• zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~zastanawiajace [185.216.201.*]
    napisac ludziom ile to bedzie kosztowac wydanie kazdemu i dac im papier do reki niech kazdy wie co ma w rece to zmobilizuje to ludzi a nie jakies gierki

a nie czekaj... teraz macie zlodzieja bandyte paluchowskiego w zarzadzie co 7 lat to blokowal
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~StarszyPan [195.225.69.*]
    Akcje papierowe mają zniknąć w marcu przyszłego roku. Jeżeli znkną to ich wartość będzie wynosiła 0 zł. Prawdopodobnie wtedy będzie można odpisać całą kwotę poniesionych strat od podatku. Oczywiście dotyczy tych co mają zyski kapitałowe. Tak dedykuję.
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~Ddd [37.47.176.*]
    No tak tylko jedna sprawa. Skoro by to tak wyglądało na sto procent to czołówka PAH by również została z niczym a raczej Oni nie mają po kilka akcji ...
    Więc myślę że na to jest jakaś strategia zaplanowana przez PAH
    No chyba że się mylę i jest jeszcze jedna opcja....
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~StarszyPan [195.225.69.*]
    Jaka strategia. O czym Ty piszesz. Popełnili błąd że na walnym nie uchwalili oby zrobić rejestr cyfrowy. Teraz na każdym walnym może pojawić się 90 mln akcji i każde głosowanie będzie przegrane.
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~Jogi [95.142.241.*]
    Taki papier mam z DM o ilości akcji ale nie mam z Hawe jeżeli hawe takie biedne zapłacę za wydanie papierku o ilości akcji. Tylko nie zajumajcie mi kasy czy to będzie 4 zł czy 15zł to szkoda aby jaki oprych pił piwko za moja kasę. Wielokrotnie pisałem ze wydanie papieru o ilości akcji to pryszcz na zadzie bo jest łatwizną a jak ktoś to zjadł to mamy papier z potwierdzeniem z DM o ilości akcji.
    DM wydawał zaświadczenie z ilością akcji oraz ze średnią ich zakupu. Jest więc poświadczenie ile kosztowały akcje. Myślę że to wystarczy do zrobienia odpisu.
    Że spółki otrzymasz tylko zaświadczenie o ilości akcji więc w tym wypadku nie będzie można dokonać odpisu bo nie będzie kwoty zakupu.
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~FundacjerodzinnezeWS [31.61.242.*]
    W **** sobie wsadzić takie rady.
    Cały ta ustawka od pierwszego odwołanego walnego ( na Nullo) była zwykłą ustawką.
    Zadacie pytanie skąd wiem, ano stąd, że tam byłem. Paluch wskazał palcem kogo zaprasza na górę do siebie. I jak myślicie kto tam poszedł.

Po drugie, czym handlowano na Nova Giełda zaświadczeniami z banku o stanie posiadania ???

Po trzecie 15 grudnia 2023r kolejna ustawka. Zapytacie skąd wiem, ano stąd ze tam byłem.

Cały materiał został zarejestrowany i zarchiwizowany.

A PAH to tzw. Wentyl bezpieczeństwa współpracujący z parasolem utrzymywanym nad spółka. I zapytacie skąd wiem, ano stąd, że w życiu nie ma przypadków są znaki ( wszystko w swoim czasie )

KRS przestudiujcie sobie w jakich kto siedzi fundacjach i jeśli ma ktoś kogoś znajomego w KAS to zrozumie dlaczego tak się dzieje.

Jogi - nie pisz bzdur, bo na forum obserwuje Twoje wypociny od 2014r

Klakierów piszących na forum w imieniu spółki też widać na kilometr.
  • Zgadzam się Autor: ~Akcjonariusz [31.61.252.*]
    Zgadzam się z Twoim wpisem.
  • Re: Zgadzam się Autor: ~Ciekawy [188.146.152.*]
    A z czym się zgadzasz.
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~Ddd [37.47.176.*]
    Chodźby tak było...lub inne scenariusze to co to zmienia a no nic.....każdy z nas nic nie może zrobić...NIC...więc...
    Pozostaje tylko opcja ta która teraz jest....
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~FundacjerodzinnezWSI [31.61.242.*]
    Aby do grudnia.
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~Jogi [31.0.95.*]
    Ja nie pisze bzdur tylko pisze że posiadam z DM o ilości akcji na dzień wywalenia Hawe z giełdy to jakie to bzdury to prawda mam w 100% taki papier
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~FundacjeRodzinnezWSI [31.61.183.*]
    Napisałbym Ci dobitniej, ale moderator wytnie
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~Akcjonariusz001 [31.61.239.*]
    Najlepsze są takie proste rady. Jak się robi rejestr akcjonariuszy? Trzeba podpisać umowę na prowadzenie rejestru z prywatną firmą, która pobiera za to opłatę. Kto miałby za to zapłacić? Spółka oficjalnie nie ma pieniędzy. Komu napisać ile to będzie kosztować? 90 mln akcji jest anonimowych. Nie wiem, czy spółka byłaby w stanie ustalić dane teleadresowe akcjonariuszy, żeby wysłać do nich listy polecone z taką informacją. Spółka oczywiście nie ma pieniędzy na wysłanie takich listów. Dać ogłoszenie w prasie? Napisać o tym ma forum? Wywiesić ogłoszenie na płocie? Załóżmy, że odezwie się kilkadziesiąt osób. I te osoby mają na siebie wziąć cały koszt utworzenia rejestru? Utworzymy rejestr na rok i później co? Nie będzie pieniędzy na jego dalsze prowadzenie? Dla niektórych priorytetem jest po prostu zaksięgowanie straty i zapomnienie o spółce. Osobiście wolałbym, żeby jednak udało się doprowadzić do tego, że spółka będzie na siebie zarabiała.
    @StarszyPan nie rozumiem Twojego stwierdzenia, że na walnym może się pojawić 90 mln akcji bo nie ma rejestru. Przecież jak powstanie rejestr, to te akcje też będą się mogły pojawić na walnym.
    Swoją drogą, to jest zagadka, kto te akcje posiada. Przecież mógł się pojawić na walnym w grudniu 2023.

Co do księgowania straty, to chyba ustawodawca nie przewidział takich cyrków jakie mamy w Hawe. Nie wiem, czy urząd skarbowy uznałby takie wyjaśnienie, że akcje papierowe straciły wartość dowodową i są warte zero. Tym bardziej, że nigdy nie powstały nasze akcje w formie papierowej. Tu jest absurd za absurdem.
    Nadal wierzę w dobre intencje PAH. Równie dobrze moglibyśmy powiedzieć, że takie wpisy oczerniające PAH są na zamówienie. Jak kilka lat temu PAH walczył z byłym prezesem Pawłem P. o zwołanie NWZA, to też ludzie różne bzdury wypisywali. Po co miałaby być ta ustawka? Przecież gdyby nie było PAH, to już dawno byłoby pozamiatane, a tak, to nadal tu jesteśmy na forum z nadzieją, że coś się uda odzyskać.
    Ustawodawca o ile dobrze pamiętam nakazał spółkom zamieścić ogłoszenia co 2 tygodnie. Akcjonariusze którzy się zgłoszą powinni być wpisani do rejestru cyfrowego i tylko tacy będą akcjonariuszami. Ci którzy się nie zgłoszą przestają być akcjonariuszami i ich akcje prawdopodobnie zostaną umorzone a kapitał akcyjny spólki aię zmniejszy. Dzieje się to raz pierwszy więc trudno w tej chwili o pewność. Jeżeli moje akcje zostaną umorzone to poniosłem stratę i należy mi się odpis.
    Jeżeli chodzi o 90mln akcji to mają czas aby się ujawnić. Obecnie Hawe to pusta spółka więc nie ma o co walczyć. Gdyby sytuacja się zmieniła na lepsze dla Hawe to trudno sobie wyobrazić aby ktoś kto ma 90mln akcji nie starał się o przejęcie kontroli nad spółką. Mało logiczne. Akcjonariusz dominujący wprowadza swoje zasady a mniejszościowi jak zwykle traktowani są jako zło konieczne.
    Gdyby na walnym uchwalono rejestr elektroniczny to można by było zamieścić ogłoszenia w Monitorze. Wtedy 90mln akcji albo by się ujawniło lub nie. Sam rejestr mógłby powstać w dowolnej chwili. Jeżeli dobrze pamiętam obecnie na walnym mają prawo głosu tylko ci co są wpisani do tego rejestru. Inni którzy mają papierowe akcje mogą być dopuszczeni do głosowania ale nie muszą. Wtedy pozostaje im droga sądowa.
  • Re: zrobic rejestr akcjonariuszy wydac kazdemu dokument to priorytet nr1 Autor: ~Alcjonariusz001 [31.60.40.*]
    @StarszyPan
    Wydaje mi się, że w tym co piszesz jest dużo braku wiedzy. Ogłoszenia, o których piszesz dotyczą przypadku, gdy spółka posiada akcje w formie zmaterializowanej (dokument papierowy). Nie wiem, czy w przypadku Hawe S.A. była jakaś emisja akcji, która nie była dopuszczona do obrotu na GPW. Jeśli nie było takich alcji, to znaczy, że wszystkie 107 mln akcji było zdematerializowane i zapisane w KDPW. Po cofnięciu dematerializacji jeśli dobrze pamiętam w październiku 2018 roku domy maklerskie przekazały Hawe S.A. informacje o akcjonariuszach i ilościach posiadanych przez nich akcji. To wystarcza do stworzenia rejestru i nie są potrzebne ogłoszenia wzywające do złożenia papierowych dokumentów akcji, bo akcji w takiej formie chyba nikt nie posiada przy założeniu, że wszystkie 107 mln akcji było notowane na GPW. Nie ma więc obawy, że ktoś nie zostanie uwzględniony w elektronicznym rejestrze. Te ogłoszenia jednak są wymuszone przepisami, więc pewnie należałoby je publikować.
    Napisałeś, że w walnym może wziąć udział tylko osoba, która jest w elektronicznym rejestrze. Tak jest w przepisach, ale w przepisach jest również coś takiego, że o wyborze podmiotu prowadzącego rejestr decyduje walne i tu mamy absurdalną sytuację, której ustawodawca nie przewidywał, bo jak można zwołać walne, w którym nikt nie będzie mógł wziąć udziału, żeby stworzyć rejestr, dzięki któremu będzie można wziąć udział w walnym. Dlatego na walnym w grudniu 2023 dopuszczone do udziału były osoby, które posiadały zaświadczenie z biura maklerskiego, bo tak zdecydował sąd zezwalając na zwołanie tego walnego na prośbę PAH.
    Chyba starynowy, albo dre222 napisał, że akcjonariat jest rozdrobniony i jest 10000 akcjonariuszy, nie wiem, czy to było tak rzucone z sufitu, czy rzeczywiście jest tylu akcjonariuszy, ale jeśli tak jest, to pomyśl, że na walnym w 2023 roku było tylko kilkadziesiąt osób.
    Jeśli PAH ma dostęp do dokumentów przekazanych przez biura maklerskie, to chyba nie ma powodów nie wierzyć im, jeśli piszą, że nie ma w akcjonariacie Rosjan. Po co mieliby kłamać, ktoś im groził, zapłacił, czy coś innego? Idąc takim tokiem myślenia moglibyśmy wymyśleć, że PAH został stworzony przez ARP itd. Z resztą po wybuchu wojny nikt by nie był w stanie tego ukryć i już dawno byłaby z tego rozkręcona gruba afera.
    p.s.
    Wcześniej pisałem jako Akcjonariusz, ale nie ten, który wymyślił historię o Rosjanach w akcjonariacie, dlatego zmieniłem nick, żebym nie był kojarzony z takimi wpisami.
    Walne można zrobić już po zrobieniu rejestru ale trzeba. Jest na to chyba 2 miesiące. Kto jest w akcjonariacie i jak będzie głosował dowiemy się w trakcie walnego a jest to niekomfortowa sytuacja. Być może obecny zarząd wygra głosowanie bo to oni ponoszą obecnie koszty i odpowiedzialność być może nawet karną. A Paluchowski kontroluje HT i może spokojnie czekać bo bez niego i tak się nic nie wydarzy.

Nie mam powodu nie wierzyć że obecnie jest ok 10 000 akcjonariuszy. Ale jak do tego doszło. Przed kłopami Hawe Falenta kontolował chyba około 60% wszystkich akcjonariatu. Nie jest łatwo pozbyć się takiej ilości akcji chyba że wszystko zostało wcześniej zaplanowane. PAH bardzo długo miał trudności z zebraniem 5% i zastanawiam się dlaczego. Czyżby posiadacze pozostałych akcji olali temat i postanowili się swoim majątkiem nie interesować. Dla mnie to dziwne i zastanawiające.

Po zawieszeniu notowań na GPW akcjami Hawe można było handlować przez jakiś czas na Nowej Giełdzie. Czy wystarczyło do tego tylko zaświadczenie z BM czy też trzeba było mieć akcje papierowe tego nie wiem bo nie brałem w tym udziału. Ale nie można wykluczyć że Paluchowski wydawał w tamtym czasie takie zaświadzenia. Miał dużo czasu i robił co chciał.
    Są to czywiście moje przemyślenia. Nie mam na to żadnych dowodów ale myślę że w przypadku Hawe wszystko jest możliwe i może się okazać że ci którzy myślą że to oni rozdają karty są rozgrywani przez innych.
    Nie pamiętam roku ale Paluchowski wystąpił do KDPW o wycofanie akcji z rejestru. Pisałem i dzwoniłem do nich dlatego pamiętam ten fakt. Na wniosek prezesa w ciągu kilku dni rozpatrzono wniosek pozytywnie. Wtedy też akcje znowu stały się papierowe. Tak to pamiętam.
  • 90 mln akcji Autor: ~Akcjonariusz [31.61.248.*]
    To nie jest zagadka. Rosjanie. O tym dawno już wiadomo i było pisane. Dlatego Państwo czyli ARP chce za wszelką cenę przejąć.
[x]
HAWE 3,45% 0,30 2017-05-04 15:25:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.