• LPP_merytorycznie Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Kilka "szczegółów", raczej merytorycznych, na temat LPP. Będzie miło, jeśli odniesiecie sie do tego równiez merytorycznie.
    1. Wskaźnik LFL w H1 wynosił 4,3%. Wzrost konsumpcji rdr we wrześniu, w segmencie "odzież, obuwie" to ponad 20%.
    2. Wzrost powierzchni handlowej - tu ciężko o wyliczenia, bo danych oficjalnych jeszcze nie ma, a nawet jak beda za Q3 to przecież sklepy były otwierane w całym kwartale, a nie 1 sierpnia. Niemniej, można przyjąć, że ilość sklepów w Q3 2025, względem Q3 2024 wzrosła przynajmniej ok 400 sklepów. (w rzeczywistości, liczba sklepów wzrosła bardziej, ale przyjmijmy, że część otworzyła się w październiku, więc nie bierzemy ich pod uwagę). Kolejne czekają na otwarcie.
    3. Tani dolar skutkujący przebiciem planowanej marży - to już zostało potwierdzone przez zarząd, dotyczy Q3 i Q4, ale dolar utrzymujący się poniżej 3,65 zł oznacza równiez dobrą marżę w 2026, ponieważ po takim kursie zostay już zakontraktowane kolekcja na przyszły rok.
    Tak więc, choć LPP zrewidowało w dół plan przychodów na 2025 rok, to bardzo dobry Q3 i Q4 mogą oznaczać, że przychody w całym 2025 roku zmieszczą się pomiędzy planami z kwietnia i z czerwca, czyli będą w przedziale 24-25 mld. Przy marży brutto 54% to może oznaczać około 5 mld EBITDA.
    A że giełda podobno odzwierciedla przyszłość - zakładając LFL na poziomoie 4% i utrzymanie marży brutto 54%, oraz wzrost ilości sklepów o 40% w roku 2026 względem roku 2024 można załozyć w 2026 osiągnięcie EBITDA conajmniej 5,8 mld. Przy realizacji takich założeń, te 23 000 zł za akcję wydaje się niezbyt wygórowaną prognozą.
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~aban [91.198.217.*]
    fundusze ktore zainwestowały w LPP nie wyjda z inwestycji przy kursie 23 tys zł ale 30 tys zł

zyczenie zeby było 23 tys zł to już przemineło z wiatrem !!!

pozdrawiam
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    30 000 prawdopodobnie też kiedyś będzie. Istotne jest czy za 2 lata, czy za 5 lat. A może za kilka lat LPP będzie wypłacało w dywidendzie 100% zysku, wtedy kurs będzie już niewiele sie zmieniał.
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~Joe [77.252.158.*]
    Fajnie, że znalazł Pan czas i chęć na przedstawienie swoich predykcji .., rzeczywiście jest olbrzymi potencjał na LPP .. zwróciłbym także uwagę na jeden dodatkowy szczegół ( troszkę poza ekonomiczny ) -otóż .. kumulacja akcji LPP trwa już 3 lata.. nie widzę opcji by to miało wybić w dół .. kwestia czasu a owe 30 tys o których Panowie wspominają zostanie osiągnięte !!! Ten walor chce wyskoczyć w górę !!!
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~Kre [188.146.35.*]
    Dlaczego, skoro tak szybko rośnie sprzedaż w segmencie odzież i obuwie ,lfl to mniej niż 5%?
    chyba niezbyt dokładnie czytaleś. Podałem lfl poniżej 5% w H1. A wzrost konsumpcji w segmencie odzież obuwie wzrósł o 20% we wrześniu. To oczywiście wcale nie oznacza, że lfl we Q3 wzrośnie o 20% (m.in. dlatego, że wrzesień to nie cały kwartał), ale mocna konsumpcja bardzo uprawdopodabnia wyższy lfl w Q3. Oczywiście, nie mam pojęcia jak przyjął się Sinsay w Uzbekistanie, Azerbejdżanie itd, ale to dopiero początki w tym regionie. Prawdopodobnie pójdą tam spore wydatki marketingowe, ale zakładając sukces na tych rynkach, można przyjąć, że już w Q2 2025 te rynki będą pozytywnie i w widocznym stopniu kontrybuowały do wyniku. W każdym razie - założenia zarządu na ten rok, po rewizji przychodów na 2025 po Q2, są raczej konserwatywne i mogę zostać lekko przebite. Oczywiście kluczowy będzie Q4. Jeśli już w grudniu będzie śnieg i mróz, to te 23 000 podawane przez analityków zostaną osiagnięte przez kurs z łatwością, jeszcze przed wynikami za 2025.
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~realista [46.112.94.*]
    Lfl w trading update byl na poziomie ok 4% - dobrze ze cfo odpowiedzial na moje pytanie :)
    Te dane ze sprzedazy detalicznej i segmentu odziez obuwie nie mają sie nijak do tego co jest w poszczególnych spółkach.
    Wrzesień byl ciepły w przeciwieństwie do października.
    LFL tylko 4%? W jakim okresie?
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~Kurator [31.61.161.*]
    Fundamentalnie spółka lpp jest w świetnej sytuacji. Technicznie też zaczyna być coraz lepiej. Dzisiaj przebicie 17400. Jeśli do końca tygodnia utrzymamy 17360. To pójdziemy górą. Kto wie może jeszcze w tym tygodniu dobijemy wyżej. Jeśli bazowe pozwolą to środa lub czwartek będzie ciekawy a w piątek wypłata dywidendy. Dzisiaj liczyłem na wyższe obroty. Ale końcówka sesji była już bardzo dobra. Pozdrawiam cierpliwych i wszystkich iwestorów którzy już długo są na tej spółce.
    Lfl ok 4% 1.08 - 21.09 bylo na konferencji wynikowej za q2
    Takze jak widzisz te 20% wzrosty w sprzedazy detalicznej nic nie znaczą w kontekście konkretnych spolek
    Antoni a masz juz jakies dane z tych galerii za pazdziernik ew za wrzesień?
    Odnośnie ccc i lpp
  • Re: LPP_merytorycznie Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    mam za wrzesień. Słabo, ale to kijowe galerie. CCC ma +2%, a LPP 4,2%. Ale to tylko w sumie trzy sklepy w podrzędnych galeriach. Jeden CCC, jeden Sinsay i jeden Reserved.
    Niby podrzędne ale pokrywa sie z tym co mowil cfo lpp na konferencji
    Pazdziernik powinien byc juz znacznie lepszy pogoda byla duzo gorsza r/r
    To oczywiste, że LFL nie będzie w wysokości wzrostu konsumpcji w tym segmencie, ale jednak LPP ma bardzo duży udzia w rynku i bardzo bym sie zdziwił, gdyby Sinsay miał w Polsce w Q3 LFL poniżej 6%.
    Ale cóż, waarto cieszyć sie tym co jest na LPP, a nie przeżywać emocji z shortami jak na CCC. Choc uważam, że obecnie CCC ma już znacznie wyższy potencjał wzrostu niz LPP. Pół roku temu twierdziem odwrotnie, ale nie sądziłem, że okaże się że mam aż tak rację....
[x]
LPP -0,17% 17 215,00 2025-11-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.