dopiero co wrocilem wiec nie moglem nic napisac a jezeli chodzi o relpola to wszystko jest po staremu czyli mamy koncowke dlugoterminowego trendu bocznego z ,ktorego najprawdopodobniej wyjdziemy gora gdyz obroty przy falach wzrostowych byly o wiele wieksze niz przy korektach a ten trojkat ktory mozemy zobaczyc na wykresie relpola jest juz bliski domkniecia czyli opory sa w tym trojkacie coraz nizej a wsparcia coraz wyzej i zakres wachan waloru z biegiem czasu maleje co jest charakterystyczne dla tej formacji i to mozna zobaczyc na wykresie. Dla mnie najwazniejsze sa obroty przy tych falach wzrostowych ktore wystapily podczas tej dlugiej konsolidacji i to one pokazuja ze jest na spolce akumulacja akcji coi utwierdza mnie w przekonaniu ,ze wyjscie z tej bazy bedzie gora i jest to dla mnie najwazniejszy czynnik , ktory ma najwieksza wage jezeli chodzi o ocene przyszlego potencjalu spolki i jej prawdopodobnego kursu w przyszlosci pozdrawiam
piotreksep13
ps na wykresie tygodniowym mozna zobaczyc , ze po tych czarnych swiecach ktore rozpoczela swieca tygodniowa z 9 pazdziernika(maksimum bylo wtedy 4,65) widac , ze spadki byly dokonane przy minimalnym wolumenie co jest bardzo istotne i co wazniejsze od tygodnia z 9 pazdziernika widac , ze kolejnym czarnym swieca towarzyszyl bardzo maly obrot .Teraz najprawdopodobniej mielismy dno na 3,8 gdyz jak zobaczymy na wykres tygodniowy to bedziemy mogli zauwazyc , ze po tych 3 czarmych swiecach gdzie ostatnia z nich byla bardzo duza czarna swieca nastopily 4 swiece , ktore pokazaly , ze poziom 3,8 to jest najprawdopodobniej dno gdyz po 3 czarnych spadkowych swiecach , ktore sprowadzily kurs z 4,65 do 3,8 nastapily swiece z bardzo dlugim dolnym cieniem przy zwiekszonym wolumenie a jezeli takie swiece pojawiaja sie po fali spadkowej to zwiastuja zazwyczaj jakies dno
W tym przypadku najprawdopodobniej mielismy do czynienia z dnem na 3,8zl bo po tej fali spadkowej z 4,65zl do 3,8zl mielismy bardzo maly wolumen a jak spolka dobila do minimum intraday na 3,8zl to obroty zwiekszyly sie znacznie w porownania do wolumenu jaki byl przy fali spadkowej od 4,65zl a jezeli wolumen przy fali spadkowej jest maly a przy pozniejszych swiecach z dlugim dolnym cieniem wolumen rosnie i to znacznie w porownaniu do obrotow przy tej fali spadkowej to pokazuje to bardzo duze szanse na dolek i rozpoczecie wzrostow i tak wlasnie jest na relpolu
lece spac bo jestem padniety a i tak pewnie jest duzo literowek przy tym co pisalem wiec przepraszam za bledy. Ciezko napisac dokladnie to co sie widzi na wykresie i komentowac to w formie pisemnej wiec watpie bym sie wyrazil tak zebym przekazal dokladnie to co mysle lecz meritum jest takie , ze ja po prostu widze bardzo duze szanse na wzrost i jest to dla mnie bardzo prawdopodobne .Co prawda nie wiem kiedy sie skonczy ta konsola lecz widze , ze jestesmy juz bliscy konca tych nudnych sesji i wzriosty sa juz blisko wiec ja siedze sobie spokojnie i czekam bo jest to obecnie najlepsza strategia jaka mozna zastosowac na relpolu
pozdrawiam akcjonariuszy i zycze wam byscie nie sprzedawali przy pierwszej fali wzrostowej bo moze po niej nastapi lekka korekta lecz jezeli juz spolka wyjdzie gora z tej bardzo dlugiej bazy to najlepszym rozwiazaniem bedzie przetrzymanie akcji podczas pierwszej korekty pierwszej fali impulsu bo nie oplaca sie sprzedawac papieru i starac sie go odkupic taniej podczas trendu wzrostowego bo przewaznie konczy sie to odjazdem pociagu a ja wole sobie spokojnie poczekac i 3mac akcje podczas korekt w trendzie wzrostowym bo wiem ze jest to najbardziej oplacalna strategia jaka mozna przyjac
Dzięki Piotrze wytrzymamy ! ja sie za wczesnie wpakowałem w energopol ale mnie zdopingowały dobre infa tam i nadzieja ze razem z wigiem polecimy .. ale narazie lecimy na dół ;( troche wczesniej skubnołem na nim :) to jakos wytzrymam ten dziwny zjazd na nim spekulanty rzna go w dół moim zdaniem bez powodu ! pozdr!
Ja trzymam relpol długo bo ta maszyna poprostu będzie się długo rozkręcać. Tak jak pisał Piotrek w przypadku wyjścia górą szybka sprzedaż z małym zyskiem nie sensu, bo po co było czekać tyle miesięcy czy dla niektórych lat ??
Jeżeli już ktoś będzie miał nieodpartą pokusę sprzedania niech sobie najpierw przeczyta a potem gdzieś wklei ten frament z książki Jessego Liveoora , naprawdę warto :
'' A teraz pozwólcie, ze powiem wam jedna wazna rzecz: po tym jak
spedziłem na wall street wiele długich lat, i po tym, jak
zarobilem tam i stracilem wiele milionow dolarow, pragne
stwierdzic, ze tym co zarabialo dla mnie naprawde duze
pieniadze, wcale nie byla ani oszalamiajaca inteligencja, ani
tajemnicze impulsy - byla to umiejetnosc cierpliwego siedzenia
na czterech literach. Rozumiecie ?? Siedzenie na wlasnej dupie.
Wlasnie tak. Wcale nie tak trudno prawidlowo ocenic rynek.
Ludzie ktorzy potrafia rownoczesnie miec racje i spokojnie
utrzymywac pozycje sa rzadkoscia. Jest to jedna z
najtrudniejszych umiejetnosci do opanowania. Nie ma takich,
ktorzy potrafiliby wylapywac wszystkie drobne fluktuacje. Jednym
z milowych krokow na drodze do sukcesu jest oduczenie sie prob
kupowania dolkow czy sprzedawania szczytow - te kilka procent
ceny jest nieodmiennie najdrozsza czescia calej akcji. Gdyby
zliczyc, ile milionow dolarow kosztowaly inwestorow proby
lapania dolkow czy sprzedazy szczytow, to mozna by za te
pieniadze smialo rozwiazac problem glodu na naszej planecie - i
to na kilka dekad ''
heh rekreacyjnie dokupilem 116 akcji :P. Moze nie powinienem narzekac lecz mogliby juz dupy ruszyc i zaczac rajd na polnoc bo jestesmy juz na koncu konsoli i wyjscie jest tuz tuz wiec dzialajcie ja juz swoje kupowalem teraz wasza kolej :) pozdrawiam
glupi leszczyku
ten potezny baton na k zostal postawiony po to zeby wypchnac papierki po troszke wyzszej cenie na s
a jak ktos juz wyrzuci tyle ile potrzebuje to ten cudowny batonik na k nagle zniknie
i znow leszczyk bedzie ubrany liczac ze to poczatek wzrostow
To teraz juz wiem kogo mam akcje za 3,95zl :D Dzieki leszczyku (zwany znawca) za tanie akcje dawco kapitalu :D
Pozdrawiam i zycze wiecej takich trafnych decyzji na GPW! ;)
czytajcie sobie te bzdurne fora i rócie sobie co chcecie
ale zanim cokolwiek zrobicie przeanalizujcie spółkę, kiedyś pisałem bądzcie cierpliwi, a będzie wynagrodzone, nawet kilka lat, ja mam niedługo po 3.88 wzięte, dokupiłem w czwartek jeszcze 5k po 3.94, obserwuję tę spółkę od ponad 2 lat, myślę że się opłaci:), i nie będą to wzrosty o kilkanaście%, a sądzę ze kilkaset
Kazdy ma swoj rozum i zrobi jak bedzie chcial . Rynek i tak pojdzie w swoja strone a relpola czas dopiero nadchodzi konsola sie konczy i coraz blizej do silnych wzrostow wiec ja 3mam akcje a jak ktos chce sprzedac to niech sprzedaje. Ktos musi stracic potencjalne zyski by inny mogl zarobic wiec jak tak musi byc to niech tak bedzie lecz mam nadzieje , ze osoby , ktore ja lubie beda w gronie zwyciezcow tego wam zycze pozdrawiam
tak poważnie to przy korekcie na którą tak wszyscy czekają małe nie muszą sie zdołowa tylko wigo20
jednak wszystko przemawia za krótkoterminową tendencja boczną a póxniej do góry i tutaj zagrają małe przy goracym obcym kapitale który chce i musi gdzieś zarabia
depesze
RELPOL SA informacja dotycząca jednego z warunków umowy kredytowej
25.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 38/2009
Zarząd Relpol S.A. powziął informację o nieporęczeniu przez Ponar S.A., z przyczyn uzasadnionych i nie leżących po stronie Relpol S.A., weksla i oświadczenia o dobrowolnym poddaniu się egzekucji.
Powyższe stanowiło jedno z zabezpieczeń umowy kredytowej zawartej pomiędzy Relpol S.A. a BRE Bankiem, o czym spółka informowała w raportach bieżących nr 36 i 37 w dniach 2 i 6 listopada 2009 r.
Aktualnie spółka prowadzi z bankiem rozmowy w sprawie zmiany formy zabezpieczeń oraz zawarcia umowy kredytowej na rok następny.
W związku z tym, iż termin spłaty kredytu ustalony został do dnia 31.12.2009 r. i spółka regularnie spłaca raty wg ustalonego harmonogramu, fakt nie dostarczenia weksla nie będzie miał wpływu na ciągłość trwania umowy.
kom espi amp/
Depesza pochodzi z Serwisu Ekonomicznego PAP z 25.11.2009 16:35
jest i będzie o.k. niepotrzebny mu ponar http://www.gpwinfostrefa.pl/palio/html.run?_Instance=cms_gpw.pap.pl&_PageID=6&_EspiID=207473&_DocID=397848&_Site=ESPI&_CheckSum=1089411485
ja i tak docelowo widze poziom 14,16 zl na relpolu i jak liczylem to tak mniej wiecej wychodzilo pozdrawiam
piotreksep13
ps szkoda ze nie wiem kiedy sie zaczna wzrosty na relpolu i kiedy dobijemy do 14lub 16 zl lecz ten poziom dodaje mi plusow i cierpliwosci jezeli chodzi o relpola
Haha on nie napisal 14 czy 16zl a 14zl i 16groszy czyli 14,16zl ;) Tez jestem podobnego zdanie, iz RLP powinien dojsc do tego poziomu, jest to potwierdzone na swieczkach (dwa duze cienie).
Pozdrawiam
Tak sobie dodam że prezio obiecał na koniec roku zyski a skoro banki sie nie boja i dają kase to czego boi sie przygłupiasty leszcz? dzis widac było jak omało sie posrali przy tym wzroscie :) a co dopiero kłaść im do łba o 14 ? i tak ni ....z tego nie wiedza ! pozdr.. Seniora Piotra i Elektrycznego :) Virgina :) fafik dał głos ..ten co mnie pouczać chciał :) pozdr fafiku ...dziadek wie:)więcej:)_
14zl wychodzi minimum jak zastosuje sie taka jedna technike mierzenia na podstawie fali pierwszej docelowy poziom fali piatej pozdrawiam
piotreksep13
ps pewnosci co do wzrostow nie ma sie nigdy 100% i choc nie wiem jakbym byl pewien wzrostow a obecnie jestem to zawsze istnieje ryzyko zlego obrotu sprawy. Mozna by powiedziec ze relpol juz ruszyl przynajmiej tak mi sie wydaje jak patrze na wykres a obecny spadek to taki po prostu ruch powrotny co mnie bardzo cieszy bo trend bedzie zdrowszy a im wiecej korekt tym wiekszy docelowy poziom trendu wzrostowego. Co prawda dlugoterminowo nadal jestesmy w trendzie bocznym lecz krotkoterminowo robi nam sie ladny trend wzrostowy i jak przebijemy 4,41zl to zostanie to poniekad potwierdzone:)
Piotrze jesli będą zyski a te obiecywał przezes na koniec roku co zreszta na to wychodzi bo nabywa konkretne ilosci pakietów to możemy byc spokojni ! pozdr.koledzy równiez ci z Onetu :)ja mam sporo ile dowioze n ie wiem ale chciałbym cześć potraktować w dłuższym termin ie ..moja a własciwie wspólna taka w dłuższym termnie wycena jest inna o czym Senior wie i Ty zapewne ale to długi termin no chyba że wejdzie po jakims czasie spekułą gdy tyo wszystko sie uspokoi to wtedy kto wie?
4 kwartal powinien byc dobry dla spolki gdyz nie ma juz duzego balastu ktory mial duzy wplyw na negatywne wyniki w poprzednich kwartalach i juz relpol nie ma opcji po 3,4zl /eur tylko ma juz jedna otwarta pozycje opcje call za 4,4zl/eur wiec 4 kwartal powinien byc udany dla spolki
najbardziej mi sie podoba w relpolu ,ze koszty stale spolki spadaja i zatrudnienie spada przy jednoczesnym utrzymaniu wydajnosci na podobnym poziomie co jest duzym plusem a ich strategia likwidowania spolek zaleznych , ktore generuja tylko straty i konsolidowanie grupy kapitalowej relpol da na pewno jakies tam efekty synergi wiec powinno byc coraz lepiej
Relpol ma bardzo duze moce produkcyjne a glownie czego teraz ta firma potrzebuje to wzrost przychodow i korzystanie z efektu skali bo nawet jezeli relpol dalej bedzie prowadzil polityke ograniczania kosztow , likwidowania spolek zaleznych ktore generuja straty , zmniejszania zobowiazan krotkoterminowych i inwestowania grubych milionow w coraz to nowsze przekazniki elektromagnetyczne to bez zwiekszenia przychodow duzo to nie zmieni a za 3 kwartal relpol mial 600 tys zysku EBITDA wiec widac ze obecne dzialania restrukturyzacyjne podjete przez relpol przynosza konkretne rezultaty lecz bez nowych kanalow dystrybucyjnych relpol duzo nie ugra na dluzsza mete(i tu wchodzi Ambroziak ze swoimi hurtowniami:P)
najbardziej mnie niepokoi to , ze co relpol otworzy jakas nowa spolke za granica czy to na Wegrzech czy we Francji lub w Niemczech to po jakims czasie okazuje sie ze dystrybucja sprzetu jest nie oplacalna i trzeba zamykac oddzialy wiec sie zastanawiam czy to relpol jest tak nieudolny ze nie potrafi zorganizowac firmy poza granicami kraju czy tez konkurencja na tym rynku jest tak duza ze nie mozna sie przebic juz sam nie wiem pozdrawiam
piotreksep13
ps Panie Ambroziak ma Pan szanse przejac kontrole nad relpolem praktycznie za bezcen a ponar juz czuje pana oddech za plecami a przy obecnej wycenie rynkowej jest o co grac a smiem twierdzic , ze Pan Ambroziak bylby lepszym wlascicielem niz ponar:) wiec kibicuje:) jeszcze tylko 13% i ponar moze wy....dalac
pamietajmy jeszcze o bardzo duzych srodkach pienieznych i ekwiwalentach jakie relpol posiada wiec potencjal inwestycyjny relpola jest jeszcze bardzo duzy lecz narazie poczekajmy do efektow poprzednich inwestycji
ciekawie bedzie za rok bo jakos w 2010 r dojdzie do kolejnej proby sprywatyzowania lumel przez SP wiec bedzie ciekawie a relpol ma szanse kupic lumel i pewnie wycenia spolke na 60mln zl miejmy nadzieje :P bo wtedy relpol moglby sie starac o kupno lumel i pewnie sie bedzie staral pozdrawiam
co prawda malo mamy danych i to bardzo a chcialbym zobaczyc wyniki lumel ale mimo wszystko jak przychody w 2008r lumeli spadly dosyc mocno a jak wiemy wtedy popyt na przekazniki dosyc mocno spadl i jezeli spadek przychodow lumeli o 10% w 2008r odbil sie tak drastyczniena na wyniki spolki to mozemy miec nadzieje ze w 2009 r ta tendencja lumeli sie utrzymala i spolka zaczela ponosic straty:) a jak wiemy w spolkach skarbu panstwa podczas recesji nie mysli sie o ograniczaniu kosztow wiec 3majmy kciuki za zle wyniki lumeli w 2009r i miejmy nadzieje , ze 2009r dla lumeli bedzie bardzo zly bo wtedy cena jaka skarb panstwa bedzie chcial za ten zaklad podczas kolejnej proby prywatyzacji w 2010 r bedzie duzo mniejsza a dla relpolu jest to przeogromna szansa
miejmy nadzieje ze SP nie bedzie znow odwlekal prywatyzacji lumeli i chyba raczej nie bedzie tego robil bo jezeli w 2008r powodem od odstapienia od prywatyzacji lumeli byly jej dobre wyniki i tym glownie argumentowali odstapienie od prywatyzacji to w 2010 r moze dojsc do oczekiwanej prywatyzacji bo watpie by lumela za 2009 r pokazala dobre wyniki a przy prywatyzacji lumeli faworytem bedzie na pewno relpol
a lumel to jakas zla firma?? .Gdyby relpol kupil lumel to by na pewno zwiekszyl swoj potencjal i bylby bardziej konkurencyjny no chyba , ze zakladamy taka sytuacje w , ktorej przekazniki relpola wypra przekazniki lumeli i czesc dystrybucji lumeli przejmie relpol
Dla mnie taki rozwoj firmy poprzez taka akwizycje bylby z korzyscia dla relpola jak i lumeli a co najciekawsze to relpol moglby sprzedawac te same przekazniki pod dwiema markami a lumel to jest znana marka (efekty synergi przy przychodach lumelu i relpola bylyby przeogromne)
Chyba ze zakladamy rozwoj organiczny relpola i zwiekszanie sprzedazy relpolu i docelowo przejecie rynku lumeli i ich kontrahentow pozdrawiam
piotreksep13
ps gdyby relpol przejal lumel to bylby znaczacym graczem na rynku europejskim juz nie mowiac o rynku polskim na ktorym grupa kapitalowa relpol bylaby monopolista (watpie by przekazniki z dalekiego wschodu stanowily wiecej niz 25% naszego rynku)
gdyby tam byly zegary z lumelu to relpol bylby pewnie po 1000zl przy tej ilosci akcji:P
piotreksep13
ps dla mnie jako akcjonariusza relpolu najwazniejsze jest obecnie to jak sie przyjma dwa nowe produkty relpola te bramki i przekazniki solarne bo to bedzie moglo w niedalekiej przyszlości wplynac bardzo dobrze na przychody relpola i to mocno in plus lecz dopiero co te produkty wchodza do sprzedazy a kampania reklamowa dopiero tych nowych produktow rusza wiec 3majmy kciuki:) a te produkty moga duzo namieszac na rynku :)
aha liczmy jeszcze ze spadek przychodow lumelu w 2009 r sie jeszcze o te pare % poglebi bo jezeli spadek przychodow lumelu o 14% w 2008r do 2007r(cos kolo tego) spowodowal tak drastyczne pogorszenie wynikow to kolejny spadek w 2009r moze spowodowac w koncu strate lumelu a jest to caly czas spolka skarbu panstwa wiec o zadnej restrukturyzacji nie ma raczej mowy lub jest bardzo nieefektywna wiec bedzie mozna duzo taniej lumel przejac a w 2010r juz nie beda odwlekac prywatyzacji wielu firm z racji duzego deficytu wiec jak relpol kupi lumel to restrukturyzacja nie powinna byc problemem
czesc:) infa sa coraz lespze a tak serio to po prostu chcialem powiedziec ze osoby , ktore teraz nie sprzedadza zarobia bardzo duzo pozdrawiam serdecznie
piotreksep13
ps moze pisze troche dziwnie ale jak patrze na AT i AF to widze przeogromny potencjal :) mozna by rzec ze ambroziak to nowy karkosik nowej hossy ale to juz marzenia chociaz jak patrze na jego doswiadczenie to moze tak byc:D a z reszta i tak teraz pisze pierdoly lecz czas pokarze kto mial racje wiec wystarczy poczekac:)
ja tego troche mam bo 7600 akcji relpola wiec gdybym mial wychodzic z papieru to bylby problem :P lecz taki scenariusz jest malo prawdopodobny:). Konsola sie konczy i lada moment wystrzeli jest juz doslownie koncowka :) pozdrawiam
piotreksep13
ps oj bledy mozna od czasu do czasu walnac zwlaszcza jak sie pisze pod wplywem alkoholu:P a tymbardziej ze to nie jest jakies dyktando :)