Oczywiście post usunięty bez powodu co tylko potwierdza opłaconych naganiaczy. Oszukali was po raz kolejny. 300 200 , 150 zaraz będą naganiać na 50’ . Wystarczy poczytać posty niżej. Aaa nie sorry teraz to inwestycja na emeryturę . Dno dna
Od kilku lat wokół spółki powtarza się wciąż ta sama narracja – prognozy wzrostów kursu (raz na 300 zł, raz na 200 zł, raz na 100 zł), a także zapowiedzi dywidendy. Niestety, rzeczywistość wygląda inaczej: kurs spółki pozostaje pod dużą presją i wielu inwestorów od lat nie ma możliwości wyjścia z pozycji bez strat.
Tymczasem w tym samym okresie inne spółki z sektora wzrosły o kilkaset procent. Porównania do największych podmiotów z branży, takich jak CD Projekt, są w tym kontekście mocno nietrafione. Warto, aby dyskusja o przyszłości spółki opierała się na realnych fundamentach i faktach, a nie na powtarzanych od lat prognozach bez pokrycia.
Kilka dni temu jasno napisałem, że kurs prawdopodobnie wróci w okolice 82 zł. W odpowiedzi spotkałem się jednak z obraźliwymi komentarzami i personalnymi atakami, zamiast merytorycznej dyskusji. To powinno dać do myślenia, kto faktycznie działa na tym forum i w jaki sposób.
Od lat obserwujemy te same osoby, działające pod tymi samymi nickami i adresami IP, które niezależnie od poziomu kursu prowadzą narrację naganiającą. Gdy kurs był w okolicach 300 zł – prognozowano 700 zł. Gdy spadł do 150 zł – twierdzono, że wróci na 300 zł. Dziś ta narracja wygląda podobnie. W tym samym czasie wymyślane są rzekome premiery gier czy inne informacje, które nie mają realnego pokrycia w faktach.
Owszem, jeśli ktoś kupił akcje w okolicach 70 zł, może obecnie być zadowolony. Jednak wiele osób jest „uwięzionych” na dużo wyższych poziomach i właśnie one najczęściej próbują powtarzać tę samą, niezmienną opowieść o „wielkich perspektywach”, bez względu na faktyczną sytuację spółki.
Co więcej, negatywne lub krytyczne wpisy, które nie zawierają żadnych obraźliwych treści, często są usuwane przez administrację, podczas gdy naganianie pozostaje bez reakcji. To budzi uzasadnione wątpliwości co do jakości dyskusji i jej wiarygodności.
Koko ekonomia jest prosta co roczna dywidenda przy obecnym kursie w przedziale 15-20% to jest piękny zwrot z inwestycji inne spółki z tej branży wypadają bardzo słabo na tle TEN i to jest Fakt jak ci się inwestycja nie podoba to nie inwestuj i udziela się z tym głupotami gdzie indziej ...
Mój post dotyczy naganiaczy, którzy od lat – rok w rok – wypisują różne prognozy, które kompletnie nie mają pokrycia w faktach. Jeśli ktoś chce kupować akcje wyłącznie pod dywidendę, to jego sprawa. Tylko że ja mówię o czymś zupełnie innym, a moje wpisy są albo ignorowane, albo przeinaczane. Problem polega na tym, że wielu inwestorów jest ubranych po 200 zł i więcej – i to jest największy problem tej spółki. To właśnie ci ludzie, próbując ratować swoje pozycje, powtarzają wciąż tę samą narrację.
Wystarczy cofnąć się do wcześniejszych dyskusji: gdy kurs był po 300 zł, ci sami naganiacze pisali, że zaraz wróci na 700 zł. Gdy kurs spadł na 150 zł, twierdzili, że wróci na 300 zł. Teraz, kiedy kurs zbliża się do 80 zł, słyszymy dokładnie tę samą śpiewkę. To jest po prostu śmieszne i nie ma nic wspólnego z rzetelną analizą.
Co do dywidendy – przypomnę, że rok temu w ogóle jej nie było, a w tym roku pojawiła się dopiero po dłuższej przerwie. Skąd więc pewność, że w przyszłym roku znów będzie? Nikt tego nie wie, więc powtarzanie dywidendowych prognoz jest czysto życzeniowe i nie ma żadnego pokrycia w faktach.
Ja sam mam średnią ‘średnią’ i spisałem tę inwestycję jako jedną z większych wtop w moim portfelu. Ale znam prywatnie osoby, które kupowały dużo drożej i naprawdę straciły ogromne pieniądze. Tym bardziej boli, gdy wciąż czytam te same bajki o rzekomych premierach gier czy perspektywach, które nie istnieją.
W dodatku, kiedy napisałem wyraźnie, że kurs zejdzie do 82 zł i dokładnie w piątek to zobaczymy – tak się stało. A mimo tego spotkałem się tylko z wyzwiskami i obrażaniem ze strony użytkowników typu ATH, SROMOTNIK i podobnych, którzy od lat wypisują największe bzdury. Mało tego, mój post zniknął, bo administrator usuwa wpisy krytyczne, choć nie zawierały one żadnych obraźliwych treści. A naganianie zostaje – i to jest naprawdę żałosne.
Dlatego zawsze powtarzam: jeśli ktoś chce kupować dla dywidendy – proszę bardzo. Ale niech nikt nie próbuje zakłamywać rzeczywistości. Fakty są takie, że od 300 zł w dół słyszeliśmy wciąż te same prognozy, które nigdy się nie sprawdziły. To nie jest analiza, tylko wprowadzanie ludzi w błąd i powtarzanie iluzji, która już dawno powinna być zweryfikowana
Cytuję: "Co do dywidendy – przypomnę, że rok temu w ogóle jej nie było, a w tym roku pojawiła się dopiero po dłuższej przerwie. Skąd więc pewność, że w przyszłym roku znów będzie? Nikt tego nie wie, więc powtarzanie dywidendowych prognoz jest czysto życzeniowe i nie ma żadnego pokrycia w faktach." Bądźmy rzetelni fakty sa następujace 2019 rok dywidenda - 3,78 zł 2020 rok dywidenda - 3,78 zł 2021 rok dywidenda - 10,00 zł 2022 rok dywidenda - 10,00 zł 2023 rok dywidenda - 7,20 zł 2024 skup po 120 zł zamiast dywidendy ze względu na stratę netto 2025 rok dywidenda - 15,73 zł Dlaczego więc mówisz o dłuższej przerwie? Dlaczego dywidenda nie miałaby być wypłacona w przyszłym roku? Co konkretnie wg. ciebie na to wskazuje?
Nie miałeś dywidendy bo był ogromny skup... Co wy wpisujecie, to że spółka się kisi w przedziale 70-90 długi czas to nie znaczy że tak będzie zawsze. Szczególnie przy takich parametrach...
Tak i jeszcze jest o 1 milion akcji mniej i rortos od nowego roku zyski w całości do tena idom i robiom grę i itp itp to dodatkowe zalety sam rortos ile kosztował skup był ale za mało dali powinno być jak na mercatorze z 44zl 100zl to u nas 160zl lekko powinni zaproponować i dlatego coś czuję tak bardzo kurs hamujomm by z niskiej wyceny zrobić skup i za jakom kasę zaproponują do między 120zl a 130zl i będzie słabo powinno być lekko ze 160zl po nowym roku skup a tak to nas w balona robiom
Spoko mnie się nie spieszy do emerytury 10 lat jeszcze dajom to do ike dobiorę dla mnie do wypłaty mogom się bawić w tych poziomach a nawet zejść 9 tego i tak dobiorę ile by nie było ty rzeczywiście koko przeżywasz te akcję tena jak by ci ktoś groził że jak urośnie to ci życie upadnie hahaha
To sobie siedź do emerytury i przestań już opowiadać bzdury nie mając nic sensownego do powiedzenia i dobieraj sobie. Nie czytasz tego co napisałem wyżej. Tutaj ludzie są ciężko ubrani na grube pieniądze , dwa jak ktoś pisze takie bzdury to odrazu widać że poziom twojej wiedzy jest równy poziomowi ath i sromotnika tyle