Nie potwierdziły się moje obawy dotyczące przesunięcia premiery. Cieszy mnie to. Choć nie ma to ogromnego znaczenia dla samej sprzedaży tytułu ,to świadczy o rewelacyjnym tempie produkcyjnym studia . OML wydaje 1 grę co 3 lata, a dzięki uruchomieniu 2 zespołu produkcyjnego (projekt Swift) czas skróci się poniżej 2 lat. W weekend gra zamelduje się w Top100 rankingu wishlist, co bardzo dobrze roku rokuje na samą premierę. Dla porównania Cronos od Bloobera (blisko 0.5mld kapitalizacji) na pół roku przed premierą był ledwo w Top300. Demo VM (czerwiec?) powinno pozwolić na wejście do Top50 i dalszą wspinaczkę w rankingu aż do premiery- najprawdopodobniej w październiku. Jak można na tej podstawie szacować wolumeny? Moim zdaniem pozycjonowanie relatywne na steam, gatunek i to, że gra wychodzi na 3 platformy jednocześnie pozwala na wstępne szacunki dotyczące premiery: -uśredniony przychód netto z 1 kopii przy 49.99usd/eur wyniesie ok.95 zł -wydawca wszedł moim zdaniem (końcowy etap produkcji) na max. 33%, dlatego przychód netto dla OML to będzie 60zł -budżet VM po stronie OML wyniesie ok.24 mln zł co pozwoli na osiągnięcie spółce BEP przy ok.0.4mln kopii. -sprzedaż na steam przekroczy 500tys. w pierwszym kwartale, natomiast z proporcji konsole powinny stanowić łącznie ok.130% wolumenu steama, czyli łącznie powinni sprzedać ok.1.3mln jeszcze w 2026 -0.9mln kopii powyżej BEP powinno dać 54mln zł zysku brutto i przy IP box pozwolić na 50mln zysku i rozliczenie całości kosztów , co daje szansę na spore zyski z VM w 2027. Wszystko zależy od sposobu amortyzacji. -jeszcze w 2026 Projekt Swift wejdzie w fazę wczesnego marketingu -również w tym roku poznamy efekty prac działu AI IMHO OML operacyjnie bije na głowę spółki o dużo wyższych kapitalizacjach jak 11bit, Cigames czy Bloobera. Pytanie jest nie czy , a kiedy przebije ich kapitalizację... Soulslike FPP to jeden z mocniejszych wyróżników marketingowych , więc uważam powyższe szacunki jako dość konserwatywne. Pozdrawiam
Szanuję za przyznanie sie do błędu odnośnie daty premiery, kampanią za bardzo przypominała ta z GR1 dlatego byłem pewien że celują podobnie w ok. październik Plus okienko wydawnicze na gta6 i inne gry tego typu mówiły o koncowce 3 kwartalu początek 4. Co do należności ja do swoich wyliczeń przyjąłem podział z wydawcą 50/50 ale szybszy spadek ich udziałów po zwrocie kosztów. Kapitalizacja na poziomie 500-600mln według mnie jest sensowną przed premierą dlatego też wciąż pisze o 8-10zl na kursie. Aby scenariusz się spełnił top 50 podobnie uważam jest konieczne a może nawet troszkę wyżej
Liczby jak najbardziej możliwe do osiągnięcia i zgadzam się, że dość zachowawcze, ale lepiej się miło zaskoczyć. Dla przypomnienia GH1 tylko w dwa miesiące na samym Steam 6 lat temu sprzedał się w ponad 500k kopii, a LofF z kiepskimi ocenami w 3 dni ponad milion kopii.
Najważniejsze, że to nie jest inwestycja w spółkę „jednej gry” gdzie później długo, długo nic jak to zazwyczaj bywa. W przypadku OML oprócz bardzo dobrze zapowiadającego się Valor Moortis mamy jeszcze Projekt Swift czyli duchowego spadkobiercę GhostRunner, który na dzień dobry będzie mógł skorzystać z ponad pięcio milionowej bazy graczy. Do tego są jeszcze inne projekty zgodnie z tym co ostatnio przekazali przy przejściu na rynek główny.
Jeszcze przytoczę coś skoro wspomniany był blooper. Budżet cronosa wynosił 3 razy więcej niż VM, jeśli osiągniemy ten sam.poziom sprzedaży będzie to gigantyczny sukces ( przed premierą byli około 40 miejsca na wishliscie). Youtuberzy cały czas.poruszaja temat jak ta gra dobrze wygląda, że bardziej mu do AAA niż do AA. Gdyby jeszcze wiedzieli tylko że gra powstała za 10mln dolców... ROI tu będzie potężne
Cronos przed premierą dotarł do 52 miejsca. Jestem też bardzo ciekawy jaki pomysł ekipa OML ma na trzecią grę. Dzieje się dużo dobrego i zasługują na sukces.
Ok, Gemini wprowadził mnie w błąd wtedy jeśli chodzi o pozycję cronosa. Do tego zwróćcie uwagę jeszcze na 2 statystyki obecnie. 1.Aktywność wishlisty. Wciąż różnie i jesteśmy blisko 100miejsca więc tempo dodawania gry jest spore i cały czas rośnie. 2. Aktywność w grze, od 2 dni pojawiają się gracze. W ciągu ostatnich 24h peak 13 osób. Jacyś recenzenci dostali pewnie klucze więc będzie można się spodziewać jakiegoś wysypu artykułów w najbliższych dniach.
Dolar będzie mocniejszy, jak był covid i rozpoczęła się wojna na Ukrainie miał być koniec świata a gaming bardzo dobrze sobie radził. Kapitał nie znosi próżni i jest wysoce prawdopodobne, że kapital z potężnej hossy w innych sektorach trafi do gamingu który to w hossie nie brał pełnego udziału. Rozrywka tania i dla każdego, prędzej ludzie zrezygnują z wyjścia do kina, restauracji niż zakupu gry w cenie 5 kebabów która dostarczy rozrywki na kilkadziesiąt godzin.
Tak, mam ta sama perspektywę w średnim i dłuższym terminie ale w covidzie też szarpnęło gaimingiem na początku. W pierwszej fazie paniki kapitał odpływa od wszystkiego. Pytanie czy dalej jesteśmy w pierwszej fazie i rynek do tej pory oszukiwał się że się szybko dogadają czy już wszyscy się przyzwyczaili do wyższych cen paliw i każdy nowy news z tamtego rejonu świata będzie miał co raz mniejszy wpływ na notowania.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale to już 7 tydzień konfliktu, no tak raz że wpraszasz w błąd podawaniem niesprawdzonych danych, teraz straszysz, a wcześniej gdzieś pisal, że chciałby dokupić taniej, eot! Gardę bardzo takim elementem!
Dokupie bez zależności od ceny, na podstawie tego jak indeksy zareagują jutro. Akurat wrzucam tu najwięcej materiałów promujących grę i spółkę więc twoje zarzuty są bezpodstawne. A te źle podane, hmm sam wpisz prompta do Gemini i zobacz jaka masz.odpowiedz. Rozumiem też że obrazic łatwiej niż rozmawiać na argumenty. Pisząc że coś trwa 7tygodni i wszystko jest w cenie świadczy bardziej o twojej ograniczonej wiedzy odnośnie potencjalnych konsekwencji. Sam przyjmuje potencjalne 2 scenariusze, bo tak robi każdy świadomy inwestor. Jutro giełda wyjaśni kto miał rację.
Na gp 89 miejsce. Umacniamy pozycję. Gracze masowo dodają grę w nadziei, że wezmą udział w testach. Obydwie krzywe, aktywności i followers to już hiperbole.