• Biotechnologie wymiataja Autor: ~Jb [194.9.79.*]
    Dzis 4 najbardziej rosnące spółki gpw sa z sektora Bio i med-tech.

Myślicie że Bioton będzie zawsze szorowal dno na 4zl.... Wkrótce 5 i dalej w górę na 6-8
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Misiu [85.222.39.*]
    Zawsze. Nie ma przed nim przeszłości, bo pokazał to przez kilka lat. Nie mają pomysłów na nowe rzeczy, nie mają sprawczości, a marża z klasycznej insuliny co raz mniejsza. Dlaczego tak jest tego nie wiem. Może Chińczyk ich ogranicza.
    Żałuję tylko że wcześniej nie wyszedłem i kisiłem się tutaj 5 lat, wierząc w świetlaną przyszłość.
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Agrest [83.10.20.*]
    To spółka bez przyszłości i pomysłu, zawsze na zero albo na minus. Kurs optim dla bio to 3.70-4.20
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~L-4 [176.111.231.*]
    Dnia 2026-04-17 o godz. 12:50 ~Misiu napisał(a):
    > Żałuję tylko że wcześniej nie wyszedłem i kisiłem się tutaj 5 lat, wierząc w świetlaną przyszłość.

Misiu, ale ty już o tym pisałeś zylion razy! Misiu a co ty tu robisz? Sprzedałeś, zainwestowałeś i ostro zarabiasz. Podobno. Już wszyscy tutaj o tym wiedzą. Chwała ci! To licz kasiorkę a Biotonem i nami leszczykami się nie zajmuj. No chyba że masz kompleksy i chcesz się trochę dowartościować. Aaaaa to co innego. To proszę bardzo, ale z usług psychologa też koniecznie skorzystaj.
    No i jestem w końcu na plus na rachunku po paru latach kiszenia Biotka. To dzięki Jankesom. W pyrlandi nie można na giełdzie zarobić. Dzisiaj sprzedałem Microsoft i Oracle, bo już następuje realizacja zysków. Na weekend lepiej mieć główkę, bo nie wiadomo kogo pomarańczowy świr teraz zaatakuje. Pozdro
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Jb [194.9.79.*]
    Albo szykuje sie do zdjęcia z giełdy lub wezwania do sprzedaży akcji przed ogłoszeniem takowych newsow
    Po pierwsze Jadzia:
    Brak przełożenia współpracy Biotonu z Yifan Pharmaceutical na znaczący wzrost wyceny akcji Biotonu wynika z kombinacji czynników operacyjnych, zmian w modelu biznesowym oraz wysokiego ryzyka projektowego. Mimo że chiński partner (Yifan) jest głównym akcjonariuszem (ponad 30% głosów) i zapewnia finansowanie, rynek patrzy na spółkę sceptycznie. 
    Główne powody to:
    • Zmiana modelu współpracy i niepewność (2024): W marcu 2024 r. Yifan wskazał na zamiar zmiany modelu współpracy, co może oznaczać przeniesienie technologii API (substancji czynnych) i leku końcowego do spółki Yifan lub dostarczanie API przez Yifan. Zmiana ta wprowadza niepewność co do przyszłych przychodów Biotonu z komercjalizacji.
    • Opóźnienia w projektach analogów insuliny: Kluczowe projekty, na których opiera się przyszła wycena (analogi insuliny, w tym Lispro), notują opóźnienia, a prace nad niektórymi były wstrzymywane. Rynek dyskontuje długi czas oczekiwania na komercjalizację (pierwsze przychody z analogów zapowiadano już na 2023 rok, ale ich znaczący wpływ na wyniki jest przesunięty).
    • Wysokie koszty i niska rentowność: Bioton w ostatnich latach skupiał się na restrukturyzacji, odpisując wartość niektórych aktywów (np. Biolek), co negatywnie wpływało na wyniki finansowe.
    • Ryzyko rejestracyjne: Wyceny analityków podkreślają, że głównym czynnikiem ryzyka jest proces rejestracji i wprowadzenia analogów insuliny na rynek, który jest długotrwały i niepewny.
    • Yifan jako kontroler: Yifan jest nie tylko partnerem, ale i głównym akcjonariuszem, co może ograniczać wycenę w kontekście potencjalnego przejęcia spółki po niższej cenie (tzw. "pocałunek śmierci" – Yifan, mając kontrolę i finansując badania, nie musi spieszyć się z premią dla mniejszościowych akcjonariuszy). 
    Podsumowując, współpraca z Yifan jest postrzegana jako niezbędna dla przetrwania (finansowanie), ale dotychczas nie przyniosła spodziewanego "skoku" w przychodach, a plany zmiany modelu współpracy zwiększyły niepewność inwestorów.

Po drugie Jadzia:

Informacja o chęci zmiany modelu współpracy między Biotonem a Yifan Pharmaceutical (ogłoszona pod koniec marca 2024 r.) została przyjęta przez rynek z ostrożnością, co w krótkim terminie niesie ryzyko negatywnej lub niepewnej reakcji notowań giełdowych. Yifan, jako główny akcjonariusz (ponad 31% akcji), dąży do zmiany zasad współpracy w obszarze produkcji i komercjalizacji analogów insulin. 
    Oto kluczowe aspekty tej zmiany wpływające na giełdę:
    • Niepewność co do kształtu współpracy: Yifan rozważa dwa scenariusze: przeniesienie technologii API (substancji czynnej) i leku końcowego do Biotonu, lub dostarczanie API przez Yifan i produkcję leku przez Bioton. Taka zmiana modelu współpracy w projektach analogowych insuliny może być postrzegana przez inwestorów jako komplikacja lub opóźnienie w komercjalizacji analogów, co stanowi główny czynnik ryzyka dla wyceny spółki.
    • Zmiany w strategii: Yifan, będący strategicznym partnerem i akcjonariuszem, zmienia priorytety, co zmusza Bioton do dostosowania procesów.
    • Presja kosztowa i ryzyka: Bioton w ostatnich latach znajdował się pod presją wysokich kosztów finansowych i różnic kursowych, a rozwój analogów jest kluczowy dla przyszłych przychodów. Zmiany w umowach z kluczowym partnerem mogą wprowadzać niepokój co do terminowości wdrożeń. 
    Podsumowując, chociaż zmiana może wynikać z optymalizacji struktur wewnątrz grupy Yifan, to brak jasnych szczegółów i zmiana wcześniejszych ustaleń zazwyczaj wywołują negatywną lub chłodną reakcję inwestorów na giełdzie, dopóki nowy model nie przyniesie wymiernych efektów finansowych.
    Po trzecie Jadzia:

Bioton nie cieszy się zainteresowaniem funduszy inwestycyjnych głównie z powodu historycznych problemów z wynikami finansowymi, spadających przychodów, oparcia na starszych technologiach oraz ograniczonej ekspansji rynkowej poza Polskę. Niskie zyski netto i wysoka zmienność kursu zniechęcają inwestorów instytucjonalnych. 
    Główne powody braku zaangażowania funduszy:
    • Problemy finansowe i operacyjne: Spółka borykała się z trudnościami w generowaniu stabilnych zysków, co prowadziło do odpisów i spadku rentowności.
    • Stara technologia: Produkcja bazuje na produktach, które mają za sobą najlepsze czasy, co ogranicza potencjał szybkiego wzrostu wartości spółki.
    • Brak ekspansji rynkowej: Główny produkt, insulina, nie zyskał znaczącej rejestracji na rynkach UE poza Polską, co ogranicza skalę działalności.
    • Historia zaufania: W przeszłości spółka była postrzegana jako źle zarządzająca inwestycjami, co wpłynęło na negatywne postrzeganie przez inwestorów.
    • Ryzyko kapitałowe: Wymagania finansowe spółki i konieczność zwoływania walnych zgromadzeń zaniepokoiły rynek. 
    Fundusze inwestycyjne preferują spółki o stabilnym wzroście (growth) lub przewidywalnych dywidendach, których Bioton, w ocenie ekspertów, w ostatnich latach nie gwarantował. 
    Jadzka ja pamiętam twoje wpisy sprzed wielu miesięcy i lat. Pisałaś, że Bioton produkując insulinę współpracując na dodatek z chińskim podmiotem jako inwestorem strategicznym, jest skazany na sukces. TO SIĘ PO PROSTU NIE MOŻE NIE UDAĆ!
    Czy ty teraz choć trochę coś zrozumiałaś? Czy jednak niedostatek zwojów mózgowych ci to uniemożliwia?
    Ja od trzech raportów pisałem, że przed Biotonem męczarnie i kiszonka. Przypomnę, że piszę to z wyprzedzeniam a nie czekam jak zareaguje rynek. Ja nie mam z tego powodu żadnej stysfakcji że mam wciąż rację. A ty Jadzia? Jakieś refleksje?? Nic???
    Pozyjemy zobaczymy, ja widze akumulacje a nie dystrybucje.
    Trzymać i cuotom nie oddawac
    C0 z tego że masz rację, jak nie masz kasy L4. :D
    Psycholog to jest potrzebny tym, którzy tu siedzą i nie potrafią przyznać się do błędu.
    A skąd ty wiesz ile ja mam kasy co? Ogólnie nie narzekam. Pewnie że trochę w Biotonie utopiłem, ale nigdy nie płakałem z tego powodu tak jak ty. A do błędu przyznawałem się wielokrotnie. TAK TO BYŁ BŁĄD! Zadowolony? Tedyś byłeś swój chłop i jeden z niewielu normalnych na tym forum. Chyba nadmiar nowo zarobionej kasy ci w glowie zawrócił :D Przypominam, że za zarobioną uznaje się pozyskaną kasę po ZREALIZOWANEJ SPRZEDAŻY na rachunku maklerskim i po zapłaceniu podatku.
    L4, chodziło mi o kasę z akcji Bioton. Nie zaglądam Ci do portfela. Spoko, zrealizowałem zysk. Czasy są takie, że jutro może być nowa wojna. Na weeknd z akcjami lepiej nie zostawać. Pozdrawiam
    Eeeee no szacun! Naprawdę szacun. Straty na Biotonie, krótki skok na Dino ale to jednak nie to. I w końcu big-tech made in USA. Już kupione, juz spredane. Rach ciach ciah!! Straty odrobione, weekendzik na luzie przy piweńku z kasiorką. Brawo!! Doprawdy brawo!!! Ale z ciebi pistolet Misiu. Nie wiedziałem. Kudy nam biotonkowym leszczom do Ciebie Misiu:( Bardzo! Bardzo mi zaimponowałś.
    A ja obstawilem lotka i dobieram walora.
    Po tej cenie to jak obstawic 6tke w Eurojackpocie.
    Wkrótce 2 cyfrowka na kursie i rajd w himalaye
    Dnia 2026-04-18 o godz. 05:57 ~Jb napisał(a):
    > A ja obstawilem lotka i dobieram walora.
    > > Po tej cenie to jak obstawic 6tke w Eurojackpocie.
    > > Wkrótce 2 cyfrowka na kursie i rajd w himalaye

No jak tam dobieranie WALORA ci idzie Jadzia? Coś słabo :D
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Jb [83.6.71.*]
    Raport roczny miodzio, perpsektywy świetlne - czekamy na szybką 5
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Realista [91.94.2.*]
    Slodkie pierdzenie dryfujacego statku widma bez zadnego obranego kursu
    świetna anal-liza Jadzi. Trochę analu i trochę lizania :)))))))))))))))))))
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Jb [83.6.71.*]
    W końcu coś śmiesznego powiedziałaś na L4 - gratulacje

Ale może w końcu wrócisz do normalnej roboty z tego L4.

Za naganiania na spadki starcza Ci do 1?
    A tobie Jadzia na zupę starcza z tego naganiania na wzrosty od lat? Bo na drugie to już nie. Naganianie na tym forum ma taki sam wpływ na Bioton, jak twoja wizyta w WC na orbitę Jowisza Jadzia. Pewnie jakiś wpływ ma, ale jaki to już sobie sama odpowiedz. Umiesz?? Jak na razie to ja mam rację a nie ty Jadzia. Obiad zrobiłaś??? Bo niegługo stary z roboty wraca :)))))))))
  • Re: Biotechnologie wymiataja Autor: ~Realista [217.63.46.*]
    Ojoj odezwal sie "znafca" xD masz ochote zablysnac zachecam sie udac do sklepu po brokat i obsypać :))))))))
    Może powinienem napisać, że jestem bliżej prawdy. Niestety, bo wolałbym się mylić. Trochę skromniej by zabrzmiało. Nie zmienia to faktu, że Jadzia nie rozumie giełdy. Dla niej wszystko jest bardzo proste. Jeden niezły raport, no to będzie 5 za chwileczkę. To jest piaskownica. Szczególnie jak pisze się te androny od paru lat, bez cienia żenady.
    No dokladnie tak było. Na Dino wisiał ogromny short, który się tylko powiększał, więc się ewakuowałem mimo niewielkiej straty. Kupiłem Microsoft, Broadcom i 0racle. Piwka jednak nie wypiję, bo lekarz nie pozwala. :D Cóż zarobił bym więcej, gdybym jesienią sprzedał Bioton, a kupił KGHM, co mialem w planach. Ale czekałem, aż dojdzie do 5, co było błędem. Pozdro
    A............... ty Misiu muślisz że ja tak na serio? Nie poczułeś się lekko wkręcany?? I dałeś się wkręcić??? Dziwne, bo dość inteligentny z ciebie chłop. Chyba...:D
    Chyba tak, skoro odrobiłem stratę. Szkoda, że nie wierzysz w to co napisałem. Robię to w zasadzie dla was, żeby dodać wam odwagi i uwolnić od Biotonu. No cóż, żegnam w takim razie.
[x]
BIOTON 2,33% 4,39 2026-05-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.