za nie jasne info {fun napisał że chcom skieszować odnoge na 30+}moim zdaniem ten drugi duży gracz chce pchnąc biznesa właśnie w tej cenie,już pare lat temu niejaki pan Zak ich ubrał,tak to sie kończczy jak siem łapie pare srok naraz spróbuj jednom złapać a w pazorze same pióra siem zostanom.skup,biurowie,rok temu niejaki caudwel czy jak mu tam i co jeszcze?
Dnia 2025-11-12 o godz. 21:34 ~s8 napisał(a): > za nie jasne info {fun napisał że chcom skieszować odnoge na 30+}moim zdaniem ten drugi duży gracz chce pchnąc biznesa właśnie w tej cenie,już pare lat temu niejaki pan Zak ich ubrał,tak to sie kończczy jak siem łapie pare srok naraz spróbuj jednom złapać a w pazorze same pióra siem zostanom.skup,biurowie,rok temu niejaki caudwel czy jak mu tam i co jeszcze?
Oferta jest wstępna i niezobowiązująca. Przychody TLS z tego żródła to ok.1/4 w 1 półroczu ,i mocno rosną (+15 % w 2 kw). Zakładając że rentowność jest powyżej średniej ich działalności można szacować że na koniec roku będą mieli z tego 3 mln zł netto. Poniżej 30 mln zł sprzedaży bym nie rozpatrywał..Inne opcje są obarczone różnymi ryzykami. Kraj przyfrontowy ,ryzyko polityczne ,regulacyjne ,prawne. Nie wiem co leży na stole ale zawsze może zostać tak jak jest. Biurowiec też może zostać sprzedany na każdym etapie realizacji. Jak zawsze chodzi o cenę. Wibor spada wyceny powinny rosnąć.
Moim zdaniem coś jest na rzeczy. Stąd te uchwały o wyłączeniu zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Gdyby nie byli dogadania to nikomu nie chciałoby się tego robić.
Dnia 2025-11-13 o godz. 11:41 ~MN napisał(a): > Moim zdaniem coś jest na rzeczy. Stąd te uchwały o wyłączeniu zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Gdyby nie byli dogadania to nikomu nie chciałoby się tego robić.
Też tak myślę. Może nie byli dogadani i pewnie teraz nie są ,ale wyłączyli by mieć możliwość wyjścia z inwestycji czy połączenia. Jutro wyniki ,jestem ciekawy jak im szło w 3 kw.
Może niżej, może wyżej. Parę ciekawych informacji było, okres zamknięty się kończy, biznes się rozwija, biurowiec niebawem pod najem... a kapitalizacja nadal śmieszna.
24 zł na giełdzie ,czyli firma powinna zarabiać rocznie i płacić akcjonariuszom 1.6 zł/akcję . Po 3 kwartałach jest 6.08 mln zł/1.96 mln akcji= 3.1 zł/akcję. Po 4 kw będzie 4,xx zł/akcję. Parę rzeczy mnie zaskoczyło na +,parę na minus. Przychody przewidywałem że wzrosną powyżej 14 mln zł,ale nie że aż 14,6 mln zł. Przepływy operacyjne ponad 11 mln zł. Kosmos. Wydatki na biurowiec już ponad 12 mln zł, czyli 90 % przewidywanych.Raczej nie ma szans by się zmieścili. Koszty większe,pewnie zaksięgowali jakieś jednorazówki związane z inwestycjami i koszty prawne związane z wydzieleniem aktywów. Ogólnie tanio jak barszcz.
a co co pisałem pare kwartałów temu takiego molocha dokońćzyc to som ogromne dulary postawić kloca to i dlamnie jest łatwo ale weś go k.wykończ.a łone myślały żę siem wyrobiom i jeszcze skupa zrobiom ale jaja ,a tu trzeba kredyty brać żeby nie dać .d.a rok tem callela kupowąc myślały żę koszta bendom żędu teggo małego co ze 20 latijof stawiały.
Dnia 2025-11-15 o godz. 21:14 ~s8 napisał(a): > a co co pisałem pare kwartałów temu takiego molocha dokońćzyc to som ogromne dulary postawić kloca to i dlamnie jest łatwo ale weś go k.wykończ.a łone myślały żę siem wyrobiom i jeszcze skupa zrobiom ale jaja ,a tu trzeba kredyty brać żeby nie dać .d.a rok tem callela kupowąc myślały żę koszta bendom żędu teggo małego co ze 20 latijof stawiały.
Spoko ,popatrzyłem nie w ten raport. Koszty budowy biurowca są w jednostkowym czyli niecałe 11 mln zł. Robią już kuchnie i łazienki czyli końcówka. Może się wyrobią. Reszta inwestycji to nakłady w zakładach penitencjarnych.Kredyt 1,7 mln zł,gotówka 2,8 mln zł ,dalej bez długu.Biurowiec ma 6.944 m2 czyli 6-6,5 tyś GLA (powierzchnia wynajmowalna brutto). Cena rynkowa nowych biurowców zaczyna się od 2000 euro za 1m2 GLA.Ta śmieszna kapitalizacja nie pokrywa ceny rynkowej drugiego biurowca.:) Ceny wynajmu powierzni biurowych w W-wie poza centrum to 15-19 euro za 1 m2 miesięcznie.
Są inwestycje to są i wydatki. Budowa kiedyś się skończy i zacznie na siebie zarabiać. Ciekawe jak będzie z biznesem więziennym. Odkupią czy sprzedadzą swój kawałek tortu. Jeśli kupią to chyba duży kredyt będzie trzeba wziąć. Chociaż z drugiej strony i to by się spłaciło z czasem
Dnia 2025-11-16 o godz. 14:53 ~MN napisał(a): > Są inwestycje to są i wydatki. Budowa kiedyś się skończy i zacznie na siebie zarabiać. Ciekawe jak będzie z biznesem więziennym. Odkupią czy sprzedadzą swój kawałek tortu. Jeśli kupią to chyba duży kredyt będzie trzeba wziąć. Chociaż z drugiej strony i to by się spłaciło z czasem
Do kupna wydzielenie nie jest potrzebne. Telemit kiedyś kupili i tyle. Co innego sprzedaż lub fuzja. Teraz mogą sprzedać spółkę ,albo wyemitować nowe udziały w zamian za przejęte aktywa.
Komunikat z espi przypomina mi trochu słowa śp. Kazimierza Górskiego: " mecz (czyt. biznes) można wygrać (czyt. kupić), przegrać (czyt. sprzedać, choć tu można odwrotnie) lub zremisować (czyli pozostawić tak jak jest) :). Choć pewno coś na rzeczy jest, więc się za jakiś czas dowiemy. Może w okolicach skupu. Przewiduję go na wiosnę, po oddaniu budynku.
skoro tak piszesz że zarabia i powinna to cim powiem żebyś mnie na duchiju podtrzymał łostatnoi żem trche kupiniwnoł niejakiego piotsraka z nc zarabiał nigdy dywidendoszi nie płacywał i jeszcze cabanof z Qerkusa ubrał a se k .mysle nech i ja umoczywne.