Zaraz sie odbiję niedowiarki. To już skok w super rozwój :). Nie wiem kto pisze te wstępniaki ale nie wiem komu nowomowa.tak myślałem ze przesuniecie to ze względu na wyniki
no to chyba dni Żbika w PLI policzone..., pięknie rozwinął biznes..., obecna kadencja zarządu kończy się w grudniu tego roku i lepszą opcją jest zrezygnowanie z kilku dużych stów kosztów (pensja Zbika, bo Małłkowi już podziękowano), bo chyba przez te 6 lat nie wniósł wiele na +. A ciąć koszty mogą sami właściciele...
Obyśmy tylko dotrwali do tego grudnia bo czuję, że możemy nie dotrwać.
Swoją drogą jak trzeba mieć narąbane we łbie żeby w wątku o wynikach spółki którego samemu się założyło w pierwszym poście nie napisać o nich ani słowa za to wylewać swoje frustrację na kogoś innego. Współczuję choroby.
Wyniki dramatyczne. Zbikowski jak widać sobie nie radzi i to nie wina rynku tylko słabego zarządu.
Zadne żale
To, ze jest źle to wiadomo od 2 lat, teraz jest ultra źle, ale byli tu piewcy optymizmu bezkrytycznego jak wlasnie bialoczerowny. Wiec dla mnie bardziej beka niż żale. Ze stratami juz dawno pogodzony
Czytaj komunikaty - dużymi literami (poza skrótami na klawiaturze) może rozróżnisz rezygnacja lub odwołanie. Już 2 osoba z zarządu zrezygnowała. Właściciele weszli do zarządu, oby nadali kierunek - Zbikowski sobie nie radzi.
A na koniec dnia jakie ma znaczenie czy wyleciał czy zrezygnował. Sielanki nie było, Był kwas i szukanie winnych. Klasyczne domknięcie całego okresu ich wspólnych rządów. Żbikowski pewnie uratuje się argumentem o ciągłości realizacji jakichś projektów, jeśli w ogóle coś tam sensownego jest, bo patrząc na przychody za 1Q, to za chwilę może się okazać że kierownicy projektów wystarczą na czas podmianki prezesa. Zresztą wejście właścicieli uorawdooodabni a taki scenariusz.
Re: Wyniki Autor: bialoczerwony1972 [79.191.168.*]
Cóż można dodać? Spodziewałem się że wyniki będą słabe ale nie tragiczne słabe. Wyniki dramat! Stan gotówki dramat! 2Q26 będzie (w sumie już jest) kwartałem walki o życie. Tam już nie ma miejsca na straty bo zaraz może zabraknąć na pensję albo spłaty zobowiązań. Cały kolejny rok na minusie bo jakoś nie widzę tego, żeby odrobili te straty o ile przetrwają. W poniedziałek najważniejsze będzie jak zamknie się kurs. Raczej na pewno zobaczymy nowe minima, ale czy to będzie mega spadkowa świeca z dużym wolumenem czy może jednak pozytywna świeca np doji albo młot ale też z dużym wolumenem sugerująca początki zmiany trendu i rozpoczęcie dyskontowania wyników 2Q26.... No a potem też cały tydzień, jaki wolumen jaka świeca na jego koniec jakie formacje w trakcie.... Będzie się działo... Zakładać pampersy :)
Zastanawia mnie co tak wgl ma zmienić powrót właścicieli do zarządu. Tutaj problem leży w podstawach tj. zmienił się rynek, motyw firmy lecącej na niskich marżach się wypalił. W dobie AI jako fundamentalnej zmiany dla tego typu firm, w dobie tego, że w podobnych kosztach zrobi ci VFX ktoś z rodzimego amerykańskiego rynku lub taniego hinduskiego. Platige wciąż próbuje walić głową w mur z nadzieją, że nagle coś się magicznie zmieni, otoz nie zmieni się i mniemanie o wysokim stopniu artyzmu na niewiele się zdaje obecnie i będzie się zdawać w przyszlośći. Jedyną nadzieją dla nich było pójście śladami ATM i faktycznie rozwinięcie się w tematach telewizyjno-produkcyjnych, ale co z tego wyszło? Jak właściciele mogli pozwolić na to, że po 6 latach w temacie strategii właściwie nie ma dosłownie nic. Otherland? Wgl już temat nie jest poruszany, Whims of The Gods? Minęło 6 lat a tu dalej nie ma nawet daty premiery, film OPI? wciąż nic, a nawet jeśli miałaby być premiera w tym roku to co z tego. W 2026 powinniśmy mieć premiery gry, filmu, serialu etc. nie ma doslownie nic. Można ciąz koszty w nieskonczonosc a i tak to nic nie da, tutaj potrzebna jest fundamentalna zmiana profilu dzialalnosci firmy, zredukowanie personelu w ramach VFX i postprodukcji to minimum dającego jakąś sensowną rentowność i pójście śladem ATM. Na tę chwilę wszystko co się dzieje to tylko odraczanie egzekucji w czasie i nie takie firmy z tej branży padały.
A ja wiedziałem, że tak będzie i będzie jeszcze gorzej na rynku. Wystarczy minimalnie znać branże. Właściciele nic nie zmienia. Jeden na Kanarach, drugi zapakowany w kilka biznesów.jakby coś mieli zmienić już dawno by się to zadziało.
Pisanie ze gra wyjdzie zaraz albo tuż tuz to wprowadzanie rynku w błąd no wiedzieli jak jest. Klasyk na tej giełdzie.
Ta spółka nie ma racji bytu na NC, żadnego ekonomicznego sensu żeby tam być. Kto kiczy na wzrosty musi być super optymistą.
Model ATMu jest o tyle bez sensu, że ktoś ten kontent musi zamawiać TVN i Polsat ograniczyły produkcje telewizyjno filmowa do zera praktycznie. TVP produkuje też mało. Rynek telewizyjny zmaga się ze swoimi problemami. Inna rzecz że development tych projektów to mc, umowy lata. Spółka do tego czasu nie dożyje.
Kilka lat przespanych ale fundacje rodzinne założone, tym się zajmowali panowie.
Trudno mieć pretensje do Żbikowskiego, żw jako dyrektor kopalni węgla kamiennego zmienił się popyt na węgiel ale, ale prezes jest od patrzenia w przód a nie w bok. Z tego jest rozliczany a Zbikowski zostanie zapamiętany jako ten co położył spółkę do grobu. Mówienie nowomową to nie jest już ten czas.
Brakuje tam kogoś kto ma pomysł, energię, aby odważyć się zrobić cos nowego.
Ciekawe jak się czuja ludzie którzy tam pracują i to czytają.
Studio jest super drogie i większość rynku dla niego wyparowała oczywiście ze beda duże produkcje potrzebne jakościowo, ale to jest nisza. Za duża nisza na ta skale.
-czyli oczekujecie ze kiedy zredukujecie koszta graficy ? licencje ? sprzet ?) do kilku stanowisk firma zacznie być konkurencyjna i robic "Marvelle" "WETA VFX" , Ha ha ha kilkoma grafikami przy laptopach XD powiem tak - maja ostro napakowane w pampersach ale skutecznie na to robili przez ostatni czas, zyjac iluzjami o grach itp podsycanymi przez bialoczerwonego itp. jako firma bo prywatnie każdy z naczelnych odjedzie swoimi mercedesami w sina dal ale kilku zostanie z taczkami XD