O godz. 9,35 , drobny inwestor zakupił w promocji około 2 kilo papiera w cenie 13,71...
kilka sekund po tym kurz wzrósł o blisko 6%.......wyrazy uznania dla rekordzisty........
..równocześnie w tym samym czasie kilku innych inwestorów sprzedało po 13,71 .........
.tracąc do kursu aktualnego blisko 6% ........wyrazy grat...............sorry
Faktycznie. Dopiero 4 miesiące, co nie zmienia faktu, że cieszy mnie osiąganie kolejnych "przyczółków" kiedy są podstawy do tego. Cierpliwości uczyłem się dwa lata na Mastersie.
wychodziłoby na to, że Polna teraz pociągnie bez problemu do ok. 22 zł, a biorąc pod uwagę to, że na początku maja ruch został chamsko zasypany (teraz nie widzę już tych pamiętnych akcji z uwalaniem kursu...) może pociągnąć w okolice nawet 30 zł, bez głębszej korekty (a nie 19-19,5) - czy to miałbyś na myśli dol_amroth?
Ja na dzisiaj nie chcę prognozować szczytów. Nie mam jeszcze pewności, czy będzie szło na przedłużonej fali 1, czy przedłużonej 3.
Moim skromnym zdaniem atak na 19-19,5 będzie możliwy, jeżeli w ciągu najbliższych 7-10 sesji przebije linię wyznaczoną przez wierzchołki z 12 stycznia i 5 maja. Jak nie to trzeba będzie poczekać.
ja też chyba wolę nie obstawiać, bo nigdy się na trafi dokładnie, a wiadomo, że Polna musi być przynajmniej kilka razy droższa i koniec; a czy to będzie w tym miesiącu, czy innym, stawka jest zbyt wysoka, żeby się rozczulać nad tym; ja wiem, że swoje zlecenia zacznę realizować dopiero od 70 zł, choćbym miał czekać do przyszłego roku...
a linia, o której wspominasz, pokrywałaby się z linią wsparcia z początku 2008, której przełamanie w maju 2008 zepchnęło kurs Polnej jeszcze bardziej skandalicznie nisko...
być może więc będzie to faktycznie jakiś opór... sądzę, ze pestka dla Polnej...
To super dol_amroth, że idzie dobrze według Twojej analizy:) Niech nic tego nie popsuje, zobaczymy 19 zł z hakiem, wtedy zatrzymanie, zwątpienie, wygaszanie wskaźników, realizacja zysków przez określoną część inwestorów (raczej dużo większą, niż teraz), wówczas p. R. odbierze to od nich spokojnie (oby nie trwało to tygodniami...), napakuje się do końca i ... :)
Ciekawe, czy przyszły tydzień wystarczy na przemielenie papiera...
na marginesie - osobiście nie chciałbym się opierać wyłącznie na AT, bo jeszcze p. Radek wymaluje nam, co będzie chciał (np. w trakcie wezwania p. J. ktoś tak ładnie produkował czarne świeczunie na zamówienie...). Dlatego AT traktuję pomocniczo; kluczowa jest dla mnie jednak ocena spółki według fundamentów, wycena akcji, możliwości rozwoju, spodziewane wydarzenia, wyniki itd. :)
a propos traktowania AT jako jedynej wyroczni - na przykład, ktoś ładnie zadbał, żeby uwalać kurs Polnej tak, że wyprodukowała się "ładna" głowa (maj) z ramionami (kwiecień, czerwiec), zadbano, by domknęło się i zeszło poniżej! ... i co mógł sobie wówczas pomyśleć nie jeden inwestor w lipcu - ewakuacja z papiera!, bo zejdzie grubo poniżej 10 zł (zresztą tak straszyli co poniektórzy szydercy...); a tu tymczasem duży, mądry inwestor (tym razem p. Radek, a nie p. J) pięknie odbierał papier po rewelacyjnej średniej...
całe szczęście spora grupa osób (TWA i cisi "wielbiciele:) nie dała się na to nabrać...
Nie, wszystkiego to raczej nie wiem :) dużo więcej wie Jakubas i być może jeszcze parę osób bliskich Zarządowi... w wyborze tej spółki pomogła mi w styczniu w większym stopniu intuicja - czułem wtedy, że na tym się zarobi prawdziwą kasę, jak np. na ziemi w dobre lokalizacji, którą kupowało się kiedyś po 50 zł za m2, była potem po 500-1000 zł,a później znów po 50 zł... (chodzi o element bezpieczeństwa - ziemi Ci nikt nie ukradnie, ani ziemia nie zardzwieje itd, a będzie miała swoją wielokrotnie większą cenę, bo jest jej coraz mniej, a na dodatek już kiedyś płacili dużo więcej za nią...)
A wiedza dotycząca Polnej jest wiedzą zbiorową grupy osób - kiedyś była to ekipa S25, potem jakoś wyklarowało się TWA, a pozostali "cisi sprzymierzeńcy", którzy głosu na forum nie zabierają wcale, albo co najwyżej rzadko, lecz też doceniają walor, jako koneserzy pereł :)
Gratuluję, że udaje Ci się podejmować tak trafne decyzje na podstawie samego AT - musisz być w tym niezły! - ja bez wzięcia pod uwagę pozostałych czynników bojam się:) robić mocniejsze ruchy...
a, dol_amroth, jesteś tu od niedawna, dlatego tylko nadmienię, oddając sprawiedliwość, że sławetną (już byłą) akcję S25 przyniósł Jethro-Tull z forum Parkietu, gdzie się narodziła idea - pozwoliło to sporej grupie osób (w tym mi) w jakiś sposób się zorganizować i wymagać od Polnej więcej od razu, a nie etapami wchodząc i wychodząc na lokalnych dołkach i górkach... można było przewidywać przez ten czas jakieś lokalne górki, realizować zyski i wchodzić ponownie niżej, ale mi się nie chciało ostatecznie w to bawić, poza tym, na takim czymś się można przejechać, a finalnie nie wyszło jakoś najgorzej - dlatego też, jak się wybije wkrótce i choć przewiduję jakąś większą korektę przed 20 zł, to nie będę zmieniał tego postanowienia, bo a nuż pociągnie dalej, a dopiero potem korekta ? ...
sorry, że przybrało to formę "lekcji historii" :) po prostu - sporo już wspólnie przeszliśmy z paroma osobami i ....
.... myślę, że pociągniemy dalej :)
chyba nie ma osoby nieomylnej na całym świecie, nie byłoby giełdy... zresztą to by było za proste, gdyby można było wszystko przewidzieć tylko na podstawie AT... dlatego ja jakiś czas temu przestałem ufać wyłącznie AT, a zacząłem - oprócz istotnego wzięcia pod uwagę AF - pracować też "nosem", "wąchać", bynajmniej nie klej, broń Cię Panie Boże :)
miło nam, że dzielisz się z nami swoimi spostrzeżeniami w kwestii AT, są bardzo cenne :)
kcielibyśma już tyroz wzrostów...
umimy tyż czekoć na swoją kolej, wpierw niech ta sie zapełnią ogromne wory p. J. i p. R. i ich familijiyj i kamratów, a potem zamkną na parę lat i nie wypuszczają tych pereł - nam to wystarczy:)
dol_amroth i co Ci wyszło w Twojej formacji? :)
nie martw się, bądź szczery - nawet jak Ci nie wyjdzie, że pod koniec tygodnia będzie odpał, to nie załamię się :) poczekam parę dni dłużej...
ciekawy po prostu jestem Twoich metod analizy AT :)
helka, a może lepiej ustaw się na 5 zeta - tam będziesz miała dostojne towarzystwo :)
Ktoś mnie zapytał w postach po co mi dzisiaj była czarna świeca. Ja mam spiskową teorię dziejów trendu wewnętrznego :)
Polecam takie ćwiczenie - połączyć prostą (skala liniowa):
1. Lokalny dołek z 11 sierpnia,
2. Lokalny szczyt z 21 sierpnia (wysokie obroty),
3. Lokalny szczyt z 1 września (również wysokie obroty).
No i gdzie mamy dzisiejsze zamknięcie?
:)
Bardzo mnie ciekawi co się jutro stanie. Może być ciekawie.....
no, to jutro już powinno skończyć przynajmniej na minimalnym plusie, chyba, że od razu się odbije mocniej w górę od linii, o której wspominasz, a która mogłaby być dobrą trampoliną :)
czarna świeca sama w sobie nie jest zła, zależy, w jakim jest układzie; moja z kolei teoria spiskowa jest taka, że AT może być trochę malowane - zastanawia mnie to spuszczanie ostatnio PKC kilku K akcji właśnie po białej świecy z 1 września i z 8 września - gdy nie wiedziałem, że to p. R. przekracza 5% (o tym dowiedzieliśmy się dopiero 10 września), zakładałem, że komuś po prostu zaczęły mocniej puszczać nerwy; ale może to miało tylko tak wyglądać, żeby wprowadzić pozostałych w konsternację ? ... całe szczęście siła popytu zamieniała to szybko w korzystną konfigurację, czyli na razie p. R. jeszcze nie "podpadł" tak, jak p. J. wielomiesięcznymi kombinacjami na kursie, jednak lepiej mieć to na uwadze; życzę p. R., żeby zebrał jak najwięcej akcji Polnej, ale niech już tak nie wymęcza akcjonariatu, tylko skupi te akcje, nawet, jak przez to kurs mu będzie stopniowo coraz bardziej uciekał...
wyszło po środku, lepiej niż minimalny plus, a jeszcze nie duży :)
oddaliło się nieco od Twojej linii, a więc jeśli jeszcze jutro nie wybije, to kurs ma miejsce w razie czego na korektę do okolic 14,7, gdyby miał potem rosnąć według Twoje tezy;
a jak tego nie wybroni, to ma linię wspracia na długoterminowym trendzie wzrostowym, która też nie jest zła, choć nie tak ambitna, jak Twoja:)
Teoria dol_amroth coraz bardziej mi się podoba. Czwartek, piątek? Zobaczymy. Wygląda to na lekko wznoszącą się zębatkę, i albo ten wąski kanał zostanie jeszcze przez parę sesji utrzymany, albo też faktycznie jutro uderzymy mocniej up.
ciekawe co na dzisiejszą sesję oraz jej zamknięcie autor teorii, czyli dol_amroth? :)
pomijając to, mi podoba się forma konsolidacji, jaką to przybrało w ciągu ostatnich dni po dojściu kursu ponad 14 zł, a nie zjechało poniżej 14 zł, jak to ktoś prognozował, z którego to poziomu miało się dopiero wybić...
co by się nie działo, jest dobrze, bo widać wyraźnie zwiększony popyt, nawet jak jest on rozłożony nierównomiernie w czasie sesji - tzn. od rana przetrzymywanie towarzystwa, a dopiero po południu większe branko z prawej:)
Dzisiejsze zamknięcie i przerwanie linii trendu nie ma mocy z uwagi na mikroskopijny obrót. Zacznę się martwić, jeżeli zamknie się poniżej 14,28, bo w tym miejscu zbiega się SMA15 i BOL9.
Jednego nie da się oszukać: OBV wyraźnie pokazuje, że ostatnia wyprzedaż papieru miała miejsce w połowie stycznia. Od tego czasu mini-mini realizacja zysków miała miejsce tylko 7 maja i 30 września.
Ktoś kto kupuje trzyma ten papier i liczy na więcej. Od 10 sesji OBV jest poziomy. Mielą się te same akcje w oczekiwaniu na impuls.
Moja metoda pokazuje, że o wiele bardziej opłaca się czekać niż sprzedawać.
jesteś, żyjesz:)
dobrze, że SMA15 nie zbiega sie z linią BOLO7, ha-ha :)
no to skoro tak piszesz, to nie sprzedaję swoich akcji Polnej :)
nawet, jak zamknęłoby się poniżej 14,28 (w normalnej sytuacji to nie powinno mieć miejsca, ale dlaczego ktoś nie mógłby się o to postarać, to tylko 20 groni niżej...) to nie będzie miało wpływu na moją decyzję - mój poziom sprzedaży, po uwzględnieniu wielu czynników, ustaliłem już dawno temu i tak łatwo tej decyzji nie zmienię;
nie ukrywam, że wolambym już teraz tą optymistyczną wersję :)