• Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~cierpliwy [83.11.229.*]
    Sąd dokonał rejestracji podwyższonego kapitału zakładowego PGE z nieco ponad 14,7 mld.
    do 17,3 mld zł / emisja 259,5 mln.akcji / rejestracja podwyższenia kapitału oznacza że PDA zostaną wkrótce zastąpione AKCJAMI ,
    PGE kontynuuje wewn. konsolidację zostały zarejestrowane spółki PGE OBRÓT i PGE DYSTRYBUCJA,
    celem władz PGE jest przekształcenie holdingu w strukturę koncernową opierającą się na sześciu pionach :
    energetyce konwencjonalnej,odnawialnej,dystrybucji energii,handlu hurtowym,handlu detalicznym oraz energetyce atomowej,grupa w nowej strukturze ma funkcjonować w 2010 r
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~energooszczędny [89.231.202.*]
    Nie dodałeś jescze, że cena nominalna to 10 zł. Cena emisyjna seriiB, a taka tylko jest w obrocie to 23 zł, co stanowi tylko 15%.Jak ktoś tu liczy na spadki to niech sobie czeka, ma takie prawo. Mądry jednak teraz kupuje!!!Pozdrawiam.
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~Marek [10.8.1.*]
    może tak, może nie co nie oznacza że ci co sprzedają nie są mądrzy... chyba że sądzisz inaczej
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~ojoj [87.205.69.*]
    w perspektywie 1-2 lat spółeczka da wszystkim zarobić , w porównaniu z lokatą bankową będzie ok.
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~cierpliwy [83.11.229.*]
    aby zachwiać kursem złotego wystarczyło zachodnnio - światowemu bankowi inwestycyjnemu 900 000 000 mln.dolarów aż musiał rząd interweniować aby zachwiać pod własne potrzeby kursem PGE wystarczy o wiele mniej i tak się osiąga zamierzony cel ,dużym inwestorom jest na rękę skupić teraz jak najtaniej i niema się im co dziwić skoro mają takie możliwości spekulacyjne
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~grubasek [89.72.61.*]
    Tylko po co skupować coś, co jest o 30% przewartościowane? No, ale jak ktoś dał się nagonić przez Grada na akcje PGE po 26zł, to dla lepszego samopoczucia musi wymyślać teorie spiskowe...
    grubasek to wytłumacz mi dlaczego inw.instytucjonalni wylewali łzy że otrzymali mały przydział akcji licytując cenę nabycia PDA po 26 zł i wyżej czy wszyscy byli głupsi od Ciebie ?
    A mało to jest durniów wśród instytucjonalnych? Tu masz tego najświeższy dowód: http://pb.pl/a/2009/12/02/ING_wtopilo_23_mln_zl_na_Techmeksie
    czy Techmeks = PGE ? a tak poza tym Tecmeks produkuje podobnie jak Krosno , upadł Elektrim może jeszcze wróci na giełdę
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~erofil [89.72.61.*]
    Chodziło mi o to, że instytucjonalni nie są żadną wyrocznią i potrafią tak samo tracić jak drobni - nieważne czy na Techmeksie czy PGE.
    jednak mają większą wiedzę i być może większe doświadczenie ja gram na giełdzie 15 lat
    a wiedza i doświadczenie to potęga i klucz to sukcesu a giełdę warszawską obserwowałem od powstania , lecz wtedy budowałem dom więc i nie po drodze było na GPW obserwowałem upadek UNIWERSALU poczynania Panów Baksika i Gąsiorowskiego ich niemniej słynne " oscylatory ", doświadczenie i wiedza procentuje
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~olo [194.63.135.*]
    20
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~cierpliwy [83.11.203.*]
    akcje PGE wejdą do WIG przed 15 grudnia 2009 r. Spółka prawdopodobnie nie wykorzysta nadzwyczajnej ścieżki aby wejść do indeksu WIG20. W pierwszym dniu notowań akcji po ich zarejestrowaniu kurs musiałby zbliżyć się do poziomu 28 zł .Czyli cena musiała by wzrosnąć o 15 %. Akcje PGE na 90 % wejdzie do WIG20 w marcu większość inwestorów,
    powtarzam inwestorów ma tego świadomość. Wejście PGE do WIG20 może zbiec się w czasie z wejściem spółki do indeksu rynków wschodzących liczonych przez bank inwestycyjny Morgan Stanley , tam spółka powinna pojawić się na przełomie luty, marzec
    To pozytywnie wpłynie na kurs spółki, bo wiele funduszy indeksowych będzie musiało kupić
    te akcje
    "W pierwszym dniu notowań akcji po ich zarejestrowaniu kurs musiałby zbliżyć się do poziomu 28 zł .Czyli cena musiała by wzrosnąć o 15 %." - To sen czy Twoje marzenia?
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~ryk [89.171.41.*]
    Uważam powyższe rozumowanie za zasadne i dodam ponadto,iż PGE nie jest spółką dla lubiących spekulacyjną grę.Może być z pewnością traktowana jako dobra,konkurencyjna w stosunku do lokat bankowych ,lokata kapitału na dłuższy okres czasu.Zapotrzebowanie na energię elektr.jest i będzie bez względu na koniunkturę gospodarczą i politykę a co za tym idzie akcje spółki będą miały stosowną wartość. Wieszczenie dużych spadków na tym papierze jest nie poparte żadnymi racjonalnymi przesłankami.!
    to co napisałem to są realia które nas czekają oraz przekazanie rzetelne posiadanej wiedzy na temat spółki Innym akcjonarjuszom
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~Helen [79.188.233.*]
    Myślę że masz dużo racji i wiedzy na temat pge i giełdy. Ja inwestycję w pge potraktowałam perspektywicznie i mam nadzieję że nie namoczę.
    dzięki za ciepłe słowa na giełdzie gram już 15 lat też na początku zaliczałem straty,
    ale jest św prawda kto na giełdzie nie stracił ten się nie nauczy grać na niej
    oj zapomniałem dodać że na akcjach PGE nie można stracić jednak na dobry zysk należy nie długo jednak poczekać zbyt duże były oczekiwania na szybki zysk i dlatego taka nerwowość u niektórych akcjonarjuszy ,BĘDZIE DOBRZE CIERPLIWOŚCI
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~agatowe lato [83.26.173.*]
    Przychylam się do opinii,że ta spółka da w średnio-czasowej perspektywie dobrze zarobić.To taki zbliżony odpowiednik czeskiego CEZu na naszej giełdzie.Pisano już o elektrowni atomowej z którą będzie związana ale nic tu nie pisze się o tak zwanej podziemnej gazyfikacji pokładów węgla brunatnego zalegających od Legnicy w kierunku Wrocławia.Wiem,bo mieszkam blisko,że jest przymiarka do tych zbadanych bardzo bogatych pokładów.Badana jest sprawa pozyskiwania gazu z tych pokładów systemem australijskim,takim samym jak australijczycy pozyskują gaz z pokładów węgla brunatnego w Kazachstanie.Nie wiem dokładnie ale chodzi tu o jakąś metodę podziemnego spalania bez dostępu powietrza.Druga sprawa,jeżeli ta spółka w/g niektórych nie da zarobić,to jakie na naszej giełdzie są lepsze?
    Pamiętają Państwo jakoś połowa lutego tego roku.KGHM najniżej wtedy spadł do 20,03 zł i kto go wtedy kupił na długi okres,to pomnożył zysk około pięć razy w niecałe 9 miesięcy i to w niepewnej,męczącej stagnacji na giełdach.A Lotos gdy spadł w tym samym czasie do 7 zł za akcję,gdyby kupiono i trzymano do dzisiaj,to jaki byłby zysk?
    Ja tylko nie mogę sobie darować IMMOEAST,którego kupiłem jakoś w połowie lutego po 1,23 zł (jak na moje leszczowe warunki dość sporo) i po kilku dniach gdy był po około 1,33 zł,przeczytałem w wiadomościach że to bankrut i analitycy wycenili go na 0 zł za akcję.Momentalnie go sprzedałem z minimalnym groszowym zyskiem i jak z tego powodu byłem szczęśliwy,że go się pozbyłem bez straty.Jakie moje było zaskoczenie jak widziałem póżniej jego wykres pnący się nieustannie do góry aż do dziś.Gdybym wtedy nie posłuchał tych wpisów światowych i naszych analityków wróżbitów dziś miałbym z każdego włożonego 1000 zł, 13 000 zł zysku.Ja wiem,że znając siebie w niepewnym czasie nie trzymałbym tej spółki przez tyle miesięcy ale chodzi mi o przykład.Czasami siebie nie mogę zrozumieć,jak łatwo ulegam "analitykom pismakom"?Jak IMMOEAST to przestraszyłem się a jak np,KROSNO to miałem odwagę kupić 10 000 sztuk i nie sprzedać do końca aż do zejścia z giełdy (to tylko 2 500 zł i zobaczę co dalej będzie).
    To o czym pisałem działo się w niepewnym czasie a co będzie jak już po nowym roku zaczną wszyscy powoli wychodzić z kryzysu?
    PGE to pewna inwestycja,oczywiście tylko nie za wszystkie pięniądze.
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~cierpliwy [83.11.211.*]
    tak rzeczywiście pominąłem temat "zagazowania węgla" tym będzie się zajmować ELEKTROWNIA BEŁCHATÓW to bardzo ważna dziedzina działalności PGE
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~GrassHopper [85.193.202.*]
    każdy chce grać na giełdzie i pomnożyć tych swoje parę groszy ale nie każdy potrafi tak analizować jak Panowie
    ja też mam akcje więc zależy mi na wzrostach
    dlatego dobrze jest , że są Grubasek i Cierpliwy i pomagają nam swoją wiedzą
    bardzo lubię czytać rzeczowe wypowiedzi i za to obu Panom przekazuję wyrazy wdzięczności
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: hersiu [83.238.44.*]
    Stare porzekadło mówi - "jak dobrze posłuchać mądrego'
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~art [188.146.185.*]
    Nie gram dlugo na gieldzie bo dopiero nieco ponad 2 lata. Jednakze zamierzam dokupic jeszcze PGE. To jedyna spółka z poza (na razie) wigu 20 w którą inwestuje. Odkad zaczalem gre na gieldzie unikam kazdej spolki spoza magicznej 20tki, ale to wyjatek na ktorym sadze ze nie strace. Obecnie nie ma zadnej społki z wigu 20, no moze poza TVN i TPSA w ktora warto zainwestowac.
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~milenista [77.255.19.*]
    tvn chodzi gorzej niz rynek a tpsa oczywiscie dobra ja po 16,00zl bralem i mamdo dzis i polecam (kurs podbijecie i zarobicie przy okazji ze mna :D;). co to pge 23,50 zl jakos mi pasuje,ale to nie jest poparte jakas wielka analiza, wiem ze kupie po tej cenie parenascie kk.
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~cierpliwy [83.11.201.*]
    najbezpieczniej jest inwestować tylko w płynne spółki , szybko się wchodzi i szybko wychodzi
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~cierpliwy [83.11.215.*]
    OFE w listopadzie zakupiły akcji za około 3 mld.zł w tym 2 mld. zł wydały na zakup akcji PGE co oznacza że posiadają 1/3 emisji
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~energooszczedny [89.231.202.*]
    Witaj cierpliwy. Podaj linka do tej informacji o zakupach PGE przez OFE. Z góry dziękuję.Pozdrawiam
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~mzcn [192.168.7.*]
    trochę stary artykuł
    http://www.rp.pl/artykul/181781,387769.html
    ciekawe kto będzie kupował akcje?
    jak wszyscy się napchali?
    powyższe było do energooszczędnego
    e gazeta parkiet 8,12,2009
    Dzięki. Znalazłem to już wcześniej. Sa to jednak póki co przypuszczenia, choć z duża dozą stanu faktycznego. A może jest jeszcze lepiej, tzn skupili jeszcze wiecej i może będą skup prowadzić dalej. Pozdrawiam
    zgadzam się
    Pozdrawiam będzie dobrze szkoda że to wszystko odbywa się na górce i pod koniec roku
    OFE rzeczywiste zaangażowanie poda w styczniu 2010
    Dla OFE to wręcz wymarzona spółka. Stabilna, pewna, zyski musi przynosić przez lata, nie ma zadnego obcego inwestora obcego, dywidendy pewne. Czego oczekiwać więcej? OFE będą w nią pakować kasę dla przyszłych emerytów, a my mamy szansę na tym zarobić, bo dźwigną kurs na bank!!!
  • Re: Emisja PGE zarejestrowana Autor: ~jw [89.239.85.*]
    no to dałeś teraz po galotach z tymi emerytami ha ha ha
    Uważasz że OFE zostały po to stworzone??
[x]
PGE-PDA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.