Nie jestem specjalistą od AT, ale wystarczy rzut oka na wykres żeby zauważyć, że od roku kurs idzie jak po sznurku. Kana wzrostowy jest idealnie wyrysowany. Teraz kurs idzie na 27 000 w sierpniu.
Zobaczymy. Ale niech tak będzie jak ci się kreśli wykres czyli 27k w sierpniu. Mnie się wydaje że wykreślimy 24k w czerwcu a co będzie dalej to zależy od rynków bazowych i ogólnie sytuacji zewnętrznej. Obecnie niewątpliwie jesteśmy w mocnym trendzie wzrostowym. Teraz nawet 2-3 sesje korekty nas z niego nie powinny wybić.
Już mieliśmy korektę od szczytu 21 kwietnia do 12 maja. Sporo zjechało, z ~24k na ~20k. Oczywiście, że otoczenie ma znaczenie. Jeśli problem z ropą będzie się pogłębiał, to może być duży problem. Ale tak naprawdę ta blokada cieśniny Ormuz jest bardziej symboliczna. Tzn. Iran już przepuszcza "przyjazne" statki, a takich jest większość. Jeśli działania wojenne nie zostaną wznowione, to rozejdzie się to po kościach. Przez wojną była nadpodaż ropy, wciąż są zawieszone sankcje na ruską ropę. A zapasu gazu są już uzupełniane )choć oczywiście dużo wolniej niż zwykle). Powiadasz 24k w czerwcu? Jeśli USA dogadają się z Iranem na dniach, to 24k będzie jeszcze w maju. 11 czerwca będzie raport za Q1. Znamy już poziom sprzedaży, ale wydaje mi się, że po wstępnych danych rynek zignorował zapowiedź dalszej poprawy marży. Sprzedaż w maju podobno idzie świetnie. Kursy walutowe też sprzyjają. Tzn. dolar trochę podrożał, ale podrożały również waluty odpowiedzialne za znaczną część przychodów. I co równie istotne - utrzymuje się aprecjacja walut na rynkach, na które LPP weszło w roku 2025. W 2025 przychody z tych rynków nie były jeszcze znaczące, ale te rynki będą mocno rosły. Szczególnie Uzbekistan i Gruzja ze wzrostem PKB ponad 5% w 2026 roku. Sam Uzbekistan ma więcej ludności niż Polska, a konkurencja tam jest wciąż niewielka
Masz dużo racji, jednak eeź pod uwagę że Bliski Wschód to nie tylko porozumienie USA z Iranem. To nie taka prosta układanka. Nie miejsce na rozpisywanie się. Ten region niestety będzie się zaogniał. Zakładam że Trump będzie chciał żeby do listopada było jakieś porozumienie i lub zawieszenie broni. Zobaczymy czy Izrael i Saudowie równiez chcą być w próżni do listopada? A co wyników LPP i masz dużo racji. Pamiętaj jednak że to WIG20 i tu już nie takie cyrki się działy. Sam kilkukrotnie tego doświatczałem. Na Allegro, Orlen, PZU czy też na LPP wyniki niby dobre ale leciało lub konsensus biur z kapelusza i nie dowieziony dosłownie 1 proc. EBIDA i wodospad. Zgadzam się w pełni marżowosć LPP to będzie klucz do mega dobrych wyników co powinno przełozyc się na dywidendę o czym Fundy dobrze wiedzą. Dlatego LPP to super spóła na przyszlość
Prawdę mówiąc mnie też interesuje przyszłość, a nie spekulacja w perspektywie kilku tygodni, czy miesięcy. Skupuję LPP od czasu ataku Hindenburga. I raczej nie pozbędę się tych akcji. Uważam, że za rok 2030 realna jest dywidenda w przedziale 4-5 tysięcy na akcję. I głównie z tego powodu trzymam te akcje. Zwróciłem tylko uwagę na sytuacje techniczną. Choć nie jestem fanem AT, to muszę przyznać, że kurs LPP przynajmniej od roku porusza się wzorcowo zgodnie z AT. I o ile się orientuję w AT (choć nie jestem ekspertem od AT), to kurs powinien dojść do 27 000 w najbliższych tygodniach (najpóźniej w sierpniu).
https://www.lpp.com/kariera/centrala/sprzedaz-omnichannel/sprzedaz-e-commerce/
Na wyniki w dłuższej perspektywie zapewne dobrze, jednak nowy format to zawsze na początku większe wydatki. Ta spólka ma jednak jedną z najlepiej rozwiniętych w Polsce nowoczesną logistykę. Tam ludzie są szkoleni że nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia dla klienta. Zatem uruchomienie marketplace z innymi towarami niż ubrania i rozszerzenie o towary z sinsey a nawet dużo więcej wynikło zapewne z dostrzeżenia luki i możliwosci wykorzystania swoich silnych stron które dostrzegają wraz z rozwojem sieci sinsey. Po dwóch kwartałach od uruchomienia inwestorzy ocenią marketplace a kto wie czy nie powinienem użyć słowa docenią. Na giełdzie kupujemy przyszyszłość.
~Kurator, zgadzam się. Zauważę jeszcze, że nakłady na ten marketplace przy skali działalności LPP to będą grosze. A czy zysk z tego będzie zauważalny, to trochę inna sprawa. Myślę, że po 2-3 kwartałach ten koncept będzie przynosił zyski, ale to raczej będą grosze w skali całej grupy. Myślę, że 4-5 lat to horyzont, w którym może okazać się, czy to znaczący element biznesu. W każdym razie nie sądzę, żeby rynek już wyceniał ewentualne zyski z Marketplace.