• Minimum rok trzeba trzymac Autor: ~Sypek [86.41.229.*]
    Historia pokazuje ze to takie minimum na kazdym walorze
    Wiadomo akcje moga rosnac i trzy lata i dluzej
    Ale nawets spekulacyjne tuchy trwaja miniumum rok
    Sytuacja jest nadzwyczajna woina w iranie zmienia wszystko nawet bez wojny
    Byl covid
    Potem wegiel rosl jak oszalaly
    Ai
    No i teraz ropa
    Minie rok zanim zazegnaja kryzys
  • Re: Minimum rok trzeba trzymac Autor: ~kupiłem [77.222.234.*]
    Dnia 2026-05-13 o godz. 22:26 ~Sypek napisał(a):
    > Historia pokazuje ze to takie minimum na kazdym walorze
    > > Wiadomo akcje moga rosnac i trzy lata i dluzej
    > > Ale nawets spekulacyjne tuchy trwaja miniumum rok
    > > Sytuacja jest nadzwyczajna woina w iranie zmienia wszystko nawet bez wojny
    > > Byl covid
    > > Potem wegiel rosl jak oszalaly
    > > Ai
    > > No i teraz ropa
    > > Minie rok zanim zazegnaja kryzys

>
    Historia kursu Mercator w ostatnich 4 latach pokazuje że rok/półtora to maksimum czasu oczekiwania na jakieś większe wybicie ale ważne jest aby nie kupić za drogo i co gorsza za dużo (jak ktoś kupił za powyżej 66 zł w 2024 r. to do dzisiaj nie doczekał się wyższego kursu czyli kupił dużo za drogo nie tylko dlatego że potem dało się kupić poniżej 38 zł).
    Po wybiciach kurs Mercator opadał w rożnym tempie i czasem do kolejnego dużego wybicia było tylko miesiąc a czasem ponad rok.

W tym roku sprzedawałem akcje Mercatora z zyskiem dwukrotnie po znacznych wybiciach w okolice 60 zł a teraz aby odkupić czekam na większe spadki (już mógł bym odkupić to co sprzedałem o kilka zł za akcję taniej).
    Będę mile zaskoczony jeśli zachowanie kursu Mercator ulegnie zmianie i przestanie spadać po wybiciach ale do tego czasu strategię zakupową sprzedażową muszę dostosowywać do historii a nie do życzeń i marzeń właścicieli akcji powieszonych na hakach.

Wszystkim wiszącym właścicielom akcji Mercator życzę stabilnego wzrostu kursu i dywidend po drodze ale pozostanę ostrożnym realistą w oczekiwaniu na zmianę pozwalającą trzymać akcje Mercator bez konieczności dużej aktywności aby osiągać z inwestycji zyski.
  • Re: Minimum rok trzeba trzymac Autor: ~Sypek [212.129.74.*]
    Kto wisi to wisi
    Jak by mialo spasc to by spadlo
    Zazwyczaj wybicie bylo po infach
    A tu jakby bez przyczyny
    Wiec jestem dobrej mysli
    A ze nawet maly ruch na tym walorze powoduje dwucyfrowe wachania to sie moze narobic
    A ze przez -dokladnie nie wiem ale z poltora roku wisialem na haku- to teraz jest dobrze
    I obstawiam ze bedzie lepiej -czy dlugoterminowo to nie wiem ale czekam na wyniki, moga byc przelomowe bo jesli wojna sprzyja rekawiczka to 2q juz jest dobry
  • Re: Minimum rok trzeba trzymac Autor: ~miszcz [15.220.65.*]
    Dnia 2026-05-14 o godz. 16:40 ~kupiłem napisał(a):
    > Dnia 2026-05-13 o godz. 22:26 ~Sypek napisał(a):
    > > Historia pokazuje ze to takie minimum na kazdym walorze
    > > > Wiadomo akcje moga rosnac i trzy lata i dluzej
    > > > Ale nawets spekulacyjne tuchy trwaja miniumum rok
    > > > Sytuacja jest nadzwyczajna woina w iranie zmienia wszystko nawet bez wojny
    > > > Byl covid
    > > > Potem wegiel rosl jak oszalaly
    > > > Ai
    > > > No i teraz ropa
    > > > Minie rok zanim zazegnaja kryzys
    >
    > >
    > > Historia kursu Mercator w ostatnich 4 latach pokazuje że rok/półtora to maksimum czasu oczekiwania na jakieś większe wybicie ale ważne jest aby nie kupić za drogo i co gorsza za dużo (jak ktoś kupił za powyżej 66 zł w 2024 r. to do dzisiaj nie doczekał się wyższego kursu czyli kupił dużo za drogo nie tylko dlatego że potem dało się kupić poniżej 38 zł).
    > > Po wybiciach kurs Mercator opadał w rożnym tempie i czasem do kolejnego dużego wybicia było tylko miesiąc a czasem ponad rok.
    > >
    > > W tym roku sprzedawałem akcje Mercatora z zyskiem dwukrotnie po znacznych wybiciach w okolice 60 zł a teraz aby odkupić czekam na większe spadki (już mógł bym odkupić to co sprzedałem o kilka zł za akcję taniej).
    > > Będę mile zaskoczony jeśli zachowanie kursu Mercator ulegnie zmianie i przestanie spadać po wybiciach ale do tego czasu strategię zakupową sprzedażową muszę dostosowywać do historii a nie do życzeń i marzeń właścicieli akcji powieszonych na hakach.
    > >
    > > Wszystkim wiszącym właścicielom akcji Mercator życzę stabilnego wzrostu kursu i dywidend po drodze ale pozostanę ostrożnym realistą w oczekiwaniu na zmianę pozwalającą trzymać akcje Mercator bez konieczności dużej aktywności aby osiągać z inwestycji zyski.

a podobno rosło pod kogenerację teraz kogeneracja da zyski a nasz kupiłem opuścił okręt brawo
    Dnia 2026-05-14 o godz. 17:39 ~miszcz napisał(a):
    ...
    > a podobno rosło pod kogenerację teraz kogeneracja da zyski a nasz kupiłem opuścił okręt brawo
    >
    Nie opuściłem "okrętu" skoro czaję się z gotówką w oczekiwaniu na niższy kurs i do tego komentuję na forum.
    Nie wykluczam nawet, że kupię drożej niż sprzedałem ale musiały by się pojawić do tego szczególne powody.
    Bez takich oczekujących z gotówką na niższy kurs spadki po wybiciach były by szybsze i głębsze.
    Rosło pod kogenerację w 2024 r. a właściwie to za wysoko wybiło kilka razy i wtedy też sprzedałem na wybiciach powyżej 60 a sam słusznie pisałeś wtedy że 58 zł za akcję to za dużo. Wcześniej przed 2024 r. też sprzedawałem z zyskiem po wybiciach i nie przeszkadzał mi w tym trend spadkowy. Obecnie trend spadkowy wygląda na zakończony i tym samym zakupy akcji Mercatora wyglądają na bezpieczniejsze dla portfela nawet w wykonaniu amatorów ale raczej nie zakupy na szczytach wybić.

Teraz w 2026 r. też wybiło pod kogenerację i to już dwa razy (za pierwszym razem w wyniku oczekiwania na bliskie uruchomienie kogeneracji a za drugim razem po informacji o terminowej realizacji kogeneracji i poprawie zysków ze sprzedaży).
    Wyniki opublikowane pod koniec listopada 2025 r. były korzystne (pierwsze kwartalne zyski ze sprzedaży od wielu lat) a kurs w grudniu opadał.
    Szacunki opublikowane ostatnio też wyglądały na korzystne ze względu na dodatni zysk netto i EBIDTA ale kurs po nich opadał jeszcze szybciej.
    Nie wiem jaki będzie skutek opublikowania szacunków i wolę na nie oraz reakcję rynku zaczekać.
    Po co miał bym się spieszyć z zakupem ?

• Re: Minimum rok trzeba trzymac Autor: ~miszcz [15.220.65.*]
    Dnia 2026-05-14 o godz. 18:37 ~kupiłem napisał(a):
    > Dnia 2026-05-14 o godz. 17:39 ~miszcz napisał(a):
    > ...
    > > a podobno rosło pod kogenerację teraz kogeneracja da zyski a nasz kupiłem opuścił okręt brawo
    > >
    > > Nie opuściłem "okrętu" skoro czaję się z gotówką w oczekiwaniu na niższy kurs i do tego komentuję na forum.
    > > Nie wykluczam nawet, że kupię drożej niż sprzedałem ale musiały by się pojawić do tego szczególne powody.
    > > Bez takich oczekujących z gotówką na niższy kurs spadki po wybiciach były by szybsze i głębsze.
    > > Rosło pod kogenerację w 2024 r. a właściwie to za wysoko wybiło kilka razy i wtedy też sprzedałem na wybiciach powyżej 60 a sam słusznie pisałeś wtedy że 58 zł za akcję to za dużo. Wcześniej przed 2024 r. też sprzedawałem z zyskiem po wybiciach i nie przeszkadzał mi w tym trend spadkowy. Obecnie trend spadkowy wygląda na zakończony i tym samym zakupy akcji Mercatora wyglądają na bezpieczniejsze dla portfela nawet w wykonaniu amatorów ale raczej nie zakupy na szczytach wybić.
    > >
    > > Teraz w 2026 r. też wybiło pod kogenerację i to już dwa razy (za pierwszym razem w wyniku oczekiwania na bliskie uruchomienie kogeneracji a za drugim razem po informacji o terminowej realizacji kogeneracji i poprawie zysków ze sprzedaży).
    > Wyniki opublikowane pod koniec listopada 2025 r. były korzystne (pierwsze kwartalne zyski ze sprzedaży od wielu lat) a kurs w grudniu opadał.
    > > Szacunki opublikowane ostatnio też wyglądały na korzystne ze względu na dodatni zysk netto i EBIDTA ale kurs po nich opadał jeszcze szybciej.
    > > Nie wiem jaki będzie skutek opublikowania szacunków i wolę na nie oraz reakcję rynku zaczekać.
    > > Po co miał bym się spieszyć z zakupem ?
    >

wtedy to była inna bajka , w 2024 pisałem że 58 zasypią i zasypywali trzykrotnie (technicznie i fundamentalnie byliśmy w innym miejscu) wszystko zależy ile chcesz odkupić (za ile) takich co chcą odkupić lub dokupić obecnie jest więcej , tylko kto będzie sprzedawał nie wiem , przyznałeś się i za to chwalę za decyzję niekoniecznie , ja zamykam zyskowne pozycje na innych akcjach i też czekam na zrzutki (może będą może nie) akcji MRC mam coraz więcej , będziemy kupować razem .tyle
    Dnia 2026-05-14 o godz. 18:50 ~miszcz napisał(a):
    ...
    > wtedy to była inna bajka , w 2024 pisałem że 58 zasypią i zasypywali trzykrotnie (technicznie i fundamentalnie byliśmy w innym miejscu) wszystko zależy ile chcesz odkupić (za ile) takich co chcą odkupić lub dokupić obecnie jest więcej , tylko kto będzie sprzedawał nie wiem , przyznałeś się i za to chwalę za decyzję niekoniecznie , ja zamykam zyskowne pozycje na innych akcjach i też czekam na zrzutki (może będą może nie) akcji MRC mam coraz więcej , będziemy kupować razem .tyle
    >
    Kto sprzedawał 4 maja 2026 r. przy kursie 47,20 za akcję już po opublikowaniu sprawozdania zawierającego informację o terminowej realizacji inwestycji w kogenerację ?
    Od 1 do 4 maja publikowałem na forum informacje zniechęcające do sprzedaży przy tak niskim kursie i kto przeczytał oraz zrozumiał to zyskał ale nie zamierzam nikogo zachęcać do kupowania akcji na szczytach wybicia skoro sam je wtedy sprzedaję uważając, że korekta jest wysoce prawdopodobna i zachęcony mógł by ponieść stratę.
    Co ciekawsze część moderacji Bankiera blokowała moje tematy dotyczące kogeneracji a blokada została zdjęta dopiero po wpisie bez śladu jakichkolwiek subiektywnych ocen (zachęcałem tylko do przeczytania sprawozdania z poszukiwaniem informacji o kogeneracji) który nie był zwykłym tematem tylko przygotowaniem do powiadomienia prokuratury o zakazanej formie cenzury i podejrzeniu udziału moderatora w niedozwolonym manipulowaniu kursem akcji.

[x]
MERCATOR -1,55% 57,30 2026-05-15 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.