Clipeus (łac.) – okrągła tarcza rzymskiej piechoty najprawdopodobniej stosowana pod wpływem etruskim; podczas pierwszej wojny samnickiej została zastąpiona dużą tarczą czworoboczną.
Taka nazwa nie jest przypadkowa, istnieje, ma pewne znaczenie, więc raczej nie ma mowy o omyłce pisarskiej.
"Spółka posiada wymagane prawem koncesje wojskowe, w szczególności w zakresie: • obrotu materiałami wybuchowymi, • obrotu rodzajami broni i amunicji, • obrotu wyrobami o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym, • obrotu technologiami o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym."
Dnia 2025-12-12 o godz. 18:17 vincent_v napisał(a): > Tośta pojechali:) > > Pamiętam jak na OZE kupili nikomu nie znana spółkę PureEnergy za 10 mln, żeby po kilkunastu miesiącach sprzedać ją za 100 tysięcy.
Też to pamietam, piałeś wtedy z zachwytu. Zresztą jak nad każdym ruchem tego trupa oze.
Dnia 2025-12-12 o godz. 19:48 vincent_v napisał(a): > Ty nic nie pamiętasz. Wiesz o OZE tyle co przeczytałeś na forum. I zapewniam, że niewiele zrozumiałeś z tego.
W czwartek, jadąc moją nową furą zarobioną m.in. na OZE przystanąłem na chwilę w wiejskiej dziurze, za więzieniem. Po czym potraktowałem ja ciepłą strugą, przetrzymaną ponad półtorejgodzinną jazdą:)
Dnia 2025-12-12 o godz. 20:13 vincent_v napisał(a): > W czwartek, jadąc moją nową furą zarobioną m.in. na OZE przystanąłem na chwilę w wiejskiej dziurze, za więzieniem. Po czym potraktowałem ja ciepłą strugą, przetrzymaną ponad półtorejgodzinną jazdą:)