To naprawdę wartościowy wątek i dziekuję Wam za dane dotyczące otwarć. Zarówno jeśli chodzi o Worldbox jak i HF. Rzeczywiście, z podawanych przez Was informacji wynik że póki co tempo otwarć nie nadąża za zapowiedziami zarządu. Sądzę jednak, że dużo większe znaczenia dla kursu będą miały dane dotyczące marży i wielkości sprzedaży, a tu jednak Worldbox nie jest jeszcze istotnym kontrybutorem. Nie sądzę, żeby kilkumiesięczne opóźnienie w nowych otwarciach miało istotny wpływ na kurs. Zresztą Miłek zapowiedział, że tempo otwarć będzie dostosowywane do warunków rynkowych. Myślę, że nawet bardziej istotne dla wyników CCC w przyszłym roku będzie to, że kurs dolara wciąż jest w okolicach 3,6 a euro w okolicach 4,25. Udział w przychodach grupy krajów europejskich w nie będących w strefie euro nie jest znaczy, ale oprócz rumuńskiego leja, kursy wszystkich walut trzymają sie dobrze. Szkoda, że nie jest podawana ilość wykupionych kart programu lojalnościowego. To też były ciekawe dane.
Ja wciąż uważam, że spadek kursu od maja został wywołany przez shorty. Shortom pomogły lekko rozczarowujące wyniki HP, ale wierzę zarządowi, który twierdzi, że jedynym powodem tego stanu rzeczy była pogoda w maju i od Q3 wszystko wróci do normy. 9 mln akcji musi kiedyś zostać odkupione. Myślę, że obecny kurs jest odzwierciedleniem obaw o rentowność HF, który ma zostać lokomotywa pociagową całej grupy. Jeśli te obawy zostaną rozwiane, to shorty będą zmuszone do odkupu na wyścigi. Długoterminowy akcjonariat (nasze TFI, OFE, fundusz norweski) wciąż powoli zwiększa zaangażowanie w CCC. Akcje dostępne do pożyczania już się skończyły. Dane GUS dotyczące sprzedaży detalicznej w sierpniu są dobre, są przesłanki by twierdzić, że wrzesień też jest dobry.
Naprawdę, nie martwi mnie wolniejsze tempo otwarć Wordbox.