Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  58,20 zł , zmiana od tamtej pory: -1,72%

Re: Minimum rok trzeba trzymac

Dnia 2026-05-14 o godz. 18:37 ~kupiłem napisał(a):
> Dnia 2026-05-14 o godz. 17:39 ~miszcz napisał(a):
> ...
> > a podobno rosło pod kogenerację teraz kogeneracja da zyski a nasz kupiłem opuścił okręt brawo
> >
> > Nie opuściłem "okrętu" skoro czaję się z gotówką w oczekiwaniu na niższy kurs i do tego komentuję na forum.
> > Nie wykluczam nawet, że kupię drożej niż sprzedałem ale musiały by się pojawić do tego szczególne powody.
> > Bez takich oczekujących z gotówką na niższy kurs spadki po wybiciach były by szybsze i głębsze.
> > Rosło pod kogenerację w 2024 r. a właściwie to za wysoko wybiło kilka razy i wtedy też sprzedałem na wybiciach powyżej 60 a sam słusznie pisałeś wtedy że 58 zł za akcję to za dużo. Wcześniej przed 2024 r. też sprzedawałem z zyskiem po wybiciach i nie przeszkadzał mi w tym trend spadkowy. Obecnie trend spadkowy wygląda na zakończony i tym samym zakupy akcji Mercatora wyglądają na bezpieczniejsze dla portfela nawet w wykonaniu amatorów ale raczej nie zakupy na szczytach wybić.
> >
> > Teraz w 2026 r. też wybiło pod kogenerację i to już dwa razy (za pierwszym razem w wyniku oczekiwania na bliskie uruchomienie kogeneracji a za drugim razem po informacji o terminowej realizacji kogeneracji i poprawie zysków ze sprzedaży).
> Wyniki opublikowane pod koniec listopada 2025 r. były korzystne (pierwsze kwartalne zyski ze sprzedaży od wielu lat) a kurs w grudniu opadał.
> > Szacunki opublikowane ostatnio też wyglądały na korzystne ze względu na dodatni zysk netto i EBIDTA ale kurs po nich opadał jeszcze szybciej.
> > Nie wiem jaki będzie skutek opublikowania szacunków i wolę na nie oraz reakcję rynku zaczekać.
> > Po co miał bym się spieszyć z zakupem ?
>

wtedy to była inna bajka , w 2024 pisałem że 58 zasypią i zasypywali trzykrotnie (technicznie i fundamentalnie byliśmy w innym miejscu) wszystko zależy ile chcesz odkupić (za ile) takich co chcą odkupić lub dokupić obecnie jest więcej , tylko kto będzie sprzedawał nie wiem , przyznałeś się i za to chwalę za decyzję niekoniecznie , ja zamykam zyskowne pozycje na innych akcjach i też czekam na zrzutki (może będą może nie) akcji MRC mam coraz więcej , będziemy kupować razem .tyle

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MERCATOR -1,72% 57,20 2026-05-15 09:19:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.