Moją ulubioną ukrianka jest z kolei Coal, tam to kurs buja nawet w zakresie 30-40% pod te lipne infa o pokoju. No ale teraz reakcja była słabsza niż myślałem. Astartę mam długoterminowo, tutaj można było ładnie zarobić jak się brało akcje po wybuchu wojny, ale teraz jest za mała zmienność, żeby się bawić w kółka.
Trochę za szybko pojawiło się w sferze publicznej te 28 punktów - nawet kompletny laik geopolityczny wie że odpowiedź na takie coś może być tylko jedna, bo to plan podobny do tego jaki Rosja zaprezentowała Ukrainie jak jej wojska stały pod Kijowem. Sytuacja na froncie może nie jest różowa, ale na pewno nie uzasadnia przyjmowania tego potworka.
Trump dał niby czas Ukrainie do czwartku, wiec pewnie można będzie jeszcze pod to pograć. Jak znam Trumpa to termin się wydłuży, będą jakieś gadki-szmatki a potem temat zostanie włożony do szuflady albo pojawi się realny projekt. Już pomijam że są tam zapisy wymagające zgody Europy a dla niej szkodliwe. W ogóle ktoś zwrócił uwagę, ze gwarancje pokoju na Ukrainie maja dać tylko państwa europejskie nie USA? Jeszcze chcą redukować armię Ukrainy - chyba żeby Putin mógł się skupić na ataku państw NATO, bo widać po tym planie USA jaki to sojusznik z nich jest i jakie mają podejście do NATO. A ten dziwny zapis o "myśliwcach europejskich w Polsce"? Trump chyba myśli, że Polska to jego kolonia i może sobie decydować jaki sprzęt sojuszników będzie u nas stacjonował.
A dodatkowe 100 mld od Europy na odbudowę, to pewnie z kapelusza mamy wziąć? To oni teraz debatują, że nie ma hajsu dla Ukrainy i próbują ugryźć te 140 mld zamrożonych a niby na odbudowę miałoby się znaleźć? Te tuzy intelektu z USA chyba naprawdę myślą, że zarobią na tym pokoju a cała odpowiedzialność za przestrzeganie tych zapisów i pilnowanie Rosji zrzucą na Europę.