• skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~xxx [83.7.139.*]
    Skoro tak mocno to shortują to może wystąpić tzw. short sqeeze.
    Tylko ludzie musieli by zacząć masowo kupować.
    Nie sprzedawać. Cena zamiast spaść by rosła,
    więc shorty by musieli odkupić a wtedy cena jeszcze bardziej by rosła.
    więc ci którzy sie spoźnili zaczęli by kupować na górce więc jeszcze bardziej by rosło.
    ale kluczem do porządnego short squeeze jest społecznoścć
    która robi na złość shortom :-)
    (Poczytajcie sobie: na short squeeze można bardzo dużo zarobić
    ale to bardziej hazardowe podejście)
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Bafet [37.225.18.*]
    Ulica nie zrobi żadnego short squeeze, bo nie ma na to środków, co najwyżej może się podłączyć do trendu wzrostowego. Akcję muszą zacząć fundy, podmioty z dużą kasą, które zaczną wrzucać tu po naście mln na sesji a nie 1-2. Ten rok finansowy jest istotny, bo albo do czerwca 2026 spółka pokaże, że trwająca od 2023 transformacja marki i produktu zaczyna przynosić jakieś efekty (czekamy na choćby jaskółki optymizmu), albo nie do końca plan wychodzi, a wówczas będziemy się tu dalej zsuwać z wyceną. Co dla mnie jest rozczarowujące to słaby marketing marki Text w różnych kanałach dostępowych oraz mała aktywność władz spółki, w tym prezesa, w bieżącym komunikowaniu prowadzonych działań, tego czym się zajmują, jaka jest przyszłość przed spółka, plany, chwalenie się sukcesami o ile są (np podpisaniem kontraktu z jakims większym, znanym podmiotem), rozpowszechnianie pozytywnych feedback'ów z produktu od klientów małych i dużych. Słowem promowanie spółki, aby marka Text przebiła się do większej świadomości również krajowych inwestorów.
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~takmyślę [89.64.87.*]
    tu trwa zniechecanie do spółki - zarzad mam wrazenie ze tez w tym bierze udział rok na giełdach jest dobry wiec teraz uwalają cenę by w grudniu ci co zarobili sprzedali text kasując strate by nie płacic podatku takze nie zdziwi mnie 40 zł pod choinkę
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Bafet [91.224.144.*]
    Dokładnie, zgadzam się ze tezą :,,zniechęcanie do spółki''. Niezależnie od obiektywnych wyników finansowych, nie mamy pozytywnego PR ze strony spółki, czy jak to ująć - jakiegoś wysiłku, aktywności, istotnie zwiększonych nakładów marketingowych na rozpoznawalność Text i ich produktów, akcji promocyjnych, uświadamiających, pokazujących potencjał nowego suite etc. Również mam wrażenie, że jest to na rękę zarządowi Text. Kilkakrotnie pisałem na forum o case spółki Zendesk, którą prywatni właściciele zdjęli z Nasdaq w 2022 zaraz po wprowadzeniu produktu suite i zdołowaniu kursu akcji (okres 2021 - 2022). Potencjalnie może być na stole buyback / buyout oczywiście po jak najkorzystniejszej/najniższej cenie. A jak będzie okaże się po czasie. Interes zarządu, głównych właścicieli nie musi i często nie jest zbieżny z interesem drobnych akcjonariuszy.
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~takmyślę [89.64.87.*]
    tak interes zarządu często jest inny niz drobnych - pamietacie coliana? tez pięknie wszystkich zrobili w jajo, dołując kurs, a tu juz 100% pozyczonych akcji i co ciekawe mimo spadku z ponad 500tys na 486tys. Przydałby się tu jakis bogaty spekulant na święta co by zamieszał kursem w górę
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Singh [37.109.148.*]
    Skoro nie podoba się Wam polityka zarządu wystarczy sprzedać udziały, nic prostszego i poszukać innej spółki...
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Bafet [37.225.18.*]
    Od zarządu oczekuję proaktywnych działań akwizycyjnych i promujących markę/nazwę spółki wieloma kanałami kumunikacji (nawet kosztem zmniejszenia zysku) od której to zresztą zmiany rozpoczął się zjazd po równi pochyłej na gpw, jak również mapy drogowej migracji dotychczasowych klientów na Text app z określeniem kiedy (termin) spółka dokona ich przeniesienia na nowy produkt i nowy cennik. Dziwny też jest brak komentarzy dotyczących 70% spadku wyceny spółki od ATH w ciągu ostatnich 2 lat, choćby o treści czysto beletrystycznej, jak np.komentarz, że wycena spółki jest ewidentnie zaniżona przez rynek, bo..... itd. Tak wiem, że takie depozycje niewiele zmieniają rzeczywistość, ale dają sygnał akcjonariuszom, że zarząd dostrzega problem i podejmuje działania celujące w zwiększenie wartości rynkowej spółki, kontestuje wycenę rynku, podaje argumentację, komunikuje że wierzy w implementowany plan. Odnoszę wrażenie dryfu. Może mylne. Na koniec, mam swoją strategię wyjścia z tej spółki, zarówno co do jej wyceny (stop loss) jak i terminu do którego spodziewam się poprawy wyników, w tym przekroczenia obiecanych 100 mln USD ARR.
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Singh [37.109.148.*]
    Chcesz powiedzieć, że zarząd nie ma wiary w to co robi?...nie ma obowiązku ogłaszania wszem i wobec co się robi, jak i kiedy... spółka wywiązuje się że wszystkich swoich obowiązków informacyjnych jakie mają spółki publiczne...to Ty jako potencjalny inwestor musisz mieć przekonanie co do sensu udziału w tym projekcie... jeżeli oczekujesz od zarządu że np. co kwartał będzie mówił że spółka ma dobrą czy złą wycenę to najpierw zastanów się co Ty tu robisz.. zarząd ma 40%akcji...i jakoś go nie zmniejsza, chyba oczywiste jest że w długim terminie zależy im na jak najlepszej wycenie...
    To nie kwestia wiary czy fundamentów, ale komunikacji. Zastanówmy się, czy i ile razy prezes komentował zjazd cen akcji prowadzonej spółki w ciągu 2 ostatnich lat, obecnie o 70%? Odpowiedź to zero? Nie oczekuję żeby robił to co kwartał. Może się nie rozumiemy, mnie chodzi o działania komunikacyjne mające wpływ na odbiór i ogólny sentyment spółki, który wcale nie jest wprost proporcjonalny do fundamentów czy działań organicznych, które nie wątpię że są podejmowane. Co do zaś 40% posiadanych akcji prawda, tylko w jakiej cenie te akcje przez założycieli były nabywane, jak mniemam nominalnej.
    Powtarzam,nie jest rolą zarządu komentowanie ceny spółki na GPW, swego czasu prezes PCC Rokita celnie odpowiedział na tego rodzaju zarzut...to jest spółka publiczna, każdy może kupić jej akcje w określonym celu i nie jest winą zarządu że z jakiś powodów od pewnego czasu jest tu taki a nie inny akcjonariat.Ja cenię sobie że podchodzą na chłodno i nie kolorują rzeczywistości...a co do ich udziałów..., jeśli sugerujesz że oddadzą je tanio,bo nabyli je za grosze to obawiam się że się mylisz...to był ich pomysł i ich lata ciężkiej pracy, a teraz Ty,ja i inni mogą z tego korzystać w formie dywidendy...
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Losmuchachos [31.0.60.*]
    Celnie, celnie...widzę że cena poniżej 50 rodzi emocje...a ja postawię tezę że do wyników będzie tu 52-55...a w przyszłym roku powitamy +80...trzeba będzie uważać z kołkami...ha ha ha
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~SeaBass [46.112.82.*]
    Dla mnie, dwie rzeczy powodują, że po redukcji(małym szorcie) nie koniecznie chce odkupić:
    1. Da się znaleść lepsze, albo może porównywalne spółki, w lepszej sytuacji tech.
    2. Ja osobiście nie wiem, czy nie jesteśmy świadkami zmiany imperator
    3. Czemu jednak nie próbują się zdywersyfikować na Azję??? Ciężki rynek ale większość w $ mało mnie zachęca…. Policzcie sobie to przy cenie 3 PLN? …..

Raczej się tu przekomarzam, więc proszę nie brać moich opinii na poważnie:)
    Z ciekawości podaj lepsze Twoim zdaniem spółki... jak możesz
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~SeaBass [46.112.82.*]
    Nie mogę:)
    1.sporo ich znalazłeś
    2.musi być zmiana w akcjonariacie
    a to zauważymy
    3.dywersyfikują się na Azję/Indonezja/
    A USD liczyłbym raczej po 4
    ... bez napinki
    Umiesz liczyć kolego? :) proponuję liczyć na siebie.
    Nie dywersyfikują się, z tego co ja kojarzę konferencję sprzed 1,5 roku…może się coś zmieniło?
    No powiedz skąd ta wiedza Twoja? Z tzw ludzkiej racjonalizacji?:) wypieramy rzeczywistość przy -15% w 2 mc?
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Derp [5.184.197.*]
    Że Pln wzgledem dolara będzie silny w długim terminie utrzymywać może jedynie fantasta, lub po-tfu-wiec.
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~SeaBass [80.149.170.*]
    Widzę pisiorek amerykaniorek pupowlaziorek się pokazał:), a historię pisiorek zna? Funta szterlinga pamięta?
    To tak jak”wojny nie będzie na bank”?:)

Ja tam nie wiem jak będzie, za głupi widzę przy was jestem (:-D, ale wiem jedno pycha kroczy przed upadkie …. Ameryka first:-D
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Derp [5.184.197.*]
    Na pis sram prawiectak samo. Prawie. Żeby być po-jebem, to wymaga jednak specjalnej konstrukcji psychicznej. I taką chyba żeś wylosował.
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~SeaBass [188.33.12.*]
    Mocniej przywal konserwo, zasłużenie nie?:)
    Od półtora roku trochę się zmieniło kolego...a skąd moja wiedza?... podobnie jak z Twoimi lepszymi spółkami nie mogę Ci powiedzieć...
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~Losmuchachos [31.0.60.*]
    Uuu, tu naprawdę potrzeba oczyścić akcjonariat...dobrze że short w tym pomaga
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~tom [195.238.164.*]
    Widzicie co tutaj się dzieje 100% akcji dostępnych jest shortowanych.
    https://x.com/GPW_Trader2022/status/1983862430397501747/photo/1
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~SeaBass [80.149.170.*]
    Akurat wiedza na temat spółek, a stwierdzenie, faktu o spółce, bez podania źródła to drobna różnica:) Ale rozumie, ale jest zbyt subtelna i mało istotna:)
    Zapytam czat i mi powie w którym raporcie(bez spiny nie ma potrzeby na razie), myślisz, że też ci się uda?:)

Tak luscostam, ty pierwszy, będziesz poza :) pokazałeś już ile masz? „Blokujesz „ jak forumowicze każą? Czekam na to, bo dzięki tobie podobnym, da się sporo jeszcze kółeczek wykręcić :D a szort sobie was wyciśnie :) i jak to Bafet napisał, lepiej się pod jego ruchy podłączyć, a nie strugać milionera:)
  • Re: skoro tak to shortują to może wystąpić short squeeze Autor: ~opa [91.150.206.*]
    nie boj niedlugo przyjdzie sw mikolaj
[x]
TEXT -1,08% 47,70 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.