• Nord Stream Autor: ~Dewajtis [5.173.186.*]
    Aresztowany we Włoszech w sprawie sabotażu, łączącego Rosję z Niemcami przez Morze Bałtyckie, gazociągu Nord Stream Ukrainiec Serhij K. znajduje się w stanie krytycznym, wcześniej ogłosił strajk głodowy - przekazał w sobotę wieczorem rzecznik praw człowieka Ukrainy Dmytro Łubinec.
  • Re: Nord Stream Autor: ~anty [83.26.191.*]
    WSJ: Niemieccy śledczy uważają, że sabotażu na Nord Stream w 2022 r. dokonało siedmiu Ukraińców pod dowództwem Załużnego.
    Niemieccy śledczy doszli do wniosku, że ataki na gazociągi Nord Stream na Morzu Bałtyckim w 2022 r. zostały przeprowadzone przez grupę siedmiu Ukraińców, którzy rzekomo działali pod bezpośrednim dowództwem ówczesnego Naczelnego Dowódcy Sił Zbrojnych Ukrainy, Walerija Załużnego.
    Według dziennikarzy, niemiecka policja, prokuratorzy i inni uczestnicy śledztwa twierdzą, że zebrali szczegółowy obraz operacji. Ustalili, że w eksplozjach mogło brać udział trzech czynnych żołnierzy specjalnej jednostki Sił Zbrojnych Ukrainy i czterech doświadczonych nurków głębinowych. Ich celem jest próba zmniejszenia dochodów Rosji z ropy naftowej i osłabienia jej powiązań gospodarczych z Niemcami.
    https://u.newsua.one/uploads/images/default/630_360_1576917799-864.webp
    Jednym z dowodów, jak twierdzą śledczy, jest ziarniste czarno-białe zdjęcie zrobione przez fotoradar. Za pomocą systemu rozpoznawania twarzy niemiecka policja rzekomo zidentyfikowała ukraińskiego nurka, który później został zabrany na Ukrainę samochodem z dyplomatycznymi tablicami rejestracyjnymi prowadzonym przez attaché wojskowego w Warszawie.
  • Re: Nord Stream Autor: ~Dewajtis [5.173.186.*]
    Nie interesuje mnie co uważają niemieccy śledczy. Potwierdza to tylko to o czym ci piszę od jakiegoś czasu. Niemcy są gotowi w każdej chwili wrócić do pełnej współpracy z Rosją. Niemcy nawet nie powinni ścigać tych Ukraińców. Pięknie to ujął polski sędzia, który zwolnił z aresztu Żurawlowa.
    Akt dywersji odbył się na rurociągu, którego większościowym właścicielem jest rosyjska spółka. Uszkodzenie miało miejsce na wodach terytorialnych Danii, nie Niemiec.
    Państwo zaatakowane ma pełne prawo prowadzić akty dywersyjne przeciwko agresorowi w każdym punkcie świata, jeżeli może to być dotkliwe wobec niego.
    Niemcy są obłudnymi hipokrytami.
    Niemcy , jak Cie czytam to tak jak bym słuchał pisiora do krwi i kości , ale wiekowo i wschód też dużo mówi.
    Niemcy nie wrócą do rosji ale nie będę się sprzeczał z prawicowcem. Zakończyłem ten temat , co do Ukraińców też uważam że mają pełne prawo. Możliwe nawet jest że rafinerie kacapów na terenie UE to też ich robota .
    >>ie będę się sprzeczał z prawicowcem.<<

>>Niemcy , jak Cie czytam to tak jak bym słuchał pisiora<<

Kolego drogi, co to za ton? Nie musisz zgadzać się ze mną poglądami, to nawet dobrze, bo tylko wtedy sens ma twój pobyt na forum. Ale takie pejoratywne określenia: pisior, prawicowiec. Co to jest? Tak się traktuje kogoś o innych poglądach w demokratycznymi państwie? I ty tu coś o ruskich, że to kacapy? A jak ty traktujesz prawo do wolności poglądów, skoro wyzywasz.
    Więc odpowiedz jeśli ja jestem prawicowcem to w takim razie kim ty jesteś? Masz odwagę się określić?
    Głosowałem na Krzaklewskiego nie na przestępce.
    Dlaczego tak okrętkiem odpowiadasz? Ja nie pytam na kogo głosowałeś 25 lat temu. Pytam po której stronie sceny politycznej jesteś dzisiaj, bo jeśli nie prawicowcem (Krzaklewski ma poglądy prawicowe) to kim? Komuchem, socjalistą, liberałem, lewicowcem, lewakiem? Kim?
  • Re: Nord Stream Autor: ~anty [83.26.189.*]
    Pomyłka głosowałem na Trzaskowskiego , nie na przestępce.
    Zawsze popierałem centroprawicę i nie szukaj lewaka we mnie.Jak wybory to tylko nie złodzieje i przestępcy , uprzedzonych przed UE i Niemcami.
    Trzaskowski to nie centroprawica. To lewak pełną gębą, wspierający środowiska lewackie, wspierający fundację Jolanty Lange podejrzewanej o zamordowanie ks. Blachnickiego, agentki służby bezpieczeństwa PRL, człowiek centroprawicy nie uczestniczy w paradach równości. To raczej dzisiaj na Marszu Niepodległości powinien się pojawić. Jak się okazuje, nie pojawi się, choć w kampanii prezydenckiej takim jak ty wyborcom obiecywał, że weźmie udział.
    Natomiast dziwnie, gdy w Warszawie odbywają się wielkie patriotyczne imprezy, jego nie tylko, że tam nie ma, to utrudnia ich organizację lub wręcz przeszkadza. Remont pomnika Chopina i remonty dróg wokół Filharmonii podczas eliminacji do XIX Konkursu Chopinowskiego, dziwnie akurat na 11 listopada (8-16.XI) zamknięcie Dworca Centralnego pod pretekstem robót remontowych, bo wiadomo, że to na ten dworzec przede wszystkim przyjeżdżaliby uczestniczy Marszu Niepodległości.
    Chwali się wybudowaniem muzeum Sztuki Nowoczesnej, gdzie promuje się wszelkie dziwactwa nie przystające do naszej kultury narodowej.

50 proc. zwolenników Rafała Trzaskowskiego deklarowało się w kampanii prezydenckiej jako lewica, tylko 30 proc. ma poglądy centrowe - wynika z badania CBOS.

Więc gdzie tu centroprawica?

https://www-bankier-pl.cdn.ampproject.org/v/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Trzaskowski-z-lewicowym-elektoratem-Nawrocki-i-Mentzen-walcza-o-tych-samych-8921133?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQIUAKwASCAAgM%3D#amp_tf=Od%3A%20%251%24s&aoh=17628565938150&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fwww.bankier.pl%2Fwiadomosc%2FTrzaskowski-z-lewicowym-elektoratem-Nawrocki-i-Mentzen-walcza-o-tych-samych-8921133.html

Nadzwyczajny Kongres Nowej Lewicy jednomyślnie udzielił poparcia Rafałowi Trzaskowskiemu w jego staraniu o funkcję Prezydenta RP, a także dokonał zmian w Statucie partii.
    Komunista Czarzasty i Biedroń udzielili poparcia Trzaskowskiemu. Dobrze ci z tym, człowieku centroprawicy?

Rafał Trzaskowski, kandydat Koalicji Obywatelskiej na prezydenta, otrzymał oficjalne poparcie Lewicy oraz Magdaleny Biejat przed drugą turą wyborów. W zamian zadeklarował realizację kluczowych postulatów lewicowego elektoratu.

Masz coś jeszcze do dodania. Więc może przekonaj mnie, w jakim elemencie jest prawicowy, bo centroprawicowy oznacza: centrowy i prawicowy.

Kogo miałeś na myśli pisząc, że nie głosowałeś na przestępcę?
    Cały PiS to złodzieje i przestępcy.
    http
    s://www.f
    ace
    bo
    ok.co
    m/KL
    ub
    nauer/posts/%E
    F%B8%8Fa
    fery-na
    wroc
    kiegoco
    No, wzięło cię. Wylazło z ciebie całe zło.

To jaja flagę dzisiaj wywiesiłeś? Ukraińską czy unijną?
    Obywatel Ukrainy Serhij K., przebywający w więzieniu we Włoszech w związku z postawieniem mu przez niemiecki wymiar sprawiedliwości zarzutów udziału w ataku na gazociąg Nord Stream, napisał w liście, że strona włoska narusza jego prawa.

Odręczny list Ukraińca otrzymał jego włoski adwokat Nicola Canestrini, który w poniedziałek przekazał go Polskiej Agencji Prasowej. 27 października sąd apelacyjny w Bolonii zgodził się na przekazanie Serhija K. wymiarowi sprawiedliwości Niemiec, który chce postawić go przed sądem za atak na Nord Stream w 2022 r.

Od 31 października mężczyzna prowadzi strajk głodowy w proteście przeciwko warunkom przetrzymywania i z powodu braku odpowiedniego odżywiania zgodnego ze stanem jego zdrowia.

Tak europejscy sojusznicy wspierają prawdziwych bohaterów ukraińskich.
    Będzie wielka kolejka , jesteś bardziej zorientowany - kogo Nawrocki pierwszego ułaskawi.
    Ja stawiam na WIELKIEGO BU.Czy za swojej kadencji zdąży wszystkich?

Na marszu Nawrocki a blisko Bąkiewicz. Pięknie się prezentują , a może Bąkiewicz już stara się o względy.

Wystarczy że ulica usłana jest w biało-czerwone flagi.
    Co chcesz od Bąkiewicza? Konkretnie ty, a nie co ci napluje do ucha TVN czy TVP?

Dlaczego twierdzisz, że ułaskawi Wielkiego Bu?

Masz odwagę napisać?
    Dnia 2025-11-11 o godz. 16:00 ~Dewajtis napisał(a):
    > Co chcesz od Bąkiewicza? Konkretnie ty, a nie co ci napluje do ucha TVN czy TVP?
    > >
    > > Dlaczego twierdzisz, że ułaskawi Wielkiego Bu?
    > >
    > > Kogo miałeś na myśli pisząc, że nie głosowałeś na przestępcę?
    > > Masz odwagę napisać?

Głupa strugasz , czy ta propaganda pisowska wraz z Bąkiewiczem wyprała cię mózg , np. walka na granicy .Nie oglądaj Republiki bo całkowicie oszalejesz.
    Masz internet wszystko znajdziesz o ustawkach , sutenerstwie , mieszkaniu itd. Z takimi zarzutami mamy prezydenta.
    I nie mydl innym oczu.
    Walczyłem nie o taką Polskę , miliony obaliło komunę tworząc solidarność a teraz przywłaszczyli nawet "Solidarność" a jak powstawała byłem dumny że brałem w niej udział , czynny udział w strajkach.
    Teraz ci co na gó..o mówili papa wielcy solidarnościowcy.

>>np. walka na granicy<<

Z kim walczył? Bronił granicy przed wwożeniem migrantów niemieckimi policyjnymi radiowozami na terytorium Polski. Może napiszesz, że to propaganda?
    Tusk wtedy ośmieszał Bąkiewicza, a gdy zamykał granicę, de facto przyznał mu rację, choć wprost tego nie powiedział:

"Będę gotów zamknąć granicę i poinformowałem Niemcy, że jeśli będą próbowali przesyłać nam migrantów, to w ostatecznym momencie zastosuję przepisy pozwalające na wypowiedzenie zobowiązań traktatowych ze względu na bezpieczeństwo - zadeklarował we wtorek w TVP Info premier Donald Tusk."

>>Masz internet wszystko znajdziesz o ustawkach , sutenerstwie , mieszkaniu itd<<

Mam internet, a z internetu trzeba umieć korzystać i odróżnić prawdę od fałszu.
    Jakie ustawki? Kiedy? Gdy był małolatem? A Tusk kiedy wymachiwał metalowym szlauchem wyjętym spod "komży". Może nie słyszałeś?
    Sutenerstwo? Masz na myśli pana Jerzego? Znajdź sobie decyzje prokuratury na en temat i nie powielaj tvnowskiej propagandy, głoszonej na użytek kampanii prezydenckiej. Przecież już jest cicho. Już go za to nie atakują, oprócz ciebie.

>>Walczyłem nie o taką Polskę , miliony obaliło komunę tworząc solidarność a teraz przywłaszczyli nawet "Solidarność"<<

Nikt sobie Solidarności nie przywłaszczył. Solidarność od początku była i jest związkiem zawodowym o określonym profilu światopoglądowym, mocno zorientowanym na prawo.
    Wałęsa próbował przywłaszczyć sobie nazwę dla swojego Komitetu pod koniec lat 80tych. Później w razie potrzeby polityczniej różne ugrupowania przyklejały się do szyldu Solidarności, z różnym skutkiem (UD, UW, KLD, PO), ale także PC, PiS, ROP. Ale to Solidarność wybierała sobie do kogo jej bliżej, nie odwrotnie.

Też byłem członkiem NSZZ Solidarność do końca mojej pracy zawodowej. Byłem członkiem Komisji Międzyzakładowej w firmie, w której pracowałem. Miałem okazję Wałęsie zadać bardzo trudne pytania, w kontekście obalenia rządu Jana Olszewskiego, gdy nas odwiedził w 1995 roku szukając wsparcia w wyborach prezydenckich.

Dalej pytam, o kim piszesz, że nie głosowałeś na przestępcę?
    Żyj w swoim ciemnogrodzie , nie przeszkadzam.Żyj propagandą że UE jest zła i Niemcy.
    Pokazujecie na co was stać.
    https://t
    wit
    ter.co
    m/i/status/198825
    6899695796688

To prawdziwy cel Bąkiewicza na granicy? "Wyobrażasz sobie, ja jestem psem"
    Dziennikarz portalu "Goniec" dołączył do Ruchu Obrony Granic Roberta Bąkiewicza, aby zrozumieć, jak ten ruch funkcjonuje. Relacjonuje, że organizacja skupia się na kreowaniu rzeczywistości. Na nagraniach z ukrytej kamery widać, jak Robert Bąkiewicz i inni członkowie ROG instruują, jak wolontariusze mają się zachowywać w kontaktach ze służbami.
    - Pilnujemy granic, pilnujemy po to, żeby Polska była bezpieczna. Widzicie: pięknie powiewa biało-czerwona flaga - mówi na nagraniu zamieszczonym w internecie Robert Bąkiewicz. Kiedy je publikował, nie wiedział jeszcze, że mężczyzna w tle to dziennikarz portalu "Goniec".
    Chwilę wcześniej ten sam dziennikarz nagrał instrukcje Roberta Bąkiewicza, jak "pilnowanie granicy" ma wyglądać w praktyce:
    - Wyobrażasz sobie, ja jestem psem i ty krzyczysz "zostaw mnie, przecież ja bronię polskiej granicy, Niemcy puszczają na ten... Ja nic do was nie mam!". Rozumiesz? "My robimy dobre rzeczy, my ratujemy Polskę" - krzyczysz tylko takie ten, a on cię nagrywa. Filmik idzie, człowieku, ma w ciągu trzech godzin dwa miliony. To ja ci gwarantuję - mówi Robert Bąkiewicz.
    To ten sam Robert Bąkiewicz wychwalany przez polityków prawicy za "patriotyczną postawę", a nawet "wsparcie dla pracujących na granicy służb".

"Stary, dwa miliony wyświetleń"
    Jak swego czasu powiedział Jarosław Kaczyński , wolontariusze Ruchu Obrony Granic bronią granicy "własnymi rękami". - A może i przyjdzie taki czas, że trzeba będzie coś do tej ręki wziąć - dodał enigmatycznie.
    To "coś" to w tym przypadku telefon z kamerką - tłumaczy komentator związanej z PiS-em telewizji. - Kiedyś to tak... Ani kamer, ani tego... Jeszcze k***a ludzie przechodzili, to by cię skopali k***a. A teraz stary, jak zaczniesz krzyczeć, że jesteś patriotą. "Flaga k***a, to flaga, jeszcze Polska nie zginęła". Stary, idzie to, dwa miliony k***a. Stary, dwa miliony wyświetleń - mówi Bąkiewicz na nagraniu z ukrytej kamery.
    Polski hymn, biało-czerwona flaga, czy nawet sam problem migracji są tylko narzędziem do podbijania liczby wyświetleń nagrań, które mają uderzyć w funkcjonariuszy.

https://tvn24.pl/_e/i/najnowsze/cdn-zdjecie-2322215-robert-bakiewicz-ph8569183/alternates/WEBP_LANDSCAPE_480
    Ruch Obrony Granic jak zgraja aktorów. "Filmik idzie, człowieku, ma w ciągu 3 godzin dwa miliony"
    Dziennikarz portalu "Goniec" dołączył do Ruchu Obrony Granic Roberta Bąkiewicza, aby zrozumieć, jak ten ruch funkcjonuje. Relacjonuje, że organizacja skupia się na kreowaniu rzeczywistości. Na nagraniach z ukrytej kamery widać, jak Robert Bąkiewicz i inni członkowie ROG instruują, jak wolontariusze mają się zachowywać w kontaktach ze służbami.
    - Pilnujemy granic, pilnujemy po to, żeby Polska była bezpieczna. Widzicie: pięknie powiewa biało-czerwona flaga - mówi na nagraniu zamieszczonym w internecie Robert Bąkiewicz. Kiedy je publikował, nie wiedział jeszcze, że mężczyzna w tle to dziennikarz portalu "Goniec".
    Chwilę wcześniej ten sam dziennikarz nagrał instrukcje Roberta Bąkiewicza, jak "pilnowanie granicy" ma wyglądać w praktyce:
    - Wyobrażasz sobie, ja jestem psem i ty krzyczysz "zostaw mnie, przecież ja bronię polskiej granicy, Niemcy puszczają na ten... Ja nic do was nie mam!". Rozumiesz? "My robimy dobre rzeczy, my ratujemy Polskę" - krzyczysz tylko takie ten, a on cię nagrywa. Filmik idzie, człowieku, ma w ciągu trzech godzin dwa miliony. To ja ci gwarantuję - mówi Robert Bąkiewicz.
    To ten sam Robert Bąkiewicz wychwalany przez polityków prawicy za "patriotyczną postawę", a nawet "wsparcie dla pracujących na granicy służb".

Politycy PiS bronią ruchu Bąkiewicza
    Dla polityków PiS te fakty, do których dotarł "Goniec", to atak na ruch Bąkiewicza.
    - Ci, którzy bronią polskiej granicy, polscy patrioci, są atakowani przez Donalda Tuska za to, że pokazują, że dokumentują to wszystko, co dzieje się na naszej zachodniej granicy - komentował poseł PiS Mariusz Błaszczak , były minister obrony narodowej.

Stanie tez przed sądem , w kolejce następnie o ułaskawienie.Prawdziwi "bohaterowie" polskich granic. Propaganda pisowska nie zna granic.

• Re: Nord Stream Autor: ~Marek [89.247.253.*]
    Bardzo mi się podoba wasza „dyskusja”,a raczej dialog bo oprócz was obu nikt nie czyta tych wypocin.Czy to wam się podoba,czy nie Rosja wygrała wojnę z Zachodem i Ukrainą,powoli,bo powoli,ale krok za krokiem rosyjscy żołnierze posuwają się do przodu i zdobywają kolejne miejscowości i miasta.Dzisiaj Pokrowsk.Wspolpraca niemiecko- rosyjska będzie natychmiast po zakończeniu tej bezsensownej wojny podjęta na nowo,bo inaczej załamie się niemiecka gospodarka pod ciężarem cen zarówno surowców jak i materiałów energetycznych sprowadzanych z USA.A jeśli załamią się Niemcy,to co wy polscy geniusze gospodarki i ekonomi będzie z Polską?Nord Stream ruszy i to zaraz po naprawieniu uszkodzeń przez duńskie firmy,które tylko czekają na zakończenie konfliktu,do tego do całego przedsięwzięcia wkupili się też Amerykanie,którzy co jak co,ale liczyc umieją.A co będzie z Polską i jej super bohaterami?Pewnie będzie musiała ten znienawidzony ruski gaz kupować oczywiscie z odpowiednią marżą od Niemców,o ropie nawet nie wspominając.Jak kiedyś powiedział Roman Dmowski,o którym mam nadzieję że kiedyś słyszeliście,Polacy bardziej nienawidzą Rosję jak kochają Polskę.A wy sami,niby z jednego rusofobicznego obozu zaciekle się tu na forum sprzeczacie i wy chcielibyście Rosji dokopać? Śmiechu warte.Ale lubię was czytać,bo z mojej kosmopolitycznej perspektywy utwierdzam się tylko w mojej ocenie Polaków.Dla mnie ojczyzna jeśli już takiego górnolotnego zwrotu używam jest tak gdzie mi dano godnie i dostatnio żyć,a nie gdzie przez przypadek się urodziłem,.
    >>.A jeśli załamią się Niemcy,to co wy polscy geniusze gospodarki i ekonomi będzie z Polską?<<

Niesamowite! Niemcy, kraj który przegrał wojnę. Rozliczany przez trybunały międzynarodowe, dzisiaj twoim zdaniem fundament gospodarki europejskiej, w tym jedyna podpora gospodarki polskiej.
    Jeżeli tak jest? To czyja to "zasługa"?!
    Nie jest przecież tajemnicą, że EBC , KE i wszystkie te europejskie instytucje to tak naprawdę joystick w rękach Berlina. Strefa euro to tak naprawdę strefa deutsche mark.
    Kto do tego dopuścił po drugiej wojnie światowej?
    I to podniecanie się, że jeśli nie Niemcy to kto?
    Człowieku, uspokój się. Nawet jeśli niemiecką gospodarkę szlag trafi, to zapewne odczujemy poważne perturbacje, ale może trzeba żeby tak się stało. Może trzeba, żeby Europa może powoli, może w bólach, ale zaczęła odcinać się od niemieckiego cycka. Europa to nie państwo, ale kontynent na którym leżą suwerenne państwa. Suwerenne nie tylko w teorii, suwerenne politycznie i gospodarczo. Czas więc zmieniać Europę i pokazać Niemcom, że są tylko jednym z wielu państw Europy, a nie hegemonem Europy. Ze w Europie powinniśmy współpracować, a nie czynić się poddanymi jednemu wielkiemu. Czas wybić z głowy wielkim Europejczykom genetycznie modyfikowanym hasłem "Deutschland über alles!".
    Piszesz dużo, wklejając gotowce z internetu. Słaby jesteś w swobodnej wypowiedzi własnymi słowami.

Zadałem ci pytanie, na które brakuje ci odwagi odpowiedzieć. Na jakiego to przestępcę z imienia i nazwiska nie zagłosowałeś w wyborach prezydenckich?
    Jesteś taki ofiarny w relacjonowaniu sukcesów armii ukraińskiej, a tutaj brak ci odwagi napisać wprost? Jak się powie A, trzeba powiedzieć B.
    ~anty, wywiesiłeś białą flagę? Taki wojownik. Pisałeś jak karabin maszynowy, a nagle zamilkłeś? Słaby z ciebie partyzant.
  • Re: Nord Stream Autor: ~Marek [89.247.255.*]
    Lubie poczytać Twoje wpisy Dewajtis.bo piszesz swoje własne przemyślenia a nie jak lekko przyćmiony anty wklejasz komunikaty Ukraińców.Intelektualnie przewyższasz tego „inteligentnego inaczej” o głowę.Twoje pretensje kto zrobił z Niemców po wojnie potęgę gospodarczą to typowe polskie żale.Oni pracowali,tworzyli,budowali w czasie gdy Polacy pili,kradli i obijali się.Czy się stoi,czy się leży się należy nie spadło z nieba.Teraz wracam do Rosji i sąsiadów.Akurat Polska ma takie położenie jakie ma,tego nie da się zmienić,więc nie można mieć i szukać wszędzie tylko wrogów,bo dla Polaków wszyscy sąsiedzi to więksi lub mniejsi wrogowie.Akurat teraz z największego i bestialskiego wroga na siłę propaganda postsolidarnościowa usiłuje zrobić wielkiego przyjaciela.No bo nienawidzi Rosji dzięki której to państwo po wojnie jakoś powstało,do tego dostało wysoce uprzemysłowione tereny niemieckie z Wrocławiem,Opolem,Szczecinem Gdańskiem,które to Polacy wcale nie zdobyli w walce a tylko dostali przy zielonym stoliku,przy którym i tak ich samych nie było.Dlatego też przepadł Lwów i tereny na wschodzie,ale kto będzie się liczył z pariasem narodow.Taka niestety smutna jest prawda.Koncze i idę na sniadanie,dzsiaj już teraz 25 powyżej zera.Moro Jable.
    Tak, Polska położona jest między dwoma agresywnymi sąsiadami. Jak doświadczenie historyczne pokazuje, to zwykle my, a nie odwrotnie byliśmy ofiarami agresji. Ani Niemcy, ani Rosja nie byli, nie są i nie będą przyjaciółmi Polski. Dobre relacje z Niemcami obecnie wynikają jedynie z tego, że jesteśmy dla Niemiec dobrym rynkiem zbytu. Dzięki uległości politycznej kolejnych polskich rządów po 1989 roku oddaliśmy Polskę agresywnej polityce niemieckiej.

Takie uzależnienie się od jednego rynku jest bardzo niezdrowe, co pokazała sytuacja jeśli chodzi o surowce energetyczne z Rosji. Dywersyfikacja powinna dotykać każdej dziedziny gospodarki.

Co do Gdańska. Gdańsk nie był niemiecki. Po 1918 był Wolnym Miastem, niestety zdominowanym przez Niemcy.
  • Re: Nord Stream Autor: ~Marek [80.109.137.*]
    Gdańsk był stety lub nie niemiecki,tam była tylko bardzo mała polska mniejszosc,która i tak mówiła po niemiecku bo wszystkie urzędy były niemieckie.Wolne Miasto Gdańsk to był tylko wymysł zwycieskiej koalicji,która wykorzystała wtedy słabość i przegraną Prus.
    Czyli Niemcy starym zwyczajem zagarnęli bezprawnie co nie należało do nich. I o tym piszę, gdy piszę o Niemcach. Ten kraj się nigdy nie zmieni, czeka tylko dogodnej okazji, jak nie militarne, to gospodarczo, byle podbijać.