grane to tu już nie będzie, pytanie co dalej ze spółką, z kursem i jaki biznes? Mam wrażenie że w ostatnich dniach ktoś kilka pakietów kupił więc pewnie ma w tym cel.
Na nowy biznes musi być dobry pomysł, uwarunkowania rynkowe, kapitał i profesjonalna kadra zarządzająca spółką. Na obecną chwilę nie wiadomo czy spółce uda się wyjść na prostą. Ale silne spadki kursu akcji i historyczne minima nie są optymistyczne
W mojej ocenie pomysł na nowy kierunek musiał istnieć już w momencie, gdy w sierpniu Mezzo Capital nabyło pakiet akcji za ok. 2,5 mln zł. Trudno zakładać, że był to przypadkowy ruch bez planu, szczególnie przy obecnym scenariuszu czyszczenia struktury.
Sprzedaż działalności operacyjnej, odpisy amortyzacyjne i uporządkowanie bilansu wyglądają jak przygotowanie „czystej” spółki pod nowy biznes, fuzję lub wejście inwestora. Zwraca uwagę również fakt, że Sławomir Matul nie wyszedł całkowicie z akcjonariatu i nadal posiada ok. 31% akcji — co raczej nie pasuje do scenariusza porzucenia spółki.
Dodatkowo, ostatnie tygodnie przyniosły skup większych pakietów akcji przy niskich cenach, co sugeruje, że ktoś może pozycjonować się przed kolejnym etapem. Być może obecna cisza i potencjalna presja podażowa stworzą jeszcze lepsze warunki do wejścia kapitału.
Moim zdaniem końcówka roku to domykanie porządków, a odpowiedzi co do nowego kierunku powinniśmy poznać po Nowym Roku.
Matul ma pewnie to w umowie z nowym inwestorem. Jego średnia 0,32 na akcje. Sprzedal Mezo po 0,25 To jest jeszcze mniej.
Na pewno Plan jest taki zeby odkupic jak najwiecej akcji po jak najmniejszej cenie i zrobic Pump and dump. Na to czekam, w sumie juz teraz nie mam wyjscia.
A skąd wiesz, że zapowiada się ciekawie jak nie ma żadnych komunikatów że spółki? Na obecną chwilę wiadomo tylko tyle, że spółka nie prowadzi żadnej działalności. A tutaj kolega transek1975 fantazjuje już o "pump and dump". Na jakich przesłankach oprócz pobożnych życzeń są te oczekiwania?
Mylisz się. Sam mam pakiet akcji VR Factory ale jestem zaskoczony tak dużymi spadkami kursu i brakiem popytu nawet po 19 groszy. Skoro jak napisałeś, że "każdy wie co się szykuje" to dlaczego nie ma popytu na mocno przecenione akcje? Rynek oczekuje oficjalnych i konkretnych komunikatów a nie domysłów i pobożnych życzeń typu "pump and dump".
Skoro Mezzo Capital i Sławomir Matul wykonali ruchy na akcjach w ostatnich dniach grudnia, to zmiany w Radzie Nadzorczej lub Zarządzie są teraz najbardziej wyczekiwanym sygnałem. Na giełdzie działa to tak: jeśli duży akcjonariusz wychodzi, zazwyczaj robi miejsce dla ludzi nowego inwestora.
Jutro (2 stycznia) mija termin zapłaty 300 000 zł za sprzedaną spółkę zależną. Jeśli kupujący nie zapłaci, VR Factory może odstąpić od umowy. To będzie kluczowy news dnia.