patrzę któryś już rok na kolejne kohorty inwestorów i widzę, że wszystkich nas łączy jedno: mamy różne definicje słowa cierpliwość. Dla jednego to czekam tydzień i jak nie będzie + 20% to sprzedaje, dla innego - jak nie będzie umowy w IQ, albo jak zaraz nie ogłoszą umowy z safe, jak nie bedzie zaraz umowy E itp, itd
to jest spółka która uczy cierpliwości, ceo nic nie objecuje, nudno i powtarzalnie mówi na jakim są etapie są procesy sprzedażowe o których w szczegółach nie mogą mówić i co ważniejsze na ich tempo przebiegu mają bardzo ograniczony wpływ
dlatego na tej spółce zostaną i zarobią cierpliwi, wszyscy inni będą gonić kurs i kolejny raz kupią na lokalnej górce - klasyk
nie sądziłem że będę tęsknił za tłustym rumunem...taki to właśnie mamy obecnie turnus kolonijny przy którym nasz rumun wygląda jak zuch chłop
Kilka lat temu kupiłem kilka spółek, które według mnie miały przyszłość. Asbis, MCI, Congor , Miraculum, Magna, Lubawa. Trzymałem kilka lat bez j zysków. Dzwoni makler z ING i radzi żeby to badziewie sprzedać i kupić co innego. Zabrakło cierpliwości i sprzedałem. Asbis miał kłopoty podatkowe i sprzedałem po 3 zł. . Tak po 3 zł. Na szczęście nie udało mi się sprzedać Magny bo nikt nie chciał kupić po 30 gr. Za dwa lata sprzedałem za 7zł. Dzisiaj oprócz Miraculum, wszystko dużo wyżej. Zabrakło rozumu.
ja Asbis (5000 szt.) mam od 4 zł i nic nie sprzedałem..., ale to zwykłe szczęście początkującego w erze covid. :) A DataWalk miałem od 60 do 240, niewiele sprzedałem i z "zysku" prawie 100.000 zrobiła się strata. :) Ale później była jeszcze lepsza okazja i z 30-40 pojechałem na ostatnie 160... trochę sprzedałem, a teraz mam DW ponownie, ze średnią 140+... i chętnie bym teraz dokupił, ale nie mam za co. :D ... Z Mercatorem też były jazdy w stylu 40>>600, a później straty, xtb za 8 zł i sprzedaż za 30... Mirbud 1,25 i trzymanie do 15 i realizacja połowy oraz Unimot od 40 do teraz. :) ... ja dopiero od niecałego roku używam stoploss i takeprofit i robię zlecenia oczekujące (czasami)... ja jestem trochę jak ten "najlepszy inwestor", czyli martwy inwestor. PS. Z nowych zebrałem Elektrotim poniżej 50 i Newag ok. 110 oraz Text za 50 i Fabrity 30, no i Dino za 40... Marzy mi się kilka bezpiecznych spółek dywidendowych, a większe fundusze za jakiś czas zapewni sprzedaż DataWalk.:) A Wy jakie macie typy i historie? Pozdrawiam
Do historia j asbis od 10 zł Stało tylko 800 sztuk bo na mieszkanie potrzebowałem data od dwóch lat od 60 zł akumulowane kiedyś CD projekt z zysku w stratę mirbud miałem sprzedałem po pożarze dużo na cfd na ropie i kakao przegrałem ale dużo też zarobiłem na fizycznym złocie i srebrze srebro trzyma od 18 dolarów do tej pory
No i co nas łączy to brak gotówki na akumulację dalszą a no i creotech quantum też mam 250 ale kupione na górce 280zl w jeszcze mabion w covidzie kupiłem po 20 zl i nie sprzedałem po 100 i zleciało taka historyjka
zobaczcie ile emocji i BRAKU cierpliwości inwestory pokazują dziś na wątku "fascynujące..". Ci goście nie ogarniają, że spółka co roku robi przy okazji walnego za zeszły rok upoważnienie do podwyższenia kapitału, emisja T po 155 PLN z 05.2025 odbyła się dzięki takiemu ruchowi z czerwca 2025 i tak co roku.To jest kosmos ilu nowicjuszy z aktualnego turnusu (zakup po <150 PLN) nic nie wie o spółce, myślę, że jeszcze miesiąc i ich nie będzie...potem pompa znów i kolejny autokar z kolejnym turnusem samych wspaniałych
Niestety Nolie mogę się z tym zgodzić.
Spóła leci nie ze względu na jakies tam upoważnienie tylko dlatego że nie dowozi tego do czego się sam prezes zobowiązał. Brak umów i tyle
chyba Roman nie kumasz biznesu tej spółki, gadka o "nie ma umów jest od 2022", a potem są - jest euforia, zakupy, ludzi ponosi wyobraźnia a potem znów to samo, brak umów, kurs się osuwa, gadanie "prezes obiecywał", "gdzie są umowy" i potem znów umowa itd, itd
Biznesem bym to nie nazwał bo zysków to jeszcze daleko. Na razie jedziemy na sentymencie notorycznie podkopywanym przez firmę. Jeżeli tak się na tym."biznesie" znasz to wytłumacz dlaczego chlapią oporem i nie dowożą? Coś mi się tu nie klei
Tak, a wiesz może kiedy i po ile? Bo chyba ktoś juz wcześniej wyjasnił, ze identyczny case byl rok temu na walnym i emisja była ale rok później po 155.
Więc to, ze teraz dopuszczają taka możliwość nie oznacza z automatu, że zaraz ta emisja stanie sue faktem. Zwłaszcza zważywszy nobecny kurs.
Poprzednia emisja po 155 zeta była strzałem na fali wojennej euforii. Udało im się wstrzelić z narracja że to pod inwestycje na zbrojeniówkę i takie tam gadki.
A teraz co będą wciskać ze na co to będzie przeznaczone? Rynek uwierzy jak zobaczy umowy. I tyle
To jeszcze raz pytam, kiedy Twoim zdaniem ta emisja i po ile. Bo ja wciąż twierdzę, że to iż na walnym dopuszczą jej możliwość, nie oznacza że zaraz bedzie miała miejsce.
Co do umów, nikt nie obiecywał, ze będą w pierwsze połowie tego roku tylko ze w "2026 spodziewamy sie 5-6 dużych umów"
Wiec dam Ci dobra radę, korzystaj ile możesz z mozliwosci zakupu w promocji po obecnym.kursie i podziękujesz na koniec roku.
No nie, nie opwiadaj że nikt nie obiecywał umów. Sam prezes o tym wielokrotnie mówił. A co do zapisu o możliwej emisji to jest furtka i ta emisja będzie. Jezeli twierdzisz ze to promocja to kupuj na zdrowie
To nie ma sensu gość od lutego pisze o braku umów bo liczył że do kwietnia będzie już sprzedawał akcje z wielkim zyskiem
Tacy też są potrzebni ale nie do gadania tylko jako dawcy
Zgadzam się, nie wiem skad to oczekiwanie, ze umowy juz powinny wpadać. Jak nie będzie ich na koniec roku to wtedy możemy porozmawiać a na razie to całe za przeproszeniem pied.... ze spółka czegoś nie dowozi jest kompletnie z d...
Adam. Nie wiem jak dlugo jesteś w Data i czy posiadasz akcje. Ja posiadam sporo i dosyć długo.Dokładnie analizuję informacje ze spółki a zwłaszcza tzw spotkania z inwestorami on line. Przeanalizuj poproszę wypowiedzi kierownictwa Data z zeszłego roku a nie tylko 2 ostatnie.
Oczywiście, ze posiadam bo inaczej by mnie tu nie bylo.
Tak dokładnie analizujesz te wypowiedzi, ze przeoczyłeś taki podstawowego faktu, ze te 5-6 umow bylo zapowiadanych w 2026 roku - mamy dopiero maj, a płaczesz ze jeszcze ich nie ma.
I druga sprawa, jeśli jesteś tak sceptycznie nastawiony do tej spółki, uważasz ze kurs bedzie tylko leciał w dół, to czemu jeszcze trzymasz te akcje?!
Adam doradzasz zakupy więc pytanie czy sam kupujesz czy tylko naganiasz.
Mną się nie przejmuj. Jak pisałem akcje posiadam od dawna i wiem dokładnie kiedy sprzedaję a kiedy kupuję. Na pewno nie naganiam na zakupy widząc że firma robi sobie jaja z inwestorów i obiecuje gruszki na wierzbie
Czemu kłamiesz, kogo niby naganiam?? Każdy sam podejmuje decyzje a ja tylko mowie ze dokupuje bo uważam ze to dobra cena na zakupy, a przy pierwszej umowie kurs wystrzeli. I tyle.
To prawda wiec nie opowiadaj mi tu o promocjach. Jak jesteś kozak to sam kupuj. Ale pamiętaj że kurs nigdy nie jest tak nisko żeby nie mógł być niżej. Wczoraj mówiłeś że promocja a dzisiaj jeszcze lepsza? Jutro co powiesz? A za tydzień co będziesz opowiadał tym co kupili wczoraj.?
emisja będzie w luty-maj 2027 roku jak co roku od kilku lat. Myślałem, że poświęca się chociaż kilka godzin na zgłębienie spółki którą się kupuje. Wtedy jest mniej niepotrzebnego stresu i urojonych teorii i więcej cierpliwości a cierpliwość to cecha warta miliony