az tak szybko to nie leci. A szkoda bo jakby mocno i szybko polecial, to by sie odbil, a tak to moze se tak spadac i spadac i spadac. Tymczasem niedlugo na dluzej przywitamy dwie jedynki z przodu
pablo, tu juz wiele poziomow kursu przewidywales, i sie nie sprawdzalo, wiec mysle ze przewidywanie jichkolwiek poziomow cenowych na tej spoleczce jest pozbawione sensu. Jak dalej kase beda mrozic na koncie i nic nie przejma, to i ponizej 10 zjedzie.
Pla, a Ty tak wróżysz za każdym razem pewne poziomy.
I się nie dziwie, masz pole do popisu. Popyt na razie słaby i bardzo łatwo stać się mega przewidującym. Potem sprzedasz pare szt PKC i masz co chciałeś. Chociażby jak dzisiaj 14 akcji i sru w dół o pare procent. Myślisz, że zaczniemy Cie wielbić ?
Zacznij "wróżyć" w drugą stronę i pokaż jaki jesteś mocny, więcej korzyści tym przyniesiesz.
chcialbym wrozyc w druga strone, ale nie widze na razie powodu, raz juz wrozylem, myslac ze przejecie ponaru to juz tylko formalnosc i srodze sie na tym przejechalem. Teraz widze codzien w dol i zadnych oznak co by mialo byc inaczej. Ale na tej spolce jest mozliwe + 20 % w jeden dzien, jak znow gruchnie ze kogos chca przejac, to sie znow beda zabijac za akcyjkami. Jeden dzien na kilka miesiecy.
To zeleży kogo przejmą. Bo jeżeli to ma być POM Nieniadowa, Metal Tuczempy albo Zawory Sierakośce, to zobaczymy megaodpał ... ale jak go sobie narysujemy.
Ale takie pomy razy 3 lub 4 po kilka milionów sprzedaży rocznie i zrobiło by 50% obecnej sprzedaży Polnej. Ale takich drobnych przejęć nie ma. Mam wrażenie, że Jakubas sądził, iż tanio kupi automatykę Ponaru, tak jak tanio kupił Popną. Ale nie trafił na idiotów. Całe to przejęcie Części Ponaru to było tak , jak z kilkoma akcjami Jakubasa z ub.r.
1. Budowa II linii metra z Chińczykami
2. Tramwaje dla W-wy
3. Polskie Pendolino itp.
Niby konkretny iwestor, ale często jest to koncert pobożnych życzeń.
Szkoda tylko tych kilku miesiecy, kiedy Polna nie rozmawiała z innymi o przejęciu.
Polna to sa akcje, które warto posiadać dla samego faktu posiadania, to towar dla konesera, co widać po poziomie osob piszacych na watkach Polnej - to jest smietanka inwestorska
dlatego wszelkie ruchy w gore czy w dol nie maja tu znaczenia, czy dla kogos jest wane, czy Polna kosztuje 2 zlote czy 20 - dla mnie nie, ja nie sprzedam akcji polnej, bo to jakbym sprzedawal certyfikat nobilitacji
aktualnie nie mam Polnej (miałem latem) ale potwierdzam to co napisał ED, miłe towarzystwo z wyższej półki tego forum, fajnie się Was tutaj czyta i czasem sobie zaglądam z czystej ciekawości:).. może jeszcze kiedyś dołaczę do akcjonariatu, tym czasem pozdrawiam
Dwa jak dwa ale minus 5% moze byc...zbliza sie powolutku moja cena 12 zlociszy.Kilku Panow ostro sie denerwowalo jak pisalem ze tu spadniemy oczywiscie jak Bylismy kilka zotych wyzej...od dziesieciu pln naprawde warto kupowac a jak bedzie nizej to ja bede dobieral i dobieral se hehe...
Ciagle kupujecie i sprzedajecie, tylko obroty ciągle mikre od dawna. Ile Ty kolego odkupisz 400 szt. po te 12, nawet 1400 szt. Co to w tym wszystkim znaczy.? I ten jad nie wiadmo po co? Ci co maja teraz akcje po prostu zagrali va bank na kupno hydrauliki Ponaru. Gdyby było to przejęcie , to może dzisiaj byłby kurs 20 zł. Nie doszło do niego, jest niżej.
Ano niestety, okazało się że Polnej jednak nie stać na hydraulikę Ponaru, więc nie ma się co dziwić przecenie akcji, w końcu to bardzo zły wariant rozwoju sytuacji (szczególnie w kontekście braku natychmiastowej prezentacji nowego wariantu akwizycyjnego).
Natomiast podniecanie się spadkiem o 10% przy obrotach rzędu 5 tysięcy akcji dziennie, to chyba nie tyle jad, ile raczej brak doświadczenia na rynku.
calkowita niemoc, niezdolnosc do jakichkolwiek wzrostow. Aktualnie mozliwy jest jedynie spadek dzieki wyzucanym niewielkim ilosciom akcji po coraz nizej ustawianych poziomach po lewej. Kupiec poczeka jeszcze wiele tygodni. W tym czasie kurs moze osunac sie nawet ponizej 10. A wtedy gruchnie jakies pozytywne info i kupiec jednym zleceniem zbierze wzystkie akcje od tygodni ustawione na sprzedaz. Ale to moze byc dosc odlegla perspektywa. Tymczasem posiadacze beda kisic i obserwowac coraz nizsze zyski lub coraz wieksze straty na rachunku
Ja w miarę uważnie obserwuję obroty. Nie widać aktywnego sypania. Sprzedają chyba jacyś "mBankowi technicy". Oni nie są w stanie wywołać większej obsuwy.
Zainteresowanie popytu jest bliskie zeru to fakt i to tutaj trzeba upatrywać szansy na odbicie, bo łatwo może to ulec zmianie (zakladam, żenikt już nie wierzy w pierdoły typu "duży skupujący niżej"). Do tego dochodzi zła passa Jakubasa ostatnio - jego zaangażowanie jest swoistą dodatkową antyreklamą dla spółki, branża mało medialna itd.
Zgadzam sie z Tobą na temat Jakubasa - jest nieszczęściem Polnej, odkad do niej wszedł. Myślę, że w tym gronie nie muszę tego dokładnie tłumaczyć.
Co do kursu, też mi sie wydaje, że obsuwy nie będzie do końca roku. Ale przydałoby się, żeby prezes Zakonek podał komunikat o zamówieniach, prespektywach na I kw . itp, bo przecież może być takie wrażenie na rynku , że ten spadek zamówień jest długotrwały i 4 dni robocze w tygodniu to będzie trwać cały rok. Tradycyjnie b. zła polityka informacyjna spółki. Trzeba dbać o poziom kursu, aby w trudnych momentach miał z czego spadać!!!
Przyznaję, że tydzień temu zrewidowałem swoje plany i wyrzuciłem sporo polnej poniżej 14. I tak miałem zarobek. W perspektywie kwartału nie widzę szans na znaczne odreagowanie, natomiast jest parę spółek, na których można wylizać rany po polnych spadkach. Mam nadzieję tu wrócić wiosną.
Trochę normalnej rozmowy na forum. Moim zdaniem spadnie do poziomów z lata i będzie oscylować koło 11.50 czyli powtórka z rozrywki. To wariant optymistyczny, jeśli spadnie niżej to będzie bardzo źle dla posiadaczy oczywiście.
Śmieszni są panowie z TWA deklarujący, że będą trzymać akcje. A co macie zrobić? W tych warunkach sprzedaż 10k bez kursu -15% graniczy z cudem. Poniżej 10 zł powinien pojawić się większy popyt, sam może się skusze na tych poziomach.
Ostatnie zlecenie w arkuszu to 10.33 - i aby tam się dostać wystarczy tylko ~1500szt.
Poźniej już tylko kilka zleceń po 1zł.
No chyba, że się poukrywali ze zleceniami :-)
Kupiłem na szczycie, sprzedałem parę dni temu - straciłem kilka tysięcy - ale przynajmniej odblokowałem kapiatał, którym odrabiam gdzie indziej, i co ważniejsze zapłacę mniejszy podatek za 2009 rok.
Mnie nasypali tego ponad 10k, nie sądziłem, że będzie aż takie sypanie w okolicy 13,00 zł. Gdybym chciał to teraz sprzedać, to na raz nie ma mowy - można wysypywać po 500-1000 akcji dziennie nie obniżając znacznie kursu. Być może własnie ktoś z dawniej naganiających próbuje to obecnie robić.
Moja średnia cena zakupu to obecnie 13,60 - nie wydaje mi się bardzo zła, na razie nie zamierzam kupować więcej i zamierzam zacząć realizować stratę jeśli rzeczywiście kurs zejdzie poniżej 11,50 (czego nie traktuję jako wysoce prawdopodobnego scenariusza), no chyba że zagra w jakiś nieoczekiwany sposób psychika i dokupię wtedy drugie tyle :). Cały czas uważam, że wcześniej czy później nienajgorsze fundamenty powinny się obronić i jestem mimo wszystko dobrej myśli. Klęska z Ponarem musi się jakoś na kursie odbić. Natomiast mając gotówkę w kasie można w łatwy sposób zrobić jakieś nowe czary-mary, w które rynek uwierzy.
To jest niezły pomysł :)) Wygenerował by gigantyczną stratę do odpisania. Najpierw trzeba sprowadzić kurs do 1 zł i jazda. Tylko zawsze jest pewne ryzyko. I nie wiem jak z legalnością takich działań :).
no i gdzie jest ten madralinski od 12,20?, wlasnie jest 12,21, i to nie jest koniec, tak jak ktos wyzej napisal, fundamenty na najblizsze 3 kwartaly nie najlepsze, co przelozy sie na kurs, a TWA zamilklo, bo chyba wywala - a pisalem wczoraj, trzymac, bo Polna sie ma nie dla zyskow
Uważajcie, paru ciulków obracających po ok. 20.000 zł. chce Wam odebrać akcje. Piszą gówniane teksty o spadkach tutaj i na forum Parkietu. Sztucznie paroma sztukami papieru zaniżają notowania. Prawda jest taka, że papier Polnej jest warty min. 20 zł.Są perspektywy rozwoju i przejęcia innej firmy Polna ma olbrzymia, nie spotykną gdzie indziej rentowność. Nie dajcie się zwieść paru ciulkom.!!!!!!!!!!
Być może fiasko rozmów z Ponarem, to szczęśliwy obrót sprawy