No szału nie ma po trading update należało się tego spodziewać, 30mln ujęte jako capex na kruszarke soi. Niby pogłowie bydła wyższe przychody wyższe ale zysk niższy, w ostatnich raportach mowili coś o wyższej cenie paszy. Wojczal gada że w sumie te porozumienie nie byłoby wcale takie złe tylko Zeleński tego nie przyklepie moim zdaniem
Jakiego szalu wy sie spodziewacie w tym momencie? Albo UA upada i spolka leci na glowe, albo UA ma perspektywe na pokoj i wejscie do UE i aktualne finanse nic nie znacza. Prognozowanie czegokolwiek dzis czy kwartal temu na podstawie biezacych wynikow/wskaznikow to gwozdz w mozgu.
Czytałeś plan pokojowy uzgodniony przez USA i Rosję ?
Jak Ukraina może upaść ? To jest niemożliwe.
W tym planie (pewnie nie do zaakceptowania przez Ukrainę) jest czarno na białym że Ukraina oddaje niezajęte jeszcze resztki Donbasu i mamy pokój.
Więc o zajęciu lub upadku Ukrainy to są bzdury o których mam nadzieję piszesz hipotetycznie.
Ukraina może by się zgodziła na ten plan ale po linii obecnej frontowej nie oddając resztek Donbasu.
Zobaczymy jaka będzie odpowiedź Zełeńskiego.
Jeszcze jeden fakt jest interesujący, Polska nagle otwiera granicę z Białorusią Litwa też, zero problemów przekroczeń granicy..chyba powoli szykują grunt pod szeroki układ z Rosją
Ale gdzie ja pisze, ze tak sie stanie? Pisze, ze drogi sa dwie i w obu przypadkach obecne wyniki nie maja znaczenia. Szanse na jedna lub druga kazdy ocenia sam.
Twardy w tym planie jest pełno punktów podważających suwerenności Ukrainy i tworzącej ścieżkę do wprowadzenia porosyjskiego rządu w przyszłości - np. drugi język państwowy jako rosyjski, obowiązek przywrócenia Cerkwii Moskiewskiej, możliwość swobodnego działania propagandy rosyjskiej itp.
Już pomijam to, że USA chcą wprowadzić jednostronny zakaz rozszerzania NATO. Ok. są liderem sojuszu, ale podpisywanie umów gdzie deklarujesz ze nigdy nie rozszerzysz NATO to jakaś dyplomatyczna głupota. Pomijam już to, że przekreślasz jakiekolwiek nadzieje takiej Mołdawii, Ukrainy, czy tam Armenii że wyrwie się z łap Rosji. I to w imię czego? Interesów rosyjsko-amerykańskich? Tam jest nawet ograniczenie suwerenności Polski bo jest zapis o tym, ze u nas będą stacjonować tylko europejskie myśliwce - czyli co USA chcą się wycofać? A jak np. Francja będzie chciał tu przysłać czołgi to USA im nie pozwoli bo przecież jest zapis w umowie tylko o samolotach? To jest jakiś mało śmieszny żart.
Jeżeli ty uważasz, ze problem z tym planem dotyczy tylko granic w Donbasie, to życzę Ci powodzenia w przewidywaniu realnego rezultatu tych rozmów.
Z tego co teraz czytam to Rubio nie brał udziału w tworzeniu tego dyplomatycznego potworka - nic dziwnego, bo żaden myślący przedstawiciel administracji w USA by czegoś takiego nie puścił w eter.
Generalnie nawet Rosjanie nie wierzę w powodzenie tego planu. Ot tak rzucili do w przestrzeń, żeby zasiać ferment na Zachodzie i znowu wprowadzić Europe i USA na kurs kolizyjny. Niestety widać, ze dyletanci i karierowicze przejęli władzę w USA, bo takiej niekompetencji braku spójności w przekazie i braku zrozumienia dla interesów sojuszników, to dawno nie wiedziałem. Oni chcą rywalizować z Chinami? Chiny zjedzą ich w kaszy.
Przecież ten plan wygląda jak jakieś marzenie stworzenia konsorcjum amerykańsko-europejskiego kosztem Ukrainy i Europy. Trump naprawdę ma duże kłopoty w USA skoro oficjalnie oparł ten projekt. Widać, ze biedak nie ma teraz głowy do polityki zagranicznej tak mu się wszystko sypie w USA.
pamiętam jak ten ruski po nałożeniu sankcji na Lukoil i Rosnieft przyleciał w panice do USA na nowe rozmowy , pies z kulawą nogą nie spotkał się z nim w Waszyngtonie , wiec zeby putin mu łba nie ściął , poratował go ten ekspert od rosji Witkoff w Miami , coś tam wyskrobali przez tydzień i wczoraj wyszło
a realia są takie ,że dziś minął ostateczny termin 21 listopada na wprowadzone sankcje na Lukoil i Rosfniet , oni tu gadu GADU , a te dwa molochy są rozszarpywane na świecie z aktywów ( amerykanie pierwsi chętni do przejęcia )
dlatego kursy spółek nie idą , bo nic z tego plany nie będzie poza gadu gadu , a wojna musi trwać aż ruska gospodarka padnie i wykupi się co najlepsze za bezcen jak naszą w latach 90 tych
No KSG od dziwo coś tam urósł pod ten 28 punktowy plan - od razu sprzedałem, darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby. Będzie na kupowanie spółek pod optymalizację w grudniu. Jeszcze fajnie by było jakby Coal przebił 3 zł, no ale nie można mieć wszystkiego.
Akurat wzrosty na KSG z innego powodu - tam wyniki b.dobre - i perspektywy na przyszły kwartał jeszcze lepsze ze względu na duże stany magazynowe c/z na usg =2 - ale słaba reakcja na Astarcie - na możliwe pokój stanowczo za słaba - a była to moja ulubiona Ukrainka
Moją ulubioną ukrianka jest z kolei Coal, tam to kurs buja nawet w zakresie 30-40% pod te lipne infa o pokoju. No ale teraz reakcja była słabsza niż myślałem. Astartę mam długoterminowo, tutaj można było ładnie zarobić jak się brało akcje po wybuchu wojny, ale teraz jest za mała zmienność, żeby się bawić w kółka.
Trochę za szybko pojawiło się w sferze publicznej te 28 punktów - nawet kompletny laik geopolityczny wie że odpowiedź na takie coś może być tylko jedna, bo to plan podobny do tego jaki Rosja zaprezentowała Ukrainie jak jej wojska stały pod Kijowem. Sytuacja na froncie może nie jest różowa, ale na pewno nie uzasadnia przyjmowania tego potworka.
Trump dał niby czas Ukrainie do czwartku, wiec pewnie można będzie jeszcze pod to pograć. Jak znam Trumpa to termin się wydłuży, będą jakieś gadki-szmatki a potem temat zostanie włożony do szuflady albo pojawi się realny projekt. Już pomijam że są tam zapisy wymagające zgody Europy a dla niej szkodliwe. W ogóle ktoś zwrócił uwagę, ze gwarancje pokoju na Ukrainie maja dać tylko państwa europejskie nie USA? Jeszcze chcą redukować armię Ukrainy - chyba żeby Putin mógł się skupić na ataku państw NATO, bo widać po tym planie USA jaki to sojusznik z nich jest i jakie mają podejście do NATO. A ten dziwny zapis o "myśliwcach europejskich w Polsce"? Trump chyba myśli, że Polska to jego kolonia i może sobie decydować jaki sprzęt sojuszników będzie u nas stacjonował.
A dodatkowe 100 mld od Europy na odbudowę, to pewnie z kapelusza mamy wziąć? To oni teraz debatują, że nie ma hajsu dla Ukrainy i próbują ugryźć te 140 mld zamrożonych a niby na odbudowę miałoby się znaleźć? Te tuzy intelektu z USA chyba naprawdę myślą, że zarobią na tym pokoju a cała odpowiedzialność za przestrzeganie tych zapisów i pilnowanie Rosji zrzucą na Europę.
Już przez ostatnie pół roku wielu takich mądrali czytałem co to mi pisali, że się "zdziwię" i że "pokój jest tuż, tuż". Jakoś zawsze wychodziło na moje.
Nie wiem czy wiesz, ale Rosjanie powiedzieli, że jak dla nich ten plan to za mało - a jakie oburzenie wywołała ta "łagodna" wersja w Europie i w USA. Co z tego, że USA i Europa wypracowują "akceptowalną" wersję tego potworka, jak Rosja i tak powie żeby spadali z tym planem na drzewo?
Prawda jest taka, ze Trump zafundował Europie w końcu zimny prysznic - albo stanie się bardziej agresywna, wesprze Ukrainę w działaniach hybrydowych przeciw Rosji (w ramach wzajemności) i dobierze się przede wszystkim do zamrożonych pieniędzy co da Ukrainie finansowanie na kilka lat - albo będziemy niedługo w Polsce się martwili za co nas sprzeda nasz przyjaciel Trump.
Już mamy w planie wzmiankę o tym, ze Polska jest w jego mentalności kolonią USA bo narzuca nam bez konsultacji, że mamy być gwarantem niepodległości Ukrainy i że maja u nas stacjonować tylko "europejskie samoloty". Jeżeli uważacie, ze nasz rząd podpisze się po czymś takim, to macie nie po kolei w głowie jak Trump, Witcoff i ta cała menażeria od niego.
Ciekawe jak się czuje teraz PiS, Konfederacja i cała prawica co się cieszyła, że Trump wygrał wybory i wprowadzi nową jakość - tak jakość Monachium i paktu Ribentrop-Mołotow. Oj brzydko się zestarzało to skandowanie "Trump, Trump" w sejmie. Już nawet nie wspominam jak Nawrocki na marszu gadał o tym, że Europa to najgorszy wróg Polski, a tu mu jego "przyjaciel" wbił taki nóż w plecy. Musiał skrytykować ten plan publicznie, bo jakby go poparł to by został zmiażdżony przez polskie społeczeństwo, bo każdy myślący człowiek wie co znaczą te zapisy, a tym mniej myślącym jak się wytłumaczy z czym one się wiążą też nie byliby zachwyceni.
Tu już nie chodzi o samą Ukrainę ale też to jak Polska jest postrzegana przez Trumpa - jako podmiot do przehandlowania z Rosją. Bardzo mi przykro ale trzeba się obudzić ze snu o wiecznym sojuszu Polski z USA i zacząć dywersyfikować inwestycje w bezpieczeństwo naszego kraju. Generalnie szukać sojuszników tu na miejscu z tymi samymi interesami a nie gdzieś na drugim krańcu świata.