• JSW - co dalej ??????? Autor: ~toposs [79.186.220.*]
    JSW 16.02.2026 mój pogląd:
    1. Podpisane porozumienie tylko zawiesza wypłatę świadczeń więc wszyscy w JSW jak kania dżdżu będą oczekiwali na poprawę wyników i czekali z wystawionymi miskami na karmę.
    2. SP czytaj rząd (nierząd) zyskali czas na podjęcie (lub nie podjęcie ) trudnych decyzji.
    3. Dostawcy towarów i usług - mogą odetchnąć z ulgą gdyż mogą oczekiwać, że ich faktury zostaną uregulowane.

Zwycięzcy: ZZ w JSW - zachowane tzw. przysłowiowe "koryta" i płyniemy z prądem, upss z g.....m.

Przegrani:
    1. prawdopodobnie pożyczkodawcy (a może nie) - banki, etc.
    2. Udziałowcy: możliwe rozwodnienie kapitału, kolejne pożyczki, obligacje podporządkowane , etc... O dywidendzie to już przez litość nie wspomnę.
    3. SP czyli ZUS, US etc. ale oni sobie dadzą radę to nie ich pieniądze.

Kto może udzielić pożyczki ewent. inne: banki zapewne nie udzielą żadnych kredytów gdyż od razu musiałyby wpisać w straty. Decyzje Zarządów podlegałyby postępowaniu weryfikacyjnemu nie tylko cywilnemu ale i karnemu w oparciu o działaniu na szkodę.
    W oparciu o już znane wyniki finansowe za 2025 (oczywiście dla nas czyli dla gawiedzi będą znane znacznie później ) Spółka winna praktycznie ogłosić upadłość - ale to dopiero po bilansie za 2025r. - czy ktoś będzie chciał audytować JSW ????? A jakie zrobią odpisy wartości w związku z cenami węgla koks.??? Co zrobi GPW - czy winna zawiesić notowania ????

Gdzie jest nadzieja ??? tam gdzie wszyscy o tym mówią - tylko w cenach na rynkach światowych.

Co najlepiej należałoby zrobić (tak jak w USA - chapter 11 o upadłości): zwolnienie zbędnej załogi, brak ZZ, postępowanie upadłościowe, redukcja zadłużenia, etc. TAK - wiem bolałoby ale tak jest jak trzeba wyciąć wrzody czy nowotwór.

MOTTO: kto to jest pesymista ??? dobrze poinformowany optymista.

• Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Marian [94.254.228.*]
    Tutaj sekta wyciska shorta , nie ma sensu pisać takich postów i tak nikt w to nie uwierzy.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Idiokracja [5.173.29.*]
    Niestety prawda, tyle negocjacji rozmów i właściwie nic, może kupienie czasu, byle do wyborów
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Gilafa [89.151.46.*]
    W jednym krótkim poście zawarłeś więcej faktów i merytoryki, niż trabant Tusk w 10 elaboratach o tym co mu się wydaje.
    Dzięki.

Tusk popadl w obłęd, wszędzie szort...
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Lolo [79.124.113.*]
    To nie wina Tuska tylko pisowcow którzy pozwolili rządzić nieukom z jsw i zagarniać zyski które spowodował scenariusz losowy na chwilę a teraz realia a wypłaty wywindowane w kosmos tylko sanacja
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~xxx [89.64.8.*]
    Podziwiam wiarę akcjonariuszy tej spółki w świetlaną przyszłość, naprawdę was podziwiam, że można tak długi czas wierzyć w coś co nie przynosi korzyści akcjonariuszom, tylko górnikom. Wcześniej czy pózniej ta spółka zostanie zamknięta z racji trwałej nierentowności, instnieje tylko dlatego, że Jatrzębie musi z czegoś żyć.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Gilafa [89.151.47.*]
    Politycy.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Max [31.61.165.*]
    Dobry wątek.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Gilafa [89.151.46.*]
    Dokupił drugą lodówkę żeby widzieć ich więcej.
    Medycyna bezradnie rozkłada ręce.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Pablo [91.150.212.*]
    Program dobrowolnych odejść w JSW to realny, a nie PR-owy instrument. Nie wywołuje szoku społecznego, a jednocześnie trwale obniża bazę kosztową. To dokładnie ten element, którego brakowało w poprzednich cyklach. Da się lepiej ale za Garton Ashem (jak dobrze pamiętam) rządy technokratów tracą władze.

Po drugie rewizja ETS w praktyce oznacza rozszczelnienie dogmatu Zielonego Ładu. Europa wraca do myślenia w kategoriach bezpieczeństwa i przemysłu ciężkiego, a nie wyłącznie celów klimatycznych. Dla producenta węgla koksującego to zmiana systemowa, nie kosmetyczna.

Po trzecie: geopolityka i bezpieczeństwo i to jest moja smutna konstatacja. Sytuacja w naszej części Europy+ program SAFE przesuwają akcenty:
    stal, zbrojenia, infrastruktura = popyt na węgiel koksujący.
    To nie jest narracja ideologiczna, tylko łańcuch dostaw przemysłu obronnego.

Po czwarte: cykl surowcowy
    Rynek węgla koksującego jest skrajnie cykliczny. Przy obecnych poziomach cenowych rynek dyskontuje dno, a nie górkę. Futures sugerują prawdopodobieństwo odbicia, co historycznie zawsze było momentem akumulacji, nie kapitulacji.

Po piąte: technika i zachowanie rynku
    Moja teza: trwa akumulacja.
    Wybicie 32 zł byłoby technicznym potwierdzeniem, że rynek przestał dyskontować bankructwo a zaczyna dyskontować scenariusz przetrwania

Po szóste: mówisz o związkaxh zawodowych co do których w zasadzie każdy zdrowo myślący inwestor się zgadza ale bez zbędnych emocji porozumienie ze stroną związkową nie jest początkiem problemów, tylko:

warunkiem redukcji ryzyka politycznego,

otwarciem drogi do dalszych, trudniejszych decyzji.
    Brak konfliktu to możliwość działania Zarządu. Tyle i aż tyle
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~re [37.109.145.*]
    Zarząd pod naciskiem ZZ realizuje scenariusz na przeczekanie, teraz zobaczymy czy rząd sypnie kasą, czytaj kto pożyczy aby finansować bankruta
    Pablo zaległości w ZUS, zapomniałeś? Emisja akcji dla oddłużenia spółki więc 9-12 za papier
    Jest porozumienie z ZUS o rozłożeniu zaległości. To jest akurat paradoks JSW i ZUS to Skarb Panstwa. Ja niczego nie wykluczam ale emisja akcji adresowana do rynku prywatnego byłaby bardzo trudna.

Teraz pytanie czy emisję może przejąć Skarb Państwa?
    Tak ale de facto to dokapitalizowanie spółki i konieczność notyfikacji pomocy publicznej w UE, a to z kolei możliwe warunki restrukturyzacyjne narzucone przez KE. Dla mnie bomba i ostrzejsze reformy.

Opcja druga to instrumenty hybrydowe: obligacje podporządkowane,
    pożyczki właścicielskie, fundusze celowe (np. przez PFR lub BGK). Mniej kontrowersyjne niż czysta emisja akcji.

Według mnie dalsza emisja akcji JSW na rynku prywatnym jest w obecnych realiach geopolitycznych i regulacyjnych praktycznie niemożliwa.
    Jedynym realnym emitentem zdolnym ją objąć pozostaje Skarb Państwa, pośrednio lub bezpośrednio, przy wykorzystaniu instrumentów właścicielskich lub hybrydowych.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~przerażony_szorciar [188.146.165.*]
    emisja akcji to dla ciebie bomba? zobacz ile jest wszystkich akcji JSW i policz sobie ile by się ich zrobiło w przypadku emisji 1 mld zł (co dałoby gotówkę na może pół roku funkcjonowania)
    Czytaj ze zrozumieniem, emisję akcji objeta przez Skarb Państwa wskazałem jako mało prawdopodobna i wziąłbym ja w ciemno bo to pomoc publiczna a pomoc publiczna jest uwarunkowana kontrola UE ergo mamy tu szybka, wymuszona i bardziej radykalna restrukturyzację.

W spółkę wchodziłem niedawno z nadzieją na porozumienie ze stroną społeczną, pod cykl surowcowy i pod raczkująca restrukturyzację.

Zwykle gram na megatrendy a to co aktualnie widzę to już nieco absurdalny poziom na wig20 i koniec "końca historii". Zmiany się zaczęły i wiara w stara ekonomię również wraca. W przeciwieństwie do zastępu nieomylnych mędrców forumowych nie roszczę sobie prawa do racji. To moja spekulacja z dwuletnim horyzontem czasowym. Pozdr
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~sztygar [91.212.223.*]
    Wszystko co napisałeś to racja tylko, że wymaga DECYZJI POLITYKÓW. Czyli zapomnij, że coś się zmieni. Jeżeli nawet, to zajmie to lata i będzie wdrażane metodą "półśrodków". Po prostu szkoda angażować tu kapitału ze zbędnym ryzykiem. Może na jakieś kółka jak ktoś jest tego rodzaju spekulantem?

Widać już wyrysowany kanał spadkowy, którego górnego ograniczenia dziś po raz kolejny jest potwierdzane (z fałszywym wybiciem po środku). Po obrotach widać, że dziś nie ma szans nawet na próbę forsowania tej linii. W takim razie odbijamy w dół na 24-20 PLN?

Do tego ogólnie nie wesoła atmosfera na szerokim rynku.

A te bajki o shortach? Z czym do ludzi? Standardowe krzyki ludzi, którzy nie dopuszczają do siebie myśli o stracie i racjonalizują swoje błędne decyzje inwestycyjne, przerzucając odpowiedzialność na szhorty grające na spadek nierentownej Spółki.

• Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~toposs [79.186.220.*]
    Zauważyłem spore zainteresowanie moim postem: 16 za a 12 przeciw czyli prawie 60% mnie popiera (większość w sejmie gwarantowana :-)))))))).
    Pablo - masz rację tylko nie o tym jest mój wpis. Nie poruszałem wątków politycznych bo po co.
    Pisałem o możliwych scenariuszach tych moim zdaniem najbardziej prawdopodobnych.
    Trochę chciałem zasugerować o implikacjach związanych z kodeksem handlowym KSH, księgowością, regułami rynku kapitałowego.
    Specjalnie nie przedstawiałem danych wynikających z moich analiz dotyczących kapitałów własnych JSW, cash flow czy rachunku zysków i strat F01. Analiza jest bezlitosna bo to liczby i matematyka / księgowość czy też rachunkowość zarządcza a ta nie poddaje się życzeniowemu myśleniu..
    Tu w tej chwili toczy się "walka" czy za luty 2026 będą pieniądze na wynagrodzenia !!!!!!!!!. Ten cały kabaret rozgrywany przez ZZ jest śmiechu warty - SP czytaj rząd (a może nie rząd) zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji ale nie ma tam nikogo kto chciałby wziąć odpowiedzialność włącznie z przysłowiowym kierownikiem a może przede wszystkim z nim.
    Co czeka JSW (moim zdaniem)????????? STALIŚMY NAD PRZEPAŚCIĄ i ZROBILIŚMY KROK NAPRZÓD. BAL NA TITANICU TRWA ALE GÓRĘ LODOWĄ JUŻ WIDAĆ.

To nie jest wina górników czy też szeregowych pracowników.

Oczywiście jest rozwiązanie: tylko ostry program sanacyjny i to natychmiastowy jest w stanie postawić JSW na przysłowiowe nogi. Zrzucenie garbu ZZ, przerostu zatrudnienia, wdrożenia dobrych praktyk zarządczych - ogólnie ograniczenia kosztów o ok. 20-30% czyli odzyskanie rentowności na poziomie ZERO.
    Na koniec pozostaje przysłowiowa "modlitwa" i dotrwanie JSW do odwrócenia trendów na rynku światowym co pozwoli na generowanie dodatniego cash flow, wdrożenia znaczących inwestycji i podniesienia wydajności pracy bo z tym JSW ma ogromny problem.
    Hej toposs, dobry post

Wybacz ale zaglądam tu sporadycznie, uznałem, że bankier nic do moich decyzji inwestycyjnych nie wnosi i nie wnosił
    Po klapniętym referendum ryzyko niewypłacalności w sensie KSH: NIE ISTNIEJE. Istnieje jedynie ryzyko utraty płynności operacyjnej prowadzące do sanacji przymusowej (mało realne) Ryzyko bankructwa formalnego jest bliskie o ile nie równe zeru.

Twoja metafora „Titanica” jest ciekawa
    ale prawnie statek jest nadal pod holowaniem państwa, nawet jeśli załoga tańczy, a kapitan nie chce patrzeć w radar.

Morze robi się spokojniejsze (rewizja ETS, rosnące ceny ACF2 - niższe momentami o 20/25% RdR za 2025).

Nigdy nie ignoruj otoczenia geopolitycznego to ono kreuje megatrendy. Ten statek jest zbyt ważny w.zmieniajacym się porządku i to nie tylko na Bałtyku
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Max [91.94.75.*]
    Toposs pisze dobre posty.

I na koniec jednak moder to dno, musiałem dodać drugi post aby nieco zmienić sens mojej wypowiedzi, Wstyd (czy to już cenzura??) bez odbioru
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Max [91.94.66.*]
    Dobrze piszesz, krótko zwięźle i na temat.
    Warto czytać Twoje posty.

Przede wszystkim pisze ciekawie i na temat.
    Czerwone łapki to osoby wepchnięte pod lód.
  • Re: JSW - co dalej ??????? Autor: ~Max [91.94.85.*]
    A u Tuska to odwrotnie bo zielone.
    ;)
[x]
JSW 1,88% 32,60 2026-04-02 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.