Pisząc rekordowy miałem na myśli rekordowo niski - zaledwie 220 szt. To może świadczyć o wyczerpywaniu się potencjału spadkowego. Moim zdaniem dobra okazja na wejście.
może znacie się na inwestowaniu ale na biologii na pewno nie "polanka" zazieleni się dopiero na wiosnę takie są prawa natury ;-)
P.S. jestem nowym uczestnikiem tego forum i serdecznie wszystkich uczestników pozdrawiam jedziemy na tym samym wózku.
Cześć Gallileleo - gdzie się podziewałeś tyle czasu? :) Na jakich spółkach teraz jesteś? Jak widzisz, my wierni Polnej, zgodnie z przewidywaniami przedwakacyjnymi o kiszonce wakacyjnej i ożywieniu tuż po nich, ruszyło około 80% od dołka lipcowego do szczytu z końca września i .... zdechło... jak Polna przejmie Ponar, to znów ruszy (dobry moment na ewentualną czasową przebudowę portfela...), a jak nie to chyba dalej pikisi... do wiosny? z dołkem w styczniu/lutym 2010?
Jethro, czy zakładasz, że będzie jeszcze spadało poniżej obecnych 14 zł?
A ja tam wiem, że wbrew prawom natury POLNA zazieleni sie jeszcze późną jesienią.
Bolo, chyba nie ma czasu na to, żeby drastycznie spadło poniżej 14 zł.
Coolturalny, ja również tak uważam :)
Dlatego tylko taki scenariusz uzsadniałby skupienie akcji już teraz (jak to zrobił np. pit) - w przeciwnym razie, gdybym zakładał, że ruszy dopiero na wiosnę, a teraz będzie czerwień, to LOGIKA podpowiadałby mi, żeby nie spieszyć się z zakupami już dziś właśnie...
witam raz jeszcze:) ja na Polnej zadowoliłem się 20%, jeszcze jakoś w maju lub czerwcu poszło na 15zł, a potem zaczęło spadać, a że oprócz tego zaczęto wieszczyć spadki na całej giełdzie sprzedałem, potem trochę byłem poza parkietem (tylko Wikana w portfelu), trochę błąkałem się na przemian na innych spółkach: Bomi, Hygienika, Gant, Wikana, raczej udanie choć bez rewlelacji, na dłużej stawiam na Wikanę (mam na niej 50% stratę i póki co to takie neverending story:) myślę jednak, że nie tylko odrobię stratę, ale i nieźlę zarobię, Polnej już nie mam, ale czasem tu do Was zaglądam, bo towarzystwo tu macie sympatyczne, pozdrawiam i życze sukcesów w poczynaniach na parkiecie, nie tylko na Polnej
to rzuć okiem na Reinhold, technicznie w pewnym stopniu przypomina Polną z sierpnia, dodatkowo jest tam zdrowsza sytuacja, niż na Polnej (na Reinholdzie nie ma póki co żadnych takich gierek, nie ma "swojego" Jakubasa...), spółka niedoszacowana z oczekiwaniem na raczej rewelacyjne zyski w IV kwartale; niska płynność, dlatego nie jest do aktywnej gry, tylko do spokojnego skupienia rozsądnej ilości papiera i cierpliwego wyczekania odpowiedniej ceny - sam zresztą oceń ;)
później przyjrzę się Wikanie, skoro powiadasz, że może być tam również ciekawie :)
i zapraszamy na Polną - obserwuj najbliższe wydarzenia, może warto będzie się podłączyć na krótko pod wybicie, gdy jednak dogadają się z ponarowcami :)
dzięki za rady.. będę obserwował..... z Wikaną uważaj, bo to spółka dla cierpliwych.. jeszcze bardziej niż akcjnariusze Polnej:)..też ma swojego "Jakubasa" a mianowicie Buchajskiego, który tylko patrzy jak wykiwać drobnych, mocną stroną jest to, że spółka zarabia (5mln zysku za III kwartały) no i fakt, że Buchajski, ma 76% akcji, mocnych kolegów (Leszczyński, Moska, Miłek, Rajch) i chęć by sprzedać nadwyżkę swoich akcji po dobrej cenie...ale kiedy bedzie chciał to zrobić, to trudno powiedzieć,może to być za miesiąc, a być może za rok, dwa, więc ostrożnie jak nie chcesz zamrozić gotówki, jak powiedziałem to inwestycja na przyszłość
p.s. zajrzyj czasem na wikana.forom.pl, tam wszelkie informacje odnośnie Wikany znajdziesz na bieżąco, możecie też sobie założyć wątek Polnej
pozdrawiam
Bolo, w okolicach 14 zł mamy silne wsparcie. Od lokalnego szczytu (19,60) dzieli nas 5,60 zł, czyli spadliśmy jakieś -30%. Pora na odreagowanie. Jak duże? To zależy od wyników rertraktacji z Ponarem.
Zakładając mały biznes z kwotą powiedzmy 200K PLN spodziewałbym się czystego zarobku na poziomie ok. 20% rocznie (zwrot z inwestycji nie licząc dyskonta to 5 lat). Pensyjka na czysto - po opłaceniu podatku, ZUS i ew. odsetek od kedytu - to minimum 200.000 zł x 0,2 /12 miesięcy = 3.333,33 zł. Ot takie sobie minimum egzystencji dla utrzymania 4-osobowej rodziny. Tego samego oczekuję po Zb. Jakubasie; Uważam, że na pewno nie przepłaci za te aktywa Ponaru i w maliny nas nie wpuści. W końcu człek szanujący swoje pieniądze i znający się na inwestycjach jak mało kto.
Wynik netto za IV kwartał pozwoli ca +0,5 mln zł plus pozytywna finalizacja rozmów z Ponarem powinna wynieść kurs Polnej powyżej 20 zł.
24,8 - 35,60
może kilka słów o sobie; jeszcze do nie dawna byłem jak wy to pięknie nazywacie "leszczem" nie wstydzę się tego bo w biznesie nie ma sentymentów. moja przygoda z GPW zaczęła się w 2001 r. zaczynałem od małej sumki aby poznać zasady miałem zaledwie 3K i nie budowałem portfela tylko inwestowałem całość w jeden papier. to były czasy MNI kupiłem papier za 8.60 po bardzo dużym wzroście, sprzedałem po ok. 14.40. jak na owe czasy spodobało mi się. póżniej był swissmed na który przyszło mi poczekać aby dał zarobić 2 zł na akcje wtedy pamiętam polną jak przykuła moją uwagę kosztowała wówczas 11.60 nie miałem wolnych środków i mogłem tylko obserwować jak polna szybuje na ponad 100 zł aż mnie ściskało że mnie tam nie ma. póżniej miałem małą przerwę powróciłem na parkiet chyba w lipcu 2007 r. pożyczka z banku 15K abym nie przepuścił następnej okazji (jak się póżniej okazało to był najgorszy moment aby wrócić na parkiet-KRYZYS, ale o tym wtedy jeszcze się nie mówiło) pamiętam mój pierwszy zakup to budopol przy 1K papiera zrobiłem na nim 0.60 zł nie dużo ale działałem ostrożnie pamiętam bioton który kupiłem po 0.86 a sprzedałem po 1.11 przy 10000 szt. póżniej było już tylko gorzej wpakowałem się w skotan który regularnie spadał od 2006 r. po splicie to właśnie na skotanie zachowałem się jak leszcz spekuła podkręciła kurs akcji ok. +50% tak że po wzroście kurs wynosił 10.45 drugi dzień wiadomo zaczął się od wzrostów ja wszedłem po 11.40 1K papiera. tego samego dnia kurs wynosił10.45. póżniej już było coraz gorzej ostatecznie sprzedałem po 8.60 w tym samym dniu pojechałem do biura maklerskiego chciałem zasięgnąć porady bo miałem dwa typy a nie chciałem ryzykować po takiej stracie. jednym z typów było hawe na którym również była spekuła dzień w dzień po 20% kurs w krótkim czasie z ok. 4 zł znalazł się na 16 ja tam chciałem wejść makler doradziła mi żebym kupił i od razu wystawił na sprzedaż (wtedy mi zaimponowała swoją wiedzą pokazując na wykresie jak może zachować się kurs nastepnego dnia kurs realistyczny 20 zł ja wystawiłem po19.90 a optymistyczny 26.50) wówczas byłem w szoku że tak można czytać wykres. nastepny dzień zaczął się nie poraz pierwszy zreszą od widełek sprzedałem po 21.00 zł (nie zobaczycie tego na wykresie bo w trakcie sesji było jeszcze 26 zł lecz zamknięcie skończyło się w granicach poprzedniego). pamietam jeszcze jak pani makler pokazywała mi wykres WIG20 przestrzegając mnie co nastąpi niedługo mówiła o trzech głowach Fibonaciego(sory nie wiem jak to się pisze) mieliśmy wtedy prawie 4000 pkt. a ona mówiła o tym ze bessa powinna nas ściągnąć w granice 1400 pkt. to była dla mnie laika abstrakcja lecz czas pokazał ze to było nie uniknione . wujas namowił mnie na famur który miał mieć razem z kopexem umowe na dostawę sprzętu do chin kupiłem 1K za 5.60 sprzedałem za 3.30 (KRYZYS) miałem 170 szt kghm kupione za 109.00 sprzedałem za 57 (kryzys) + dywidenda mały epizod z lotosem 16.90 kupiony sprzedałem za 17.70, kolastyna kupiona po 1.03 sprzedałem po 0.77 marazm newworld kupiłem za 22.50 1K akcji kurs spadł w pobliże 14.00 przetrzymałem sprzedając nie dawno za 29.00 ;-) najbardziej jestem dumny ze skotana (mosiał mi wynagrodzić dawne dzieje) kupiłem 20000 szt. za 1.35 sprzedałem ustanawiając cenę na zamknięciu 3.25 dzisiaj dumnie patrzę na tą górkę. dzisiaj mam 3K polnej a moja uwaga skupiona jest na ANTI, ŻURAWIE, WARTIMPEX( ze wzgledu na zamieszanie w sprawie dostaw gazu- moze być ciekawie) BUDOPOL i w dalszym ciągu SKOTAN i NEWWORLD
Dziękuje za uwagę ;-)
Zgadzam się całkowice z przedmówcami. Polna teraz już może tylko iść górę, dołek cykliczny jest teraz. Następne kwartały będa dużo lepsze. Zysk netto za ostatni kwartał osiągnie blisko 1 mln PLN. Po przejeciu Ponaru, zyski w kolejnych kwartałach osiągną odpowiednio: 2, 3, 4 i 5 mln PLN - razem 14 mln w 2010 roku, czyli 7 PLN na akcję. Przyjmując najpopularniejszy mnożnik P/E na poziomie 15, Polna będzie kosztować 105 złotych za akcję.
To wszystko dzięki Zbigniewowi Jakubasowi, który bardzo dobrze kontroluje spółkę i który powołał do zarządu bardzo dobrego prezesa pana Zakonka.
Cieszę się, że inwestuję moje pieniądze razem panem Zbigniewem i z innymi rozsądnymi inwestorami.
Dnia 2009-11-25 o godz. 21:59 ~bajkopisarz napisał(a):
> Zgadzam się całkowice z przedmówcami. Polna teraz już może
> tylko iść górę, dołek cykliczny jest teraz. Następne
> kwartały będa dużo lepsze. Zysk netto za ostatni kwartał
> osiągnie blisko 1 mln PLN. Po przejeciu Ponaru, zyski w
> kolejnych kwartałach osiągną odpowiednio: 2, 3, 4 i 5 mln
> PLN - razem 14 mln w 2010 roku, czyli 7 PLN na akcję.
> Przyjmując najpopularniejszy mnożnik P/E na poziomie 15,
> Polna będzie kosztować 105 złotych za akcję.
To wszystko
> dzięki Zbigniewowi Jakubasowi, który bardzo dobrze
> kontroluje spółkę i który powołał do zarządu bardzo dobrego
> prezesa pana Zakonka.
Cieszę się, że inwestuję moje
> pieniądze razem panem Zbigniewem i z innymi rozsądnymi
> inwestorami.
... i marazm. Bo już prawie na pewno nic z tego geszeftu nie będzie. Inaczej byłoby widać jakiś choćby minimalny popyt ze strony insiderów. A tego popytu po prostu nie było. Cień szansy oczywiście zawsze jest, ale ...
Obstawka na jutro: Polana w okolicach 14 zł, Ponarek mocno w dół.
Ja czekam na info na Rafamecie. Dwa dni temu ktoś sprzedał 8% udziałów w dwóch większych pakietach - po 5% i 3%. Prawdopodobnie sprzedającym był Jędrzejewski. O tym na 100% dowiemy się dzisiaj lub jutro. Natomiast kupno mogło pójść na 2 słupy. Możliwe, że kupuje Kopex, możliwe że ... :)
Jethro pisałeś wczoraj, że na ponarze świat się nie kończy. I to jest prawda. Sam bym chciał tej transakcji bo jeśli tanio, to niezły interes. Ale wierzę w pana J. Drogo nie kupi, a pośpiechu nie ma.
Witaj Roberto. Zb. Jakubas to stary lis i wie jak się takie pertraktacje przeprowadza. Na pewno nie przetrwoni naszych ... no i przede wszystkim swoich pieniędzy.
Pan Zbigniew Jakubas wie co robi, a Jethro-Tull wie co pisze, czekają nas duże wzrosty, bo Polna to solidne fundamenty i super branża, 100 PLN za akcję w ciągu najbliższych miesięcy,
tylko leszcze nie kupują Polnej, a nie-leszcze kupują, Polna po 200 PLN za rok, a 300 PLN za półtora