• Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: arkadiusztoja [83.7.84.*]
    Może nic nie będzie :) a może będzie to zapoczątkowaniem większej korekty.
    Przełamanie dołka z 21 sierpnia tego roku będzie zdarzeniem nadzwyczainym jakie nie nie pojawiło się na wykresie od 8 kwietnia tego roku.
    Może to dać sygnał na rozpoczęcie się większej korekty i wyjście z longów a wejście w szorty.
    Także nadchodzacy tydzień może być bardzo ważnym dla rynków i trzeba z uwagą obserwować co się wydarzy,
    Na daxie spadek o 2 % może dać ten sam efekt a spadek poniżej poziomu z 1 sierpnia da sygnał na zmianę trendu w krótkim terminie ( która może zapoczątkować BESSĘ ) acz w tym przypadku wygląda to dużo gorzej bo będziemy mieli niższy szczyt i niższy dołek co dla wielu techników jest jednoznaczne ze zmianą trendu na SPADKOWY.
    Oba omawiane kontrakty są prawie na szczytach swoich notowań i widać bardzo duże zmęczenie i coraz większy STRACH inwestorów.
    Jeśli w obu przypadkach negatywne scenariusze się spełnią to bedziemy mieli doczynienia z możliwym początkiem większej korekty lub prawdziwej BESSY.
    Wszystko zależy czy mieliśmy już za sobą pełne wykonanie 5 falowej HOSSY czy też jesteśmy dopiero w jej 5 (ostatniej fali)
    Moim zdaniem szansa wystapienia większej korekty wynosi 2/3 a BESSY 1/3.
    Przy wariancie pierwszym będziemy w 5 fali wzrostowej w 5 falowej formacji HOSSY.
    A przy wariancie 2 będziemy w 1 fali BESSY i to będzie prawdziwy pogrom który bardzo szybko może znieść notowania Asbis w okolice 20 zł lub mniej,
    Oczywiście to są tylko założenia które mogą nie zaistnieć ale - nie wiem jak inni ale ja rozważam zawsze kilka scenariuszy i zawsze staram się dopasować do nich wielkość zajmowanych pozycji jakie mam na akcjach.
    Co będzie to zobaczymy za jakiś czas ( możliwe że bardzo krótki - może to być już w poniedziałek a może za miesiąc - i dziś raczej nikt nie jest w stanie tego przewidzieć na 100% - acz myślę że pozycjonowanie trwa już od jakiegoś czasu ( o czym świadczą dane które mówią że duzi gracze od jakiegoś czasu wychodzą z rynku albo zajmują szorty )

UWAGA !!! Nie jest to żadna porada inwestycyjna a tylko wyrażenie swojej opinii i przemyśleń.

P.S. członkowie klubu olsena ( antynagon, panandrzej, władek, inwestor i inni ) są proszeni o niezaśmiecanie tematu bo ich wiedza jest praktycznie ....... o czym mogłem się już przekonać wielokrotnie. )
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~Władziu [91.150.193.*]
    Areczku nie martw się ty zawsze będziesz na plusie spadnie czy urośnie :) Powinieneś się martwić bardziej o siebie idż do psychiatry ty masz problem.
  • Re: wszyscy - władziu :) Autor: arkadiusztoja [83.7.84.*]
    Tu macie typowy przykład wpisu członka gangu olsena ( czyli mądrzy inaczej ) :)
    treści - poziom zero
    odniesienie się do tematu - poziom zero
    merytoryka - poziom zero
    Dlaczego tak się dzieje ? - bo ktoś kto nie ma w temacie nic do powiedzenia a jego wiedza jest praktycznie zerowa właśnie tak się zachowuje :)
    Atak personalny jest typowym zachowaniem osób niezbyt rozgarniętych które nie są w stanie samodzielnie przeprowadzić choćby minimalnej analizy tematu :) mało tego ! one nawet nie są w stanie wypowiedzieć się w żadnym temacie - poza przytakiwaniem wszystkim którzy mają podobne zdanie jak oni :) czyli tak naprawdę żadne - bo teks o 30 czy 40 zł to nie jest żadne zdanie, tylko jakiś zwrot który ma im poprawić dobre samopoczucie jak coś idzie nie po ich myśli :)
    Jest to typowe zachowanie stadne w przypadku Osób które nie są zbyt rozgarnięte i same nie są w stanie mieć swojego zdania :)
    Ich domeną jest przyłączanie się do Osób im podobnym :)
    W nauce jest to opisane jako ''owczy pęd'' czyli podążanie za kimś kto intelektualnie im pasuje - w tym przypadku za Osobami niezbyt - nazwijmy to tak żeby nikogo nieobrazić ''kumatymi'' :) .

• Re: wszyscy - władziu :) Autor: ~MJ23 [89.151.18.*]
    Każdy ma swoją strategię opartą na m.in swojej osobowości, akceptacji ryzyka, wielkości portfela itp. Jeden ma załóżmy 100k przy niskiej średniej i co roku zarabia na dywidendach i obstawia dalszy rozwój i ich wzrost i nie robi na nim wielkiego wrażenia wyschnięcie kursu w te czy drugą stronę. Inny zarabia na zmianach cen w krótkich interwałach czasowych. Ale jeden i drugi ma ten sam cel - pomnożyć majątek.
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~Mikesz [188.146.21.*]
    Co będzie jak spadnie o 5%?
    Co jak o 10%
    Kogo to obchodzi
    My zarabiamy zawsze i niepotrzebne na twoje wróżenie z fusów i tchorzliwe rozterki
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: arkadiusztoja [83.7.84.*]
    mikesz wiesz gdzie jest twoje miejsce :)
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~Adwersarz [5.184.252.*]
    Bycie trollem, czyli kimś w prymitywny i prostacki sposób negującym wszelkie dobre i pozytywne dla ogółu informacje to skrajna patologia, to jak dołączyć do grupy bezimiennych sług rosyjskiej, wrogiej cywilizowanemu i demokratycznemu światu upadłej propagandy...
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~gall [31.6.189.*]
    a co to ten demokratyczny świat robi z Palestyńczykami? Nie bądź naiwny, hipokrytów tu nie brakuje, jak w rosji i na ukrainie. My dotujemy ukrów, a oligarchowie ukraińscy się smieją i koszą hajs.
  • Re: Adwersarz Autor: arkadiusztoja [83.7.84.*]
    Zanim coś głupiego napiszesz to strawdź definicję słowa trol !
    a wtedy zobaczysz że trolami są antynagon, władziu, inwestor i inni !
    nagminnie mnie obrażają i zasypują moje tematy swoimi bezwartościowymi wpisami :)
    to są trole ! ale z tego co widzę też chcesz pretendować do członkowstwa w klubie GANG OLSENA :)
  • Re: Adwersarz Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Jak dla mnie trol bankierowy to taki który pisze tylko o jednym kierunku i podaje argumenty (nawet jak trafne) tylko jednego typu, pomijając zupełnie te inne. Trol zwykły podaje często nieprawdziwe albo nagięte informacje, śmiejąc się jeszcze z innych użytkowników żeby podważyć wybór ich decyzji. Tymczasem na giełdzie, a szczególnie na bananie, nic nie jest pewne.

Odnośnie Asbis sprawa nie jest prosta, niektórzy:
    - liczą na poprawę zysków przez wzrost kursu dolara, tymczasem jego prognozy są bardzo rozrzucone (od 3.4 zł przez Goldman Sachs, aż do 4.0 zł co prognozuje np. PEKAO) - jak tu żyć i podejmować decyzje?
    - liczą na poprawę marż i zysku netto, tymczasem pomimo poprawy przychodów sporo z tego wynika ze sprzedaży serwerów AI (widać to nawet w wynikach samej Nvidii jak ktoś jest zainteresowany) - jak tu żyć i podejmować decyzje?
    - liczą na ruchy zgodnie AT ... i tutaj też nie ma jednoznacznej niestety odpowiedzi... szczególnie w dłuższym terminie.

Sprawa jest moim zdaniem taka że Asbis to mocna spółka, która powinna sobie poradzić i nawet jeśli będą jakieś głębsze spadki na kursie powinien wrócić kiedyś do 27 zł+. I teraz pytanie jak kto gra, długoterminowo i spokojnie, zbierając dywidendy i odpowiednio doważając/redukując, ale nie jest w stanie przewidzieć dołka, czy może krótkoterminowo i zbiera kilka % z różnych transakcji co jakiś czas. Oba typy decyzji mogą być dobre.
  • Re: Adwersarz Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    twoje watki to nieustanny spam
    co bedzie jak bedzie spadek, korekta , krach itd, itd
    i ze ty zawsze zarabiasz a pozostali nie maja pojecia o gieldzie bo trzymaja akcje
  • Re: Adwersarz Autor: ~PanAndrzej [37.225.10.*]
    Drogi Arkadiuszu
    Gdzie byłeś kilka lat temu gdy Asbis był poniżej 10 zł?
    Bo ja wtedy kupowałem Asbis
    Gdzie byłeś w marcu po wybuchu wojny w Ukrainie gdzie wszyscy sprzedawali Asbis bo niby miał spaść do 6 zł bo ja kupowałem po 8,xxzłotych
    Bądź spokojny ta firma na bardzo dobry Zarząd który kieruje spółka od ok 30 lat
    Pokaż taką drugą spółkę która po stracie 30% rynku zwiększa przychód i zyski
    Kursem rządzi gruby a nie rynek
  • Re: Adwersarz Autor: ~PanAndrzej [37.225.56.*]
    Dnia 2025-09-01 o godz. 22:24 ~PanAndrzej napisał(a):
    > Drogi Arkadiuszu
    Chyba nigdy nie grałeś na NASDAQ
    Ja w odróżnieniu od Ciebie kilka lat obracam tam kasą
    Odpowiem Ci na pytanie ....nic się nie stanie bo taka zmiana tj1% to codziennie występuje
    Często zdarzają się zamiany 2% kilka razy przeżyłem zmianę 4%
    Pamiętam czasy gdzie NASDAQ był po 13 -14 tys jak i powyżej 24 tys
    Jak widzisz różnica jest większa niz1% i co się stało?
    Dokładnie nic .. ZERO
    Tak kasą obracają grubasy rzędu wielu milionów dolarów co przy dźwigni x20 daje im zarobić mnóstwo kasy
    Co się stanie jak spadnie 1%???
    Jedni zarobią 20% a drudzy stracą 20% tych pierwszych będzie mniej
    PS
    To że potrafisz wkleić czyjś cytat nie robi z Ciebie geniusza

• Re: Adwersarz Autor: ~PanAndrzej [37.225.56.*]
    Drogi Arkadiuszu
    I stało się to o czym pisałem
    Właśnie NASDAQ spadł 1%
    Możesz mi powiedzieć co się stało lub co się stanie???
    Ja Ci mogę powiedzieć ... niektóre osoby sporo zarobiły... wśród nich jestem i ja
    PS
    Wiesz co się stanie dziś lub jutro?
    Pójdzie do góry i 1-2% i znowu jedni zarobią drudzy stracą i tak od kilkudziesięciu lat
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Jak pisałem wcześniej NAS i DAX pogłębiają spadki, co prawda nie zostały jeszcze przełamne ostatnie dołki ale jest już bardzo blisko ( praktycznie na krawędzi ) i może to zwiastować rozpoczęcie większej korekty. Jeśli tylko to nastapi zaprzestaje skupu Asbis i poczekam na dużo niższe poziomy cenowe bo obecne staną się bardzo nieatrakcyjne a spadek o 10 % nie będzie niczym niesamowitym. Moim zdaniem kupno akcji w obecnej sytuacji może być obarczone sporym ryzykiem inwestycyjnym ! Warto dziś i w nadchodzacym tygodniu obserwować zachowanie się tych dwóch indeksów.
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    UZUPEŁNIENIE
    NA kontraktach DAX istnieje bardzo duże prawdopodobienstwo wystapienia formacji RGR o ile już ta formacja nie wystąpiła co jest sygnałem do zajecia pozycji SZORT na tym instrumencie.
    NASDAQ i DAX prawie oddały całe dzisiejsze wzrosty i oby to się nie zmieniło do zamknięcia sesji.
    Poziom jest bardzo ważny, chyba nie było ważniejszego w ostatnim czasie !
    Jak tak zostanie to liczę że jutro Asbis spadnie o 1-2 %
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~Antynagon [217.119.64.*]
    Chłopie, jeśli Asbis spadnie o 1-2% to nie uda ci się sprzedać ze stratą 1,6 zł. To byłby słaby dzień.
  • Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~PanAndrzej [37.225.28.*]
    Ale ten post szybko Co się zestarzał
    NASDAQ spadł nawet 2% po czym nadrobił stratę i zakończył dzień ze strata 0,5%
    A teraz ostro poszedł do góry i zamiast Twojego 23000 dobija prawie 23800
    Dla laika co nie zna gry na instrumentach 800 ,$ wydaje się drobnostka jednak przy dźwigi x20 jest to ogromna różnica Areczku
    PS
    Piszesz takie bzdury że czytając je zbiera się na wymioty
    Czekałeś na 25 zł ale teraz czekasz na 30 złotych bo wszystko sprzedałeś po 27,30
    Hahahaha

• Re: Co będzie jak kontrakty na Nasdaq 100 spadną jeszcze o 1 % ? Autor: ~Arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Jak widać scenariusz jeszcze jest w grze. Wczorajszy atak byków został powstrzymany. Asbis wczoraj sprzedawałem od 27,76 do 28,16 a coś tam kupiłem po 27,56. Słyszałem głosy że Nasdaq może dojść do 26 tysięcy w tym roku a to by nie było po mojej myśli,
[x]
ASBIS 2,03% 28,10 2025-09-08 17:00:22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.