• Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Mirek [104.28.64.*]
    Warto mieć w portfelu spółki które mają odpowiedni park maszynowy.Producenci maszyn górniczych notują mocne wzrosty!
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Jan [185.184.124.*]
    Ktoś już chyba coś wie bo przebijamy nowe szczyty :)
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Mi [31.60.99.*]
    PATENTUS
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Zigi [31.0.37.*]
    Tutaj to bedzie słychać strzały w portkach
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Tak [78.30.100.*]
    Tragiczna spółka.
    Zero informacji..
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: szcsla [46.205.194.*]
    Masz rację, jeśli chodzi o przepływ informacji. Na szczęście nie to jest najważniejsze, bo byłoby słabo. Ale fakt, komunikacja z akcjonariuszami giełdowymi żadna. Ale pomijając to ze świecą szukać takiej spółki na giełdzie. Wolę wyniki, niż komunikaty pod publikę, tego na naszej giełdzie nie brakuje. Reszta to kwestia czasu.
    Co do kontraktów dla wojska to wątpię, ale nie dało się nie zauważyć znacznego wzrostu obrotów i kursu w dniu zakończenia targów przemysłu wojskowego w sławetnym Radomiu, parę tygodni temu. Może coś jest na rzeczy, ale na komunikat bym nie liczył znając wylewność spółki.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Jan [84.131.48.*]
    Ryzyko spadków jest tu o wiele niższe niż wzrostów, widać popyt na 3,60- 3,70 spółka jest trochę zapomniana ale ma bardzo dobre fundamenty i park maszynowy prędzej czy później kurs to odzwierciedli
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~szcsla [46.205.192.*]
    To prawda, w słabych rękach jest niewiele akcji, widać to przy spadkach na giełdzie, giełda spada, a Patentus w miejscu. Nie ma chętnych do sprzedaży poniżej 3,7. Na wzrosty niestety trzeba też poczekać, ale suma summarum wynik wybroni się sam. Tak na marginesie miesiąc temu spółka była w ogonie giełdy 287 miejsce w rankingu popularności, teraz 195. Przyjdzie czas i na Patentusa.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Jolka [94.101.20.*]
    Kiedy ten czas przyjdzie.....bo dziś już poniżej 3.7
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Trevor [217.119.79.*]
    Biorąc pod uwagę politykę informacyjną firmy, najwcześniej 17 listopada, ale szału bym sie nie spodziewał.
    Kiedy przyjdzie to przyjdzie. Na Elektrotim czekałem 2,5 roku zanim coś się ruszyło na kursie. Później przez kolejne 2,5 roku tylko rósł. 5,55 zakupy, a 3/4 sprzedałem po 55 zł i głównie powędrowało na Patentus. Poczekam, dopóki cyfry się zgadzają.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~QWE [83.30.86.*]
    "Kiedy przyjdzie to przyjdzie. Na Elektrotim czekałem 2,5 roku zanim coś się ruszyło na kursie. Później przez kolejne 2,5 roku tylko rósł. 5,55 zakupy, a 3/4 sprzedałem po 55 zł i głównie powędrowało na Patentus. Poczekam, dopóki cyfry się zgadzają."
    Ostatnio bardzo rzadko piszę na forum. Nareszcie jakiś normalny wpis. Swego czasu próbowałem zmontować kilku inwestorów by mieć 5% głosów, kilka lat temu, byliśmy wtedy bardzo blisko. Zapraszałem na WZA. Pisałem uchwały. Większość się ze mnie śmiała. Wtedy kurs akcji oscylował pomiędzy 1,05-1,20 zł. Pisali, że nigdy nie będzie dywidendy. Pisali, że spółka jest do niczego. Dlaczego nie robi skupu, wezwania, nie ma w akcjonariacie funduszy. Nie komunikuje się z inwestorami. Gdzie te kontrakty z Indiami, koleją, zbrojeniówką. Dzisiaj piszą to samo. Ale obecnie kurs jest wielokrotnie wyższy. Spółka pozyskała miliony na inwestycje praktycznie bez kredytu! itd. Kto jest niecierpliwy niech sprzedaje, my odkupimy. Zostaną najwytrwalsi. Zawsze tak jest. C/WK 0,7 !!. Od razu informuję, że nie stoimy za zleceniami typu, Sprzedaż 10.000 po 3,81, 3,83 czy 3,84 zł. czy jak zostało zaledwie 1.000 szt. po 4,15 zł. to ktoś od razu wrzucił 8.000 na sprzedaż akcji po 4,14 zł bo widział w arkuszu pustki do 6 zł!. Blokowanie wzrostów przy tak niskiej płynności akcji zawsze kończy się tak samo! Pozdrawiam.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Jan [79.175.220.*]
    ". Dlaczego nie robi skupu, wezwania, nie ma w akcjonariacie funduszy. Nie komunikuje się z inwestorami. Gdzie te kontrakty z Indiami, koleją, zbrojeniówką."

a coś się zmieniło? piszemy tak bo tak nas/ ich niektórzą nabierają że to zaraz będzie albo już jest. Kupiłeś sobie akcje po 2zł, ok może nawet ci uwierze. Ale ktoś to kupił po 4, I po 5. Przy kursie 5 setki wpisów że zaraz 7 że zaraz 10. NIe ma 7, nie ma 10. Nie ma 5. Nie ma żadnych zbrojeń ani nigdy nie miało być. Jutro ogłoszą nowy wirus i jak będą grzane firmy medyczne to będą wciskać niektórzy że patentus maseczki robi i strzykawki. Jak będzie pokój na wschodzi i ruszą firmy budowlane to będzie wciskanie że patek to budowlanka i cegły robi. A jak nic nowego nie będzie to powróci temat Indii.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Artysta [176.126.118.*]
    Najlepsze przy kawce są wpisy hiena martwiących się o cudze pieniążki.........
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Jolka [94.101.20.*]
    Qwe ma rację... pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość. Wiara w patentusa trzyma swoje znaczenie, a przecież spółka jest godna zaufania...chyba dobrym rozwiązaniem jest nie obserwować jej przez kilka dni.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Interview [78.30.102.*]
    OWE nie ma racji !!!
    Najlepiej to zamknij oczy i sprzedaj !
    Oczywiście jeżeli masz dostęp do akcji.
    Zgadza się. Długo by można pisać o Patentusie, ale pewnie wszystko wiesz. Ta mała komunikatywność zarządu to czasem korzyść. Tłum lubi huczne zapowiedzi i epopeje o nadchodzącym sukcesie na tylne, że zapomina o ekonomii. Tu jest dokładnie na odwrót. I bardzo dobrze, w końcu wynik wybroni się sam, to tylko kwestia czasu. Póki co p/e jest poniżej 8, a c/wk jak pisałeś 0,7. Zadłużenie niemal zerowe biorąc pod uwagę pozycje bilansowe. No gdyby spółka miała coś wspólnego z AI to wskaźniki dziesięciokrotnie gorsze jeszcze pchają do zakupów. Absurd. Ja na banknotach nie zauważyłem znaczników z której branży pochodzą. Wiem natomiast, że ponad 80% projektów AI jest nierentowna. Patentus jest.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Jan [37.248.212.*]
    Wszystko się zgadza, tylko Patentus jest kojarzony z branżą węglową, a ta już nie inwestuje i jest schyłkowa, dlatego rynek wycenia go tak nisko i w tym jest nasza szansa że w którymś momencie pokaże zlecenia z innych przyszłościowych branż np.kolej czy jako podwykonawca zbrojeniówki. Hale i maszyny już są potrzebne tylko albo aż nowe zlecenia
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Ciekawski [78.30.65.*]
    Dnia 2025-10-10 o godz. 12:23 ~Jan napisał(a):
    >, dlatego rynek wycenia go tak nisko i w tym jest nasza szansa że w którymś momencie pokaże zlecenia z innych przyszłościowych branż np.kolej czy jako podwykonawca zbrojeniówki. Hale i maszyny już są potrzebne tylko albo aż nowe zlecenia

Dobry żart z tym rynkiem ::))

• Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~taa [84.234.124.*]
    tu już było kilka dobrych żartów: z "rakietą" na 20zł, kilka lat temu, z "odpałem" na 10 zł przy ogłoszeniu dywidendy i "odjazdem" na X przy każdych wynikach.
    Tylko oczekiwania są coraz niższe, już nie o 20 marzymy, nie o 10, a zaraz i 7 będzie za dużo w sferze marzeń. I kiedyś wskoczy 5zł i będzie euforia że kurs "odjechał" :)
    To prawda. Tylko dlatego jest tak tani. Tyle, że nie tylko na kopalnie są ukierunkowani. Z tego co wiem również na kolejnictwo, nie wiem, gdzie to wyczytałem, wybacz nie przytoczę. Nie wiem co że zbrojeniówką, ale jeśli nie bezpośrednio to pośrednio skorzystać mogą poprzez ograniczenie mocy produkcyjnych w innych sektorach, przez to, że dużo mocy jest kierowane na zbrojenia. To ograniczy potencjał konkurencji na rynku. Fabryk nie buduje się w kwartał, a oni mają dwa dodatkowe zakłady. To rodzinny biznes, już wielopokoleniowy, nie ryzykowaliby utratą rodzinnego majątku bez pokrycia w zamówieniach budując dwa nowe zakłady. Przynajmniej ja bym tak nie zrobił. Na giełdzie są chyba dla prestiżu i wiarygodności, bo pieniędzy tam nie brakuje. Póki co dzielą się, więc jak dla mnie jest ok. W tamtym roku było 0,5 zł dywidendy, w tym 0,25 zł co zrozumiałe biorąc pod uwagę budowę dwóch nowych hal produkcyjnych. Jest jedno pocieszenie, gdy ma rynku będzie lała się krew, to niewiele spadnie w relacji do innych.
  • Re: Mogą być spore kontrakty dla wojska! Autor: ~Tak [78.30.67.*]
    Napisałeś fakty i konkretnie.
    Poniedziałek zapowiada duże spadki i bujanie kursami. Tak funkcjonuje szulernia w Wa-wie.
    Ale ,Patentus nie mają czym zrzucać, trzeba odebrać tych kilka tys.akcji i uspokoić spadki.
    Dopiero zaczną notować większe wzrosty, ci dla których Chiny nie są rynkiem zbytu. Po takich akcjach jak w ten weekend Chiny-USA na metalach ziem rzadkich, strategicznych dla nowych technologii i zbrojeniówki może, ale to tylko może niektórzy "włodarze" się ockną, bo teraz ręce w nocniku. Ratują planetę, bo jak się w Chinach kopie, nie na zachodzie, to się ratuje planetę, bo Chiny są na Marsie. Na jeden myśliwiec F35 potrzeba 430 kg metali ziem rzadkich, centra danych, nowoczesna elektronika bez tego nie istnie.
[x]
PATENTUS -0,31% 3,24 2025-12-23 14:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.