pijok, dla zabicia nudy i w oczekiwaniu na to "coś" na Polnej, to pewnie jeszcze niejeden limeryk, humoreska albo inne arcydzieło powstanie! W końcu jest na naszym forum paru kolegów o zacięciu literackim i poetyckim:) Więc do dzieła! Oj, dana, dana Polcia nasza kochana:)
Można jeszcze dodać, że z ponarem nic nie wyjdzie bo związki zawodowe blokują, że nici z pomysłu na sensowną akwizycji i że polna zwolni połowę załogi w obliczu kryzysu.
Ten wierszyk mi się podoba:) Jeśli efektem tego splitu byłaby tak jak na Izolacji podbitka ponad 200% to cieszyłbym się tak jak się cieszę ze wzrostów Izo. Dziś już ciśnienia nie wytrzymałem i pogoniłem za 2.8 Mogłem trochę jeszcze potrzymać ale dostępu do notowań nie mam cały czas więc strach. Kiedy przeżyjemy ten złoty strzał na Polnej. Obyśmy się nie zestarzeli o kolejny rok;)
A po co akcjonariuszom Polanki ta dywidenda? Nie lepiej to przeznaczyć na rozwój spółki i dalszy wzrost kursu? Bo chyba nie po to, żeby 1/5 oddać fiskusowi. Wystarczy, że płacimy podatek od zysków kapitałowych - też 1/5 zarobku idzie do skarbówki. Komunistyczny podatek Belki wiecznie żywy:(
1/ Wyniki POLNEJ nie wskazują na taką ewentualność,
2/ Jak znam strategię Pana Z.Jakubasa to posiadając 49% kapitału zakładowego nie jest w jego interesie wypłata dywidendy.
Masz rację emeryt_giełdowy, ja tez uważam, że dywidenda jest niemożliwa na tym etapie rozwoju spółki i udziału (stosunku do niej) głównego akcjonariusza (ma troszkę mniej akcji Polnej, ale to nie zmienia układu sił); myślę, że tak uważa większość z nas, pijok tyko tak zagaił dla zanicia nudy na kursie :)
Znasz trochę Ponar, a mianowicie część hydro, którą teraz zainteresowana jest Polna?
"Znasz trochę Ponar, a mianowicie część hydro, którą teraz zainteresowana jest Polna?"
przykro mi, ale nie znam bezpośrednio tej strony działaności PONARU.
Pośrednio coś nie coś wiem na temat rentowności działalności automatyki przemysłowej, hydrauliki itp.
a w kwestii rentowności działalności automatyki przemysłowej, według Ciebie coś się zaczęło trwale poprawiać? jakieś spostrzeżenia dla akcjonariuszy Polnej? :)
W tym roku przewiduję spadek przychodów ze sprzedaży tej branży o nie mniej niż 20%.
Spadek rentowności netto jest bardzo duży. Nie przewiduję, aby wcześniej niż w roku przyszłym nastąpiła poprawa. I to pod warunkiem, że nie nastąpi druga faza kryzysu gospodarczego. A prawdopodobieństwo jego wystąpienia jest bardzo duże.
fakt, ogólnie gospodarka będzie potrzebowała jeszcze chwili, żeby mocniej się rozkręcić, ale powodów do jakiejś katastrofy (czytaj: powtórki, jakiegoś drugiego dna) nie widzę...
to, o czym piszesz, widać w wynikach za 2Q całej masy spółek giełdowych - jak w związku z tym w tym kontekście tłumaczyłbyś tak dobry wynik Polnej za ostatni kwartał?
"to, o czym piszesz, widać w wynikach za 2Q całej masy spółek giełdowych - jak w związku z tym w tym kontekście tłumaczyłbyś tak dobry wynik Polnej za ostatni kwartał?"
Fakt, jak się spojrzy na wyniki POLNEJ po II kw. br. widać, że:
1/ przychody ze sprzedaży mogą być porównywalne z wynikami za 2008.
10% spadek w stosunku do roku 2008 to najniższy wymiar "KARY" za obecny stan gospodarki. Zobaczymy co będzie po III kw.
2/ Co do rentowności to POLNA po tym względem nie brylowała i nie nie oczekuję wystrzału. Wyniki na działaności operacyjnej poprawiają się, tylko te OPCJE!!!! z tego co wiem tematu już nie ma.
3/ Rozwodnienie kapitału zakładowego po wyściu BGK (dobrze to rozegrano wyciągając kurs na 140 zł.) wpływa negatywnie na zyski na 1A. Dlatego nie przewiduję podziału zysku na dywidendę.
Nie analizuję szczegółowo POLNEJ dlatego nie mogę powiedzieć nic na temat okoliczności, które powodują, że spólka ma stosunkowo dobrą sytuację.
Interesuje ona mnie z innych powodów.