Cezary, naucz się czytać. Rezygnacja ze względów zdrowotnych to coś innego niż ucieczka przed trudną sytuacją czy chowanie głowy w piasek. Po co tworzysz te sugestie?
Trup jak pisałem kilka lat temu, gdzie trzeba było skorzystać z maksimów i akcje wywalić. Kiedyś napisałem dezyderat o zstępnych jak się to potoczy, można to znaleźć. I cóż szanowni inwestorzy - tak się to potoczyło, od linijki i nawet czas się zgadza. Co dalej?. W grudniu 2026 przy optymalizacji podatkowej spółki w agonii i cenie ~80 gr zablokuję spadki osobiście ponieważ mogę i zrobię to pod lekkie odbicie miniaturowej już firmy gdy ktokolwiek będzie chciał wyjść z ceną pow 2 zł. Zbieranie na minimach jest długie czasowo, ogólnie nie warto bo core pozamiatane, ale hochsztaplerka umysłowa i podszepty rozegrania każą działać zanim zasnujecie cały świat smutnym całunem kwęku. --- Z ukłonami przednich łapek - Jacek
Chyba nawet jest gorzej niż myślimy... https://zielonagora.wyborcza.pl/zielonagora/7,35182,32739640,lug-gigant-oswietleniowy-ma-problemy-pytamy-z-czym-musza.html
A gdzieś się ciągle walają do zakupu ich akcje po 10gr po funduszu jeszcze.
Wtopa moja kolejna gieldowa :/
Mi szkoda Marka (Maro66) mojego imiennika, za 3 dni nasze imieniny, kolejna niedziela palmowa minęła.. Zacny to człowiek, ale zbyt optymistyczny. Statystycznie nie powinno to mieć miejsca. Z drugiej strony patrząc na rozwój gospodarki długoterminowi inwestorzy są niezbędni do finansowania często cudzych premii i odpraw. Ci drudzy widzą w "Markach" nie tyle udziałowców, co cierpliwych dawców płynności. Życie.. -- Z ukłonami - Marek W. https://kvc.pl/repositories/xtbrep
Myślę, że nie on jeden w takiej sytuacji... tutaj wersja bezpłatna chyba tego co wczoraj, jakby streszczenie, niby dalej walczą https://www.bankier.pl/wiadomosc/Resrukturyzacja-w-LUG-SA-Pracownikom-groza-zwolnienia-9120939.html
Widziałem, ale zauważ, co napisał prezes ze swojej starej agendy pojechał co jest nieprawdą:
Obecnie polscy producenci muszą mierzyć się z chińską konkurencją, która oferuje tańsze zamienniki o niższej jakości, często kopiując chronione patentami wzory. Rezygnacja z wymogów dotyczących europejskiego pochodzenia produktów w programach takich jak „Rozświetlamy Polskę” jest oceniana przez zarząd jako działanie szkodliwe dla bezpieczeństwa technologicznego państwa. Obraz Chin jako „fabryki taniej tandety” to dziś anachronizm. W 2026 roku Chiny:
Dominują w AI i R&D: Przykład DeepSeek V4 czy ich przewaga w fotowoltaice i bateriach pokazuje, że to oni dyktują tempo innowacji.
Wyznaczają standardy LED: Najnowocześniejsze chipy i sterowniki oświetleniowe często pochodzą właśnie z Azji i oferują parametry, których Europa nie jest w stanie osiągnąć w tej cenie.
Uderza w patriotyczne tony i OK, rozumiem Go, ale nie to jest problemem. Chińska konkurencja niezależnie od tego, czy jest genialna technologicznie czy tandetna/tania oznacza po prostu koniec marży. Prawdziwym problemem są nieefektywne koszty stałe i zatory płatnicze, które przy braku elastyczności firmy stały się zabójczą pułapką. LUG po prostu przespał moment transformacji w stronę zwinnego podmiotu technologicznego, licząc, że sentyment do lokalnej produkcji wygra z bezlitosną ekonomią skali i innowacyjnością Azji – a to można było przewidzieć już lata temu.
---
JzG
Zdecydowanie, tam jest wiele takich dupochronow jak wymienianie znowu covidu i wojen, ten temat już dawno powinien być ogarnięty, wojna trwa od ponad 4 lat.
Wg mnie ta spółka jechała na dotacjach I znajomościach politycznych, które się skończyły, może lepiej się wtorowski zna z pisem? Choć fotkę ma z trzaskowskim. Nie wiem, ale takiego obrotu spraw się nie spodziewałem, żeby tak udupić spółkę w rok dwa.
Pisze b. niskopoziomowy, specjalistyczny i przeważnie bazujący na nieudokumentowanych funkcjach kod, który ogarnia może kilka osób na świecie, taki jądrowy blisko metalu, w samym krzemie też:). Nie jest nośny medialnie, ale bezwględnie skuteczny https://github.com/wesmar/?tab=repositories
W tej branży musisz podpytać jakieś bardziej zaawansowane AI by zrozumieć i będziesz miał obraz Researcherów czym to pachnie i czym zjeść --- Pozdr. JzG
1) prezes już coś tam wspomina o BGK. Byłby to imho najlepszy kierunek - odzyskanie płynności i wydłużenie terminu spłaty przy jednoczesnym rygorystycznym wdrażaniu programu naprawczego w przedsiębiorstwie (wymogi BGK); 2) spółka chciała być dużym graczem. Dużo inwestowali w zakresie wizerunkowym i sposobu prowadzenia działalności (jakieś "argentyny" i inne lansy) ale przychody nie poszły w parze z "owocowymi czwartkami", poziomem zatrudnienia i strukturą organizacyjną, która wyszła ostatecznie jak rodem z jakiegoś giganta korporacyjnego (spójrzcie na liczbę spółek w grupie vs konkurenci);
3) Warszawa - świetny wizerunkowo projekt do portfolio i to chyba tyle... 4) Wydłużone terminy płatności przy wysokim długu i kosztach odsetkowych zjadły gotówkę co przy słabnącym popycie przez dwa kwartały doprowadziło do tego co widzimy w ostatnich ESPI.
Dla mnie ten kryzys to idealna okazja na to, żeby kierownictwo grupę posprzątało - problem z nią jest taki, że odpowiadają za to osoby, które same do tego doprowadziły, a to utrudnia podejmowanie racjonalnych decyzji w szczególności gdy jest to "dzieło życia". Z drugiej strony jeśli tego nie zrobią to wiadomo co ich majątek czeka. Konkurenci pokazują, że w takim otoczeniu można sobie radzić, mieć niskie zadłużenie i płacić dywidendę. Spółka mimo wszystko ma nadal solidne przychody i to do nich powinni dostosować poziom kosztów, a nie odwrotnie. Jeśli im się to uda w najbliższych miesiącach to moim zdaniem mają szansę wyjść na prostą.
PS: To kopiuj wklej korporacyjne o ryzykach COVID i wojnie to już naprawdę nudne jest - czasami warto się przyznać po prostu do błędów i iść naprzód myśląc o sukcesji albo zatrudnieniu menedzerów z rynku.
PS2: to prywatna opinia i niech każdy sobie robi swoje własne analizy.
Dobra - moim zdaniem to można to wszystko co wcześniej pisałem wyrzucić do kosza - wyrwa w przychodach jest tak duża, że miną lata zanim to zasypią. A bajki o jakimś defence tech to już xD - brakuje jeszcze AI i kwantów. Przepalili tyle kasy na tych wszystkich programach rozwojowych i co z tego wyszło to widzimy. Niech każdy sobie sam robi swoje analizy i podejmuje decyzje.