• Refleksja po wynikach Autor: ~Fundamentalny [91.224.29.*]
    Kilka moich przemyśleń po wynikach. W mojej opinii wyniki są całkiem dobre, ale nie są też zaskoczeniem. Spółka potwierdziła wyjście na prostą i średnioterminowo ma wystarczająco zleceń, nie będzie zastoju. Kto był obecny na czacie z prezesem ten widział, że prezes nie obieca rzeczy, których nie może dotrzymać. Przyjęta strategia jest skutecznie wdrażana i jest szansa przebić jej założenia wcześniej niż zakładany czas, ale prezes jest odpowiedzialny i traktuje ją jako scenariusz bazowy. Podoba mi się ten sposób komunikacji.

Co do reakcji na kursie, to poza zwykłą realizacja zysków nie sprzyja cena ropy i geopolityka. Wzrost tego surowca uderza w branżę i tutaj jest jak jest. Prezes na czacie był pytany kilkukrotnie o to i jasno napisał, że spółka ma wdrożone zapisy waloryzacyjne i klauzule indeksacyjne, które mają chronic rentowność przedsiębiorstwa. Co do ropy naftowej, to ceny mogą spaść już może nawet jutro, ponieważ od jutra ZEA oficjalnie opuszcza OPEC i OPEC+, zobaczymy jak rynek na to zareaguje. Pozostaje na pokładzie na dłużej i przekonuje mnie do tego CPK (spółka chce walczyć m.in. o budowę terminala pasażerskiego), mały i duży atom i zbrojeniówka. Ekspozycja na każdy z tych tematów jest czymś mega fajnym. Powyższe to nie rekomendacja, nie namawiam do inwestowania, w tym kupna czy sprzedaży. Weryfikujcie sami fakty.
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~123 [89.73.147.*]
    DOKŁADNIE TAK , projekty z wysoką waloryzacją 15% , spokojnie wystarczą na ropę która wpłynie do ~10%. Państwo nie będzie miało oporów czy PKN bo wiadomo jak jest, a po drugie zapisy umowne.
    Kolejna sprawa to obecne składane projekty będą na wyższe kwoty w związku z ropą, a jeżeli cena się ustabilizuje to w efekcie za kilka lat będzie lepszy wynik bo koszty mniejsze.
    Portfel na 10mld czyli do 2026 i 2027 i 2028.
    "Pewne" zyski 134 mln, choć zapowiadał prezes , że w kierunku +10% rocznie.
    To też wynika z rozliczeń, może mogło być 150mln, ale akurat wpadły koszty, a w któryś może wyjść lepiej.
    Zakładam, że w 2028 będą mieć 1 mld gotówki.
    W 2028 wejdzie Atom i kontrakty na 5 - 10 lat . pewność biznesu i zysku ~ 150-200mln.
    Dywidenda symboliczna 30gr od 2028.
    Bonus zbrojeniówka+deweloperka, która obecnie to 300mln :)). Tu marże 20-30% :)).
    Jeszcze CPK :))
    wskaźnik c/z =20 , przy dobrym kontrakcie x30, boom w 2008 były x50. Dla zagranicy ~30/40 będzie ok. Jeżeli wejdą na Niemcy czy Czechy itd. . Jeszcze w/k będzie rosnąć :)).

Pierwsza rekomendacja 8,50 , druga 11,50.
    Pamiętam jak XTB ,Trigon wyceniał na 22 , 35 i rosło i rosło.
    Atrem, Mirbud, te same historie.
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Vlad [31.178.131.*]
    "ZEA oficjalnie opuszcza OPEC i OPEC+, zobaczymy jak rynek na to zareaguje"

ZAE ma ochotę zwiększyć produkcję, więc ceny ropy mogą spadać w średnim terminie
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Vip [46.205.209.*]
    To już ktoś napisał na forum Orlenu .
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~steve40 [46.113.14.*]
    Brawo 123. Po takim wpisie jak inwestorzy doczytają co ich czeka w przyszłości jutro chyba się nie otworzy. Perła niczym XTB - wow, jeszcze raz wielkie brawa. Sutej majówki życzy zarząd
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Fundamentalny [91.224.29.*]
    @steve40 pytam bez złej intencji, co masz do zarzucenia zarządowi konkretnie? Wyprowadził spółkę na prostą i przygotowuje ją na dalszy rozwój. Czy jest trochę zachowawczy w ocenach? Ja widzę w tym potencjał na przebijanie założonych celów :). Wściekaj się raczej na USA. Trzeba być "geniuszem", żeby wywołac taki konflikt i nie mieć planu jak z niego wyjść. Ośrodki decyzyjne wybite i rozproszone, więc normalne, że jest problem z kim negocjować... Już nie mówiąc, że największa marynarka świata nie może jednej głupiej cieśniny opanować...
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~steve40 [46.113.14.*]
    A w którym konkretnie przypadku ja coś zarzucam temu stabilnemu, nienachalnemu, opanowanemu i wiarygodnemu zarządowi ? Mierzą w 10 mld przychodów w najbliższe trzy lata z marża 4 %, więc nietrudno sobie obliczyć mniej więcej zyski. Mierzą nisko ale szczerze. Jednak z takich liczb nie wykręcisz kursu powyżej 10 zł chyba że jednorazowe podskoki spekulacyjne. Cpk i inne atomy zapewne będą robione po taniości bo przecież państwo nie będzie przepłacać swojemu no i po co. A ja liczyłem na więcej, szkoda.
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Fundamentalny [91.224.29.*]
    Spoko, tylko zapominasz trochę, że to jest wciąż scenariusz bazowy, a sam potencjał jest dużo większy. Oni nie mogą rzucać jakiś większych liczb z kapelusza, nawet jeśli są w zasięgu. Dopiero niecały rok temu wprowadzono strategię, która jest konsekwentnie realizowana. Budują kompetencje i są plany skalować działalność na zagranicę. Prezes dużo mówił o jakości portfela, a nie ilości z uwzględnieniem marżowości. Zobacz też, w ilu postępowaniach spółka bierze obecnie udział. "Łaczna wartość prowadzonych procesów ofertowych wynosi obecnie około 37 mld zł, co stanowi istotny potencjał wzrostu grupy kapitałowej w kolejnych latach" - podał prezes Jakub Stypuła w liście do akcjonariuszy".
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~xadox [79.188.86.*]
    steve ty jesteś jak niewierny Tomasz uwierzysz dopiero kiedy zobaczysz, tak samo pisałeś przy kursie 2zł...max 6.5zł i spadam. Jakoś ciągle nadajesz i marudzisz. Weź się czymś zajmij i przestań smędzić, a o Polimex ty się nie martw bo będzie jeszcze grubo grany.
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~nju [5.173.31.*]
    Ropucha już w odwrocie
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Vlad [31.178.131.*]
    Więc korzystać ;) a nie siedzieć i płakać,
    wkrótce łamiemy 12 zł i patrzymy na 17
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~nju [5.173.31.*]
    Na tą chwilę przy tej cenie ca 1.8 mld kapitalizacji, tak w sam raz
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Szerszen [213.108.159.*]
    Vlad jak miło ze wreszcie sie pojawiłeś bo trolli spadziowych od zatrzęsienia na polimku a ty ich elokwencją potrafisz temperowac hehehe
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~aqwert [195.14.27.*]
    Dnia 2026-04-30 o godz. 11:47 ~Szerszen napisał(a):
    > Vlad jak miło ze wreszcie sie pojawiłeś bo trolli spadziowych od zatrzęsienia na polimku a ty ich elokwencją potrafisz temperowac hehehe

oczywiście że miło, Vlad przyszedł na pomoc, bo kurs leci co dzień ( zresztą idealnie się dzieje scenariusz taki jak rano podaję) a leszcz pewnie przestał kupować, więc trzeba coś merytorycznie napisać , w tym jest dobry, a że kurs nurkuje to nic :))
    a z tym zatrzęsieniem to w drugą stronę, 95% to trole na KUPUJ KUPUJ, jak ktoś ma "oczy" to widzi ilu was pisze że jest "świetnie"
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~aqwert [195.14.27.*]
    jest tak świetnie, że dziś pewnie zamek n 7,7
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~WK [109.243.71.*]
    Dnia 2026-04-30 o godz. 12:00 ~aqwert napisał(a):
    > jest tak świetnie, że dziś pewnie zamek n 7,7

obyś miał rację bo na to liczę :)
  • Re: Refleksja Autor: ~aqwert [195.14.27.*]

Zobacz wątki dotyczące Polimex MostostalZobacz profil Polimex Mostostal
    Autor: ~aqwert [195.14.26.*] 2026-04-27 08:41
    Opublikowano przy kursie:  8,27 zł , zmiana od tamtej pory: -5,02% <------------------<<<< !!
    Re: nabycie akcji przez Tfi
    Dnia 2026-04-27 o godz. 08:34 ~Szerszen napisał(a):
    > Mój góru Vlad jest na specjalne okazje a taka dzisiaj będzie wiec pewnie ci coś mądrego napisze Vip
    hahaaaa, oczywiście, jak trzeba leszcza zachęcić do kupna to Vlad sie pewnie zjawi. Trafiłes w punkt :)))) ale to jednak zły znak dla papieru jak Vlad się zjawi :))

I Vlad się zjawił, zabawne :))))
  • Re: Refleksja Autor: ~aqwert [195.14.27.*]
    A teraz idę z psem na spacer, bo zamek i tak na czerwono no i żebyście mieli co na mnie pisać, że " z psem na spacer, że pies ze mną na spacer, że zbieram kupy i tym podobne -merytoryczne- wpisy. Nara. Po zamku się przypomnę z wpisami.
    ps. pies przygotował już smycz dla mnie/na mnie :))
  • Re: Refleksja Autor: ~Szerszen [213.108.159.*]
    Agwercik daj coś w koncu czworogowi jeść bo podobno juz cały trawmik z tej twojej bida pensji trolowej przed blokiem wyżarł hehehe
  • Re: Refleksja Autor: ~xadox [79.188.86.*]
    A pies?
    Jaki pies?
    No co z tym psem?
    A pies ci mordę lizał.
  • Re: Refleksja Autor: ~Szerszen [213.108.159.*]
    Agwercik no jak tam gdzie twoje minusy na pxm spadziu przyznaj sie ze słaby z ciebie troll choć raz
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~Vip [46.205.209.*]
    A Ty znowu swoje 17? We wrześniu minie rok jak o tych 17stu piszesz ,masz zdrowie i chyba dużo czasu... emeryt?
  • Re: Refleksja po wynikach Autor: ~spekulant [83.10.59.*]
    będzie po 55 zł,,,,kiedy nie wiem
[x]
POLIMEXMS -3,24% 8,67 2026-05-07 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.