• IIIQ Autor: ~gryzoń [78.88.126.*]
    Kiedy wyniki za IIIQ
  • Re: IIIQ Autor: ~Artur [83.23.134.*]
    14 listopada , napisz cos o przewidywanych wynikach
  • Re: IIIQ Autor: aic71 [192.168.4.*]
    http://www.parkiet.com/artykul/7,864502_Graal_Po_porzadkach_w_grupie__nadchodzi_czas_na_zakupy.html
  • Re: IIIQ Autor: ~prc [213.192.66.*]
    Nie wiem czemu, ale ta firma przypomina mi mocarstwowy WorldCom. Taka mała polska wersja....
    Ja mam mieszane uczucia po kolejnych zapowiedziach przejęć. Wolałbym żeby zaczeli redukować swoje zobowiązania.
    Z drugiej strony mam nadzieję, że goście wiedzą co robią i mówią i mają konkretne biznes plany (przecież banki wierzyciele też to czytają co może oznaczać, że relacje graala z bankami są przejrzyste).

• Re: IIIQ Autor: ~prc [77.114.147.*]
    Przejęcia stwarzają dobra okazję do dokonywania sztuczek księgowych w celu wykazania wyższego zysku spółki czy grupy niż faktycznie osiągane w okresie po przejęciu. Przejęcia mogą spowodować, iż przychody grupy wyglądają tak jakby rosły gdy firma przejmująca i przejmowana w rzeczywistości są co najmniej w stagnacji. Fałszywie zawyżone wyniki powodują wzrost zainteresowania akcjami spółki, a co za tym idzie wzrost akcji. Akcje po zawyżonych cenach służą do zapłaty za kolejne przejęcie, co znowu może prowadzić do zawyżania zysków po kolejnym przejęciu. Tak działał WorldCom. Jak skończył - każdy wie.
    Jak przy tym wszystkim wygląda Graal?
    graal ma bardzo duże zobowiazania wobec banków i sądze, że mocno one studzą Twoją teorię spiskową
  • Re: IIIQ Autor: ~prc [95.40.67.*]
    No to mnie uspokoiłeś. To tylko zwykłe życie na kredyt :)
  • Re: IIIQ Autor: ~Marco [89.108.239.*]
    Wilbo pokazało słabe wyniki. Z zysku za 2008 rok, zrobiła im się strata. Graal prawdobodobnie ma wyjść na plus po IIIQ, ale takie bajki wiceprezes Wijat opowiada już długo. Z tymi przejęciami to trochę przesadzają. Założyciel Graala leczy kompleksy. Jak kupi, za kolejny kredyt i pieniądze akcjonariuszy, Lisnera, to w swoim gabinecie chyba się posika:) Nieważne, że akcje zejdą na groszówki, on będzie wielki.
  • Re: IIIQ Autor: ~qc [213.156.113.*]
    Dlatego liczy sie zysk, graal po Q1 się poprawił. Q3 będzie dobre ze względu na niski kurs eur w tym okresie a Q4 tradycyjnie ze względu na okres świąteczny.
    A z kredytu korzysta każda firma, w przypadku spożywki to normalka. Nie jest to jakiś specjalnie zagrożony kredyt dla banku jak np. w przypadku inwestycji w budowlankę. Tutaj obrót jest a zabezpieczeniem jest surowiec lub towar który zawsze znajdzie nabywcę.
    Jeśli przychody przewyższaja wszystkie koszty(włącznie z kosztami kredytowania) i spółka wychodzi na plus to nie widzę problemu. Warto przyjrzeć się spółkom konkurencyjnym o podobnych obrotach.
    Wilbo zapowiada straty bo niepotrzebnie zajęło się buybackiem który tylko chwilo poprawił ich sytuację (być może insiderzy pozbyli się swoich akcji) i nie robił nic żeby poprawić zyski. Konkurenci mieli wygrać bo nie podnosili cen tak jak graal, tymczasem ceny w sieciach h. wzrosły jednakowo tyle że na zwyżce cen graala zarobił graal a na zwyżce cen konkurencji sieci handlowe. Rezultaty powoli widać w wynikach.
    Przejęcia w kryzysie są korzystne, o ile oczywiście przejmuje się tanio rentowne spółki. Jeśli Graal przejmie Lisnera to żaden konkurent nie dorośnie mu już do pięt.
    no chyba, że któryś z banków powie dość.
  • Re: IIIQ Autor: ~Marco [212.244.51.*]
    Jestem ciekawy, czy po IIIQ Graal wyjdzie na plus. Analizując wypowiedzi Wijata i zachowanie kursu, obstawiam, że po wynikach nadal w skali roku będą na minusie.
  • Re: IIIQ Autor: ~koral [91.193.144.*]
    Ja niestety też obstawiam na minus - niewielki ale jednak minus - spodziewam się około 0,5 straty po III kwartałach - jeśli będzie lepiej i wyjdą jednak na plus to kurs powinien odbić na 11 zł.
  • Re: IIIQ Autor: ~123 [83.238.44.*]
    panie i panowie,

generalnie jakie przejecia sie szykuja, lisnera??? a skad kasiorka na to w graalu, przeciez zeby wytrwac musza wypchnac koralal na gielde. tylko w sumie koral utrzymuje ten caly balagan. wijat i predzio to tylko kombinuja skad jeszcze kasiore wytargac aby funkcjonowac. to ze kreowali na papierze zyski w przeszlosci nie oznacza ze one faktycznie byly reinwestowane - ich nigdy nie bylo! wiec jak pokazali w koncu ze sa na minusie to oznaczalo ze sa na 2 x takim minusie!

no ale powodzenia :)
    dużo znaków zapytania i dlatego taka cena ale uważam , że twoje podejście jest zbyt spiskowe
  • Re: IIIQ Autor: sebastian76 [194.116.183.*]
    Witam,
    uważam, że wyniki będą dobre, tzn. liczę, że w ujęcie 3 kwartałów będą na plus.

Czas mrozić szampany :)
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.