• Cienko Autor: ~Akcjonariusz [83.21.121.*]
    Powinni już trzymać kurs poniżej 40 a tu lipa. Jak dalej będzie to szybko wrócimy na 50.
  • Re: Cienko Autor: ~Shortujacy [169.155.247.*]
    Nie placz spadnie, kup zobaczysz jak szybko zaczniie spadac haha
  • Re: Cienko Autor: ~Akcjonariusz [83.21.121.*]
    Dnia 2025-12-05 o godz. 11:11 ~Shortujacy napisał(a):
    > Nie placz spadnie, kup zobaczysz jak szybko zaczniie spadac haha

Cały czas skupuję, obawiam się czy będzie dalej spadać bo, jestem koneserem spadających noży.
  • Re: Cienko Autor: ~axa [31.61.189.*]
    Nie martw się. Zapakuj na maxa i nie zaglądaj przez pół roku, a będziesz miło zaskoczony ... :)
    Dnia 2025-12-05 o godz. 11:43 ~axa napisał(a):
    > Nie martw się. Zapakuj na maxa i nie zaglądaj przez pół roku, a będziesz miło zaskoczony ... :)

Mam inną taktykę, realizuję skupowanie na coraz niższych cenach. Tzw. systematyczne łapanie dołków ale tylko na walorach z potencjałem do odbicia. Taktyka ta u mnie się sprawdza. W odpowiednim momencie przechodzę na uśrednianie w górę
    OK. Dobra strategia. Ja tam śpię spokojnie. Przy obecnym kursie spółka dywidendowa, która wypłaci ok 10% dywidendy. Nie dziwię się że drobni kupują. Myślę ze nie tyko drobni...... Pożyjemy - zobaczymy. To jest giełda :)
  • Re: Cienko Autor: ~Shortujacy [92.40.175.*]
    Haha będzie zdziwienie jak będzie za pół roku po 15
    Dnia 2025-12-05 o godz. 13:12 ~Shortujacy napisał(a):
    > Haha będzie zdziwienie jak będzie za pół roku po 15

Mnie nie przestraszysz. Czekam na spadające noże.
    No tak. BARDZO bym się zdziwił :) BUHAHAHAHA ... :) jak to mówią klasycy :)
  • Re: Cienko Autor: ~juppi [88.199.172.*]
    A ja nadal uważam, że tu brakuje tylko iskry, żeby to poszło na północ. Grający na spadki bardzo się starają uwalić jak najbardziej kurs, ale coś ciężko im idzie. Popatrzcie jak tendencyjne są analizy fundamentalne w ostatnim czasie. Przykład? "ojej to straszne: przychód z pierwszego kwartału 2025 jest dużo niższy niż w poprzednich latach" Ale nikt nie patrzy że firma inaczej rozlicza prepaidy (rozkłada je na cały rok a nie księguje w pierwszym kwartale). Jak ktoś się już do tego dokopał, to użyto tego argumentu jako "przeciw" spółce - no bo dlaczego to robi?? NO BO MOŻE! Iskrą może być osłabienie złotego, jedna informacja ze strony zarządu (gdy wyjdzie że ktoś jednak skupuje akcje), info o text app, czy wreszcie short squeeze - który uważam za dość prawdopodobny (util 100% + 6,8% prowizji + zbliżająca się dywidenda). Bardzo czekam na aktualne dane na Ortexie. Być może dowiemy się nieco o stanie posiadania shortów i czy te kilka dni temu (przy wolumenie powyżej 200k) to właśnie spadzie nie odkupywały z rynku.
    Już nie wspomnę o coraz większej nerwowości tych kilku (...) z tego forum, którzy cały czas liczą na jakąś panikę i sprzedaż akcji. Szkoda, że niektórzy się dali na to nabrać. Ufam, że zostali ci z longterm. Ja zostaję. Na razie ze średnią 50.70 ale wszedłem tu długofalowo m.in. dla dywidendy.
    Dobrze prawisz.... Pozdrawiam
    Dodam jeszcze że zawsze warto się przyjrzeć argumentom przeciwnym. Np taki "Szortujący" (specjalnie w cudzysłów wzięte, bo przeczucie mi mówi, że chłopiec nie ma nic wspólnego z szortami a najpewniej też i z giełdą) używa następujących argumentów:
    - wyśmiewanie innych, którzy "wiszą na haku"; - zaglądanie innym do kieszeni; - czerwona łapka w dół (Ostatni najgorszy!) Serio? Słuchacie kogoś takiego? ;))) Kogoś kto pomylił GPW z kasynem, bo zamarzył o szybkiej wielkiej kasie? Text - jako spółka której bliżej do value niż growth - nigdy nie aspirował do takiej gry.
  • Re: Cienko Autor: ~Shortujacy [169.155.247.*]
    Bajki opowiadasz, dziecom Juppi, gielda jest pewnego rodzaju kasynem, dla malych akcjonariuszy powiedzmy do 500 akcji mniej nie maja czego szukac na gieldzie, a na takich przedewszystkim zeruja fundusze czy to zagraniczne czy z polski, czy fundacje rodzinne, czy wspolwlasciele wspolek, gra w znaczone karty. Jak byla do dobra wspolka na rzecz drobnych, to kurs oscylowal wokol jednej osi, a tak wycene dzisiaj robimy na 1 mld, za 180 dni na 2 mld, a 720 dni na 500 mln. Jak kasy zabraknie do trzeba dodrukowac fake akcji.
    No faktycznie z takim podejściem to bym się trzymał od giełdy jak najdalej. Ewentualnie dorwałbym się jakiegoś forum tematycznego i wylewał na nim swoje frustracje (no bo to oczywiste że kiedyś się zachłysnąłem rynkiem i przewaliłem kasę... może za wcześnie wyszedłem i spółka urosła i dopiero miałem kaca...) Apropos kaca - tyle w twojej wypowiedzi literówek że myślę, że tak całkiem na trzeźwo to nie było pisane? Może tak z szacunku do czytających warto przeczytać jeszcze raz zanim się naciśnie "wyślij"?
    Ot i taki to szortujący mędrzec <facepalm>
  • Re: Cienko Autor: ~Shortujacy [92.40.217.*]
    Haha Juppi, nie patrz na literowki, tylko czarno na bialym napisz, na czym polega rynek i kto zarabia, a kto traci. Patrzycie na wykresy, to ile spolek uroslo przez dziesiec lat w wartosci nominalnej, powiekszajac o inflancję
    Polecam wpis "Text sa - czego nie widzi tłum". Niestety regulamin nie pozwala wklejać linków. Nie mniej jednak - jeśli ktoś chce znaleźć, to wystarczy wpisać w wyszukiwarkę. To mniej więcej również mój punkt widzenia.
    Chodzi o bloga "głód poznawania" na marlowe.pl
  • Re: Cienko Autor: ~Shortujacy [92.40.215.*]
    Nie namawiaj ludzi na klikanke dziwnych linkow phisingowych
    Kolejna bzdura Shortującego.... Nie wiem na jakie strony kolega wchodzi, ale mi się otwiera blog z normalną analizą spółki TEXT. Z dość przystępnymi argumentami na temat nas interesujący.
  • Re: Cienko Autor: ~Asd [91.150.197.*]
    Co by nie było , narazie spadamy z jakiegoś tam powodu-pewnie słabszych wyników od oczekiwań rynku i nie wiadomo gdzie się to zatrzyma . Przydało by się jakieś odreagowanie chociaż…
[x]
TEXT -1,91% 42,20 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.