• Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Arkadiusztoja [217.96.153.*]
    O wysokich marżach zapomnij w najbliższych latach, inflacja producencka jest coraz wyższa a społeczeństwo coraz uboższe ( płace nie nadążają za wzrostem cen i kosztami życia ) siła nabywcza pieniądza w większości krajów jest coraz niższa ( w usa na przestrzenie 20 - 30 lat zmalała w okolicach połowy ) W krajach typu Polska urosła dzięki Pisowi ( bardzo duży wzrost płacy minimalneś i średniej w połączeniu ze spadającą inflacją ) ale nasz rynek nie ma wpływu na wyniki spółki. Zielony ład i lewacka polityka moze znacząco zmniejszyć ilość pieniądza na rynku przeznaczonego na produkty którymi obraca Asbis. Także ja nie liczę na wzrost marży a raczej na większą ilość produktów i większy procent w rynku który przełozy się na wyniki. To jest bardzo trudny rynek z wieloma zmiennymi ( znam osoby które w nim siedzą od bardzo dawna i niektóre ledwo przędą ) Natomiast bardzo dużym plusem jest prezes spółki i jej szefostwo które jak widać ma dużą wyobrażnię i kompetencje które przekłądają się na bardzo dobre wyniki. Jeśli spółka zbuduje wyrażną przewagę na rynku popartą silną marką to powinna sobie dać radę z przyszłą konkurencją. Moim zdaniem nadchodzią ciężkie czasy dla handlu które połączone z globalną korektą na rynkach nie będą miały pozytywnego wpływu na notowania spółki w najblizszych czasach.
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Antynagon [5.173.20.*]
    A ten będzie straszył zielonym ładem w Afryce:) Bardzo mocno chcesz odkupić, a bardziej to twoi pracodawcy, bo ty to masz 53 akcje.
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Arkadiusztoja [217.96.153.*]
    Jak widać nie jesteś dla mnie rozmówcą ! zero argumentów jak zawsze :) ale ci powiem żeby cię poddenerwować że sporo na otwarciu wywaliłem i czekam aż spadnie żeby taniej odkupić :) a ty możesz tylko się przyglądać i wklejać te swoje bezwartościowe wypociny :) miłego piątku życzę :)
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~gajer [37.225.43.*]
    Ile to jest sporo z 53 ?
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Antynagon [5.173.20.*]
    Chłopie, swoje sporo pomnóż razy 100 i to jest to czym mja obracam. Albo nawet 1000 razy:):) Tak mnie poddenerwowałeś. Bawisz mnie i tyle. Ale głód cię naciska, więc musisz ciągle się na tym forum ośmieszać. Za marne grosiki:)
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Mikesz [157.25.201.*]
    jak prezydent z ustawa o pradzie
    kopiuj wklej
    :)
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Globalnie idą obniżki stóp %. Obniżki stóp oznaczają więcej kasy u konsumenta który może je przeznaczyć na dobra nie pierwszej potrzeby. Jeśli chodzi o marże to Breezy rosnące +100% r/r zrobi robotę. Tam marza jest o wiele wyższa niż na zwykłym handlu, bo to po części usługa.
    Z tymi obniżkami to bym uważał bo często są motywowane odgórnie w celu pobudzenia gospodarki a nie faktycznymi fundamentami, zobaczymy pożejemy. Ponadto przy braku pieniądza i nieograniczonej możliwości zainwestowania środków finansowych - giełdy akcji mogą cieszyć się mniejszym zainteresowaniem a co za tym idzie spadkiem notowań co przełozy się na efekt powolnej kuli śnieżnej. Zobacz na notowania nasdaq - jesli dziś zamknie się na minusie będzie to 7 sesja spadkowa i otwarta droga w okolice diłka z 1 sierpnia na wysokości 22780 - i jeśli to zostanie przebite zapali się czerwona lampka i trend średniookresowu moze ulec zmianie na spadkowy. Potem wystarczy jakiś wzrost i ponowne przebicie dołka a to zapoczątkuje prawdziwy trend spadkowy i możliwą panikę która spowoduje szybki odpyw pieniadza w złoto i bitka. Moim zdaniem warto trochę poczekać z zakupami aż ta sytuacja się wyklaruje i wtedy dopiero zająć odpowiednią pozycję. Dlatego ja wywalam Asbis na każdym wzroście i odkupuję tanij - gram na spadek notowań w najbliższym terminie - czy słusznie to rynek oceni, acz mam jeszcze sporo akcji na wypadek wzrostów i tam je upłynnie.
    Czekanie z zakupami na spadki / bessę jest bez sensu ,bo trwa ona średnio ok1-1,5 . Natomiast hossa trwa 3-5 lat, a do euforii na rynkach jeszcze dluuuga droga. Obecnie jest dużo strachu co nie wskazuje na koniec hossy. A przegapienie euforii będąc poza rynkiem oznacza olbrzymi koszt praktycznie nie do odrobienia.
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~PanAndrzej [37.225.50.*]
    NASDAQ był -0,6% teraz +0,13%
    Sprzedałem na dołku grając na Shorta
    Odkupiłem je prawie na dołku grając longa
    Teraz sprzedałem longa
    Wynik +30% kapitału zainwestowanego na NASDAQ przy dźwigi x20
    A Ty ile zarobiłeś procent kapitału?....0,3%???

Że co "inflacja producencka coraz wyższa"??
    W lipcu 2025 roku miesięczna inflacja producencka w Chinach wyniosła -0,20%, a w porównaniu do analogicznego miesiąca poprzedniego roku odnotowano spadek o 2,82%. Dane z maja 2025 wskazują na najszybszy spadek cen producentów od blisko dwóch lat, co świadczy o pogłębiającej się deflacji w chińskiej gospodarce.
    W Polsce też spadki.
    Nie patrz się na Chiny ! Chińskie indeksy nie mają większego wpływu na indeksy amerykańskie czy europejskie. Polska giełda zareaguje na amerykańską i europejskie a nie chińską ! Według doniesień z sierpnia 2025 r., inflacja producencka (PPI) w USA zaskoczyła silnym wzrostem, wynosząc 0,9% miesiąc do miesiąca (m/m) w lipcu 2025 r., co przekraczało konsensus rynkowy wynoszący 0,2% - Według ostatnich dostępnych danych z lipca 2025 r., inflacja produkcyjna w Unii Europejskiej (UE) wyniosła 1,6% miesiąc do miesiąca, po tym jak wcześniejszy odczyt w tym samym miesiącu wskazywał na 0,4%. Wskaźnik ten, znany jako wskaźnik cen producentów (PPI) pokazuje dynamikę cen na etapie produkcji i świadczy o presji inflacyjnej w gospodarce, przy czym wzrost tego wskaźnika jest prognostykiem późniejszego wzrostu inflacji konsumenckiej. 
  • Re: Asbis spada tak jak przypuszczałem Autor: ~Arkadiusztoja [217.96.153.*]
    To co sprzedałem na otwarciu już odkupione, teraz czekam albo na dalsze spadki i zbieram dalej albo na wzrosty i oddam wszystko co przed momentem skupiłem - i tak w koło dzień po dniu. Średnia zakupu coraz niższa a gotówka na rachunku przybywa. W tym roku moim zdaniem kurs może spaść na 25-26 zł w wariancie pesymistycznym i wzrosnąć w okolice 29-30 zł w wariancie optymistycznym - średnia 27,50. A co będzie to za kilka miesięcy się zobaczy.
  • Re: Bob Autor: ~Arkadiusztoja [217.96.153.*]
    Inflacja producencka w Chinach w czerwcu 2025 roku wyniosła -3,6% rok do roku, co oznacza największy spadek od prawie dwóch lat i pogłębia sytuację deflacyjną w tym segmencie rynku, mimo że inflacja konsumencka (CPI) nieznacznie wzrosła. Wskaźnik cen producenta (PPI) spadł, podczas gdy wskaźnik CPI utrzymał się na dodatnim, ale niskim poziomie, CO ODZWIERCIEDLA UTRZYMUJACE SIĘ PROBLEMY Z BRAKIEM POPYTU W GOSPODARCE
  • Re: Bob Autor: ~PanAndrzej [37.225.50.*]
    Widzę,że manipulujesz danymi jak Ci wygodnie i pod własną tezę
    Po pierwsze dziś NASDAQ już + 0,22% a indeks 2000 firm małych już jest,05%
    Czyli jest wszystko na plusie
    Po drugie piszesz,że Chiny nie mają wpływu a za chwilę chcesz udowodnić,że mają ogromny wpływ
    W
    Po trzecie nie wiadomo jaki wpływ na inflację w Chinach mają cła wprowadzone przez Trumpka
    Manipulujesz danymi,faktami, tezami i za wszelką cenę chcesz udowodnić swoją rację
    Powiem tak....kurs na Asbisie nie odzwierciedla wartość spółki tylko siłę kapitału manipulujących inwestorów
    Gdybyś był tutaj tyle lat co ja to byś wiedział o tym od dawna.

Po pierwsze ! napisałem że jak nasdaq się zamknie na minusie to będzie to 7 sesja zjazdowa !
    Po drugie to jest moja interpretacja danych poparta tym co usłyszałem i przeczytałem ! Twoja może być inna :) Jak wiadomo zdań w każdym temacie jest wiele i dlatego jedni grają szorty a inni longi :) tak było ! jest i będzie :) Zresztą jak zawsze pisałem to czy będzie rosło czy spadało nie ma dla mnie znaczenia bo mam świadomość że ja nie mam na to żadnego wpływu a ja tylko usiłujana miarę moich możliwości przewidzieć zachowanie kursu w czasie i nic więcej :) Zawsze jest lepiej mieć jakiś plan i strategię niż grać losowo ! To czy Ktoś się zgadza z moim podejściem czy nie to nie ma żadnego znaczenia ! forum bankiera jest miejscem gdzie każdy może podzielić się swoimi przemyśleniami niezależnie czy innym się one podobają czy nie ! :) Z wielką chęcią poczytam o przemyśleniach innych Osób acz tu raczej mało kto wie co to merytoryczny wpis i wystarczy napisać coś o spadkach i zaraz jest atakowany przez Innych :) mi akurat to nie przeszkadza i zachęca mnie do jeszcze cięższej pracy przy analizowaniu rynku ;) Jak mówił Anioł o pisarzu pracującym w kużni którego do pracy motywował odgłos dzwięku kutego metalu ;)
  • Re: Bob Autor: ~Bob [95.160.156.*]
    Elektronika produkowana jest w Chinach a nie w USA.
    Jakaś część elektroniki tak ale to tylko jakiś % całości elektroniki wykorzystywanej w usa i w europie.
    W 2024 roku Chiny wyeksportowały do USA maszyny elektryczne i elektronikę o wartości 124 miliardów dolarów. Oprócz Chin, innymi głównymi dostawcami tych towarów do USA w 2024 roku były: Meksyk (87,1 mld USD), Wietnam (41,7 mld USD). A jak dodasz do tego wszystkie pozostałe kraje to wyjdzie że export Chin będzie stanowił tylko jakiś % całości eksportu.
  • Re: Bob Autor: ~PanAndrzej [37.225.35.*]
    Ty znafco hahahaha
    NASDAQ prawie+1,8%
    US2000 ponad 3,3%
    Zacznij zbierać złom będziesz odnosić sukcesy biznesowe
    Masz trafność 0,01%
  • Re: Bob Autor: ~PanAndrzej [37.225.35.*]
    Chyba nie masz pojęcia że w Chinach jest fabryka Apple gdzie pracuje 100 tyś osób
    Prawie cały czas produkują smartphony
    O tym wie każdy że chiny produkują smartfony, laptopy czy tablety, ale nie o tym była mowa :) mowa była o rosnącej inflacji producenckiej w usa i europie która przełoży się na zwiększenie cen produktów a co za tym idzie ich mniejszą sprzedaż i mniejsze marże handlowców. Społeczeństwo będzie miało mniej gotówki a to przełoży się na mniejsze zakupy które będą miały wpływ na kondycję finansową firm. A co do Chin to w czerwcu 2025 r. ceny producentów w Chinach spadły o 3,6% rok do roku, co stanowi najgłębszy spadek od lipca 2023 r., wskazując na trwającą deflację w sektorze produkcyjnym i głębszą presję cenową w całej gospodarce. Spadek ten, przy jednoczesnym nieznacznym wzroście inflacji konsumenckiej (CPI) do 0,1%, sygnalizuje pogłębienie cenowego wyścigu i słaby popyt na chińskie produkty. Poczekamy parę miesięcy i zobaczymy jakie będą dane z największych gospodarek - Usa za Trumpa przytnie zyski europejskich firm które już niebawem odbiją się na ich wynikach finansowych. Dla wielu firm minimalne zmniejszenie ich rentowności będzie oznaczało znaczące pogorszenie ich wyników finansowych. A co do Asbis to czas pokaże jak spółka będzie dawała sobie rade w zmieniających się warunkach rynkowych. Ja bym nie był takim dużym optymistą - natomiast na obecną chwilę postrzegam spółkę pozytywnie ( ocena neutralna + )
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.74.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~Senior [89.78.104.*]
    Za pis wszyscy pracujący i oszczedzsjavy ponieśli ogromne straty , inflacja kilkanaście procent a oprocentowanie wkładów Góra 6 % minus podatek
    Nie za pis ! a podczas wojny na ukrainie i wszystkiego z tym zwiazanego ( bardzo wysokich cen surowców ) i koronawirusa ! Polaka gospodarka wyszła z tego obronną reką i była dawana jako przykład na tle wszystkich krajów. Polska w regionie miała jedną z najmniejszych inflacji acz była ona niewątpliwie wysoka. Nasze usytuowanie geopolityczne i lata grabienia gospodarki przez komunistów i lewaków zrobiło swoje ! To Pis zrobił z polskiej gospodarki lidera ( cały świat o tym trąbił ) - to za Pis płace zwiększyły się prawie dwukrotnie, pkb rosło najszybciej w europie a bezrobocie było jednym z najmniejszych,
  • Re: Zapomnijcie o wysokich marżach ! Autor: ~hmm [31.0.56.*]
    Oo no i Arkadiusz zdradził swoje sympatie i preferencje polityczne i światopoglądowe, stąd teraz już wiemy skąd taki stan umysłu naszej maskotki forumowej, patrzcie a niby za PiSu tak mu dobrze było a tylko 53 akcje uciulal a roboty ma od rana do wieczora, setki zlecen ustawionych, ehh, ciężkie życie pisiora xD
[x]
ASBIS 0,22% 27,26 2025-10-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.