• Akcjonariusz Energa Autor: ~Akcjonariusz [37.30.32.*]
    W zwiazku z planem emisji akcji Energa, ktora ma za zadanie zniszczyc akcjonariuszy mniejszosciowych. Najgorsze ze robi to Spolka Skarbu Państwa, ta od ktorej oczekuje sie niezwyklej transparetnosci... W calej historii GPW jest to najwiejszy szwindel jaki mial miejsce z jego udziałem. Niestety, ale nasza GPW straci na tym. Ja jako mlody inwestor, ktory kupil swoje akcje Energa za pierwsze zarobione pieniadze czyje sie potraktowany przez tych Panow jak zwykla szmata, ktora nic nie znaczy. Uwazam ze wymiernym obrazem braku szacunku dla nas ze strony Orlenu byl fakt ze podczas strajku przed ich zarzadem zostaly zamkniete toalety. Pragne przypomniec ze ludzie marzli wtedy w bardzo niskiej temperaturze. Jako osoba wiery mam nadzieje ze Pan Bog nierychliwy, ale sprawiedliwy. Odnosnie moich przemyslen mam juzv tak ogromna niechec do tych ludzi ze moga odebrac mi moje akcje tylko sila, ale dobrowolnie nie oddam ich nigdy z takim podejsciem. Zadne zastraszanie z ich strony mnie juz nie zlamie, po tym co doswiadczylem przez ostatnie lata. To co robi, robil z nami Orlen nie powstydzilby sie sam Łukaszenko. Gdyby faktycznie Orlen mial czyste sumienie to najpierw zakonczylby sprawie z nami, a dopiero pozniej zrobilby dodruk akcji...
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~PIOTR [37.248.157.*]
    No cóż życie to nie jest bajka. A z tym oddawaniem akcji to ja bym oddał na Twoim miejscu jak tylko pojawi się pierwsza sensowna (lepszy kurs) możliwość. Podejrzewam, że po ogłoszeniu tego pomysłu w ciągu trzech miesięcy kupią tyle akcji, że przekroczą 95% ( widziałeś wczorajszy obrót) a potem to już sam wiesz co będzie. Skoro rekin nie chce zapłacić więcej jak 20 zł to nie zapłaci.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~PIOTR [37.248.157.*]
    Na szczęście nie jestem na Twoim miejscu, ale gdybym był, to bym sprzedał te akcje a uwolnione środki włożył w Orlen i w ten sposób choćby częściowo ( wzrost kursu Orlenu ewentualnie dywidenda) powetował sobie szkodę.
    Ale to Twoja kasa, więc wybór należy do Ciebie.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Dizel [195.117.164.*]
    Piotr ja go znam to oszołom jest
    Weź go zapytaj w czym on jest pokrzywdzony przez Energe???
    Jak i 99 % innych
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Akcjonariusz [37.30.32.*]
    Czlowieku o czym Ty gadasz... kazdy mniejszosciowych jedzie na tym samym wozku. ORLEN w 2020 roku zaraportowal ze nabyl te akcje okazjonalnie. Oszacowal ze zarobil na tej transakcji ekstera 4 mld. Orlen za czasow Obajtka oraz Fafary jest takim samym sciekiem. Nie szanuje sie wlasnosci akcjonariusza mniejszosciowego, wiec prosze nie pisz o oszolomach.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Fuel [188.146.165.*]
    Wiem że mentalnie ciężko sprzedawać akcje ze stratą chyba że dla celów podatkowych. Nie raz sam to przeżywałem, ale zawsze inwestowałem uwolnioną kasę w inne spółki i generalnie wychodziłem na plus. Kiszenie kasy z wiadomym końcem w przypadku Energi to nie wydaje się oerspektywiczne. Ale każdy ma swoją strategię.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Dziadek [46.112.67.*]
    Po 1 kmiotku nie gadasz tylko piszesz
    Po 2 Wójt pcimja robił wezwanie po 8 zł a Orlen wam zaproponował 18.87 czyli cenę godziwa
    Po 3 99 % ludzi jest na Enerdze zarobionych po 100-200% więc tylko pazerność i chciwosc z was wychodzi
    Po 4 odpowied w czym ty jesteś pokrzywdzony
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Piesel [84.72.235.*]
    Dnia 2026-02-27 o godz. 15:19 ~Dziadek napisał(a):
    > Po 1 kmiotku nie gadasz tylko piszesz
    > > Po 2 Wójt pcimja robił wezwanie po 8 zł a Orlen wam zaproponował 18.87 czyli cenę godziwa
    > > Po 3 99 % ludzi jest na Enerdze zarobionych po 100-200% więc tylko pazerność i chciwosc z was wychodzi
    > > Po 4 odpowied w czym ty jesteś pokrzywdzony

2. Wartość godziwa to 50zł, więc kto tu jest pazerny? Czemu Orlen mając wycenę spółki nie chce jej pokazać, tylko mówi wyszło na z... yyyy... analiz 18.87. Proszę pokazać wycenę i wszystko będzie jasne.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Akcjonariusz [37.30.32.*]
    Zycze kazdemu inwestorowi jak najlepiej, jak najwyzszych zyakow. K rwa nie stosujmy bialoruskich standardow...
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~PIOTR [46.170.166.*]
    No i co z tego, że być może masz rację.

A to znasz?

TRZEBA Z ŻYWYMI NAPRZÓD IŚĆ
    PO ZYCIE SIĘGAĆ NOWE
    A NIE W UWIĘDŁYCH LAURÓW LIŚĆ
    Z UPOREM STROIĆ GŁOWĘ
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Akcjonariusz_Orlenu [217.119.66.*]
    Kolego, mylisz korporacyjne zasady Orlenu z etyką wspólnoty zakonnej w klasztorach.
    Cel nadrzędny: Korporacje działają przede wszystkim w celu maksymalizacji zysku, zwiększania wartości dla akcjonariuszy oraz umacniania swojej pozycji rynkowej.
    W klasztorze natomiast — zgodnie z zasadą ubóstwa — zasoby służą zaspokojeniu podstawowych potrzeb wspólnoty, a wszelki nadmiar przeznaczany jest na pomoc potrzebującym.

To są dwa różne światy o odrębnych systemach wartości.
    Albo kapitalizm, albo komuna/komunizm

Komunizm i socjalizm już przerabialiśmy - żyliśmy już w "szczęśliwym ubóstwie" i "równości". Wystarczy - nigdy więcej!

Miałeś okazję sprzedać akcje Energii i przejść na przecenione akcje Orlenu. Jeśli nie skorzystałeś z zaproponowanych reguł rynkowych, to miej o to pretensje wyłącznie do siebie.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Diesel [217.96.113.*]
    Giełda to walka pomiędzy sprzedającymi a kupującymi. Kto tego nie wie nie powinien się w to bawić. Użalanie na forum nic tu nie da. Akcjonariusz, który ma pakiet kontrolny i tak zrobi co chce i na pewno nie będzie kierował się opiniami chyba że są zgodne z jego linią.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Piesel [84.72.235.*]
    Dnia 2026-02-27 o godz. 13:39 ~Diesel napisał(a):
    > Giełda to walka pomiędzy sprzedającymi a kupującymi. Kto tego nie wie nie powinien się w to bawić. Użalanie na forum nic tu nie da. Akcjonariusz, który ma pakiet kontrolny i tak zrobi co chce i na pewno nie będzie kierował się opiniami chyba że są zgodne z jego linią.

Tak, ale w ramach prawa. Inaczej pokrzywdzony pójdzie do sądu i koszty postępowania spadną na Orlen. Wam jako akcjonariuszom powinno zależeć, żeby nie mieć spraw w sądzie.
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~obserwator [188.146.42.*]
    Cel nadrzędny: Korporacje działają przede wszystkim w celu maksymalizacji zysku, zwiększania wartości dla akcjonariuszy oraz umacniania swojej pozycji rynkowej.

To przeczytaj to jeszcze raz z perspektywy akcjonariusza Energa s.a.

I wówczas wyciągnij jeszcze raz wioski...
    Taki eksperyment.

• Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Roman [5.173.220.*]
    Pisz swe żale do obajtka
  • Re: Akcjonariusz Energa Autor: ~Dziadek [46.112.79.*]
    Będą nadzwyczajne zyski a dywidenda jest w Orlenie.
    Powiększona o Energe
    Ale do nich to nie dociera
    Można tłumaczyć jak do koni
[x]
PKNORLEN 1,49% 145,48 2026-05-20 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.