• Worldbox (2) Autor: ~realista [109.95.114.*]
    Link do poprzedniego watku
    https://www.bankier.pl/forum/temat_worlbox,71054005.html

• Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [31.61.248.*]
    Mbank napisał
    "CCC najpewniej przejmie pozostałe udziały w MKRI, ale warunki potencjalnej transakcji nie są znane, co wprowadza ryzyko związane z przejęciami – szczególnie w odniesieniu do ceny, jaką trzeba będzie zapłacić."
    W KRS jest akt notarialny. CCC zapłaciło za 10% udziałów 164 tys Arca Reo PSA za 70% udziałów 1 312 tys. Odkupią zaparkowane udziały za cenę nabycia + koszty + wynagrodzenie za fatygę chyba, że Arca Reo PSA finansowała MKRI. Wtedy dojdzie jakiś koszt kapitału i premia za ryzyko. Wątpię w to ponieważ udziałowcami Arca Reo są kancelarie prawne.
    Ryzyko ceny jest związane z zakupem 20% od założyciela Michała Kujawy ale nie jest to ryzyko inne niż było w DeeZee czy Modivo. W umowie jest prawo pierwokupu oraz lock-up do 10.09.2028
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~realista [109.95.114.*]
    Tu chyba tez bedzie jeszcze kwestia tego zadluzenia ktore mialo KAES.

Sama deyzja to jest raczej pozytyw widac ze ten format po tym polroczu musi im sie sprawdzac, a skoro sie sprawda w tak trudnym pogodowo okresie to jeszcze lepszy znak. Inaczej pewno by jeszcze poczekali z formalizacja tego zakupu.
    Teraz pytanie czy uda im sie utrzymac tempo rozwoju i otowrzyc 160 salonow w tym roku.
    Nie chodzi o zadłużenie ale raczej o aktywa netto czyli kapitał własny MKRI. Na koniec 2024 wykazywał on ujemną wartość -64 mln zł. To jest rzeczywisty koszt przejęcia. Dlatego cena nabycia udziałów była symboliczna.
    jest 59 otwarty WB - zostalo w tym kwartale 44 zeby zrobic prognoze.
    Czyli 3 sklepy w sierpniu. Już o tym pisałem. Nie widzę otwarcia 165 sklepów WB w 2025.
    Porownajcie sobie prezentacje z q1 z ta z q2 widac ze przesuwaja troche te otwarcia - np w q3 mieli otowrzyc pierwotnie 130k m2 ale zmienili to na 100km2 przesuwajac wiecej na q4. Otworzenie prawie 5x tyle powierzchni co w 2024 jak sie okazuje nie jest wcale takie latwe. Moim zdaniem jak dowioza 300km2 w calym 2025 to i tak bedzie sporo,
    W dzisiejszym wywiadzie w parkiecie (pewno byl zrobiny wczoraj, dzisiaj publikacja) - Milek wspomina ze na pelne efekty sprzedazy odziezy przyjdzie czas na wiosne - w sumie potworzyl to co na kkonferencji po q1. Zakladam ze q2 2026 w takim razie bedzie pierwszym pelnym kwartalem z WB w strukturach CCC (pakiet wiekszosciowy) z pelnym zatowarowaniem WB i kaes od CCC.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [31.61.241.*]
    Kolejny sklep w Karpaczu. Razem 60 sklepów WB.
    i kolejny 61. Ten tydzien nie wyglada najgorzej pod katem otwarc :)
    62 otwarcie - 41 do konca kwartalu czyli co 2 dni 1 sklep.
    Zniknęły 4 sklepy WB. Bylo jeszcze wczoraj 63 dzisiaj jest 59. Pierwszy przegląd działających sklepow i pierwsze zamkniecia ?
    Moze tylko jakis błąd na stronie
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [31.61.240.*]
    Nie nerwujsia . Wrócą za parę dni z wyjątkiem jednego pomyłkowego.
    Cos tam mieszja faktycznie dzisiaj sa juz tylko 94 kaes sklepy. A w sumie podaja 172 caly czas - czyli wychodzi na to ze jest 19 sklepow no-name :)
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [31.61.240.*]
    Niektóre sklepy kaes nie mają znacznika o przy selekcji nie są zliczane.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [91.94.27.*]
    W sierpniu otwarto 5 sklepów. Do planu na 2025 pozostały 104 sklepy.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [31.61.251.*]
    Wygląda na to, że we wrześniu został otwarty 1 sklep WB powiększając sieć do 62 sklepów. Do realizacji rocznego planu należałoby uruchomić 103 sklepy w 141 dni.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Szewc_dratewka [185.72.185.*]
    Na wszystkich akcja siedzi szuler i nikt z nim nie wygra, zobaczycie w poniedziałek na KGHM po dzisiejszej podbitce
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~re [37.109.159.*]
    czy wy zdziczeliscie na punkcie otwierania tych sklepow. Nie ilosc ale jakosc jest wazna a tutaj jeden taki monitoruje ile ton wyfedrowano
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~realista [46.151.19.*]
    Spokojnie spokojnie - prezes mowil ze otwierają 35 sklepow w 2 tyg
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~ka [31.0.32.*]
    Bardzo dobry wątek, przynajmniej nikt nie będzie zaskoczony, że nie zrobią tego nierealnego planu.
    Jest 63 sklep, ale idzie to w strasznie slamazarnym tempie.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [37.47.157.*]
    Widać, że tracisz ufność w sprawczość prezesa. Na następnej konferencji powiększy otwarcia w czwartym kwartale.
    No i zniknal z listy 63 sklep :)
    Dla mnie wiekszym zmartwieniem byloby gdyby spolka kosztowala ponad 250 i miala problem z otwarciami i ja bym mial tyle L co mam teraz :). Przy tej cenie ktora mamy to jest tanio nawet bez otwarc. Wg mnie nic wielkiego sie nie stanie jak otworza w tym roku 200-250km2 to i tak bedzie ogromny skok.
    Widac ze w sinsayu tez troche siadly ostatnio otwarcia i plan otwarc na wrzesien wyglada poki co pusto - ciezko tu do konca cos madrego napisac jak sie nie zna szczegolowego planu otwarc i skad te przesuniecia moga wynikac. Bo jednak tutaj umowe podpisuja 2 strony i to na kilka miesiecy wczesniej conajmniej.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    To naprawdę wartościowy wątek i dziekuję Wam za dane dotyczące otwarć. Zarówno jeśli chodzi o Worldbox jak i HF. Rzeczywiście, z podawanych przez Was informacji wynik że póki co tempo otwarć nie nadąża za zapowiedziami zarządu. Sądzę jednak, że dużo większe znaczenia dla kursu będą miały dane dotyczące marży i wielkości sprzedaży, a tu jednak Worldbox nie jest jeszcze istotnym kontrybutorem. Nie sądzę, żeby kilkumiesięczne opóźnienie w nowych otwarciach miało istotny wpływ na kurs. Zresztą Miłek zapowiedział, że tempo otwarć będzie dostosowywane do warunków rynkowych. Myślę, że nawet bardziej istotne dla wyników CCC w przyszłym roku będzie to, że kurs dolara wciąż jest w okolicach 3,6 a euro w okolicach 4,25. Udział w przychodach grupy krajów europejskich w nie będących w strefie euro nie jest znaczy, ale oprócz rumuńskiego leja, kursy wszystkich walut trzymają sie dobrze. Szkoda, że nie jest podawana ilość wykupionych kart programu lojalnościowego. To też były ciekawe dane.
    Ja wciąż uważam, że spadek kursu od maja został wywołany przez shorty. Shortom pomogły lekko rozczarowujące wyniki HP, ale wierzę zarządowi, który twierdzi, że jedynym powodem tego stanu rzeczy była pogoda w maju i od Q3 wszystko wróci do normy. 9 mln akcji musi kiedyś zostać odkupione. Myślę, że obecny kurs jest odzwierciedleniem obaw o rentowność HF, który ma zostać lokomotywa pociagową całej grupy. Jeśli te obawy zostaną rozwiane, to shorty będą zmuszone do odkupu na wyścigi. Długoterminowy akcjonariat (nasze TFI, OFE, fundusz norweski) wciąż powoli zwiększa zaangażowanie w CCC. Akcje dostępne do pożyczania już się skończyły. Dane GUS dotyczące sprzedaży detalicznej w sierpniu są dobre, są przesłanki by twierdzić, że wrzesień też jest dobry.
    Naprawdę, nie martwi mnie wolniejsze tempo otwarć Wordbox.

Problem jest taki ze Milek lubi rzucac bardzo duzymi liczbami, w zeszlym roku byla zapowiedz caly czas ok 200k m2 wzrostu powierzchni potem nagle wyskoczyl z 350, nie zostawiajac sobie zadnego pola do pozytywnych zaskoczen. To samo z prognozami majac w planach taka ekspansje trzyma sie kurczowo 20% ebitdy na calosci, gdzie nawet LPP bedzie mialo problem zeby zrobic ten wynik handlujac odzieza gdzie duzo latwiej to zrobic niz na obuwiu. Takze z jednej strony mamy te gornolotne duuuze liczby prezesa, a z drugiej aktualna wycene i aktualne wyniki - i tu jest dosc tanio.

• Re: Worldbox (2) Autor: vendeur [85.221.149.*]
    Wszystko się zgadza, ale przecież takich obiektów nie da się otworzyć "ot tak", to jest proces, na który wpływa wiele czynników. Potrzeba czasu na remont, wyposażenie, pozwolenia administracyjne etc. Może być taka sytuacja, że nagle otwarcia ruszą lawinowo po zakończeniu ostatnich etapów. We Wrocławiu mam niedaleko jeden punkt, który czeka na otwarcie. Co ciekawe i co mnie zaskoczyło. Wcześniej był tam Rossmann, niedaleko od wjazdu do całego centrum handlowego. Rossman został "wyrzucony / przesunięty" na sam koniec, a jego miejsce zajął właśnie Worldbox. Interesujące, że udało im się to tak rozegrać, aby zdobyć lepszą miejscówkę... :)
    Jasna sprawa to nie jest latwe otworzyc tyle obiektow w takim czasie i pewno tak zeby byly jeszce w dobrych lokalizacjach. Ale chyba przyznasz ze prezes CCC powinien takie rzeczy wiedziec i sie zastanowic 2 razy zanim rzuci takie liczby. W przedostatnim wywiadzie zdazyl juz zapowiedziec 350-400k m2 na 2026r.

Dla mnie taka komunikacja nie jest do konca przemyslana bo dochodzimy do takiej sytuacji ze spolka pokazuje calkiem niezle dane, ale sa on one nizsze od prognoz ktore maja zaspokoic ego prezesa i kurs jest nizej niz moglby byc - obiektywnie patrzac na zysk operacyjny itd..
    Potem kazda nastepna zapowiedz jest juz traktowana z przymruzeniem oka - na zasadzie znowu polecial liczbami z kosmosu.
    Nie pozostaje mi nic innego niż się z Tobą zgodzić. Co do dużych liczb, którymi rzuca Miłek - najbardziej podobał mi się uwalniający ostatnią transzę jego premii kurs w wysokości 1000 zł :-).
    Kiedy to miałoby być? Za 5 lat? czy 3?

Moim zdaniem takie zapowiedzi prezesów to standard u każdego z nich - zawsze koloryzują i żyją w chmurach. Bo taki mają styl, tak muszą (aby motywować innych) oraz w ten sposób sami się napędzają. Dotyczy to KAŻDEJ firmy na świecie. Należy więc to wszystko brać z lekkim przymrużeniem oka. Co nie znaczy, że te zapowiedzi się nigdy nie spełnią... Nawet gdyby podzielić to przez pół, czyli nie 1000 zł / akcję, ale 500 w przeciągu kilku lat, to i tak byłby to wynik rewelacyjny, o którym wszsyscy marzymy :).
    Jezeli chodzi o prognozy finansowe to tak nie dziala i kazde niedowiezeinie oficjalnych prognoz jest karane zazwyczaj na wycenie spolki. Programy motywacyjne ktore sa na ccc moim zdaniem sa okej tam mozna pofantazjowac - ale prognozy finansowe trzeba dowozic i tak jest na KAZDEJ spolce.
    Oczywiście, niemniej ja nie pisałem o prognozach finansowych tylko takim ogólnopojętym "bajdurzeniu" :).
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Mc1 [217.114.34.*]
    No ale spójrzcie na to z innej strony. Co by było gdyby Prezes powiedział że firma ma ogromny potencjał I chce się stać liderem branży w Europie i otworzy 50 tys metrów nowej powierzchni w 2025 roku. Yyy każdy by pomyślał tez mi potentatem. I wtedy grupa CCC realnie otworzy ok 200 tys metrów nowej powierzchni. Czy takie zachowawcze podejście było by lepsze? Czy walimy z grubej rury i mówimy o 350 tysiącach. Jak nie dociągniemy i otworzymy 250tys tez nic złego się nie stanie w końcu to ogromny przyrost i tak. Czy jest ktoś odważny i powie które podejście byłoby lepsze. Ja oczywiście nie wiem ale wolę mocne zapowiedzi. No i na koniec myślę że Miłek doskonale wie ile ma podpisanych umów najmu na ten rok i wie co mówi nawet jak przekazuje to trochę w niespojny sposób. Ja nadal mocno wierzę:-)
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~Móchamed [31.60.83.*]
    Sklepy WB znikają i pojawiają się ponownie osiągając poziom 65. Do celu na koniec roku należałoby otworzyć 100 sklepów. Zamiast jednak otwarć w kraju mamy ekspansję geograficzną. Brawo.
    https://www.wiadomoscihandlowe.pl/handel-i-dystrybucja/polska-siec-handlowa-otwiera-pierwszy-sklep-w-ukrainie-2528821
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~DariuszM [79.184.254.*]
    Patrząc po ilości ofert pracy na dawnej tablicy można dojść do wniosku, że w najbliższym czasie szykuje się sporo otwarć.
    Pewne zaraz znowu zostanę sarkastycznie zbesztany za ignorancję, więc przyznaję się od razu; nie obserwuje pilne rozwoju Worldbox. Więc, wybaczcie moje pytanie: Ile jest sklepów Worlbox?
    Bo tu piszecie o około 60... a w artykule o pierwszy sklepi ena Ukrainie jest może, że:
    "Worldbox to jedna z mniej znanych marek w portfolio CCC. Ma jednak już ok. 150 sklepów w Polsce, głównie w małych i średnich miastach oraz parkach handlowych. Do 2030 r. sklepów Worldbox ma być nawet 1,2 tys. Sieć sprzedaje odzież, obuwie i akcesoria m.in. od takich marek, jak Reebok, Puma, Converse czy Shaq."
    Będzie wdzięczy za wyjaśnienie.
  • Re: Worldbox (2) Autor: ~realista [46.113.6.*]
    150 to razem z kaes
    To co mysle ze bardziej istotnego w WB ze analitycy jeszcze nie uwzgledniaja tego segmentu w prognozach. Wb ruszy od 2qw 2026 wg zapowiedzi zarządu pewno juz większość bedzie w rękach ccc I bedzie to kolejny segment nawet z performancem na poziomie 70% ccc moze to byc kolejne 200-300mln ebitdy w przyszłym roku do wyniki ogólnego w zależności od liczby sklepow.
    Jeśli ma być 1200 sklepów do 2030 roku.... to trzeba otworzyć ponad 1000 sklepów w 5 lat. To ponad 200 rocznie, czyli 17 sklepów miesięcznie. Czy to wogóle jest możliwe?
    Popatrz na sinsaya tam otwierają sklepy jak ząbki-wszystko jest możliwe byle zarabialo
[x]
CCC 0,61% 190,15 2025-09-24 16:46:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.