Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Emisja PGE zarejestrowana

Przychylam się do opinii,że ta spółka da w średnio-czasowej perspektywie dobrze zarobić.To taki zbliżony odpowiednik czeskiego CEZu na naszej giełdzie.Pisano już o elektrowni atomowej z którą będzie związana ale nic tu nie pisze się o tak zwanej podziemnej gazyfikacji pokładów węgla brunatnego zalegających od Legnicy w kierunku Wrocławia.Wiem,bo mieszkam blisko,że jest przymiarka do tych zbadanych bardzo bogatych pokładów.Badana jest sprawa pozyskiwania gazu z tych pokładów systemem australijskim,takim samym jak australijczycy pozyskują gaz z pokładów węgla brunatnego w Kazachstanie.Nie wiem dokładnie ale chodzi tu o jakąś metodę podziemnego spalania bez dostępu powietrza.Druga sprawa,jeżeli ta spółka w/g niektórych nie da zarobić,to jakie na naszej giełdzie są lepsze?
Pamiętają Państwo jakoś połowa lutego tego roku.KGHM najniżej wtedy spadł do 20,03 zł i kto go wtedy kupił na długi okres,to pomnożył zysk około pięć razy w niecałe 9 miesięcy i to w niepewnej,męczącej stagnacji na giełdach.A Lotos gdy spadł w tym samym czasie do 7 zł za akcję,gdyby kupiono i trzymano do dzisiaj,to jaki byłby zysk?
Ja tylko nie mogę sobie darować IMMOEAST,którego kupiłem jakoś w połowie lutego po 1,23 zł (jak na moje leszczowe warunki dość sporo) i po kilku dniach gdy był po około 1,33 zł,przeczytałem w wiadomościach że to bankrut i analitycy wycenili go na 0 zł za akcję.Momentalnie go sprzedałem z minimalnym groszowym zyskiem i jak z tego powodu byłem szczęśliwy,że go się pozbyłem bez straty.Jakie moje było zaskoczenie jak widziałem póżniej jego wykres pnący się nieustannie do góry aż do dziś.Gdybym wtedy nie posłuchał tych wpisów światowych i naszych analityków wróżbitów dziś miałbym z każdego włożonego 1000 zł, 13 000 zł zysku.Ja wiem,że znając siebie w niepewnym czasie nie trzymałbym tej spółki przez tyle miesięcy ale chodzi mi o przykład.Czasami siebie nie mogę zrozumieć,jak łatwo ulegam "analitykom pismakom"?Jak IMMOEAST to przestraszyłem się a jak np,KROSNO to miałem odwagę kupić 10 000 sztuk i nie sprzedać do końca aż do zejścia z giełdy (to tylko 2 500 zł i zobaczę co dalej będzie).
To o czym pisałem działo się w niepewnym czasie a co będzie jak już po nowym roku zaczną wszyscy powoli wychodzić z kryzysu?
PGE to pewna inwestycja,oczywiście tylko nie za wszystkie pięniądze.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PGE-PDA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.