Boś był łaskaw przedstawić rekomendację dla energetyki,oczywiście z pominięciem Energi ,ale sami możemy wyliczyć na podstawie danych porównawczych z prognoz bos-ia -TPE-12 zł,przy obecnej wk 11.2 zł,daje rekomenacje na poziomie 1.07 wk -Enea -21 zł,przy wk 31,9 zl =0.65 wk -Pge-16,5 zł,przy wk 16.7 zł=0.99 wk pod względem udzialu dystrybucji w ebitda Energa najbliższa jest TPE,ale weżmy średnią z powyższych rekomendacji,otrzymamy 0.9 wk,czyli,wzgledem konkurencji cena dla Energi wyniesie 0,9x30.34=27.3 zł
Nikt nie używa wartość księgowej do wycen spółek. Wartość księgowa to odzwierciedlenie przeszłości, a inwestorów interesuje co stanie się spółką w przyszłości
Wartość księgowa to wartość aktywów przedsiębiorstwa odzwierciedlona w księgach rachunkowych, obliczana jako różnica między aktywami a zobowiązaniami. Jest to miara wartości netto firmy według jej bilansu. -wartość księgowa to bardzo ważnwartośc, punkt odniesienia, jest uwzględniana w wielu wskażnikach,a obliczenia wyżej są w odniesieniu do wartości księgowej,przez co łatwo można obliczyć niedowartosciowanie notowań Energi względem np.rekomendacji dla konkurencji-czego jeszcze nie rozumiesz?
Myślę że jako analityk biura maklerskiego coś tam wiem. Wartość księgowa to nic innego jak odzwierciedlenie wszystkich decyzji, które zostały podjęty w firmie do danego momentu, wszystkich sukcesów i błędów, zakupów aktywow, czasami ich odpisów. Wartość księgowa to wszystko to co stało się w firmie od początku jej istnienia do teraz.
Tymczasem prognoza kursu akcji to szacunki ile firma będzie warta w przyszłości, a zatem jakie decyzje dopiero podejmie. Zatem odpowiadając na Twoje sprytne pytanie czego nie rozumiem - otóż nie rozumiem jak ktoś może łączyć wartość księgową z kursem akcji?
Dnia 2025-10-03 o godz. 09:28 ~One napisał(a): > Myślę że jako analityk biura maklerskiego coś tam wiem. Wartość księgowa to nic innego jak odzwierciedlenie wszystkich decyzji, które zostały podjęty w firmie do danego momentu, wszystkich sukcesów i błędów, zakupów aktywow, czasami ich odpisów. Wartość księgowa to wszystko to co stało się w firmie od początku jej istnienia do teraz. > > Tymczasem prognoza kursu akcji to szacunki ile firma będzie warta w przyszłości, a zatem jakie decyzje dopiero podejmie. Zatem odpowiadając na Twoje sprytne pytanie czego nie rozumiem - otóż nie rozumiem jak ktoś może łączyć wartość księgową z kursem akcji? -bez urazy dla wiedzy analitycznej,szanownego analityka,ale nieśmiało przypominam,jako skromny akcjonariusz Energi,że wskażnik c/wk istnieje od "wieki wieków"
One :))) skąd GrypaGdańska bierze takich analityków? Darciu już wyedukowany ale One? Czy to dawny Oko? Też 3 literowy nick. Do trzech widać umie liczyć :))
takie są fakty,ale jakiś kolejny ???? jegomość próbuje nam wmówić,że wartość księgowa nie ma nic wspólnego z ceną w ewentualnym wezwaniu, na resztkę akcji Energi,z przyszłością,otóż wk Energi ma bardzo wiele wspólnego,znacznie więcej niż obecne w pełni kontrolowane aktualne notowania rynkowe Energi
Niestety nie ma i każda profesjonalna wycena, którą Orlen zamówi nie będzie opierać się na wartości księgowej. Przede wszystkim będzie liczyć się zdolność do generowania wolnych przepływów pieniężnych oraz ile z nich zostanie na nowe pomysły w obliczu obowiązkowych inwestycji w dystrybucję
Słaby analityk z Ciebie ,udzielając się na forum.My mamy analityka który wycenia spółek na 46 zł,nie uwzględniać jej przyszłości, jeśli byśmy ta przyszłość uwzględniali to cena się robi 60 zł
to jak masz dwie firmy robiace to samo i zarabiajace tyle samo w tym ze w jednej chlop to skreca w garazu a druga ma np nieruchomosci za 10 mln to dla ciebie cena wykupu obu firm jest identyczna? XD
Szanowni, nasz analityk ,Łan - nik to mniemanie o sobie, lekko miesza wszystko jak w garnku z bigosem. Takie bla,bla o całości decyzji, historia zdarzeń itp. nie uwzględniają dynamiki w procesie biznesu. Na przykładzie własnej firmy powiem .że dużą rolę grają przypadki, a w zasadzie plany innych podmiotów wobec jakiejś firmy. Na początku / w RFN / szło mi jak panience w deszcz. Po kilku latach utrzymywania się na powierzchni inni dostrzegli mój potencjał i ruszyło. Wszystko jest płynne: decyzje ,historia, otoczenie, konkurencja. Jedna wartość jest względnie stała: baza materialna i zdolność produkcji. To właśnie wk w/g darka. Analityczne dywagacje możesz drogi One zastosować do własnej firmy. Pozdrawiam.
Dnia 2025-10-03 o godz. 10:01 ~arskiozan napisał(a): > Szanowni, nasz analityk ,Łan - nik to mniemanie o sobie, lekko miesza wszystko jak w garnku z bigosem. Takie bla,bla > o całości decyzji, historia zdarzeń itp. nie uwzględniają dynamiki w procesie biznesu. Na przykładzie własnej firmy > powiem .że dużą rolę grają przypadki, a w zasadzie plany innych podmiotów wobec jakiejś firmy. Na początku / w RFN / szło mi jak panience w deszcz. Po kilku latach utrzymywania się na powierzchni inni dostrzegli mój potencjał i ruszyło. > Wszystko jest płynne: decyzje ,historia, otoczenie, konkurencja. Jedna wartość jest względnie stała: baza materialna > i zdolność produkcji. To właśnie wk w/g darka. Analityczne dywagacje możesz drogi One zastosować do własnej firmy. > Pozdrawiam.
ale w przypadku Energi nie trzeba miec wybitnej wiedzy analitycznej,skoro Energa z aktualnymi aktywami wytwórczymi,siecia dystrybucji,dostępem do morza,jest w stanie obsłużyć swoje(wysokie) zadłużenie ok.1mld w odsetkach,mimo wyprowadzonego do Orlenu cashpoolingu,handlu prądem itd raportować sredniorocznie dodatkowo miliard zysku(sztuczki z odpisami pomijam)to znaczy,że posiadane przez Energę aktywa są bardzo,bardzo rentowne.Żadne podprogowe teksy,że jest inaczej mojej oceny nie zmienią.Energa to perła jakich mało na gpw i nawet Orlen o tym wie,zebez Energi znaczy dużo,dużo mniej
ooo,witam na forum "karo" w nowej odsłonie lub jego kolegę,mam wrazenie,ze jakiś czas temu rozmawialiśmy,podtrzymuję swoją wersję,narracja,że Energa mało warta,bo zadłuzona z wielkimi potrzebami inwestycyjnymi,ze Esaliens nakupił miliony akcji,dlatego notowania są wiarygodne,nie przejdzie,więc nie wysilaj się,17-cie lub okolie,to ochłap,kropka.
Dnia 2025-10-03 o godz. 09:40 ~One napisał(a): > Niestety nie ma i każda profesjonalna wycena, którą Orlen zamówi nie będzie opierać się na wartości księgowej. Przede wszystkim będzie liczyć się zdolność do generowania wolnych przepływów pieniężnych oraz ile z nich zostanie na nowe pomysły w obliczu obowiązkowych inwestycji w dystrybucję
Każdy z Was ma rację i ~darek, że WK jest jednak jakimś tam wskaźnikiem wartości spółki i nie można go w pełni pomijać, ~One też ma rację, bo jakakolwiek wycena nie będzie opierać się na WK - uściślę "tylko" na WK.
Rok temu kupiłem konia córce. Jak to jest z wyceną konia ? Jak koń jest w dobrej formie i wygrywa zawody ("zysk") i wtedy jego wartość to 50 tys. zł. Im gorzej będzie mu szło na zawodach tym jego wartość będzie zbliżała się do (minimum) wartości jego mięsa (10 tys. zł).
Teraz Energa jest wyceniana na mniej niż połowa ceny jej "mięsa".
Bedzue Sie liczyl a Yen 15 zl i premis hak za obajtka di 17 zl
I brak odwolania w sadzie co najwyzej pisac mozna
Tu nic nie wymyslicie esliners ma mniej zarobi 2 zlote jeszcze wezwaniu
A ja właśnie z ZUSu wróciłem. Ponoć ludziom pieniądze z kont w ZUS, znikają. Zidentyfikowałem na moim koncie nadwyżkę, wystąpiłem z wnioskiem o wydanie zaświadczenia o nie zaleganiu, a następnie jak mają mi zabrać, wystąpię o wypłatę i zainwestuję - kupię akcje Energa S.A..
nawet ten sam Boś wydał rekomendację dla Orlenu na 100 zł czyli ok.0,8 wk Orlenu,niektórzy uważają "napompowanej " wk więc przekładajac to na Energę,aktualne jej notowanią są wprost "obrzydliwie" zaniżone,przecież to spółka z grupy Orlen,na szczęście już nie długo,prezes Staszak ją wyrwie ze szpon Orlenu;-)
Bo wycena spółek ich wartości to jedno . Są wskaźniki księgowe ebidy bla bla bla i wychodzi jakaś cena . Ale w tych wszystkich wskaźnikach powinien być jeszcze wskaźnik końcowy korygujący i chodzi oczywiście o sytuację w akcjonariacie . I tak np fundusz zagraniczny nastawiony na zyski wypłatę dywidendy wskaźnik cena X2 kilka funduszy emerytalnych x 1.8 . John z Ameryki x1.7 Polski uczciwy przedsiębiorca x1.5 i w drugą stronę Polski Janusz biznesu wyrośnięty z kapitalizmu lat 90 x0.5 skarb państwa x0.5 do tego jeszcze jakiś algorytm zmieniający współczynnik w zależności od procent posiadania głosów i mamy jakąś cenę końcowa . Więc Orlen i ponad 90 procent to ja bym tu dal wskaźnik właśnie coś 0.4 do ceny .
Dnia 2025-10-03 o godz. 14:00 ~Ketchup1 napisał(a): > Bo wycena spółek ich wartości to jedno . Są wskaźniki księgowe ebidy bla bla bla i wychodzi jakaś cena . Ale w tych wszystkich wskaźnikach powinien być jeszcze wskaźnik końcowy korygujący i chodzi oczywiście o sytuację w akcjonariacie . I tak np fundusz zagraniczny nastawiony na zyski wypłatę dywidendy wskaźnik cena X2 kilka funduszy emerytalnych x 1.8 . John z Ameryki x1.7 Polski uczciwy przedsiębiorca x1.5 i w drugą stronę Polski Janusz biznesu wyrośnięty z kapitalizmu lat 90 x0.5 skarb państwa x0.5 do tego jeszcze jakiś algorytm zmieniający współczynnik w zależności od procent posiadania głosów i mamy jakąś cenę końcowa . Więc Orlen i ponad 90 procent to ja bym tu dal wskaźnik właśnie coś 0.4 do ceny .
Keczup a frytki też sprzedajesz za 0,4 kosztu ziemniaków,oleju,prądu,pracy własnej,godziwej marży nie liczę
nie bez powodu na stronie spółki widnieje taka oto informacja,gdzie ona jest?musisz już sam znależć Jej akcje są notowane na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych od grudnia 2013 roku. Wchodzą w skład indeksu największych polskich spółek giełdowych (WIG 30) oraz w skład indeksów spółek odpowiedzialnych społecznie: RESPECT Index i FTSE4Good Emerging.
Dnia 2025-10-03 o godz. 13:28 ~darek napisał(a): > nie bez powodu na stronie spółki widnieje taka oto informacja,gdzie ona jest?musisz już sam znależć > Jej akcje są notowane na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych od grudnia 2013 roku. Wchodzą w skład indeksu największych polskich spółek giełdowych (WIG 30) oraz w skład indeksów spółek odpowiedzialnych społecznie: RESPECT Index i FTSE4Good Emerging.
Po wydzieleniu aktywów z Orlenu znowu będziemy notowani w wig 20 a fundusze będą się biły o zielną spółkę
są szanse,ale są też zagrozenia,zależy jak to zrobią?na teraz zakładam,że z nami na pokładzie Energi się nie da wydzielić aktywów,ale przyznaje,ze sam do końca nie wiem jak to jest?
ciekawe słowo,aż sprawdziłem co oznacza,faktycznie,pytań o Energę nie da się uniknąć, temat niewygodny,ale kiedyś trzaba wziąć go na klatę,albo zrezygnować z prezesowania Orlenem?
Dnia 2025-10-03 o godz. 15:08 ~darek napisał(a): > ciekawe słowo,aż sprawdziłem co oznacza,faktycznie,pytań o Energę nie da się uniknąć, temat niewygodny,ale kiedyś trzaba wziąć go na klatę,albo zrezygnować z prezesowania Orlenem?
Imię Sławomir jest imieniem pochodzenia staropolskiego, wywodzącym się od słów "sława" (sława, sławić) i "-mir" (pokój, spokój, dobro), co oznacza "ten, kto sławi pokój" lub "sławiący dobro". Jest to imię męskie, a Sławomir charakteryzuje się zwykle inteligencją, pracowitością i zamiłowaniem do pracy systematyczne -czego i Tobie,życzę;-)
przeciagaja juz dwa lata. bylo info ze wybieraja audytora, potem konferencja ze juz w przyszlym tygodniu go wybiora (okazalo sie po 1,5 miesiaca ze jeszcze nie wybrali). teraz powiedza na koniec listopda ze wybrali (a ze tydzien wczesniej to nie wazne) i ze czekaja na wyniki i juz bedzie polowa przyszlego roku. a w tym czasie beda rozgrywki polityczne budzet, polska 2050 nie wiem czy zdaza cos zrobic ;-)
coś tam rozmawiają,więc prędzej czy póżniej się dogadają,jeżeli ma być wydzielenie Energi,to tylko w taki sposób by następcy nie mogli tego cofnąć,jedynym sposobem w/g mnie jest 50% akcji w rękach niezależnych od rządu funduszy i drobnicy,reszta SP lub Orlen
Jesli to są realne obroty to ciągle sporo akcji zmienia własciciela -widać na te przetasowania czas jeszcze jest Sprzedajacy jesli wywodzi sie z dobrze poiformownych sfer to ma w ciągu 5 lat troche ponad 100 % zysku Co to za diabelski układ ?Ale jak bylo ciemnych akcji ok 25 ml to ile jeszcze musi oddac ?
Bezposrednio po wyborach raczej było zakopywane z konta na konto potem to raczej realne obroty bo min fundusz kupił pare miliony akcji Akcji poszlo jednak duzo wiecej weiec przypuszczalnie ktos jeszcze brał - 3 tyg temu ktos kupił 900 tys Drobnica to tylko obserwator
no oni graja znaczonymi kartami. naobiecywali podciagneli do 15 potem spadek i skup od przegranych po 11 itd. no niestety my mozemy tylko obserwowac i sie przylaczyc z nadzeija ze do wygranych ;-)
słuszna obserwacja podjazd do 15-tu i cofka,który to już raz,jaki z tego wniosek?,tutaj kurs jest pod specjalnym nadzorem od 5-ciu lat,nie ma w realnym swiecie takich sytuacji,że 30.XI,20' tydzień po zakończeniu wezwania,akcjonariusz przypomina sobie o milionie akcji Energi i wali w rynek w jedną sesję ktoś to odbiera chociaż na znacznie niższych poziomach,nie ma w realnym swiecie takich sytuacji,gdy w I półroczu 23' wolumen nie przektacza 1%akcji dopuszczonych do obrotu,a póżniej,akcjonariusze Energi zaczynają akcjami handlować itd,itd,tylko to pozwala twierdzić,że znaczna część wolumenu to mielenie miedzy sobą,od lipca 24'średniosesyjnie 10 tys akcji zmienia własciciela na stałe tylko do Esalinsa(gdy załozymy,że faktycznie ma 3 mln),za 2-3 tygodnie zobaczymy ile Esaliens ma akcji,i żeby było jasne,bez znaczenia na czyje konto on pracuje,dobrze,ze jest bo gdyby go nie było nadal bylibyśmy pewnie w oklicach 10-ciu,
i jeszcze jedno,to nie jest przypadek,że gpw miała podstawę do wykreślenia Energi z indeksów,ktoś mocno się postarał,by fundusze które głosowały razem z nami przeciw uchwale o zdjęciu Energi z notowań,zmieniły zdanie i jednak finalnie akcje oddały co pozwoliło Orlenowi przekroczyć 90%,ff spadł poniżej 10% i gpw mogła wykreślić Energę ze wszystkich indeksów,brak notowań w indeksach to brak popytu instytucjonalnego i banalnie prosta i tania kontrola nad kursem Energi która trwa do dzisiaj
Masaka - tyle postów w przeciągu 9 godzin. Zdecydowana większość jeden osobnik I mnie nazywacie trollem. Czy wy macie coś z tego życia oprócz to forum?
Pepe i Darek niby się kłócą ale działają w porozumieniu, mają na celu odwrócenie uwagi że PiS i PO ze sobą współpracują w okradaniu Energi, niby się ciągle kłócąc przewracając winę na drugą stronę myślą że dzięki temu będą nas łatwiej kontrolować. Zostaliście przejrzani, ponadpartyjne zlodziejaszki
Co do ogłoszenia dotyczącej ul. Bielańskiej, to nie wiem czy mam jechać. Spotkanie z przedstawicielami lodzieja, nic nie zmieni (Ci panowie nie mają żadnego wpływu na jakiekolwiek decyzje). Wytrąca się nam argument, iż Orlen nie podjął, nie prowadził z drobnymi akcjonariuszami żadnych mediacji.
argument,że Orlen pojdął rozmowy z drobnymi,mają z chwilą upublicznienia ogłoszenia,to,czy ktoś pojedzie czy nie nie ma znaczenia,poza tym,że nie jadąc,nie dowiesz się/wywnioskujesz co zamierzają?
kto pisze teksy z których wynika,że 10.40>12? Analitycy DM BOŚ w raporcie z 24 września podtrzymali rekomendację "kupuj" dla Tauronu i obniżyli wycenę akcji w horyzoncie 12-miesięcznym do 12 zł z 10,40 zł wcześniej. https://www.bankier.pl/wiadomosc/DM-BOS-podniosl-wycene-akcji-Tauronu-do-12-zl-podtrzymuje-kupuj-9018571.html