Osobiście sam miałem zlecenie za 100 zł kiedyś ale ta akcja trwa już z 2 lata i od tego czasu nic się jej wydarzyło. Przez ten czas tylko czytam o jakimś utylization, o tym ile akcji jest zablokowanych i jak to szorty są w opałach. Tak naprawdę jedyne co wiemy to jest to że wszyscy wiedzą ile akcji jest zablokowanych bo to widać. Ja mam to gdzieś mam swoje akcje z wysoką średnią ponad 40 zł i już tego shitu nie blokuje bo nie chce mi się. Blokowanie nic mi nie dało może odblokowanie tego coś da. Mi to w sumie już wszystko jedno. Każdy robi jak uważa ja uważam że trzeba trochę może zmienić taktykę. Bo tutaj nawet spekuła po dobrych informacjach nie chce siąść.
Myślisz ze fundusze bez blokowania akcji nie wiedzą ile akcji jest w rękach drobnicy ? Blokowanie sluzy mniejszej dostępności do dużych i tanich pozyczek dla hedge fundow. Zobacz , ze dzis cały rynek pożyczek jsw zamyka sie w niecałych 5mln akcji . Dokładnie 4.91 mln możliwych akcji do pożyczenia, z czego 4.13 mln pozyczone. Bez blokad przy 4.13 mln , miałbyś pewnie ok. 10 mln możliwych do pozyczenia ogółem i CTB z pewnością nie 8%. Blokada nie oznacza ze kurs urosnie, ale gdyby nie blokada to o trendzie bocznym w zeszłym roku moglibyśmy pomarzyć.
Daj sobie spokój już z tym wystawianiem ja o tym czytam od kilku lat i nic to nie dało. I co nagle ile jeszcze rok, dwa ? Na wszystkim by więcej zarobił niż na tym JSW przespało wszystko. Mnie tylko WKU... Bo mam tam utopione pieniądze i nie będę tego blokował bo to blokowanie mi nic nie dało i tak było 19 zł. Teraz jest 26. Dzisiaj obrót mały. Tego się nikt nie chce dotknąć
Ja pier... Mówię że to może zła taktyka bo od czasu tego blokowania spadło z 40 kilku na 19 zł nawet a ty mnie tutaj bluzgasz człowieku ! Ja jedynie chce aby to poszło w górę też miałem zablokowane ale przez te dwa lata nic mi to nie dało oprócz wkur.. jak ty uważasz że coś ci dało to brawo ty. Ja osobiście chciałbym inną taktykę. Jest mecz jak nie idzie w meczu to trener zmienia zawodników i taktykę ? Tak ? A my co przegrywamy a taktyka cały czas ta sama? I co ona dała ? Powiedz mi ile można grać tą samą taktyką, która od 2 lat nic nie dała ? Mam nadzieję że są tutaj ludzie mądrzy, którzy też już mają tego dosyć tego że ciągle jest mówienie że szorty są w popłochu powiem ci więcej one nigdzie nie są, mi to wygląda że śmieją się z nas i robią co chcą ? Czyż nie tak?
Był tutaj kiedyś taki gość drobniak on dobrze liczył zyski straty, starzy napewno go pamiętają on jeszcze lata temu pisał żeby tego nie wystawiać bo dużo widzą ile akcji ma ulica. Ja poszedłem na przekór wystawiłem i nic mi to nie dało. Byli tutaj ludzie jak niemiecki, którzy zarabiali cyklicznie ale to od kilku lat jest kaszana może przez to wystawienie. Może dajcie sobie z tym spokój. Co wam zależy do ilu to spadnie ? Ja mam już to gdzieś. Kosztuje to 26 zł, średnią ponad 40 co mi da to blokowanie od tylu lat nic nie dało i nagle co przebije sufit ?
Fundusze doskonale wiedzą ile akcji drobnicy znajduje sie u brokerow bez wystawiania w arkuszu. Dziwne ze akurat teraz masz takie proshortowskie przemyślenia. Muszę sie powtórzyć,ale gdyby nie blokady z pewnością nie miałbyś 19zl kurs tylko sporo nizej w ubieglym roku , przez większą mozliwosc taniego pożyczenia akcji. A ze nie trafiłeś z okresem wejścia na JSW i brales 40+ no to.raczej pretensje do siebie . To byłoby zbyt infantylne myśląc, ze blokada uchroni Cie od kiepskiego momentu wejścia i da wzrosty, ale blokada wielu inwestorów, bo akcji mieliśmy ok 10 mln w arkuszu , nie pozwoliła Ci miec duzo większego minusa na tej inwestycji. Twoja przytoczona historia w obecnym momencie jest pod narracje shorta , bo kurczy im sie rynek pozyczek.. nikogo.rozsadnego tym nie przekonasz do zdjęcia blokady.
Ja nie przekonuje ja uważam że trwa mecz a w meczu nie idzie więc trener zmienia taktykę a nie gra tym samym, ja do nikogo nie mam pretensji że swoją średnia, pogodziłem się z nią. Ale o tych pożyczkach słyszę od kilku lat i nic to nie daje. Jeżeli coś to da w przeciągu powiedmy 3 miesięcy to zwracam ci honor podasz mi adres jakiegoś paczkomatu i wysyłam dobrą whisky. Ja tylko chce żeby to w końcu ruszyło jak ruszy na zablokowanych to niech rusza ja osobiście mam zdjęte ale każdy niech robi jak uważa
Teraz mamy duzo lepsza sytuacje przez ceny CC, podpisane porozumienie zabierające 14 pensje i deputat węglowy i obiecane odejścia 3104 górników na koszt państwa. Kurs jeszcze w grudniu nurkował 9 grudnia na 20.60. Dzis masz mimo wszystko 26.23, czyli kurs zdecydowanie powyżej sredniej z ubiegłego roku. W 4 kwartale TFI PKO dobrało 270k akcji i ma juz prawie milion w rejestrze. Jest duzo czynników, ktore sa na plus względem ubiegłego roku. Na spokojnie , w tym roku spolka wypracuje juz zysk netto , coraz ciężej będzie zatem taka spolke shortowac .W tamtym roku miałeś ciągle narracje o bankructwie w mediach ,koksowy na bardzo niskich poziomach 170-180 dolarow. Teraz bedzie lepszy sentyment i coraz wiecej bedzie akumulowania papieru przez longi. Mysle ze w drugim kwartale tego roku będziesz mial juz na zielono. Wtedy sie przypomnij, podam adres paczkomatu. Pozdrawiam
Pitu Pitu, Ty daj sobie spokój z GPW, czyli szulernią w majestacie prawa.
Jesteś piękną ilustracją sukcesu szortów, w dziele robienia wody z mózgu drobnicy, która w zamyśle szortów ma być dawcą kapitału. Masz dwie drogi prowadzące do uspokojenia: 1) sprzedaj i zapomnij o tym epizodzie, 2) po prostu zapomnij o tych akcjach, rób coś innego, np. DIY w piwnicy czy w garażu. Do tematu JSW wróć dopiero, gdy kurs znormalnieje. Nie wiem kiedy to nastąpi, ale na pewno nastąpi, że akcje JSW będą po 100 zl za jedną akcję ! Jak masz z czego żyć, to zapomnij o tych akcjach na rok, dwa. To na pewno lepsze wyjście, niż pisanie tych żalów i płaczu pt. "co mi to dało, że zablokowałem". Jeśli nie rozumiesz sensu blokowania akcji na 100+, to oznacza, że nic nie rozumiesz z tej gry i daj sobie spokój, bo to uchroni Twoje zdrowie psychiczne. Bo widać po tym, co piszesz, że jesteś w dołku. Współczuję Ci, ale nie masz innego wyjścia, niż zablokować i zapomnieć. Ale zablokować musisz, aby nie przeoczyć możliwości sprzedaży, kiedy pójdzie do góry. Zablokuj np. na 60 zł za akcję i zaśnij. Zajmij się czymś, poczytaj, może ukochaj kogoś...
Dnia 2026-02-23 o godz. 21:42 ~Pit napisał(a): > Był tutaj kiedyś taki gość drobniak on dobrze liczył zyski straty, starzy napewno go pamiętają on jeszcze lata temu pisał żeby tego nie wystawiać bo dużo widzą ile akcji ma ulica. Ja poszedłem na przekór wystawiłem i nic mi to nie dało. Byli tutaj ludzie jak niemiecki, którzy zarabiali cyklicznie ale to od kilku lat jest kaszana może przez to wystawienie. Może dajcie sobie z tym spokój. Co wam zależy do ilu to spadnie ? Ja mam już to gdzieś. Kosztuje to 26 zł, średnią ponad 40 co mi da to blokowanie od tylu lat nic nie dało i nagle co przebije sufit ?
Picie nie pitol be sensu. Jak już wszystko masz gdzieś to sprzedaj (hehe najlepiej pkc to wtedy przekonasz się, że jednak jest popyt) i kup inne akcje, na których będiesz zarabiał. A jak nie potrafisz zarabiać to do banku, ewentualnie w skarpetę i masz kłopot z głowy.
Pit, kolega Ronnie właśnie Ci wytłumaczył, jaki efekt daje blokowanie, a Ty nadal że nic nie daje. Co z tego, że fundy wiedzą ile akcji jest w rękach ulicy, skoro są dla nich bezużyteczne? Gdyby były w ofercie u brokerów, też doskonale wiedzieliby, ile ich jest.
Jakiś Realista od pewnego czasu apeluje, żeby zdejmować blokady, bo przeprowadza jakiś tam eksperyment i wie co się stanie ale nie powie. My też wiemy, co się stanie.
Albo nie czytasz ze zrozumieniem, co ludzie próbują Ci wytłumaczyć, albo to jest kolejna tego typu podpucha. Która doskonale potwierdza, jaki jest efekt blokowania.
Efekt blokowania jest żaden ! Jeżeli ma być short squeze to musi się pojawić popyt jeżeli nie będzie popytu to odkupem się nie zrobi popytu. A popyt się pojawi na podstawie fundamentów a te na razie są słabe zobaczymy za jakiś czas. Naprawdę myślicie że na takim płytkim rynku zadziała utylization w postaci 100 % on już taki był. Shorty wyjdą tylko w jednym przypadku jak pojawi się popyt a nie jak wystawicie 100 % akcji po ustalonej cenie. Na ten moment rynek wyczekuje decyzji
Jeżeli Wasze biuro maklerskie tak jak u mnie nie ma możliwości pożyczania akcji na zew. to blokowanie mija się z celem. No ale jak ktos chce spac spokojnie to niech ustawi zlecenie stałe ale lepiej jak to jest robione po indywidualnej cenie a nie umownej.
Juz zapłacili ok. 2.5zl od każdej trzymanej akcji w poprzednim roku, w tym z racji na wyzszy kurs mogą trzymać i zapłacić kolejne 3zl. Bezkosztowo trzymać możemy my, gdyby CTB wynosiło 1% a nie 8%, ,mogliby sie tak bawić jak mówisz, a teraz jest to bardzo droga zabawa z przesuwaniem odkupu.
niech mnie ktoś uświadomi, jeżeli by wszyscy wystawili swoje akcje wysoko to co domy maklerskie zażądały by zwrotu pożyczonych akcji przez fundusze grające na spadki? przecież nie wiemy czy nasze akcje ktoś pożyczył czy nie, a zawsze mamy prawo wystawić je na sprzedaż po wysokiej cenie.
Maxiu czy jakiś tam ty jesteś od działania w drugą stronę od naganianie na spadki. I uważasz chyba że tutaj już nic dobrego nie będzie ja uważam że będzie. Tylko uważam że ta akcja z wystawianiem akcji jest zaaranżowana pod coś i pod kogoś, bo to się zaczęło przy 40 kilku złotych i zjechało na 20 zł i ciągle ujadanie o tym blokowaniu mnie śmieszy. Ja uważam że JSW ma potencjał i wzrośnie ale uważam również że jest tutaj masa dziwnych osób, które mają nieczyste intencje
Pit ,niestety ale jesteś w błędzie akcja blokowania rozpoczęła się na pewno na kursie poniżej 30zł i wyhamowała uwalanie kursu morskim kosztem,koniec .