Tak sobie przeglądam statystyki i widzę, że premiera FP2 była 20 września. 26 września pochwalili się, że sprzedali 350k kopii gry i gra zwróciła się. TA 7 lipca poinformowało, że sprzedała się w ilości 280k jako nowe IP. Premiera była 13 czerwca. TA nie wydaje mi się aby kosztował więcej niż FP2. Raczej był to projekt tańszy widać to po wielu rzeczach. Dlatego uważam, że mógł już TA się zwrócić.
Ty mi powiedz ile kosztuje utrzymanie 30/60 os zespołu, rocznie? Ile robią grę i ile trwa "dewelopment"? Bo zaraz wyjdzie, że te 50 mln to jednak za dużo.
Mnie nie interesuje wpływ z gamepass teraz tylko koszt gry. Bo tam "zasymulowali" koszt na pb. Równie dobrze mogli powiedzieć 30-60 mln. A tak naprawdę to niewiadomo ile kosztowała gra. Trzeba policzyć ile średnio ludzie kosztują pomnożyć przez ilość lat * pensje + średniorocznie ile zatrudniali. Bo na początku mało jest ludzi a dopiero gdy faza dewelopmentu jest to jest pewnie z 5x więcej niż wcześniej. Plus trzeba wziąć na poprawkę, że firma dużo know-how wyprodukowała z P8, TA, FP2. To trzeba jeszcze umieć zaprogramować stworzyć tzw. blueprinty. Dlatego FP1886 będzie dewelopowany tylko 2 lata bo blueprinty już mają z FP2. Czyli FP1886 będzie na oko kosztował 10 mln zł.
Dnia 2025-07-28 o godz. 12:26 ~tak-tak napisał(a): > Ty mi powiedz ile kosztuje utrzymanie 30/60 os zespołu, rocznie? Ile robią grę i ile trwa "dewelopment"? Bo zaraz wyjdzie, że te 50 mln to jednak za dużo.
To jest bardzo dobra kwestia. Gra była produkowana 3 lata. Zakładając 60 osób ze średnią pensją 15k, wychodzi 11mln rocznie czyli 33 mln. Na marketing za dużo nie poszło, pensje stanowią największy koszt ale chyba można bezpiecznie założyć całkowity koszt do 40 mln.
60 os jest zatrudnianych gdy już jest gruby dewelopment. Przed jest preprodukcja gdzie zatrudnia się pojedyncze osoby. Dlatego nie wiem czy tam było równo zatrudnionych 60 osób przez 3 lata. A może np. przez rok 1-2 os. Potem 5. Potem 30. I np. przez ostatnie 2 lata 60 os. Dlatego gra mogła być dewelpowana "5 lat" z czego prawdziwy gruby dev to ostatnie 2,5 roku.
jak ktoś jest z Chin to mu 11bit dopłaca. A tak serio to sprawdź sobie sprzedaż frostpunk 2, też jest tam ogrom ludzi z Chin. Target mniej lub bardziej wbrew pozorom jest podobny.
Za to na konsoli ps5 kosztuje 160 pln, to dla spolki ile 90-110 pln?
Chiny to 1/3 steama, gra kosztuje 50-55 pln. Z tego dla 11B jest 35-39 pln przychodu na 1 sztuke. Przy sprzedazy za 150 pln, maja 100-110 pln przychodu na sztuke.
Dodatkowo sa wersje kolekcjonerskie i deluxe, ktore kosztuja powyzej 200 pln.
Sredni przychod z jednej kopii to pewnie 55-70 pln.
Gdyby TA się zwrócił, to Marszał by to ogłaszał wszędzie gdzie się da. Oprzytomniej. Już raport sprzedażowy wyglądał jak desperacka próba ratowania kursu, bo w sumie dane tam zawarte były bardzo rozczarowujące. Widocznie zadziałali w myśl: zróbmy coś, bo gorzej niż jest i tak nie będzie. Na tym forum już nawet starzy naganiacze poznikali, z tego co widzę. Wszystko wskazuje na to, że do nowego dużego tytułu tu się dużo nie wydarzy. Nie wiem, na co liczyć, skoro premiera TA została ostatecznie wyceniona przeceną spółki.
bo tu jest mega negatywny sentyment. Cokolwiek dobrego a tym bardziej złego jest traktowane jako spadek. Jest możliwość aby wybrnąć z tego. Firma musi na papierze pokazać ile zarobiła pieniędzy i zacząć zarabiać dużo $$. Trzeba przyznać też, że analitycy różnej maści się nie popisali. Tak samo teraz też "analizują" i też mają skrajności a prawda może być gdzieś indziej.