kursem również przez pana Jakubasa czy zatrudnianie ludzi na tym forum żeby zniechęcić do spółki.
    Ed miał rację, naprawdę macie się za "prawdziwych inwestorów". Niezła komedia. Wodolejstwo nie pomoże, a wiara w sprawczą siłę tego forum dopełnia obrazu sfrustrowanego, przegranego inwestorka oskarżających innych a nie siebie o kiepskie decyzje inwestycyjne.
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~xawery [94.75.70.*]
    Zapomniałem dodać o regularnym kupowaniu kilku akcji na fixingu żeby podbić kurs. KNF miałby co robić.
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~germany12 [86.63.119.*]
    xawery ty jestes jebanym prostakiem
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: pijok [188.123.192.*]
    ~xawery
    .........jakiś czas temu , kupiłeś Polną , ponieważ uwierzyłeś w opinie TWA . Jak się wkrótce przekonałeś Polna jest mało płynną spółką i sprzedałeś z małą stratą , co oczywiście nam to już wypomniałeś.
    Jak kurs przekroczył 14zł i były plany przejęcia ...kupiłeś ponownie . Teraz patrząc na dołowanie spółki wytykasz nam "naganianie. Miej trochę do siebie szacunku i przemilcz swoje "frajerstwo" a nam pozwól dalej delektować się największym skarbem na GPW czyli Polną SA.:)))))))))
    Część 1 jest w miarę prawdziwa, ale sprzedałem z małym zyskiem. Błąd początkującego. Druga jest nie prawdziwa, rozważałem zakup pod podbitkę w rejonach 13 zł ale Polna mi wtedy uciekła.
    Jaki miałbym cel w prognozowaniu spadków spółki która posiadam :) ?
    Miłego delektowania się :)). Ja wole się delektować Amica.
    Pozdrawiam.

• Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~semp [83.20.10.*]
    pijok nie jest wybredny...
    polna czy denaturat..
    jednym i drugim moze sie delektowac
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~hadess [85.134.168.*]
    jak mozna delektowac sie czym co stoi w miejscu?
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~babcia_lusia [95.40.107.*]
    Coolturalny, czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz ?

Myślisz, że leszczyna z forum jest w stanie cokolwiek zmanewrować kurs ?

Na paged pomstują od 13 zeta a jest po 21, dlaczego więc straszysz ludzi, co mówią, że leci na 1 zeta ? Myślisz, że rynek obchodzi co tu się pisze ?

Na to forum wchodzi pewnie gdzieś 0,00000000000000001% inwestorów.

A co do kursu, to polna jest w trendzie spadkowym, więc zatrzymać się może na 9 albo na 2, kto to wie ? No i jak można trzymać spółkę w trendzie spadkowym ?

• Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Babciu to ja pytam czy wiesz o czym piszesz???

Oczywiście, że leszczyna jest w stanie manewrować kursem i to w stopniu jaki właśnie widzimy. Zjazd z 20 na 12 zł przy bardzo niskich obrotach. To niby kto wyrzuca? DUŻY?
    Leszcze się sypią i nie patrzą czy strata czy zysk, byle wyjść ze spółki.
    Kilka szt akcji i do tego przeganiają sie w pomysłach. Co gorsza oficjalnie piszą o tym na forum, a takie działanie ewidentnie na szkodę kursu może podlegać pewnym obiektywnym osądom.

Z tego co powszechnie wiadomo, niewielka grupa ludzi wśród piszących chociażby na tym forum (a jest ich sporo i na wielu bywam) kontroluje dość spory pakiet akcji. Dlatego nie można wykluczyć, że treści tu zamieszczane nie mają znaczenia...
    Uzasadnij, kiedy przestaje sie bywac na forach: gdy ma sie 100 tys zł - chyba nie, gdy ma sie 1 mln zł - chyba też nie, to ile? Pytam.
    Chociażby z troski o siebie i swoje inwestycje warto zajrzeć na publiczne fora, wiele tam można wyczytać rzeczy o których czasem się nie pomysli samemu.
    I pewnie teraz w waszych główkach rodzą sie kolejne chore pomysły jak tu dopiec innym, jak ich ośmieszyć...

Prześledź wszystkie wątki szczególnie te z akcji s>25 i zoreintujesz sie jaki procent akcji należy do "nas".
    Pojawiasz sie niewiadomo skąd i kwestionujesz rok pracy zespołu ludzi.
    Możecie nas nazywac jak chcecie, nie robi to na mnie żadnego wrażenia. Nie jedną Polną się żyje, ale gdy się coś robi, to należy to robić w najlepszy możliwy sposób.

Ps. Nie straszę ludzi którzy piszą, że leci na 1 zeta (każdy ma prawo wyrazic swoją opinię), ale potepiam celowe i zamierzone prowokacje i próby manipulowania na szkodę spółki...
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~loko [89.228.207.*]
    cool, daj spokój...
    dawcy kapitału wszędzie są potrzebni...
    z nimi czy bez, cel predzej czy poźniej osiągniemy
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~Stara Cegielnia [188.147.100.*]
    Od dawna obserwuję, że na Polnej uwiesiło sie paru gości, którzy z kilkuset akcyjkami chca zarobic milliony. Nie było fuzji z Ponarem i nie sprzedali po 20 , to próbuja teraz zbić kurs do 10, bo dobrze wiedzą, że za kilka tygodni znów będzie po 15 -15 i to bez żadnego infa o przejęciu.A jeśli sensowne przejęcie , to będzie po 25. Piszą więc pierdoły o spakach na forach i zaniżaja paroma sztukami papieru kurs. Zarobią przecież 50% - jeśli się im to uda. Zarobią bez problemu, bo małą ilość akcji można wielokrotnie sprzedać i kupić w ciagu tygodnia lub nawet dnia.

Jednakże taka sytuacja powoduje, że kurs się obniżą i w przypadku obiektywnej przesłanki (spadek zamówień, kryzys ogólnośwaitowy) lub winy zarządu (np. opceje) osiaga absolutnie niezasłużone poziomy i potrzebuje wielu miesięcy na odbicie.
    Niski kurs przy małej płynności powoduje zniechęcenie do Polnej na szerokim rynku.

Niska płynność i pseudogracze powodują, ze poważniejsi inwestorzy , a są tu tacy, nie mogą sensownie manewrować swoim pakietem, bo przy obecnym wolumenie musieliby je sprzedawać przez kilka tygodni i przez kilka tygodni odkupować.

Ale co możemy na to poradzić. Ja osobiście powiem tylko walcie sie Panowie z tej spólki i ztego forum , jesli się wam tu nie podoba , co piszemy na forum. Walcie się, bo na GPW jest ponad 300 spólek i jest dokąd iść. Ale oni nie pójdą, bo znają Polną i tu czują się bezpieczni i wiedzą , jak tymi kilkuset akcjami zarobić np. 200 zł na szynke świateczną, albo na karnet narciarski za 50 zł w Korbielowie czy w Wierchomli.
    I będą tu siedziec do usranej śmierci , aż doprowadza kurs do 1 zł i wtedy odejdą bo nawet te 50% zarobku na 500 akcjach minus prowizje i podatek , to będzie mniej niż rachunek za prąd za używanie kompa przez miesiąc.

• Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: fan06 [83.4.119.*]
    Witam. Jak miło poczytać "zdroworozsądkowe" wypowiedzi! Wiele razy na tym forum było pisane, że Polna to papier dla cierpliwych /można powiedzieć BARDZO cierpliwych/, jeśli ktoś chce tu szukać szybkiego zarobku, to nawet niech nie myśli o tym i od razu poszuka sobie innej spółeczki. Do obecnych spadków nie ma co przywiązywać większej uwagi, bo Ci którzy śledzą sesje na bieżąco wiedzą, że wszystko odbywa się niewielkim wolumenem! Każdy dobiera akcje do swojego porfela pod kątem długości horyzontu inwestycyjnego i jest to jego indywidualna decyzja. Widocznie nie wszyscy chcą/mogą to zrozumieć, no ale to jest już ich problem! Pozdrawiam serdecznie!
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~Machnie [212.244.235.*]
    Szmata leci na pysk i poziomy jednocyfrowe już wkrótce. A narzekanie na spekulację że obniża kurs i ciężko wyjść większą ilością jest śmieszne. Gdyby nie ta spekulacja i ten śladowy ruch to byśmy sobie mogli wsadzić te nasze akcje w du.....!

A skoro spóła jest taka świetna i taka tania to kupujcie zamiast pisać baniakluki. :)
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: pablo7 [87.96.60.*]
    Machine ulzyles sobie na sercu ta twoja wypowiedziom???
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~Machine [212.244.235.*]
    I gdzie te inwestory od prognoz 20zł,50 zł itp. Niech teraz coś napiszą. Czekamy na jednocyfrówkę...

Nikt nie chjce tykać tego ścierwa.....
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~pijok [79.185.143.*]
    ...więc i ty nie tykaj...
  • a ja Wam powiem jedno jak Polna sie odbije to Autor: ~jatzeq [86.153.57.*]
    Ci ktorzy najbardziej krykowali beda krzyczec w nieboglosy z wielowykrzyknikami...cena jest bdb i kiedys doczekamy i 50 zł
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~wasyl [83.31.195.*]
    Ale słoma z butów wyszła z kulturalnego i innych "członków" TWA, to jest własnie poziom "ynwestorów". Do KNF-u to powinno się zgłośić wasze roczne naganianie na spółkę bez perspektyw. Najlepsze, że o was nie da się powiedzieć nawet "mądry Polak po szkodzie". A "pijok" to już zupełna żenada...
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~ed [85.119.21.*]
    a ja ci proponuje, zebys od razu pobiegł do KNFu, prokuratury i na policje oraz do najlepszej przyjaciolki sie wyplakac;
    nie rozumiesz jednej rzeczy - od wielu miesiecy trwa na tym forum nagonka na kupowanie Polnej, jak rozumiem nagonke te robia ludzie, ktorzy kupili spore pakiety nieadekwatne do plynnosci tej spolki i zalezy im na zarobku, najlepiej szybkim
    w ramach ten nagonki uzywane sa argumenty: nieprawdziwe, zyczeniowe, gdybania, zalozenia co by bylo gdyby, i co jest najgorsze pseudoanalizy, nie poparte zadnymi faktami albo wrecz oszukancze, patrz pseudowyceny waszego lidera,
    fakty sa jednak jakie sa, Polna czeka stagnacja, spadek zyskow co najmniej do polowy przyszlego roku, jakiekolwiek plany przejecia moga dac korzysc jedynie w dluzszym terminie,
    kiedy kilka osob o tym pisze, wy sie unosicie, wyzywacie, obrazacie, jezeli chcecie zaprzestania podawania negatywnych informacji, to potwierdza, ze jestescie jedynie bezczelna zgraja osob, manipulatorami i probujecie oszukac czytelnikow mniej zorientowanych w analizach
    negatywne informacje pojawiaja sie same, i wydarzenia z ostatnich trzech miesiecy weryfikuja wasze bazgroly o swietlanych perspektywach, niedoszacowaniu, odpalach do 50 i 100 PLN
    wchodzac na wasz jezyk - ja tez mam pogarde dla waszych metod bezczelnej nagonki, ale co jakis czas bede tu pisac, zeby ostrzegac normalnych ludzi
    i przyjmijcie do wiadomosci, jak pojawia sie argumenty - kurs Polnej i tak wzrosnie, bez waszej zenujacej pisaniny
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~pol-anka [83.16.131.*]
    Zerowe zainteresowanie akcjami.
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~dawny forumowicz [85.89.173.*]
    pakiecik 30K:)
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~pol-przem [83.16.131.*]
    Może dokupił nasz nowy 5-% akcjonariusz ?
    Ludzie, ktoś zrobił sobie stratę podatkową... Eksperci.
    Odpał blisko, jeeeeeee.....!!!! PKC!!!!!!!!!!!!!!
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~pijok [79.185.147.*]
    ~wasyl. czy tracisz tylko na Polnej , czy na Lotosie i Viaguarze również ?, a jak tak czy ktoś z nas wypisuje głupie uwagi na forum spółek których nie posiada ?
    Wybaczam Ci obelgi , gdyż nie wiesz co czynisz...
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~pijok [79.185.147.*]
    posiadam również MCI i PKOBP , kupiłem nie angażując się zbytnio w analizy , korzystałem z forum...jednak pakiety mam tam niewielkie. Polną przeanalizowałem i jedynym minusem tej spółki jest niestety "drobny " akcjonariat w postaci takich osób jak xawery , wasyl itd.(bez urazy) , którzy to pakietami po kilkadziesiąt sztuk "tną" straty . Zastanówcie się , dlaczego kurs spada skoro nie ma żadnych wiadomości ze spółki...?
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: bolo7 [89.75.113.*]
    Dobry wieczór po paru dniach - myślałem, że się stęskniłem za forum, ale szybka lektura postów z ostatniego tygodnia i już mi jest niedobrze...

Powtarzamy po raz setny od bardzo długiego czasu - jak komuś nie podoba się spółka, to do widzenia!

Xawery, w dziwnie namolny sposób bronisz kolejny raz Jakubasa? Dlaczego tak boisz się, żeby nie był pociągnięty do odpowiedzailności, jeśli na to zasłuży? Jaki masz w tym interes?

Babcia_Lusia - mylisz się moja droga, na takich spółkach jak Polna, prawie 100% free float jest w rękach drobnych, którzy korzystają z forów internetowych, szukając informacji o spółkach...

Co to za pakiet 30K poszedł? - nie pisz Xawery bzdur, że to w celach podatkowych, któregoś z drobnych rozumiem?

Pozostali naganiacze na spadki, co się podniecacie tym zjazdem od 16 zł na niewielkich obrotach; suma sumarum wartością akcji okaże się tak, czy inaczej, przy jakim poziomie ktoś będzie mógł kupić duuuużo więcej akcji. Ile nowi inwestorzy kupią tego za 12 zł, ile za 13, 14, jak pojawi się większy popyt?

• Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: bolo7 [89.75.113.*]
    Zaglądam znów po kilku dniach i nic się nie zmieniło - naganiacze na spadki jak obrzydzali, tak obrzydzają (no, może pojawia ich się coraz więcej). Mało już pracy w tym zakresie wykonał Zakonek z Jakubasem? Na co liczą, że ludzie będą im ładować do worków po 11, po 10, po 9, a najlepiej po 5 zł? Przecież jak poczytać posty z ostatniego czasu, to można stwierdzić, że tworzą świetnie funkconujące TWZ - Towarzystwo Wzajemnego Zabagniania. Jak ktoś nie wie, co to jest, to zapraszam na forum IDM do lektury "bagiennych" postów niejakiego Zemsty_Pogan...

A, jak ktoś przez dłuższy czas nie chce podawać na lewą po "wymarzonej" przez TWZ cenie, bo kurs akcji uparcie nie chce się zwalać w wieszczoną przez nich przepaść poniżej 12 zł, a deklaruje się, że jest się jednak zainteresowanym papierem, to chyba płaci się ostatecznie taką cenę, jaka jest akceptowana przez sprzedających, czyż nie? To nie piaskownica, nie da się wyrwać siłą akcji komuś jak zabawek (machine ma najwyraźniej na to ochotę...). Chcesz mieć akcje, płać. Nie stać Cię, bo "kieszonkowe" nie jest zbyt duże, to do widzenia.
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~ed [85.119.21.*]
    Patrz, jak kazdy inaczej widzi - jakoś ja tu nie widzę naganiaczy na spadki, przynajmniej nie tak nachalnych, jak naganiaczy na wzrosty. Ponadto, tu nie chodzi o naganianie, tylko o niezaklamywanie rzeczywistosci, a zaklamywanie rzeczywistosci to jest to co robi TWA.

Ale sa swieta, wiec Tobie i tej czesci TWA, ktorzy nie sa osobami wulgarnymi, zycze wesolych swiat i wzrostow polnej w przyszlym roku
    Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a i tak z mojego punktu widzenia ja widzę (głównie ostatnimi czasy) zdecydowanie więcej tych wypowiedzi zniechęcających do spółki... mniejsza o to...
    Moim zdaniem, my oceniamy rzeczywistość na podstawie faktów, czego mogliśmy oczekiwać od takiej spółki jak Polna, patrząc nawet choćby na to, co się działo z kursami spółek o fatalnej reputacji w tej minihossie... Wy z kolei oceniacie rzeczywistość na podstawie głównie kursu, który potrafił ładnie już wzrosnąć o ponad 100%, ale się skopcił... tylko, czy rzeczywiście zachowanie kursu Polnej (nie będę już przypominał o "reżyserowaniu" jego kształu w kluczowych momentach...) w tym okresie odzwierciedla faktyczną sytuację? Czy spółka ta z świetnie prosperującej firmy zbliżyła się na skraj bakructwa? Nic takiego! Pomimo spadku zamówień, tu jest wyjątkowo stabilna sytuacja, jak mało gdzie!!! W okresie prosperity to jest minus, bo nie jest to prorozwojowe, dlatego świetnym ruchem będzie ewentualna akwizycja. Ale w czasie kryzysu kurs ten powinien dużo lepiej zachowywać się już dużo wcześniej !

No, ale, miałem już nie odpalać komputera, za parę godzin Wigilia, skoro zwierzęta będą mogły przemówić ludzkim głosem, to dlaczego, my ludzie nie mamy tego uczynić :)

Życzę jeszcze raz Wesołych Świąt wszystkim: i TWA, a także i TWZ, włącznie z tymi najzapalczywiej nas atakującymi... :)

Przyszły rok będzie ciekawszy! :)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [93.176.238.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~obiektywny [85.89.173.*]
    ed, nie irytuj sie tak brachu. gdybyś na początku roku kupił za namową 'naganiaczy' polną, to twój wynik byłby całkiem przyzwoity ... a tak to chyba nie:)
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=POLNA
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~Slowan [89.174.214.*]
    A "mowilem' pisalem ze ta polna to bedzie po dwanascie zlociszy ale jakies nadęte patalachy obrazaly mnie...jeszcze zloty nizej i zatrzymamy sie...na dluzej
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~kufelek [80.48.73.*]
    No to mnie pocieszyłeś, im minus oczywiści. Ta spółka to jednak mega syf.
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~slowan [89.174.214.*]
    Aktywa sa zdrowe oj bardzo zdrowe tylko jak pisalem duzi jeszcze sie nie napakowali a oni nie lubia przeplacac jak nie musza....dopakuja papiera i jedziemy bardzo wysoko...naleza mi sie przeprosiny ale nie kazdy umie przeprosic tylko woli miec w glowie swoja chora wizje...
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~Luśnia [83.2.103.*]
    czy sugerujesz ,że warto zacząć powoli < 12kupować?
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: ~slowan [89.174.214.*]
    Warto sie przygladac i nie kupowac papiera powyzej 11,50 pln na ten czas...bo konsolidajcja bedzie dlugo trwala
  • Re: Widze, że niektórzy urządzili sobie plac zabaw... Autor: slonce_karpat [83.4.127.*]
    to ja Cię slowan przepraszam...;)....kiedy będzie poniżej 11,23 bo bym sobie średnią zakupów chętnie obniżył?.....
[x]
POLNA -1,84% 16,00 2017-11-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.