• Trzeci dzień promocji Autor: ~Onn [188.146.36.*]
    3 pierwsze dni summer sale za nami. 10 przed nami. Jakie wnioski? Osobiście spodziewałem sie trochę większego peaku i wyższej pozycji w top sellers, z drugiej strony bałem sie, że gra przepadnie w takiej ilości jednoczesnych promocji. Fakty sa takie, że wszystko co istotne sie powiększyło. Peak, liczba ocen pozytywnych, sprzedaż. Wszystko idzie w dobrym kierunku ale trochę wolno. Gra skoczyła o prawie 200 pozycji w górę z 610 do 422(sobota) pozycji na to sellers. ( the alters w miedzyczasie zleciało około 200 pozycji) Dzisiejszy peak wyższy od środowego o około 90%( wiem, ze jest niedziela i to rzutuje). Żeby zatrzymać graczy na dłużej i zwiększyć peak i sprzedaż musi być multi. To jest po prostu must have dla tej gry, na szczęście twórcy zapowiedzieli, że nad tym pracują. Duży skok w top seller bedzie widoczny jak bedzie promocja poza takim summer steam sale kiedy wszystko jest przecenione. Podsumowując, kto niecierpliwy ten odda. Kto ma czas bedzie trzymał i dokupywał bo potencjał jest naprawdę spory jak na taką małą spółkę. ( multi, konsole, game pass itd). Jak zawsze rynek pokaże kto miał rację.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Curious [91.236.137.*]
    Gdzie można sprawdzić te dane?
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: prezestak [213.134.191.*]
    Ludzie lato jest , myślicie że siedzą i grają w gry. Trzymać co najmniej do końca roku, będą konsole i pc się ruszy.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~RxD [109.196.52.*]
    https://steamdb.info/app/1153410/charts/
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Onn [188.146.36.*]
    Obecnie JDM jest jeszcze wyżej w Top Seller bo na 405 miejscu, więc teoretycznie cały czas trend wzrostowy a summer sale jeszcze długo potrwa.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Misiek [31.61.181.*]
    Była sobota i niedziela, zobaczymy czy utrzyma się w pozostałe dni. Może do 130k dojadą...
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Xman [188.117.183.*]
    Wzrosła sprzedaż JDM
    Tydzień summer sale za nami. Co sie zmieniło? Niewiele w sumie. Sprzedaż od rozpoczęcia wyprzedaży jest na poziomie około 800 sztuk dziennie. Liczyłem na minimum 1000 dziennie, wiec szału nie ma. Ogółem jest sprzedane między 120 a 125k kopii gry, więc koszty produkcji już są pokryte, mimo niekorzystnego kursu dolara. ESPI powinno być na dniach. Oceny gry stałe wzrastają coraz mniej brakuje do 80% czyli "pozytywne". Kurs powoli opada, tak jak pisałem wcześniej, niecierpliwi oddają przy minimalnych obrotach. Rynek czeka na twarde dane w postaci ESPI o zwrocie i o wynikach za półrocze. Większość akcjonariuszy czeka na premiery konsolowe, a ja osobiście czekam na datę dodania multiplayera bo w mojej opinii to spowoduje bardzo duży skok peaku i sprzedaży, a co za tym idzie wiadomo.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: tigerek77 [31.0.63.*]
    Być może nie bedziesz musiał zbyt długo czekać na to info. Już dwukrotnie widziałem, że wkrotce mają to ogłosić. Tu cyt. Juliana z discordu sprzed 2 tyg: Nowe samochody będą wprowadzane w oparciu o oczekiwania community, zbieramy modele, o które najczęściej pytają gracze... i na które mamy licencję, bo na wszystko trzeba mieć odpowiednią zgodę. A co do Multi - testujemy i sprawdzamy różne rozwiązania i wkrótce na pewno podzielimy się większą ilością informacji... Więc nad multi już pracują.
    Muszą to zrobić przed wydaniem konsolowym. Ogólnie na moje oko to był duży błąd, że wydali bez multi, ale pewnie dobre multi nie jest takie proste do zrobienia. Wiele gorzej ocenianych gier ma wyzsza sprzedaz i peaki tylko dlatego, że ma multi. Na konsole musi iść wszystko dopracowane i z multi i bedzie elegancko.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Pejsaty [217.119.70.*]
    Nie będzie żadnego multi - jedynie split screen
    Nie będzie multi na open world. Będzie multi na torach, eventach itd.
    Split screen w pierwszej kolejności.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Misiek [188.146.164.*]
    Prawda jest taka, że wdepnelismy, jedyna szansa to szybkie dalsze prace inaczej to nie wybije powyżej 8.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Raistlin [91.150.210.*]
    Szansa na co? Niby czemu oni mają się spieszyć? Oni mają swoje ustalone terminy i wysokość kursu im u dupy lata. Zalecam zejść na ziemię....
    Tu sie nie zgodzę, że ich kurs nie interesuje. Prezes I jego rodzina mają sporo akcji i zależy mu na tym, żeby było drogo i to dla nas bardzo dobre info
    Ma się spieszyć, bo potencjał sprzedażowy wyczerpuje się na obecny status quo...
    Nie nie ma się spieszyć.. mają road mape, i pracują wedle wytycznych.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Kludii [37.248.177.*]
    Nie zależy bo większość akcji już pogonili
    Jakby sprzedali nawet 100 akcji musiałoby być ESPI bo są w zarządzie, więc co Ty w ogóle opowiadasz?
    Może i mają, ale sprzedaż na pewno oczekiwana była na innym poziomie, a wypłaty ludziom trzeba dać.
    Misiek Oni nigdy nie mieli tyle gotówki co teraz. Na wypłaty starczy spokojna głowa. Pozdro
    Firmę oczywiście w jakimś stopniu interesuje wycena. Natomiast oni robią swoje, niezależnie od wyceny. Mają określone cele i je realizują. Jestem zdania, że ta spółka jest bardzo niedowartościowana. Tylko ta nierównowaga może potrwać. GPW jest bardzo nieefektywnym rynkiem. Mała giełda. Co dopiero takie małe spółki. To jest największą bolączką naszej gospodarki, że rynek kapitałowy jest słaby. Oby to się kiedyś zmieniło. A komentarze, które mówią, że spółka to śmieć... Ocena na podstawie ceny akcji i rozjazdu wyceny względem wyobraźni. Powtórzę się, idzie na etfy.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Gr [195.29.188.*]
    Spółka ma tyle kasy, że przez rok może poprowadzić 3 niezależne zespoły robiąc jednocześnie 3 grube gry. Dodatkowo cały czas rozwijać JDM. Każda spółka gamingowa z pokroju tych średnich marzy o takim sukcesie.
    Aż tak dobrze myślę, że nie ma. Pamiętajmy, ze mają zobowiązania długoterminowe do uregulowania. Jedno jest pewne spółka zrobiła krok milowy. Przychody zwiększyli 10 krotnie rdr i opracowali własne IP, które będą monetyzować kilka lat i na bazie którego będą sie rozwijać. Rynek niedługo to zauważy.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: akaraka [84.40.235.*]
    Zobowiązania długoterminowe z bilansu to są zaliczki otrzymane od wydawcy. To nie wiąże się z uregulowaniem, tylko zostanie rozliczone jako przychody w kolejnych okresach. Grubych gier przy obecnej sprzedaży z tego nie sfinansują, ale na rozwój JDM + jakiś mniejszy tytuł pewnie starczy = ) Chociaż myślę, że będą raczej inwestować w multi/dlc, a dopiero potem bawić się w kolejne IP. Nowy tytuł to zawsze ryzyko, a trzeba dopracować produkt pod konsole.
    W jaki sposób zainwestują pieniądze ze sprzedaży gry zostawiam zarządowi. My możemy sobie gdybać. Oni biorą odpowiedzialność za spółkę i kierują w sposób najbardziej racjonalny. Nie zmienia to faktu, że mówimy o spółce, która się będzie rozwijać. A wycena wskazuje na to, że tego rozwoju nie będzie. Dlatego uważam, że jest niedowartościowana, bo nie uwzględnia tego rozwoju w swojej wycenie.
    Nie, jemu zależy na tym żeby jego ludzie wykonali zadania wedle planu. Mieszasz to na czym tobie zależy, z tym jak funkcjonuje firma.
    Średnia jednak była trochę lepsza bo dane są uaktualniane z opóźnieniem. W granicach 1000 sztuk dziennie wychodzi na wszystkich platformach.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~ssssss [195.128.172.*]
    ta spółka to wydmuszka !!! tutaj 7-8zeta to max /kurs sztucznie utrzymywany / realnie patrząc powinno być 1-2zeta oddali darmo inne niby gry zostawili tylko słabiutkie JDM jeszcze się nie zwróciło i może nigdy się nie zwrócić !!! przypomnę prezes narobił na spółce miliony strat !!!
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~RxD [31.0.76.*]
    A może tak merytorycznie ? Wydmuszka bo? Zadłużenie to ok. 6,5 mln zł z tego co widziałem w sprawozdaniu. Zadłużenie jest częścią działalności gospodarczej. Przepływy pieniężne się liczą, a aktualnie są wysokie ze względu na sprzedaż gry. JDM się nie zwróci? Mamy sprzedaż na poziomie 130-140 tys kopii. O zwrot jestem pewny. Nawet jeśli sprzedaż się załamie. Można się martwić jedynie o paliwo na wzrosty. Potrzebujemy utrzymania takiej sprzedaży na dłuższy okres. Jeśli utrzyma się sprzedaż 500 kopii dziennie to do końca roku sprzeda się dodatkowych 92 tys kopii. Obecnie szacuje, że sprzedaż jest na poziomie 800-1000. Taka średnia daje 300 tys kopii do końca roku. Jeśli kapitalizacja spółki by wynosiła powyżej 100 mln zł, to rzeczywiście wycena by była zawyżona. Dla spółki o kapitalizacji 44 mln zł są bardzo dobre. Pytanie co firma zaoferuje na najbliższe lata. Mam dość mało merytorycznych dyskusji. Masz prawo się nie zgodzić, ale to podaj liczby, wyjaśni dokładnie.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Misiek [31.61.189.*]
    No nie przesadzałbym z tą ilością sprzedaży, max 130k. Ostatnio negatywne opinie obniżają średnią ocen... Gra się zwróci to pewne, ale ona ma się nie tylko zwracać, ma przede wszystkim zarobić.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~RxD [31.0.76.*]
    Nie znamy wyników, być może masz rację że max 130. Ja prognozuje na podstawie liczby opinii i danych otrzymanych drogą oficjalną. Czy gra więc zarobi? Ja uważam, że tak. Tutaj możemy sobie gdybać. Ja uważam, ze 500 kopii średnio dziennie do końca roku jest realne i to bez wersji konsolowej. Najchętniej zobaczyłbym 300 k kopii do końca roku, ale wtedy średnia musi być wyższa. Patrząc na takie dane, wycena 44 mln zł to jest odpowiednia czy może jednak zaniżona ? Czy po JDM to już koniec? Spółka zamyka działaność ? Czy jednak będzie produkować kolejne gry?
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Onn [80.238.119.*]
    Gra na dziś sie sprzedała w około 125k -130k egzemplarzy i już jest spłacona. Espi bedzie w tym tygodniu. Ktoś tu pisał, że spółka ma zadłużenie, tak ma i jest ono spowodowane produkcją JDM, która sie spłaciło, więc i zadłużenie zostanie uregulowane. Gra troche znikła teraz wśród pozostałych promocji ze swoim -25% ale będą kolejne - 30%, -40% itd itp tak wiec kopii sie sprzeda mnóstwo. JDM jest rozwijane. Czeka nas multi, kilka dlc, nowe marki aut(zapewne w formie dlc) Xbox, ps5, gamepass. Kurs jest zaniżony i pewnie przez jakiś czas tak będzie. Spółka jest mało płynna, więc jak załapie to bedzie ciężko złapać obecne poziomy. Grałem w tą grę ona kosztowała około 3mln dolarów a niewiele sie różni od gier AAA za kilkadziesiąt milionów$. Potencjał jest bardzo duży. Jak wyjdzie pokaże rynek.
    Ta gra spłacona tylko espi zapomnieli wysłać..., wszystko przez ten ostatni upał...
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Gr [83.4.77.*]
    Konsole można powiedzieć już są gotowe. Gra jest, jest dopieszczana i portowana. Oczywiście to też koszty, ludziom trzeba zapłacić, oni dalej ciężko pracujà na wzmożonych obrotach.
    Wypuszczenie gry na konsole to jak nowa premiera, tylko lepsza, bo dopracowana, będą działać wszystkie kierownice, wyeliminują błędy, rozbudują fabułę, może multi no i pewnie sprzedadzą dwa razy więcej a rykoszet pójdzie w PC i sprzedaż będzie rosła. Może to nie będzie pierwsza setka ale weźcie pod uwagę, że wychodzą ciągle nowe gry, 3,5,10,20 dziennie. Ich wzmożona sprzedaż trwa 3 dni, potem sprzedaż spada ale taki jest cykl życia gry. Jeżeli tu codziennie gra 3-5 tyś graczy, krążymy wokół 500 miejsca top seller i przy najniższym liczeniu sprzedaje 3,5 tyś sztuk gry tygodniowo to przy tym założeniu 10 tygodni to 35000 sztuk, uśredniając przychód netto na 60zl to 2,1 mln. Czy to nie robi wrażenia? Spółka zarabia na koszty i może się rozwijać, konsole w 3 miesiące przyniosą 20mln bo jest to nieuniknione a kapitalizacja 44mln.
    To moim zdaniem jedna z najlepszych spółek gamingowych z największym potencjałem do wzrostu. Mówimy o 100, 200%, może więcej ale to nie nastąpi w tydzień. Przypominam, lokata to 4% w skali roku, tu mogą być setki %, czy nie warto przetrzymać ja w portfelu rok dla gwarantowanego zysku?
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Misiek [31.61.182.*]
    Najlepsza spółka gamingowa, co sprzedała niecałe 120k... Ludzie zejdźcie na ziemię, jak do.konca roku uda się sprzedać 200k co będzie cud. Wersja pc.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Gr [83.4.77.*]
    Ale to nie jest spółka za 500 mln tylko 44, mówisz o 100 tyś dodatkowo do tych już 100 sprzedanych ale przy 60 netto to jest 6 mln dochodu na 2 kwartały, mało? Jeszcze nie dawno mieli tylko pomysł, teraz kupę kasy i własne świetne ip. Podtrzymuje swoje.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Misiek [46.134.122.*]
    Oni nie mają żadnej kupy kast, jeszcze nie zwróciły im się koszty gry...
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~QQ [93.159.1.*]
    jesteś lepszy od kabaretów, ale się uśmiałem. Ile lat doświadczenia na giełdzie, że doszedłeś do tego wniosku…
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~Mat [37.30.24.*]
    Wasze dywagacje można podsumować jednym zdaniem . Skoro jest dobrze ( liczka sprzedanych + zwrot + inne argumenty na + ) to dlaczego jest tak źle (kurs )
    Od maja ma być tylko lepiej ale po weekendzie . Po każdym jest tak samo - jak ? - niżej
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~JoJo [5.173.160.*]
    Mat dlaczego jest tak dobrze skoro jest tak źle?? Prosta odpowiedź. Bo to banan. Tu sie dawno nie inwestuje tylko sie gra. Zysk ma byc tu i teraz jak w kasynie
    Dobre pytanie. Jest mały popyt na akcje z różnych powodów. Wielu indywidualnych inwestorów unika spółek związanych z branżą gier. Niski obrót odstrasza inną grupę. Jeszcze inni patrzą na dane historyczne i kapitalizację. Małe spółki potrzebują mocnego info, aby chciwość przewyższyła obawy o niskie obroty czy sektor w którym działa. Tutaj raczej będzie tzw boczniak, aż pewnego dnia coś wyskoczy i wtedy zobaczymy mocny wzrost. Przerobiłem to już na kilku małych spółkach. Więc trzeba się zastanowić, czy ma się na to czas i cierpliwość.
    Ja się tylko obawiam, czy ta sprzedaż się utrzyma. Wierzę w produkt i to, że będzie dobrze rozwijany. Dlatego głównie tutaj jestem. Dla mnie ta spółka to duże ryzyko, ale duża szansa. Dzięki chłopaki za rozmowę. Powodzenia życzę i do usłyszenia za jakiś czas. Zobaczymy co z tego wyniknie.
  • Re: Trzeci dzień promocji Autor: ~takitamtenteges [185.186.39.*]
    Ma co najmniej jedną grę na zaawansowanym staduiom produkcji tj Pizza Slice. Zgaduję, że zobaczymy demo na jesiennym Steamfescie razem z nowym demo Ghost Keepera.

Jeżeli psotanowią zrobić sobie teraz American Drag Mastera albo Polisz Slalom Mastera to zrobią to za ułamek początkowej ceny produkcji JDM. Mają już framework który mogą udoskonalać. NFS nie bez powodu wychodziły kiedyś prawie co roku co dwa lata.
[x]
GAMFACTOR 0,00% 5,00 2026-04-02 16:31:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.