Kupiłam ostatecznie 246 akcji za kwotę 2583 zł (10,50 zł za 1 akcję). Wczoraj akcje były na rachunku. A dzisiaj mam 246 PDA po 0,10 zł. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Obecnie nie posiadacie akcji a wyłącznie prawo do objęcia akcji nowej emisji. PNE zmieni się w akcje po tym jak Sąd zatwierdzi podwyższenie kapitału zakładowego.
"Po decyzji sądu o zarejestrowaniu nowej emisji, spółka uzgadnia z Krajowym Depozytem Papierów Wartościowych oraz Giełdą termin pierwszego notowania - już nie PDA, lecz akcji. "
Ale skoro cena ostatecznie została ustalona na 10,50zł to czemu nagle spadło do 0,10zł rozumiem, że sąd zatwierdzi podwyższenie kapitału to dopiero zostaniemy posiadaczami owych akcji, ale to nie tłumaczy nagłego spadku wartości. Czy ktoś może to wyjaśnić
Nie ma zadnego spadku wartości. Akcje i również PDA maja nominalną cene 0,1 PLN.
Ponieważ PDA jest do czasu rejestracji podwyższenia kapitału notowane oddzielnie od akcji juz istniających , a nie było jeszce pierwszego notowania PDA więc na kontach widzicie cene nominalna.
Po pierwszym notowaniu PDA jak ustali się kurs rynkowy ( który na logike powinien byc identyczny jak akcji) zobaczycie , że cena na waszych kontach wróci do normalności.