• Szacunki Q3 Autor: ~Antoni [87.207.68.*]
    Dopiero co mieliśmy raport za Q2 i 7% wzrostu kursu będący skutkiem wyników, a już za max dwa tygodnie zostaną podane dane dotyczące sprzedaży w Q3. Tymczasem zarówno w lipcu jak i w sierpniu sprzedaż detaliczna w segmencie odzież/obuwie wg GUS odnotowała solidne wzrosty. Sprzedaż online rosła szybciej niż w sklepach stacjonarnych.
    Przychody w Q3 2024 wynosiły 344 mln zł. Bardzo ostrożne moim zdaniem zapowiedzi zarządu dotyczące sprzedaży raczej wykluczyły dynamikę sprzedaży powyżej 20%. Cóż, przyjmijmy bardzo ostrożnie 17% wzrosty sprzedaży rdr, co daje już 402,5 mln zł przychodów. Przy dynamice wynoszącej 20% (a patrząc na dane GUSu moim zdaniem jest to bardziej prawdopodobne niż 17%) to byłoby już 413 mln zł. Ile by to dawało EBITDA....? :-)
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~helpi [46.112.96.*]
    I co ? Jaki kurs ? Twoje 34 zł się nie sprawdziło. Tym razem co będzie ? Wszystko pięknie. Tylko ja nie mam czasu. Czekam już prawie 5 lat. Sprzedam gniota dla założonego celu.
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Krowa [77.73.16.*]
    Żeby tu kurs naprawde pognał do przodu, to wyniki muszà być chyba 100% powyżej konsensusu...
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Przeciez kurs urósł w rok prawie 50%.
    Dla kogo urosło, to urosło...
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Ttm [37.109.162.*]
    Zgadzam się z tym co było już z dwa razy pisane na tym forum. MCI zniechęcał fundy, przejęcie prm, blokada granicy z Ukrainą i kilka innych drobiejszych powodowało, że nie mogło być wyraźnych wzrostów w tych niepewnych czasach. Mimo, że branża perspektywiczną jest bardzo. Teraz jest czas na poprawianie rentowności, co powinno dać efekty również w cenie akcji
    Ttm - o tym własnie cały czas piszę. Z tym, że "nie powinno dać efekty w cenie akcji". Bo juz daje te efekty. Przypominam, prawie 50% wzrostu od września ubiegłego roku. Kurs rośnei wraz z wynikami. Więc jeśli wyniki dalej będą rosły, kurs będzie kontynuował wzrost. Niestety, ale Ci którzy kupowali w 2021 roku powyżej 30 zł, kupowali marzenia i perspektywy, a nie fakty. Potem przyszła wojna na Ukrainie, akwizycja PRM i okazało się, że perspektyw dla ecommers nie są aż tak świetlane jak się wydawało. Sorry, ale pretensje do siebie, a nie do spółki. Teraz wycena spółki zawiera tylko fakty. A jak rynek uwierzy w dynamiczny rozwój, wtedy znowy C/Z będzie powyżej 50. Tylko juz przy innym zysku. Tutaj zysk netto w wysokości 100 mln zł może juz być w 2027 roku. Jak rynek w to uwierzy. Juz w tym roku zysk netto będzie spory, ciężko policzyć ile, bo w grudniu spółka odliczy sobie stratę z ubiegłego roku. To oczywiście jednorazowe zdarzenienie, ale to zawsze gotówka.
    Tu nie mam pretensji do spółki, a do kursu...
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~helpi [46.112.96.*]
    A dlaczego nie do spółki ? Zapowiedź dywidendy (wreszcie!) dużo by tutaj zmieniła. Jej brak - choćby tylko zapowiedzi - powoduje właśnie ciągłe spekulacyjne sterowanie kursem. Dobre wyniki, a nawet b.dobre nie odzwierciedlają właściwego jego poziomu. Ciągle kiszenie ceny.
    Wskaźnik C/Z to 32,3. Więc nie jest specjalnie niski. Powiedziałbym nawet że dość wysoki. Choć rzeczywiście za mało uwzględnia perspektywy. Dlatego uważałem, że po wynikach za Q2 kurs powinien przebić 34 zł. Ale widocznie rynek jeszcze nie wierzy w trwałą poprawę. Wskaźnik C/Z 32,3 uwzgędnia jeszcze stratę w Q3 2024. Myślę, że Q3 2025 da zysk netto porównywaly z Q2, czyli około 3 mln zł. Zakładając zysk netto w Q3 3 mln zł to przy obecnej kapitalizacji C/Z wychodzi 20,92. Zdecydowanie za nisko jak na rozwijającą sie firmę, w zasadzie bez zadłużenia. Wkrótce będą znane przychody za Q3. Ciężko mi sobie wyobrazić żeby nie przebiły 400 mln. Jeśli conajmniej powtórzą wynik z Q4 to razem ze zwrotem podatku dochodowego, rok 2025 może zamknąć się zyskiem netto przekraczającym 40 mln zł netto. Naprawdę będę bardzo zdziwiony jeśli do końca roku kurs nie przebije 40 zł. Juz po danych dotyczących sprzedaży powinniśmy mieć wzrost kursu o kolejnych kilka procent.
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~maciej [77.234.43.*]
    Moim zdaniem przychody Answear.com wzrosną o 14-15 %w III kwartale 2025
    a EBiTDA moim zdaniem kształtować będzie się około 14-15 mln zł
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Konrad [185.79.32.*]
    Oczekuję podobnej dynamiki wzrostu przychodów w Q3 2025 na poziomie 15% r/r. Wydaje mi się, że wynik wyższy niż 15% będzie pozytywnym zaskoczeniem i przesłanką do wzrostu kursu.
    No cóż... może to tylko mój wrodzony optymizm, ale 15% wzrostu przychodów i 15 mln EBITDA wydają mi się bardzo pesymistyczne. Szczególnie wziąwszy pod uwagę wzrost wydatków konsumpcyjnych w Q3 (szczególnie segmentu odzież/obuwie). I to nie tylko w Polsce. Zwróćcie też uwagę na marżę. Wczoraj LPP pokazała wyniki, dzięki taniemu dolarowi przy kontraktowaniu kolekcji AW liczą na marżę wyższą niż zakładana. Myślę, że to samo dotyczy Answear.
    Nie znam się za bardzo na podatkach, ale myślę, że dla wyniku netto w Q4 olbrzymie znacznie będzie miał zwrot podatku dochodowego z tytułu straty za rok 2024. Wiem, że to one-off, ale wynik netto za cały rok w wysokości 30-40 mln zł na pewno mocno dźwignie kurs. Co prawda, raport roczny dopiero w lutym albo marcu przyszłego roku, ale uwżam, że do tego czasu kurs będzie już powyżej 40 zł. Naprawdę, nadszedł teraz czas żniw dla tej branży. Do pełni szczęści brakuje tylko utrzymania się kursu dolara w okolicach 3,60 i mroźniej i śnieżnej zimy.
    Co prawda, na razie nie ma perspektyw na zakończenie wojny na Ukrainie, ale ile to może jeszcze trwać. Podobno Rosja zmniejszyła wydatki na wojnę w budżecie na 2026 rok. To taki promyczek nadzieji. Obawiam się, że potrzebujemy zakończenia tej wojny nie tylko ze względu na wzrosty na giełdzie, ale sa oznaki nadchodzącego kryzysu. Inwestycje w odbudowę Ukrainy mogłbyby temu zapobiec.
    Pożyjemy, zobaczymy. Co do ebitdy to czekam z prognoza do momentu potwierdzenia sprzedaży. Jeśli chodzi o podatek dochodowy to w danym roku można odliczyć połowę straty. Także odlicza 5 mln z 10mln z 2024. Zatem wpływ na wynik netto wyniesie +2 mln PLN. Raport roczny będzie na początku kwietnia. Dywagowanie o zakończeniu wojny na Ukrainie obecnie jest przedwczesne. Pozdr
    Konrad, dzięki za wyjaśnienie podatkowe. Dobre i 2 mln zł, choć liczyłem na więcej z tego tytułu. Raport roczny w tym roku rzeczywiście był dopiero 9 kwietnia. Późno. Szkoda.
    Co do dywagacji o zakończeniu wojny, oczywiście masz rację. Choć ja ciągle mam to z tyłu głowy.
    Sprzedaż w Q3 jest dosyć przewidywalna. Chyba jest powszechna zgodność, że wzrost sprzedaży rdr będzie w granicach 15-20%. I zapewne EBITDA zaleznie od przychodów to pomiędzy 17-22 mln. Choć widzę, że część forumowiczów przewiduje 14-15 mln EBITDA. Co jednak uważam, że bardzo pesymistyczną prognozę.
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Xxx [37.47.253.*]
    Wzrost przychodów o 14% r/r online 13% 3 kw 25r.
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~question [95.214.217.*]
    No to bez rewelacji. Myślę że poniżej konsensusu
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~maciej [159.242.227.*]
    BDM przy okazji rekomendacji cel 37,90 dla Answear.com
    prognozował III kwartale 2025 dla answear.com
    przychody 396,9 mln zł
    EBiTDA 12,8 mln zł

Answear,com podał szacunki co do przychodów za III kwartał 2025
    Przychody 393 mln zł

Czyli BDM prognozował wzrost o 15,3% przychodów w III kwartale 2025 rdr. a jest wzrost według szacunków o 14,2 % rdr.
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Cymes [78.30.67.*]
    To są zadowalającego wyniki biorąc pod uwagę zbyt ciepły wrzesień, który trochę przesunął zakupy o 2-3 tygodnie i stąd pewnie ten 1% poniżej konsensusu. Odrobią to w ostatnim kwartale. Pamiętajcie, że większość Zarządu to "starzy wyjadacze". Są w tej branży od ponad 25 lat. Wiedzą co robią
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Xxx [37.47.253.*]
    Cel ebitda w zasięgu. Końcówka roku będzie dobra, tak obstawiam.
    No cóż, byłem jednak zbyt wielkim optymistą. Oczywiście szacunki przychodów w Q3 są zadowalajace, ale jednak liczyłem na conajmniej 10 mln więcej. W komunikacje oczywiście jest mowa o wzroście rentowności spółki, co cieszy i powinno dać EBITDA bardzo podobną co w Q2, a więc około 20 mln. Jeśli po trzech kwartałach EBITDA wyniesie ponad 50 mln zł, to wystarczy powtórzenie wyniki z Q4 2024, żeby cały rok zamknął się EBITDA około 90 mln zł. To wciąż dporo więcej od poziomu zapowadanego w prognozach na ten rok (i wyznaczonego w programie motywacyjnym dla zarządu). Przy założeniu 80 mln EBITDA analitycy wycenili kurs akcji na około 37 zł. Po wyniach Q2 kurs poszedł w górę, choć nie tyle na ile przewidywałem. Przy podobnych wynikach za Q3 znów możemy liczyć na wzrost o 5-7%, czyli do około 32 zł. Wygląda na to, że dopiero wyniki najważniejszego czwartego kwartału mogą wynieść kurs w okolice 40 zł... :-(
    Chyba, że rynek wcześniej założy przebicie wyniku z Q4 2024 o solidne kilkanaście procent.
    W kontekście EBITDA Q3 2025 nie wydaje mi się, żeby realne było powtórzenie bardzo dobrych wyników z Q2. Cofając się do 2024 roku, marża brutto w Q3 była niższa o 2,3 p.p. niż w Q2. Oczekuję podobnej tendencji w br., tym bardziej, że marża brutto w Q2 2025 była relatywnie wysoka (43,6%). Drugą niewiadomą są koszty marketingowe - zakładam, że relacja do przychodów będzie na średnim poziomie z Q1 i Q2 2025. Przy takich założeniach EBITDA wychodzi 13-14 mln PLN w Q3 2025. Przy czym na razie kurs Answear ma w pompie wyniki, spójrzcie sobie na Pepco jak powinna wyglądać reakcja na wyniki.znacząco lepsze od oczekiwań.
    Konrad, to co piszesz wydaje się być oderwane od informacji zawartych w danych za sprzedaż w Q3 2025 i w komentarzu zarządu do tych danych. Oczywiście możan zakłądać, że zarząd kłamie. Ale zakładając, że zarząd nie kłamie, co wydaje mi sie jednak bardziej prawdopodobne, to osiągnicie porównywalnej EBITDY w Q3, co w Q2, nie powinno być problemem. Przychody w Q3 są tylko o 6 mln zł mniejsze niż w Q2. To tylko o 1,5% mniej. zarząd twierdzi, że w Q3 następuje "dalsza optymalizacja kosztów marketingu (...), co przekłada sie na wzrost rentowności spółki". To chyba czytelny komunikat, że przy minimalnie niższych przychodach i minimalnie wyższej marży, zakładajac podobne koszty (bo chyba nie znacząco wyższe, skoro są optymalizowane) możemy liczyć na bardzo podobna EBITDĘ. Zauważ też, że Q3 zawsze był lepszy od Q2.
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~maciej [62.128.217.*]
    moim zdaniem EBiTDA wyniesie w III kwartale 2025 14-15 mln zł
    wszystko co powyżej jak dla mnie będzie bardzo dobrym wynikiem.
    Antoni, nie uwzględniasz w swoich rozważaniach efektu sezonowości. Inne szmatki i akcesoria sprzedają się w okresie wiosennym, a inne w wakacyjnym. W odzieżówce marże brutto są najniższe właśnie w wakacje. Spojrzałem również na dane za 2023 r. i marże brutto spadły wtedy z 43,9% w Q2 do 37,8% w Q3. Przychody w Q3 były niższe o 12 mln PLN, zaś marża brutto aż o 10 mln PLN. Z tak ogólnikowych komentarzy spółki nie wyciągałbym daleko idących wniosków - wzrost rentowności r/r i tak na pewno pokażą.Także podsumowując, pożyjemy, zobaczymy...
  • Re: Szacunki Q3 Autor: ~Willy [78.30.67.*]
    A jak te wyniki pozycjonują się w relacji do konkurencji? CCC zapowiada dramat podobno
    Nie widzialem żadnych zapowiedzi dramatu na ccc...
[x]
ANSWEAR -0,68% 29,10 2025-10-09 15:47:55
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.