No cóż, byłem jednak zbyt wielkim optymistą. Oczywiście szacunki przychodów w Q3 są zadowalajace, ale jednak liczyłem na conajmniej 10 mln więcej. W komunikacje oczywiście jest mowa o wzroście rentowności spółki, co cieszy i powinno dać EBITDA bardzo podobną co w Q2, a więc około 20 mln. Jeśli po trzech kwartałach EBITDA wyniesie ponad 50 mln zł, to wystarczy powtórzenie wyniki z Q4 2024, żeby cały rok zamknął się EBITDA około 90 mln zł. To wciąż dporo więcej od poziomu zapowadanego w prognozach na ten rok (i wyznaczonego w programie motywacyjnym dla zarządu). Przy założeniu 80 mln EBITDA analitycy wycenili kurs akcji na około 37 zł. Po wyniach Q2 kurs poszedł w górę, choć nie tyle na ile przewidywałem. Przy podobnych wynikach za Q3 znów możemy liczyć na wzrost o 5-7%, czyli do około 32 zł. Wygląda na to, że dopiero wyniki najważniejszego czwartego kwartału mogą wynieść kurs w okolice 40 zł... :-(
Chyba, że rynek wcześniej założy przebicie wyniku z Q4 2024 o solidne kilkanaście procent.