Oczywiście, że będą… wystarczy śledzić arkusz zlecen i ruchy… miś koala chciał odkupić na fixie 26k akcji?? Zrobić -5% na małych obrotach to żaden sukces, jak jutro będzie +4/5% to co będziecie mówić, a były już tutaj takie akcje w ciągu ostatniego roku… szorty są ugotowane bo nie ma chętnych do sprzedaży a te 10mln akcji trzeba jakoś odkupić
A co z tymi shortami pod progiem? Dzisiaj sesja pokazała, że shorty są tutaj w ciemnej D jeśli nie będzie zwały na rynkach… przy tak niskim FF i skupie to ciekawe kto im odsprzeda te ponad 10mln akcji —> 280 000 000pln
Widać po arkuszach jak bardzo boją się przebicia oporu na 30,5
Zapewniałeś, że ruchy w rejestrze KNF będą, nie było, skąd wziąłeś te 10 M też nie wiem, czasami trzeba opierać się na faktach/liczbach i nie ulegać emocjom/ teoriom spiskowym. Zysków życzę.
Na dzisiaj, wg Rejestru Krótkiej Sprzedaży KNFu, 2 shorty (Qube Research & Technologies Limited i Marshall Wace LLP) mają wypożyczone w sumie 1.39 (0.89+0.5) % akcji Pepco. 1.39% ze wszystkich akcji w liczbie 577 451 935 sztuk daje ok. 8 026 581 szt.. Ciekawe ile jeszcze hien czai się pod (0.5%) progiem... I ja sądzę, że przy tak małym FF nie będzie łatwo wyjść z potrzasku, który te fundusze same na siebie założyły. ;)
Panie kolego, a czy fundusze o tym nie wiedzą ? Ja myślę, że wiedza i to kalkulują znacznie lepiej niż my, jeżeli by tak nie było to by Pepco na rss nie widniało ….jak nie zagrają kolejnego skupu i nie przeprowadzą go bardziej agresywnie to się dalej to będzie mieszać ….
Tylko, że to nie chodzi o „Twój” zarobek, bo Ty byś chciał żeby zrobiło agresywny skup, kurs ma mocno iść w górę i sobie zrealizujesz zysk. Kurs wtedy spadnie, bo został sztucznie napompowany. Nie chodzi o Twój pazerny zysk, kurs musi iść w górę zgodnie z rozwojem spółki i jej wynikami, a to trwa.
Ja nie jestem bezczelny w tym w rozumieniu „zrobię i napiszę innym wszystko żeby tylko zarobić” lub „liczy się tylko siano, dużo i najlepiej już”. Ja lubię gospodarkę, spółki, ich rozwój i wszelkie zależności decydujące o wynikach. Nie inwestuję w technikę czy wykres tylko w spółkę, a wykres jest frajdą, nie jedynym celem:)
Tz. Może Ty grasz na demo, i sprawia Ci to frajdę, ale ja gram dla zysku, jak większość osób. I mi chodzi o to, że fundusze stosując takie praktyki jak stosują na ccc, jsw, text, Pepco, w wielu przypadkach doprowadzają do stary inwestorów. Jeżeli Ty nie widzisz problemu i wskazujesz że to ze mną jest coś nie tak, to przepraszam ale uważam że jesteś jednak w tych 80%-90 osób, zakłamujących rzeczywistość, twierdzących że facet może urodzić dziecko :)))) kraj schodzi na psy.
Pani Koleżanko, shorty wiedzą i potrafią więcej (na pewno) ode mnie. Ale nie są nieomylne - tam też "pracują" tylko ludzie, to po pierwsze. Po drugie, nie trzeba być specjalnie spostrzegawczym, aby dostrzec ile już było prób "zdołowania" kursu, a jednak jesteśmy na obecnym jego poziomie cenowym. "Mieszać" się będzie tak czy siak. To jedna z metod udręczania (psychicznego) indywidualnego akcjonariatu z nadzieją (nie bezzasadną) , że ten ze stratą odda swoje akcje. To główna strategia funduszy shortujących. I - w mojej ocenie - jest ona na rękę skupujących akcje... - choć nie mam 100% pewności. Zakładając że brakującą resztę %, będącą miarą mojej niepewności, złożymy na poczet założenia, że jednak skupujący ma na celu trwałe podniesienie wartości kursu, to "bardziej agresywny skup" zadziałałby na chwilę jeno. Po czym spadłby, może równie gwałtownie, i oby tylko zatrzymałby się na wartości przed takim skupem. Tu kończę wywód, gdyż mam wrażenie, że piszę jedynie prawdy dla wszystkich oczywiste. Niemal dla wszystkich. ;)
Generalnie mi chodzi o to, że granie na krótko powinno być zakazane, lub ograniczone do jakiejś wartości przy pełnym, bieżącym raportowaniu. I zdania w tym temacie nigdy nie zmienię. Zresztą sprytniejsze kraje już tego procederu zakazują … miłego wieczoru, jak kogoś uraziłem to niech się nie obraża :)!
Pełna zgoda z tym zakazaniem lub prłną kontrolą shortowania i ograniczenie tego żeby nie było żadnej możliwości „legalnego” cwaniakowania, bo są sposoby na manipulacje ale takie, które bardzo trudno udowodnić i właściwie shorty zawsze to robią.
Dnia 2025-12-20 o godz. 22:22 ~fatman napisał(a): > Z tym "mi" to przesadzasz. https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/mnie-czy-mi-tobie-czy-ci
Gdyby pepcoshort napisał "Generalnie chodzi mi o to", to byłoby poprawnie. Ale napisał "Generalnie mi chodzi o to", czyli w pierwszej kolejności podkreśla, że jemu (nie mu!) chodzi o jego zdanie, jego własną opinię, dlatego akcent pada na zaimek, czyli powinno być: "Generalnie mnie chodzi o to". I właśnie tę zasadę opisuje ekspert w treści przytoczonego przez ciebie (nie cie!) linku. ;)
@Drab: zgoda, że nie da się w pełni wykluczyć manipulacji, ale to co wyprawia się na naszej GPW to jawne (i bezczelne) okradanie... Bez jakichkolwiek konsekwencji, choćby próby kontroli/nadzoru ze strony np. w tym celu powołanej Komisji Nadzoru Finansowego...
Dzięki za wytłumaczenie. Co do języka polskiego uważam, że jest niepotrzebnie skomplikowany.
Co do krótkiej sprzedaży, za skandal uważam konkrety: brak kary dla AHL Partners (rzekoma krótka połowę WIG20), Hindenburg Research (LPP), Ninga(CCC). Tu na PCO jakichś większych wałów nie widziałem. Wasze wpisy trochę mi przypominają moralność Kalego. Jak short uwalił kurs, żebyśmy tanio kupili akcje to dobrze ale jak blokuje kurs żebyśmy wyszli z maksymalnym zyskiem to źle. Miłego dnia.
Generalnie - zagrywki szortów przypominają mi wyłudzenia na "amerykańskiego oficera", "policjanta", "gwarantowany zysk 15%". Niby wszyscy wiemy, że to zagrywka mająca na celu wyłudzenie naszych pieniędzy ale jednak są tacy, co wchodzą w to "w ciemno". Dla świadomego inwestora, nawet z zacięciem spekulacyjnym, zachowanie szortów jest czytelne i jasne. Jeśli kupuje akcje dobrej fundamentalnie spółki to jakieś krótkotrwałe zawirowania wywołane przez szorty pomija lub spekuluje, robiąc tzw. kółko.
Fatman ja na przykład nie uważam, że to dobrze, że short uwalił akcje i wolałbym żeby tego nie zrobił i ja bym nie zarobił dzięki temu, że kupiłem tanio akcje. Serio wolę zdrowa giełdę dla wszystkich niż pazerne chwytanie akcji po sztucznym uwalaniu nawet dla własnego zysku. W ogóle to bym wolał żeby było takie ogólne forum dla wszystkich z przymusem zarejestrowania się swoimi danymi i moderowane przez niezależny podmiot. Nie chodzi tylko o problem z bankierem, który kasuje różne wpisy i to merytoryczne i nie ufam im ale żeby inwestorzy mieli tylko merytoryke, komentujący pełną odpowiedzialność i jednocześnie pełna wiedzę żeby mogli wspólnie reagować w dużej masie na zagrywki złodziejskich funduszy.
Dnia 2025-12-21 o godz. 10:21 ~fatman napisał(a): > Dzięki za wytłumaczenie. Co do języka polskiego uważam, że jest niepotrzebnie skomplikowany. > > > > Co do krótkiej sprzedaży, za skandal uważam konkrety: brak kary dla AHL Partners (rzekoma krótka połowę WIG20), Hindenburg Research (LPP), Ninga(CCC). Tu na PCO jakichś większych wałów nie widziałem. Wasze wpisy trochę mi przypominają moralność Kalego. Jak short uwalił kurs, żebyśmy tanio kupili akcje to dobrze ale jak blokuje kurs żebyśmy wyszli z maksymalnym zyskiem to źle. Miłego dnia.
Wskaż, proszę, moje wpisy, które tobie "przypominają (moją?!) moralność Kalego"...
Cześć Fatman… no i co? +5% kolego ta sama zagrywka była na allegro jakiś czas temu… zjazd dopiero dorbych wynikach a potem mocne odbicie… fundusze shortujace maja bardzo powtarzalne strategie
Mówiłem ze sie przypomnę tym co mnie chejtowali ze strzał w kolano sprzedając poniżej 17 zł i znów wyszło na moje teraz kupuje nową spółek bardzo mocno przecenioną i też tam na mnie psy wieszają ale znów wyjdzie na moje a i pozdrawiam tych co pkn trzymają jeszcze tez wyszło na moje.