• Sprzedaż nowych telefonów Apple Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Czytając newsy z kilku ostatnich dni można się pozytywnie zaskoczyć, w zależności od kraju pre-ordery podskoczyły o 10-20% względem wersji 16. Można wyczytać zdania jak "We expect strong demand", "we are positively surprised on the demand trajectory with units that now appear to be tracking 10%-15% ahead".

Wygląda na to że Q4 może być dla Asbis lepszy niż myślałem, nic dziwnego że niektórzy stają na głowie żeby kupić jak najtaniej akcje, bo cena 22-25 zł mogłaby dać niezły zwrot.
  • Re: Sprzedaż nowych telefonów Apple Autor: ~PanAndrzej [37.47.215.*]
    Złożono rekordowe zamówienia na nowe modele
    Jest tak duże że dostawa zamiast 4-5 dni opóźnia się nawet do 28 dni
    Będzie rekordowy przychód za ten rok a przyszły jeszcze lepszy i powoli będziemy zniżać ,że do 4,2-4,7 mld _
  • Re: Sprzedaż nowych telefonów Apple Autor: arkadiusztoja [217.96.138.*]
    Bez ostrej korekty na rynkach o 24-22 zł to raczej można zapomnieć :)
    Asbis stoi w miejscu a Nasdaq bije nowe rekordy ! jak Nasdaq spadnie o 20 % to Asbis o ile spadnie ? niestety pewnie też spadnie o 20 % czyli na 22 zł ........... dlatego moim zdaniem to taki przysłowiowy ''trup w szafie'' który z niej wypadnie na korekcie. Gdyby dziśkosztowa 35 zł to co innego, ale on kosztuje 27.
  • Re: Sprzedaż nowych telefonów Apple Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    znowu ten bełkot, po co tutaj siedzisz jesni nie dla zysku?
    wzrosnie, spadnie, stoi ...
  • Re: Mikesz Autor: arkadiusztoja [217.96.138.*]
    Oczywiście że każdy chce zarobić acz nie jest to niestety możliwe :) maksymalnie zarobić może czterdzieści kilka procent acz w realu jest to dużo mniej - ponadto zarobek żeby zaistniał musi być zrealizowany a nie na papierze. Co z tego ze masz średnią zakupu 8 zł jak nie masz zrealizowanego zysku. Za 5 lat może się okazać ze akcje będą notowane po 6 zł i będziesz miał realną stratę 2 zł bo za tyle możesz odzyskać pieniądze które władowałeś w akcje. A co do wzrostów czy spadków to są nateralne i dziwię się że o nich wspominasz

• Re: Mikesz Autor: ~Borabora [89.64.5.*]
    KNF ark
  • Re: Mikesz Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    znowu wrozysz z fusow?
    zaprzeczasz sam sobie
    jak roznie to nie mam zasku poniewaz nie sprzedałem
    jak spada mam strate bo moge sprzedac tylko ze strata
    jestes załosny
  • Re: Sprzedaż nowych telefonów Apple Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    To jest banan, tu nic mnie nie zdziwi, zarówno nagły spadek jak i nagły wzrost, czy też za długo przeciągany boczniak. Tutaj fundamenty mogą wyjść z takim opóźnieniem że cierpliwość jest ważniejsza niż na innych rynkach. Nic nie jest pewne.
  • Re: zen_on Autor: arkadiusztoja [217.96.138.*]
    Tylko że cierpliwość ma jedną zasadniczą wadę jaką jest czas !
    A w czasie mogą zaistnieć różne zmiany - i te dobre i te złe !
    Czas to niepewność a niepewność na Rynkach nie jest wskazana !
    Niepewność to WADA a nie ZALETA
    Niepewność w przyszłości o możliwości zaistnienia negatywnej wiadomości ma dużo większą wagę w wycenie niż pozytywna wiadomość w przyszłości. Negatywna obciąża nas od razu a do pozytywnej możemy nie dotrwać lub może nie zaistnieć.
    Także przyszłość jest dobra ale jak ją zobaczymy a tu i teraz ważne jest to co mamy dziś ! czyli dzisiejsze wyniki, dzisiejszy kurs i dzisiejsza sytuacja na rynkach które są przewartościowane - jak to dodasz do kupy to zobaczysz to co zobaczysz :)
  • Re: zen_on Autor: ~Elczapo [109.231.2.*]
    Arakdiuszu kiedyś poznałem takiego szachistę który atakował smrodem. Dobry był prawie tak samo jak ty.
  • Re: arkadiusztoja Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Przytaczając Twój przykład że ktoś ma średnią 8 zł, a za 5 lat może być kurs 6 zł, to zapominasz o dwóch rzeczach:
    - dywidendach, bo jest to tego typu spółka,
    - doważaniu przy spadkach i redukowaniu po wzrostach (ale nie tak częstych jak Ty robisz i z innych powodów).

Nie każdy musi próbować wybierać każdy dołek i górkę i to znaczną częścią pakietu, szczególnie jak ma dużo akcji. Takie skakanie może doprowadzić do mniejszych zysków lub nawet strat. Niektórzy wolą mieć stabilniejsze 10-15% zysku rocznie niż szaleńczą pogoń za 30%-40% w której traci się jeszcze sporo czasu (nie każdy go ma), a może też to zupełnie nie wyjść.

Odnośnie cierpliwości i czasu to tutaj znów się mylisz, przy większej gotówce i odpowiedniej dywersyfikacji to właśnie czekanie na spółkach z potencjałem lub odpowiednie roszady mogą dać stabilniejszy i dobry zysk. Jeżeli wiesz że spółce chwilowo podwinęła się noga, albo jest tania i ma perspektywy, a innej poszło dobrze i powędrował za tym kurs - wystarczy choć częścią akcji zrobić roszadę i czekać. Oczywiście odpowiednio reagując przy fundamentalnych zmianach.

Niepewność na bananie to też zaleta, zawsze spółdzielnia lub grający emocjami akcjonariusze mogą doprowadzić kurs w dziwne miejsca. Wystarczy ocenić to na chłodno, pomyśleć co może być w przyszłości i zareagować.
  • Re: arkadiusztoja Autor: ~Antynagon [5.173.146.*]
    Ci femenciarze zawsze zapominają o dywidendzie. Jakby ona nie dawała zarobku.
  • Re: zen_on Autor: arkadiusztoja [217.96.138.*]
    Zakładając że kupujemy za dywidendę akcje po 27 zł a potem taniej i te wcześniej co kupiliśmy za dywidendę co mamy z tych akcji jak ich wartość to 6 zł ? mamy straty na wszystkim ! dywidenda praktycznie poszła w śmieci bo nie odzyskamy już tej kasy ! dodaj inflację i okazuje się że mam kilka razy mniej jak miałeś i teraz kurs musi iść do góry o 350 % - tak mnie nie przekonasz :)
  • Re: zen_on Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    Kolejny raz kupuje akcje po 27 za dywidende
    Srednio mam 8 zl
    Za rok akcje są po 54
    Sprzedaje akcje i kupuje sobie z zysku mieszkanie i furę, zostaje jeszcze na emeryturę
  • Re: zen_on Autor: ~Elczapo [109.231.2.*]
    Smrodem Wisły nie zatrzymasz.
  • Re: arkadiusztoja Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    10000 akcji po 8 zł da Ci jedynie ~18000 zł minus podatek to 14580 zł, możesz dokupić jedynie 530 akcji, Twoja średnia wzrośnie na 9.0 zł, to +50% od 6 zł, nie 350%... Nawet kupując tak co roku nie podniesiesz jej znacznie.

Po drugie jeżeli będą przesłanki że sytuacja spółki się pogarsza i może kurs spadnie na 6 zł trzeba wcześniej zareagować. Obecnie jest wręcz odwrotnie, bo według prognoz przychody i zysk mają się poprawiać. Przy zysku w roku 2026 wynoszącym 4.0 zł na akcje i być może dywidendzie 2.0 zł kurs spadający na 6 zł dałby 30%. Zatem obecnie nie ma przesłanek do takiego spadku.

Krachu nie przewidzisz a wszyscy nim straszą cały czas. Jeśli nawet będzie Twoje -20% czy -30% na rynkach, ale wyniknie to z spadku po przewartościowaniu innych aktywów i realizacji zysków, a sytuacja spółki będzie się dalej poprawiać, to niższy kurs będzie okazją. Potem wystarczy przeczekać i fundamenty odbiją.

A w ogóle kto mówi o kupowaniu za dywidendę akcji po 27 zł? Szukasz innych okazji do dywersyfikacji i kupujesz. Asbis dobierasz jeśli spekuła zagra pod AT lub się wyczerpie paliwo i kurs spadnie na wybrany przez Ciebie poziom. Dla mnie cena jest kusząca jak dywidenda względem kursu byłaby w okolicy 7.5-8.0% lub wyżej tj. 24-25 zł lub niżej.

A jeśli 27 zł Cię zadowala i wierzysz w poprawę przychodów i zysków, a nic innego lepszego nie znajdziesz to też możesz kupić. Jak fundamenty się w przyszłości odzwierciedlą i będzie 32 czy 35 zł możesz np. połowę dokupionego zredukować. Wtedy względem tego dobrania nawet przy spadku na 19-22 zł będziesz na zero, ale zgarniesz dywidendy.

Sam przecież chciałbyś kupić po 22-25 zł żeby potem sprzedać po 30 zł+, czyli też wierzysz w jedynie opcjonalne i przejściowe spadki kursu.
[x]
ASBIS 4,32% 76,15 2026-06-01 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.