Rzeczywiście, kurs ma w pompie wyniki. Nie pozostaje mi nic innego jak dobierać. To trochę zawyży mi średnia kupna, ale jestem przekonany, że obecny kurs jest żenująco niski i osiagnięcie 34 zł w listopadzie jest przesądzone. Wciąż uważam, że zarząd doprowadzi do 40 zł jeszcze w tym roku.
Nie zapomjij, że miałeś przyznać, że to gniot...i ściera... ktoś z zarządu móglby sobie tej perły szmateksów nakupić, to byłby to ciekawszy pewnie sygnał, niz wyniki...
Antoni, nie musisz się publicznie tłumaczyć ze swoich decyzji.
Paradoksalnie efekt jest odwrotny - wygląda jakbyś sam nie wierzył w ten papier i potrzebował sam się utwierdzić w przekonaniu o słuszności tej decyzji
_Fan_ coś w tym jest. Ale często tak bywa, że zaczynamy wątpić w swoje przekonania, czy działania. Możliwe, że dokupienie dzisiaj sporej ilości akcji akcji ma mnie utwierdzić w moich przekonaniach. Cóż, na dzisiaj mam teorię, że rynek obstawia brak cięcia stóp na jutrzehszym posiedzeniu RPP, stąd wzrost kursów akcji banków, a spadek spółek konsumpcyjnych (trochę naciagane, bo LPP i Pepco rosną)
Dzisiaj znowu dokupiłem, po 29,20. Niedużo, 400 akcji. Nie mam więcej wolnych środków, a nie zamierzam na razie sprzedawać innych akcji. Po wynikach za Q3 to musi pójśc w górę przy tych przychodach.
no ściera, absolutnie nie rozumiem zachowania kursu. Ale zakładam, że to chwilowe wahnięcie. Ale jeśli w Q3 EBITDA będzie powyżej 20 mln a kurs nie skoczy powyżej 34 zł, to sprzedaję te akcje w cholerę.
ANR dostaje rykoszetem od CCC - patrzcie co tam się dzieje na kursie. Nie dziwi więc, że póki co tu rakiety nie ma, obstawiam, że kurs zejdzie jeszcze niżej.
Zadziwia mnie zawsze to, że wyniki to tu jedynie pretekst do sprzedaży i niczego więcej... jest jakiś wtedy niby popyt, co dużo stosunkowo kupi...a pozniej w dół i dół...na obrocie z warzywniaka...
Najlepsze są tzw. Rekomendacje. Ostatnia jeśli dobrze pamiętam od mBank z ceną docelową 37,5 zł. Zawsze miałem i będę miał do tych rekomendacji stosunek odwrotny ...
To było wczoraj. Dziś spada bo podwyższono cenę docelowa w rekomendacji Noble z 31.3 na 33.7 PLN. Dobrze że tylko o 2,4 pln podniósł bo jakby było więcej to i kurs by pewnie mocniej spadł.
Afirmujecie negatywną energię .... :-( Żeby rosło, trzema myśleć, że będzie rosło.. To żart... taki trochę śmiech przez łzy. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że Q3 będzie dobry. Raport za miesiąc. jak po nim kurs nie zacznie sie wspinać, to realizuje zysk i wchodzę na maksa w CCC, jeśli do tej pory będzie wciąż poniżej 150 zł. Tak shorty pozyczyły 11 mln akcji. UTIL jest już 100%. To w końcu musi wrócić powyżej 200 zł.
Tak jak wcześniej pisałem spodziewam się że q3 Answear będzie słabszy niż q2 z uwagi na sezonowość, więc analogicznych wzrostów (choć krotkich) jak po q2 nie oczekuje. W temacie CCC odradzam patrzenie na dane ortex dot. Krótkiej sprzedaży, które w mojej ocenie są niewiarygodne. Biorąc pod uwagę te walki ze spółka mkri spodziewam się problemów z audytorem i dużych odpisów podczas raportu rocznego co nie powinno pomagać kursowi ccc.
Cały czas jest podaż z ABB, dopóki się nie wysypią nie będzie wzrostów. Zarząd strzelił sobie w stopę tym warunkiem wartości kursu w programie motywacyjnym - o ile warunek EBIDTA powinien być spełniony ze sporym zapasem to na kurs nie mają wpływu i za 2025 będzie ciężko załapać się na bonusowe akcje.
Nie znam dokładnie warunków programu motywacyjnego, ale nie będę płakał, jeśli nie będzie emisji akcji ma premię dla zarządu. EBITDA będzie zdecydowanie powyżej 80 mln. Minimum 85 mln. Ale jak powiedziałem, jeśli w wynikach Q3 będzie EBITDA powyżej 20 mln, a kurs nie skoczy na 34 zł, to podziękuje i uciekam z akcjonariatu. Bez żalu, bo średnia kupna mam ~ 23 zł. Zacząłem kupować wiosną 2022 roku, z poziomu 25 zł. Za długo, za mały zysk. Liczyłem, że po wyrażniej poprawie wyników w tym roku kurs zareaguje dużo mocniej, ale to co się dzisiaj działo z notowaniami jest aż nadto oczywiste. Tu boty bilnują, żeby kurs nie urósł. Setki transakcji jedną akcją, zawsze brane z lewej strony, żeby wykres wyglądał jak najgorzej. Typowa akumulacja, a kurs chroniony przez boty. Jeśli rynek tego nie zauważy i w rzie dobrych wyników nie pojawi sie popyt, który wygra z botami, to nie ma co dłużej siedzieć. Jeśli EBITDA będzie ~ 10-15 mln to kurs i tak nie spadnie, ale wtedy nie ma po co trzymać tych akcji.
Z tego co wiem to warunki programu motywacyjnego związane z EBITDA i kursem należy rozpatrywać rozłącznie. Mamy de facto do czynienia z dwoma programami motywacyjnymi. Przydział połowy puli akcji uzależniony jest od kursu (średnia 3 miesięczna w okresie 05.25-04.26 na poziomie co najmniej 32 PLN), zaś druga połowa uzależniona jest od wyniku EBITDA. Realistycznie patrząc raczej tylko część związana z EBITDA będzie zrealizowana i tym samym przydzielona zostanie połowa akcji przewidziana w programie na 2025 rok. Co do EBITDA Q3 2025, tak jak wcześniej pisałem, z uwagi na niekorzystną sezonowość Q3 objawiającą się w niższym poziomie marży brutto, osobiście oczekuję EBITDY na poziomie 13-14 mln PLN, co biorąc pod uwagę bananowość GPW będzie odczytane jako spadek Q/Q, anie wzrost R/R. Zatem nie spodziewam się mocnego wzrostu kursu po wynikach Q3. Mimo znaczącej poprawy wyników Q1 i Q2 2025 kurs nie wzrósł istotnie względem reakcji po Q4 2024. Czasami re-rating na takich wymęczonych spółkach przychodzi niespodziewanie, niezależnie od bieżących wyników finansowych. Technicznie po tak długich konsolidacjach na wymęczonym akcjonariacie wybicia powinny być solidne. Także może w grudniu / styczniu będzie wybicie pod wyniki Q4 2025, ale raczej są to luźne rozważania, a nie rzetelna prognoza.
Racja, warunek kursu to 50% potencjalnych akcji z programu motywacyjnego. Za EBITDA więc spełnią warunek z dużym zapasem. EBITDA w trzecim kwartale szacuje na 15mln, teraz jak na to patrze to ten cel EBIDTA wcale nie jest jakiś ambitny (za sam Q4 2024 zrobili 40 mln a do Q3 włącznie będa mieli pewnie z 45-50).
Konrad, dzięki za info o programie motywacyjnym. Prawde mówiąc nie czytałem go w całości, myslałem że oba warunki muszą byc spełnione łącznie. Co do braku mocniejszej (i trwałej) reakcji po wynikach za Q1 i Q2, można to wytłumaczyć dużo mniejszym znaczeniem tych kwartałów dla wynku rocznego. Nie tylko pod katem przychodów ale tez EBITDA. A1 to tradycyjnie okres wyprzedaży. Answear zarabia przede wszystkim w Q4. Dlatego wyniki Q4 będą decydujące. Ale kolejny dobry kwartał oznacza, że spółka ma problemy za sobaspółka wróciła do wzrostów przychodów i marży, i że rośnie prawdopodobieństwo jeszcze lepszego wyniku w Q4. Dlatego w przypadku dobrego wyniku Q3 oczekuję reakcji rynku. Obawiam się jednak, że wynik poniżej 15 mln EBITDA zostanie przyjety neutranie. Mam tylko nadzieję, że zapewnienie o rosnącej marzy pozwoli na EBITDA w okolicy 20 mln. Jest ku temu kilka przesłanek: kolekcja zakupiona przy tanim dolarze, taniejacy fracht oraz mocna konsumpcja w tym segmencie w Q3 (nie tylko w Polsce). Ponadto liczę na kontynuację poprawy snikersów. Jedynie wzrost wydatków na marketing przed A4 może obciążyć wyniki, a przeciez wszscy chyba widzieliśmy reklamę Answear w telewizji Do tej pory reklamowali sie tylko w internecie. Prawdę mówiąć, jednym z głównych powodów dla którego kupuje ANSWEAR od trzech lat jest perspektywa zakończenia wojny w Ukrainie. Choć powoli trace nadzieję, że wojna skończy sie w tym roku, to jednak takie zdarzenia mogą nastapić bardzo niespodziewanie. Póki co widać, że Ukraina ma juz dosyć i jest gotowa na spore ustepstwa. Teraz tylko trzeba czekać, aż Putin zrozumie, że dalsze ewentualne korzyści nie przekraczają stray wynikających z kontynuacji wojny.
Tu masz rację. Wybicie - jeśli będzie - to będzie ruch +16 zł. Do 37-39 zł (38). Pytanie tylko. Czy i kiedy wreszcie? Zauważcie, że kisimy się od początku roku 10-mc z rzędu (patrz ostatnie szpulki letnie). Wszystko wokół osi powyżej 28. Dokładnie mam taką linię poziomą 28,30 od początku notowań. I wcześnie też były tańce wokół tej linii. Na razie, to jest potencjał do dalszego Spadku ! Okolice 28.
Ciekawe po jakim kursie sprzedawali/kupowali. Ja niestety potwierdzam, że prawdopodobnie po wyniakach za Q3 sprzedaje wszystko. Jestem do przodu, ale w porównaniu do innych spółek to jednak słabo. Skupuje Answer od prawie 3,5 roku, zysk 21%. Answear notuje bardzo dobre kwartały od Q4 2024. Q3 też prawdopodobnei będzie bardzo dobry. Wyceny są grubo ponad 30 zł, a kurs jest niżej nż w 2021 roku. Jeśli po wynikach za Q3 nie zacznie się ruch w górę, to wychodzę. Nie musi być wystrzał po +10%, ale kurs powinien już od pół roku piąc sie powoli systematycznie w górę. Widać, że coś dzieje się na notowaniach. Są dni kiedy obroty mocno rosną, czasami ktoś mocno zbiera, czasami wyrzuca. Często widać, że boty trzymają kurs, bo w ciągu dnia są setki transakcji po jednej akcji. Zawsze brane jak najniżej, żeby nie pokazywac na wykresie, że transakcje chodzą po wyższym kursie. Ale potem nastąpuje znowu marazm i nic się nie dzieje. Fundamentalnie, po wynikach po Q2, kiedy kurs przeskoczył 31 zł, powinien zacząć się systematyczny marsz w górę, conajmniej do 34 zł. A tu kicha. Będę obserwował kurs przez 2-3 tygodnie po wynikach za Q3. Jełśi nie będzie nadzieji na stabilny wzrost to się pożegnam. 20% wzrostu w 3,5 roku to nie jest coś co mnie satysfakcjonuje. Byłoby ok, gdyby jeszcze dawali z 7-8% dywidendy rocznie, a tu jeszcze była emisja i rozwodnienie akcji. Inwestycja w PRM podobno jest sukcesem (wg zarządu) i już zaczyna przynosić zyski. Może i tak jest, ale chyba rynek tego nie widzi. Do tego wciąż wisi nad spółką widmo podaży akcji, bo MCI chce pozbyć się resztek swoich akcji. By może, kiedy MCI już sprzeda wszystko, wyniki będą wciąż sie poprawiały (choć zarząd twierdzi, że przychody będą miały niższą dynamikę, a marży już bardziej nie da się poprawić), to za kilka kwartałów kurs rzeczywiście zacząć powoli piąć się w górę. Ale mnie już kończy sie cierpliwość.
No wymiękłem. Przyznaję, byłem optymistą, ale skala wzrostu kursu w świetle poprawy wyników od trzech (a właściwie już czterech) kwartałów jest nieadekwatna. I jeśli dobry raport za Q3 nie ruszy kursu, to znaczy że kurs jest oderwany od fundamentów i nie ma na co czekać.
Oglądam tv rano do wiadomości 10-20 min dziennie. Reklam answear zdarzają się często, taka 10 sekundowa jak dla mnie słaba. Oby tak nie było ale może być negatywne zaskoczenie kosztowe odnośnie marketingu.
Proszę bardzo ... Goldmann Sachs dokupił +36k na dzień 30/9 vs. 30/6. Pomalutku odsłania się kolejny TFI z zakupami. To jest odpowiedź na dołowanie kursu. Trzeba przeczekać. Potem musi wybicie, gdyż muszą zrobić wyniki, a Św.Mikołaj coraz bliżej ...