4 kwartal powinien byc dobry dla spolki gdyz nie ma juz duzego balastu ktory mial duzy wplyw na negatywne wyniki w poprzednich kwartalach i juz relpol nie ma opcji po 3,4zl /eur tylko ma juz jedna otwarta pozycje opcje call za 4,4zl/eur wiec 4 kwartal powinien byc udany dla spolki
najbardziej mi sie podoba w relpolu ,ze koszty stale spolki spadaja i zatrudnienie spada przy jednoczesnym utrzymaniu wydajnosci na podobnym poziomie co jest duzym plusem a ich strategia likwidowania spolek zaleznych , ktore generuja tylko straty i konsolidowanie grupy kapitalowej relpol da na pewno jakies tam efekty synergi wiec powinno byc coraz lepiej
Relpol ma bardzo duze moce produkcyjne a glownie czego teraz ta firma potrzebuje to wzrost przychodow i korzystanie z efektu skali bo nawet jezeli relpol dalej bedzie prowadzil polityke ograniczania kosztow , likwidowania spolek zaleznych ktore generuja straty , zmniejszania zobowiazan krotkoterminowych i inwestowania grubych milionow w coraz to nowsze przekazniki elektromagnetyczne to bez zwiekszenia przychodow duzo to nie zmieni a za 3 kwartal relpol mial 600 tys zysku EBITDA wiec widac ze obecne dzialania restrukturyzacyjne podjete przez relpol przynosza konkretne rezultaty lecz bez nowych kanalow dystrybucyjnych relpol duzo nie ugra na dluzsza mete(i tu wchodzi Ambroziak ze swoimi hurtowniami:P)
najbardziej mnie niepokoi to , ze co relpol otworzy jakas nowa spolke za granica czy to na Wegrzech czy we Francji lub w Niemczech to po jakims czasie okazuje sie ze dystrybucja sprzetu jest nie oplacalna i trzeba zamykac oddzialy wiec sie zastanawiam czy to relpol jest tak nieudolny ze nie potrafi zorganizowac firmy poza granicami kraju czy tez konkurencja na tym rynku jest tak duza ze nie mozna sie przebic juz sam nie wiem pozdrawiam
piotreksep13
ps Panie Ambroziak ma Pan szanse przejac kontrole nad relpolem praktycznie za bezcen a ponar juz czuje pana oddech za plecami a przy obecnej wycenie rynkowej jest o co grac a smiem twierdzic , ze Pan Ambroziak bylby lepszym wlascicielem niz ponar:) wiec kibicuje:) jeszcze tylko 13% i ponar moze wy....dalac
pamietajmy jeszcze o bardzo duzych srodkach pienieznych i ekwiwalentach jakie relpol posiada wiec potencjal inwestycyjny relpola jest jeszcze bardzo duzy lecz narazie poczekajmy do efektow poprzednich inwestycji