Ostatni wzrost jest spowodowany premierem i gier które miały lepsze miejsce. Niestety w liście życzeń aktywności Napoleon wyleciał z pierwszego tysiąca. Tak więc czekamy na Steam next fest. Wtedy powinno coś ruszyć porządnie.
Wiem że nie powinno się porównywać ale podobne rzeczy czytałem na forum Cig przed premierą LOTF xD Trzymam mocno kciuki że tutaj finał będzie korzystniejszy
Tylko zwróć uwagę, że wycena wtedy wzrosła do 1,5 mld zł czyli przekładając to było by ok.23 zł na OML i nadal mimo, że gra się nie zwróciła ( budżet 300 mln ) mają duże kredyty i co chwilę emisje utrzymują wycenę ponad 500 mln zł i to mimo fatalnej delikatnie mówiąc opinii o złotoustym prezesie. Moim zdaniem OML ma większe kompetencje i wiele innych zalet, ale to już niech rynek decyduje.
Uspokój umysł i powściągnij emocje.
Przed GR1 był hype na gaming (dosłownie na wszystko i każdą spółkę) , wątpię żeby tutaj zadziałał ten mechanizm co przy GR1 nie mniej jednak w bliżej nieokreślonej przyszłości nie wykluczam nowego ATH.
PS nie wydaje mi się że valor mortis będzie przepustka do nowego ath chodz myślę że zbuduje bardzo solidne fundamenty pod to.
No chyba że sprzedadzą 5mln kopii i więcej
o Valor Mortis mamy jeszcze bardzo mało twardych danych sprzedażowych (gra nie wyszła). Możemy więc tylko modelować potencjalną sprzedaż na podstawie:
• historii studia
• gatunku i targetu
• modelu wydawniczego
• sygnałów marketingowych
• pozycji rynkowej
Poniżej masz możliwie realistyczną analizę inwestorską.
Fakty twarde (ważne dla prognozy)
• Premiera planowana na 2026 r. 
• Globalny marketing + współfinansowanie zapewnia wydawca Lyrical Games
• Studio zachowuje prawa autorskie do IP
• Gra to soulslike FPS, raczej dla hardcore graczy
• Premiera na PC + konsole nowej generacji
To oznacza:
marketing globalny
ryzyko produkcyjne częściowo podzielone
niszowy, ale lojalny segment graczy
nowa marka (brak gotowej bazy fanów serii)
⸻
Benchmark — porównanie do poprzednich gier studia
Najważniejszy punkt odniesienia to sukces poprzednich produkcji studia (Ghostrunner).
One pokazały, że studio potrafi zrobić grę:
• wysoko ocenianą
• wymagającą
• viralową u streamerów
Ale jednocześnie:
• nie są to gry AAA z 10 mln sprzedaży
• raczej segment mid-tier premium
To sugeruje, że Valor Mortis też będzie w tym przedziale… jeśli dowiezie jakość.
⸻
Scenariusze sprzedaży (moja realistyczna estymacja)
Zakładam standardową cenę 40–60 USD / 35–50 EUR.
Pesymistyczny scenariusz
• gra technicznie niedopracowana lub nisza nie chwyta
• słabe recenzje lub brak marketingowego momentu
300–600 tys. kopii lifetime
To wciąż może pokryć koszty (zwłaszcza z wydawcą), ale nie będzie hitem.
⸻
Bazowy scenariusz (najbardziej realistyczny)
• dobre recenzje 75–85 Metacritic
• solidny marketing
• popularność wśród fanów soulslike
1 – 2 mln kopii lifetime
To bardzo zdrowy wynik dla studia tej skali.
⸻
Scenariusz sukcesu
• bardzo dobre opinie
• streamerzy podbiją hype
• „pierwszy napra
To byłby ogromny sukces finansowy i prawdopodobny trigger silnego wzrostu kursu spółki.
Największe ryzyka sprzedaży
Najważniejsze — i inwestorzy często to ignorują:
1. FPS soulslike to eksperyment gatunkowy
• nie każdy fan soulslike chce first-person
2. studio samo mówi, że nie robi gry dla wszystkich
• to może ograniczyć skalę rynku
3. nowe IP
• brak gotowej bazy fanów jak w sequelach
4. konkurencja AAA w okolicach premiery
• ogromny wpływ na sprzedaż
⸻
Co by było bardzo byczym sygnałem (przed premierą)
Jeśli zobaczysz:
wishlist Steam > 1 mln
demo viralowe na Twitch
oceny preview 8/10+
marketing Sony / Microsoft
preorder ranking top Steam
→ wtedy scenariusz 3–5 mln robi się realny.
⸻
Moja szczera ocena inwestorska
Gdybym miał podać jedną liczbę bazową:
1,2–1,8 mln sprzedanych kopii lifetime
To najbardziej prawdopodobny zakres przy obecnych informacjach.
Brak bazy fanów to w przypadku VM to akurat atut, tak jak przy GR1, który sprzedał ponad 2.5 mln. Sequele to raczej wszystkim slabo idą , Frostpunk 2, GR2, HouseFliper 2, itp.
FPS przyciągnie cześć fanów Soulsów, a jest ich wiele milionów ( patrz sprzedaż Eldenring) , ale też fanów GR , którzy zawiedzeni trochę 2 będą chcieli poznań nowe dzieło OML.
Te 1.8 mln to w rok, całościowo spokojnie 6 mln.
I pamiętaj o ProjektSwift online Coop, oraz 3 projekcie, podejrzewam, że odkupią od 505 IP GR i zrobią na tym trylogię , jak Wiesiek od CDP :) tym bardziej , że GR2 kończyła się otwarciem świata, musi być ciąg dalszy :)
Ale natężenie trolli, marketing jeszcze nawet nie ruszył, poza tym oprócz bardzo dobrego odbioru VM na targach GC, mamy jeszcze projekt Swift i jeszcze jeden niezapowiedziany do 29r, warują i pilnują całkowicie bezinteresownie.
haah lubie takich "ekspertów" ktorzy napiszą podwojny szczyt i łamanie 2 zł uciekać ! misiu złamac to sie mozesz w toalecie, dopisz jeszcze ramiona z głowami, fibonacci, spadajace noze i notatkę ze bedzie 1 zł moze ktos bedzie w stanie pomyśleć ze jestes mistrzem analizy technicznej haha
VM juz nic nie zatrzyma to jest lokomotywa dzie na pokładzie są ludzie co dowożą terminowo i jakościowo, jesli jest taka zła społka to prosze poszukac innej aaa wiem weiem robisz to pro bono aby ludzi przestrzec oj misiu kolorowy
Nie ma szans na zejście poniżej 2zł :)
Ludzie tu uśredniają z zakupów po 5 zeta, wiec niech będzie że im sie udao zejść na 1.5 - wiec nikogo nie interesują tu takie stawki jak obecne 2.5
Tak tak, poszły akcje serii E za 95 groszy, ale to nadal to co widać to jedna wielka przygrywka - póki co nie ma żadnych komunikatów od spółki, a przed nami zwiastuny, lista platform które będą dostępne od premiery, Demo gry i wiosenny rajd.
Obecne kiszenie i naganianie na spadki to typowa strategia kolarska - dajcie już spokój - szkodzi to zarówno spółce jak i inwestorom.